Prima saptamana din septembrie

Prima saptamana din septembrie a fost o cursa contra cronometru. Imi pare rau ca nu am putut raspunde la timp anumitor intrebari din zilele trecute. O voi face, in curand.

Marti 2 septembrie a avut loc reuniunea anuala a diplomatilor romani, veniti la Bucuresti din toate colturile lumii. Am participat cu placere, mai ales ca tema din acest an a intalnirii trata diplomatia economica si interesul primordial de a promova piata, ca si potentialul economic si financiar romanesti pe toate continentele.

In cursul saptamanii am primit la Palatul Elisabeta vizita unora dintre ambasadorii Romaniei din Europa, Africa si Asia, cu care am pus la punct unele detalii ale viitoarelor mele vizite in tarile in care ei isi exercita misiunea.

Miercuri 3 septembrie am avut placerea de a mai vedea un proiect demarat: colaborarea dintre orasele Orastie si Jerash (Iordania), in domeniul turistic, cultural si patrimonial. Posesoare ale unor vestigii legate intre ele istoric, ruinele romane la Jerash si cele dacice la Orastie, aceste doua orase ar putea, in mod simbolic si practic, construi proiecte comune, poate chiar cu fonduri europene. Experienta iordaniana in domeniile turistic, al investitiilor si al infrastructurii este remarcabila. Am constatat acest lucru in mod direct, in vizitele mele din anii 1996 si 2004.

Tot miercuri am luat parte la deschiderea festivalului “Cerbul de Aur”, impreuna cu Principesa Mostenitoare Margareta. Am tinut amandoi sa fim prezenti, chiar daca in mod discret, la eveniment, datorita jubileului de 40 de ani pe care festivalul il aniverseaza. Imi aduc aminte de editiile din vremea comunista ale festivalului si consider o calitate faptul ca el continua, dupa patru decenii. Privind fotografiile celor care au participat atunci, imi pare aproape de necrezut ca un astfel de lucru s-a putut intampla in anii 1968-1971.

Joi 4 septembrie, Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare si cu mine am primit vizita unei numeroase delegatii britanice, la Palatul Elisabeta. Membri ai Camerei Lorzilor si ai Camerei Comunelor, impreuna cu oameni de afaceri, diplomati si oameni de cultura, au venit in Romania pentru cateva zile pentru a pune la punct o colaborare cu tara noastra in domeniul cailor ferate. In mod real, problema infrastructurii nu intereseaza aproape deloc politicienii, administratorii si oamenii nostri de afaceri. De aceea, orice initiativa serioasa in acest sens este binevenita.

6 comentarii

  1. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Nu pot sa nu constat cu cata eleganta,rafinament,firesc si discretie descrieti actiunile intreprinse de Voi si de AS Regala Principesa Margareta de Romania!In spatele acestei descrieri se afla o munca extrem de intensa si dificila in slujba Tarii!
    Din pacate politicienii nostri,in mare parte isi irosesc calitatile(daca le-or avea!) in dispute sterile cu iz electoraloid;cat despre infrastructura…un lider politic isi facea…autocritica zicand:”sa ne fie rusine”!Oare este de ajuns?Nici vorba!Cand din asa-zisa “Autostrada Transilvania”(dealtfel un fel de “Highway to..nowhere!”) in 4 ani din 435 de Km s-au facut…5(!!!).
    Dealtfel politicienii nostri de 3 lei se pronunta si cu privire la forma de guvernamant.La discursul pertinent pe aceasta tema al Primului-Ministru,niste personaje ale unui partid care se pretinde a apartine Partidului popular European au “emanat” niste aberatii de mai mare dragul ,in cap cu o duduie blonda(nu natural!)-nu doresc sa repet ce a spus,intrucat absurditatile respective le consider o insulta la adresa Altetei Voastre!-In plus presedintele acelui partid-un individ mic si la propriu si la figurat- a afirmat nici mai mult nici mai putin ca “Romania a depasit de mult stadiul monarhiei constitutionale”-ceea ce spune multe despre un lider auto-intitulat de”dreapta”,in fond un demn urmas al Anei Pauker!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  2. MC says:

    Guvernul este cel ce finanteaza lucrarile la autostrada,iar Tariceanu,care este un apropiat al Familiei Regale,s-a declarat multumit la inaugurarea celor 6 km.

  3. Av. Alex. Jadaneant says:

    Alteta Voastra,

    observ, intr-adevar de la cateva mii de km de tara, viata politica si sociala a acestui stat. M-a surprins placut declaratia premierului. A aratat o maturitate in gandire, desi cred ca aceasta optiune trebuia formulata mult mai devreme sau cand vremurile erau mult mai propice. Atitudinea altora vis-a-vis de aceasta declaratie era de asteptat. Nu trebuie uitata niciodata contributia monarhiei romane la crearea statului roman modern si cred ca ar trebui sa meditam serios la intrebarea: cum ar influenta acum dezvoltarea statului roman Casa Regala in functiune. Este foarte bine sa discutam despre ceea ce a realizat Casa Regala in trecut. Sunt niste merite incontestabile, pe care este foarte bine ca le rememoram. Dar cred ca ar trebui sa ne gandim si la ce s-ar putea realiza daca de maine, Romania ar redeveni regat. Un prim castig ar fi stabilitatea politica si o concentrare asupra rezolvarii adevaratelor probleme ale acestui stat. Conflictele dintre “palate” ar disparea, caci ar mai exista un adevarat si unic palat, si anume Palatul Regal. Responsabilizarea Guvernului, prin partciparea Sefului Statului la sedintele de guvern. Clasa politica neavand de alimentat mai mereu conflicte ursuze, bizare si distructive, se va maturiza si va incerca sa aduca un nou suflu dezvoltarii acestui stat. Poate ca intr-o astfel de constructie ne vom gandi la infrastructura, la educatie, la sistemul de sanatate. Si poate, intr-un astfel de sistem, cei foarte bogati vor stii sa daruiasca societatii din care provin, mai mult din ceea ce au.
    Sunt doar cateva dintre gandurile, la care meditez de ceva vreme.
    Cu loialitate,

    Alex. Jadaneant

  4. Raspuns dlui MC says:

    Domnule MC,

    Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, o apropiata a Guvernului britanic, nu a reusit in 56 de ani de domnie sa construiasca nici macar un kilometru de autostrada.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  5. Ana says:

    Alteta Voastra,
    Observ cu placere si bucurie implicarea Altetei Voastre si a Altetei Sale Principesa Margareta in viata Romaniei. Pentru mine aceasta prima saptamana din septembrie a fost una speciala pentru ca am petrecut-o la Sinaia. Am mai vizitat castelul Peles de doua ori inainte, dar in aceasta saptamana l-am mai vizitat de doua ori. De fiecare data cand vad castelul ma gandesc la destinul nefericit al Majestatii Sale Regele Mihai I, la nenorocitii care l-au obligat sa abdice, si au dat cu piciorul la cateva sute de ani de istorie in care numele Romaniei a insemnat intr-adevar ceva in Europa si in lume. Astazi din pacate ne multumim prin a arata cu degetul spre conducerea tarii si a ne autocompatimi pentru aprecierile negativie la adresa tarii noastre ale presei si opiniei publice din strainatate. Fara nici o intentie de a lua apararea politicienilor sau guvernarii Romaniei cred ca principala problema a tarii nu este infrastructura sau mai stiu eu ce alte probleme de ordin economic, principala problema a Romaniei este atitudinea cetatenilor sai. Ne mintim singuri de exemplu in legatura cu valoarea noastra culturala scotand in fata nume cu rasunet din istoria noastra culturala. Uitam insa ca Romania nu este Iorga, Eliade, Titulescu sau altii, Romania de astazi este reprezentata de cei aproximativ 21 de milioane de locutori ai sai, elvii tarii nu sunt doar cei cativa olimpici internationali, sunt si cele cateva zeci de mii de elevi care dupa cum se vede dau sume importante pentru a copia la bacalaureat. Politicieni corupti, olimpici, oameni de valoare au si alte tari, nu asta e problema, problema noastra e majoritatea, ce se intampla cu majoritatea cetatenilor? Asa cum am spus saptamana asta am fost la Sinaia, acolo am vazut un grup de nemti care s-au oprit sa manance, dupa ce au terminat au adunat toate resturile si le-au pus intr-un cos de gunoi cu toate ca langa ei se aflau o gramada de pungi de plastic imprastiate si alte reziduri. Oamenii aceia nu erau nici prlamentari, nici actuali sau viitori cancelari ai Germaniei, erau cetateni de rand civilizati cre stiau ce inseamna respectul pentru lumea inconjuratoare. Pe cand la noi? Dupa cum am vazut la TV unii bucuresteni au inceput sa smulga lalelel din parc dupa summit-ul NATO. In tarile occidentale sta cumva politia cu mitralierele si pazeste parcurile? Nu, pur si simplu oamenii aceia au un alt mod de a gandi. Asta e problema noastra: mentalitatea romanului care inca se crede mai destept, mai descurcaret de cat ceilalti.
    Cu toata consideratia, Ana M.

  6. MC says:

    De acord,eu ma refeream exclusiv la Calin Popescu Tariceanu ! Evident,nu intra in atributiile Reginei Elisabeta II (sau ale oricarui monarh) sa construiasca autostrazi,insa d-l Tariceanu,ca prim ministru al Romaniei,raspunde si de situatia infrastructurii,cu atat mai mult cu cat aceasta se realizeaza in baza unor clauze contractuale semnate si asumate de catre Guvern.In fine,imi face placere sa o revad in fotografii pe Principesa Margareta.
    Cu aceeasi consideratie,MC.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53407236
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate