Premiul “Dr. Alexandru Șafran” 2010

Image scanned 10_14_2010 at 10_04 AM

Ieri a avut loc la București, în cursul dimineții, o reuniune în care a fost evocată figura luminoasă a doctorului Alexandru Șafran, Rabin-șef al României în întunecata perioadă a anilor 1940-1947. Cel care avea să devină, după război, Marele Rabin al Genevei a jucat un rol important în apărarea drepturilor omului în România acelor ani și s-a distins ca unul dintre cei mai vizionari, mai curajoși și mai generoși lideri spirituali ai României secolului XX.

Familia Șafran, reprezentată de fiul și fiica lui Alexandru Șafran, împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România, a decernat ieri Medalia dr. Alexandru Șafran Majestății Sale Regelui, în memoria acțiunii remarcabile a mamei sale, Regina Elena, la salvarea vieților evreilor români. Regina Elena este unul dintre Drepții Între Popoare, la Yad Vașem.

Au primit aceeași medalie ambasadorii Sfântului Scaun, Statelor Unite ale Americii, Franței, Elveției și reprezentantul Crucii Roșii Internaționale, în memoria predecesorilor lor, aflați la post în România în perioada celui de-al doilea război mondial. Au fost distinși cei trei președinți ai României postdecembriste, precum și primarul general al Capitalei.

Cu ocazia întâlnirii de ieri, a fost decernat Premiul Dr. Alexandru Șafran pentru anul 2010 cărții “Alexandru Șafran și șoah-ul neterminat în România”, scrisă de profesorul doctor Carol Iancu.

Au luat parte oameni de litere, oameni de știință, ziariști, membri ai comunităților evreiești.

Majestatea Sa Regele a cerut Principesei Moștenitoare să-l reprezinte la această ceremonie. Regele a acceptat medalia în memoria lui Alexandru Șafran, un om care a stat alături de Majestatea Sa cu discreție, credință și iubire preț de mai bine de jumătate de secol. Viața i-a adus pe cei doi alături, la Geneva, preț de un întreg exil. Principesa și cu mine am avut o admirație nemărginită față de Marele Rabin Șafran, pentru extraordinarele lui calități sufletești și intelectuale, pentru curajul și seninătatea cu care a luptat mereu pentru ca adevărul să triumfe discret, dar definitiv. Întreaga întâlnire de ieri a fost un prilej de a omagia și de a aduce glorie celor cu suflet bun.

În memoria Reginei Elena și a Marelui Rabin Șafran, ca o dovadă a neprețuitelor lor calități umane, vă ofer spre lectură câteva pasaje.

Discursul Eminenței Sale Marelui Rabin al Genevei, dr. Alexandru Șafran, cu ocazia remiterii medaliei „Drept între popoare“ Majestății Sale Reginei-mame Elena a României, la Berna, joi 4 noiembrie 1993

Yad Vashem din Ierusalim mi-a comunicat decizia de a conferi titlul de „Drept între popoare“ Majestății Sale Reginei-mame Elena a României.

Primind acest mesaj, am simțit din nou disperarea care mă îndemna să mă adresez Majestății Sale Reginei-mame Elena pentru a o implora să ia sub ocrotirea ei populația evreiască a țării; am revăzut chipul ei nobil și luminos; am auzit din nou vocea ei tandră și consolatoare. De fiecare dată și fără întârziere, Regina-mamă a răspuns chemării mele: cu pietate și înțelepciune, cu delicatețe și fermitate. Ea a făcut eforturi să salveze evreii persecutați și i-a salvat.

Îi datorez recunoștință.

În scrierile mele, am numit-o: o adevărată mamă.

Da, așa a fost Regina-mamă Elena pentru evreii României, în anii în care ei erau vânați fără milă.

Sufletul ei, atât de bun, stă pentru totdeauna în înălțimile sublime, printre cei Drepți”.

evrei 009

evrei 003

3 comentarii

  1. Esmyana Martisor says:

    Pomenire vesnica,cu ajutorul si alinarea Domnului.

  2. Clara says:

    Alteta Voastra Regala,
    .
    Asa dupa cum la timpurile de izbeliste trecute s-au ridicat spirite superioare
    gata sa ocroteasca fratii si surorile lor, cu siguranta ca Timpul ne va scoate in fata
    oamenii cu adevarat “de stat”, la timpul potrivit, in cugetul si simtirea romaneasca.
    .
    Doamne ajuta Casa Regala a Romaniei
    si pe Toti Cetatenii Romaniei! AMIN !

  3. Ziarul de Bacău, 18 octombrie 2010 says:

    Marele Rabin băcăuan dr. Alexandru Şafran, evocat şi la Bucureşti

    Romulus Dan Busnea

    La Clubul Tinerimii Romane din Bucuresti a avut loc, la mijlocul saptaminii trecute, o ampla manifestare comemorativa, dedicata implinirii unui veac de la nasterea unuia dintre cei mai prestigiosi reprezentanti ai iudaismului in lume, Sef Rabin in Romania intre 1940-1947, apoi Mare Rabin al Genevei, dr.Alexandru Safran. Programul evenimentului organizat de Federatia Comunitatilor Evreilor din Romania a cuprins solemnitatea acordarii Medaliei “Dr.Alexandru Safran” 2010, decernarea premiului cu acelasi nume, lansarea volumului “Al.Safran si Soahul neterminat din Romania. Culegere de documente (1940-1944)” – autor Carol Iancu, si un program muzical. Au primit Medalia Safran personalitati de marca ale Romaniei, printre care, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, reprezentat de Principesa Margareta si Principele Radu al Romaniei, domnii Ion Iliescu si Emil Constantinescu – fosti presedinti ai Romaniei, dr.Sorin Oprescu – primarul general al Capitalei, ambasadorii Sfintului Scaun, SUA, Frantei, Elvetiei, si reprezentantul Crucii Rosii Internationale. Premiul “Dr.Alexandru Safran” pentru 2010 a fost acordat prof.dr.Carol Iancu pentru cartea mai sus mentionata. Acad.dr.Solomon Marcus a evocat, ca fost elev la Bacau al rabinului Safran, personalitatea acestuia.
Alexandru Safran s-a nascut la 12 septembrie 1910 la Bacau, fiind fiul si discipolul lui Betalel Zeev Safran, prim rabin al Bacaului, care a fost pana la moartea sa din 1929 cea mai importanta autoritate din Romania in domeniul halahei (jurisprusdenta religioasa). Studiile gimnaziale si liceale le face in orasul natal, unde la 19 ani ii succede parintelui sau in fruntea rabinatului din Bacau. Intre 1930-1934 studiaza la Institutul Israelit de Inalte Studii Teologice de la Viena, cit si la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Viena, unde obtine titlul de doctor in filosofie, fiind remarcat de Sigmund Freud, parintele psihanalizei. In 1939, la numai 29 de ani, devine seful spiritual al celei care a fost atunci din punct de vedere demografic, a treia comunitate evreiasca din Europa si a patra din lume. Alexandru Safran a luptat pentru apararea intereselor populatiei evreiesti din Romania in conditii vitrege, in timpul razboiului si dupa terminarea acestuia, legindu-l o strinsa relatie de prietenie cu Regele Mihai I al Romaniei, fata de care si-a exprimat recunostinta pentru rolul jucat impreuna cu mama sa, Regina Elena, in convingerea lui Antonescu de a nu deporta pe toti evreii din Romania. Se stinge din viata la 27 iulie 2006, iar in memoria lui, la 7 mai 2008, Scoala generala nr.15 din Bacau devine Scoala generala “Dr.Alexandru Safran”, gazda premiilor anuale acordate de Fundatia “Dr.Alexandu Safran” din Bacau, pentru elevii cu rezultate remarcabile la invatatura. (Romulus Dan BUSNEA)

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54850496
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate