Prima saptamana la Savarsin

De o saptamana suntem la Savarsin. Am primit vizitele unor edili de orase si comune, reprezentanti ai unor obsti religioase din zona, personalitati din viata romaneasca locala. Am citit despre evenimentele care se petrec la noi si in lume. Din fericire, atunci cand te afli in afara Bucurestiului, ai o perceptie mai obiectiva, mai lipsita de alterari, a vietii de zi cu zi. Mental si afectiv, dar si psihologic, te raportezi mai just, mai sanatos la ceea ce se petrece in jurul tau, atunci cand iesi din perimetrul cultural si fizic al capitalei.

img_4438.jpg

Viata romaneasca merge natural, organic inainte, in segmentele ei fundamentale: politica, economia, administratia, cultura si artele, societatea civila si presa.

Si totusi, exista o stare de disconfort, datorata faptului ca institutiile si chiar organizatiile, desi structurate si conduse dupa principii europene, sunt in continuare la cheremul omului, in loc sa fie servite de oamenii care le populeaza. Nu este, desigur, vorba doar de institutiile publice ci, din pacate, si despre organizatii sau companii care functioneaza in viata publica in domenii precum cultura sau mass-media.

img_4416.jpg

Mentalitatea ca, pentru a supravietui si a performa, trebuie sa spui una si sa faci alta este adanc inradacinata, chiar si in persoane cu o gandire stralucita. Lipsa de respect fata de institutii, fata de reguli, fata de principii, este ajunsa, probabil, la cel mai inalt nivel atins din 1989 incoace.

img_4426.jpg

Se apropie clipa in care societatea romaneasca va avea nevoie sa se decida daca doreste sau nu sa se intoarca la valori, la respect, la demnitate si la interesul national in detrimentul celui personal. Este evident ca nu poti fi in avantaj, ca individ, daca mediul din jurul tau este mocirlos. Amestecul de puteri inform, de neinteles fiindca raspunde unor comandamente de neinteles public, nu are cum sa dureze. Suntem aproape de intoarcerea la valori si la respectul pentru institutii nu din cauza clarviziunii sau patriotismului celor ce performeaza public, ci din nevoie, din pericol de macinare.

3 comentarii

  1. N.N. says:

    Intoarcerea la valori, sau despre normalitate!
    Alteta Voastra Regala,
    Una dintre pasiunile mele, ca fost elev si ca actual student, a fost/este istoria, si cu precadere istoria contemporana. Olimpiadele nationale de istorie la care am participat an de an au fost, poate, cea mai buna ocazie de a cunoaste in profunzime o serie de procese istorice ce au marcat o lume intreaga, de la democratia ateniana a lui Clistene si Pericle, si pana la numirea lui Javier Solana in functia de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate Comuna (CFSP)-sper sa nu fi gresit cu nimic titulatura completa. In istoria moderna si in cea contemporana, parca nimic nu este intamplator: Majestatea Sa Regele Ferdinand I al Romaniei nu a ratificat niciodata Pacea de la Bucuresti, intituind ca decizia sa va salva Romania de la haos; in 1918 presedintele american Woodrow Wilson a tinut in fata Congresului un discurs remarcabil-“Cele 14 puncte” intuind parca faptul ca pe baza principiilor stabilite de el multe state isi vor castiga dreptul la auto-determinare, odata cu caderea Imperiilor Multinationale; Nicolae Titulescu a depus eforturi remarcabile in vederea incheierii unei “Intelegeri balcanice” in 1934, intuind pericolul in care se afla statu-quo-ul european stabilit in urma semnarii Tratatelor de pace de dupa Primul Razboi Mondial; la 23 august 1944, Majestatea Sa Regele Mihai I a ordonat oprirea ostilitatilor impotriva Natiunilor Unite, intuind astel atat faptul ca va scapa statul si poporul roman de un dezastru aproape inevitabil, cat si faptul ca va scurta in mod considerabil razboiul; Barack Obama, candidatul democrat la presedintia SUA a realizat de curand o serie de vizite in Germania, Franta si Anglia, intuind nevoia imperioasa de apropiere intre SUA si Europa, de apropiere intre doua democratii cu traditie; daca vreti Alteta, Majestatea Sa regele Albert al II-lea al Belgiei a refuzat demisia primului-ministru, Yves Leterme, intuind parca faptul ca aceasta demisie ar putea crea un dezechilibru politic major si total nedorit.
    Insiruirea de exemple realizata mai sus poate ridica cu usurinta o intrebare: Oare care este legatura intre titlu si continutul micului meu articol? Ei bine, din punctul meu de vedere, toate personalitatile enumerate mai sus au actionat absolut normal, respectand o serie de valori consacrate: situarea deasupra politicului, apararea democratiei, pacea, dialogul, apropierea, promovarea intereselui national, etc.. Fie ca a fost vorba de capete incoronate sau de simpli oameni politici, toti au urmarit sa respecte o serie de valori, ridicand astfel la rang de lege fundamentala conceptul de “normalitate”.
    30 decembrie 1947 a insemnat, in opinia mea, momentul in care normalul s-a transformat, in Romania, in paradoxal,ambiguu sau paranormal, pe cand valorile traditionale ale unei Romanii cu adevarat Europene s-au vazut batjocorite sau mutilate in cel mai monstruos mod posibil. Astfel, situarea deasupra politicului a fost inlocuita de controlul total, respectul pentru lege s-a vazut dat la o parte de arbitrar, leadership-ul real de unul fals, etc.. Si, daca imi este cu putinta sa remarc, toate au culminat cu incercarea malefica de a crea o istorie noua, o istorie in care regii, reginele si civilizatia sa fie inlocuiti cu Stahanovismul, populismul si minciuna generalizata( sau minciuna in oglinda cum bine spunea filosoful Gabriel Liiceanu in “Despre minciuna”).
    La mai bine de 60 de ani de la momentul in care Romania a fost deposedata de valori si de normaliate, societatea noastra pare a nu reusi sa isi revina din soc. Suntem in continuare influentati, parca, de o perpetua nesiguranta si inconstanta in gandire si actiune, institutiile statului functioneaza, multe din ele, haotic si “in pierdere”, iar Constitutia, cea care ar trebui sa dea cursivitate vietii politice, lasa loc la o serie lunga de interpretari. De aici vine, daca vreti, si rolul plin de echivoc pe care unele institutii il joaca astazi in societatea noastra. In aceste conditii, se simte parca nevoia de un suflu nou, de un nou inceput, inceput ce nu poate fi echivalent decat cu intoarcerea la valorile traditionale, valori care au asigurat o lunga perioada de prosperitate economica, sociala, culturala si chiar politica Romaniei.
    In final, doresc sa precizez ca acest mic articol nu se vrea o critica la adresa cuiva anume, ci este doar oglinderea Atitudinii pe care un tanar de 19 ani o are fata de situatia actuala a Romaniei! Fie ca Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa schimbam cat mai repede cursul pe care se dezvolta astazi societatea romaneasca.

    Cu consideratie,
    N.N.

  2. Dietmar Melzer says:

    Mä bucur sä reväd acest palat frumos de la Sävärsin.
    Tare mult asi citi despre acest frumos palat mai mult, dar nu am avut posibilitatea sä citesc o carte despre palatul sävärsin.
    MSR principesa Margareta si MSR principe Radu, vä rog scrieti o carte frumoasä cu poze vechi si noi, despre acest palat.
    Cu mult respect si drag,
    Dietmar Melzer
    -Germania-

  3. CLIPA HOTARATOARE a venit! says:

    Nevoia de schimbare a “mocirlei” cu valorile demnitatii democratice
    va da scanteia hotararii decisive!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54860053
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate