Lansarea „Poveștii Castelului Săvârșin” și concert de Jazz

În continuarea zilei de 9 mai, Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu și ASR Principesa Sofia au luat parte, în Satul Regal, la evenimentul de lansare a volumului „Povestea Castelului Săvârșin” apărut sub semnătura Principelui Radu, la Editura Curtea Veche. 

Cu această ocazie, au luat cuvântul ASR Principele Radu și doamna Iren Arsene, directorul Editurii Curtea Veche.

În încheierea evenimentului de lansare, a avut loc un recital de jazz susținut de Steel Jazz Quintet din Deva. 

Volumul „Povestea Castelului Săvârșin”, bogat ilustrat cu fotografii de epocă și actuale, este publicat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la întoarcerea Familiei Regale la Săvârșin, în ziua de 1 iunie 2001.

Fotografiile înfățișează domeniul pornind de la istoria lui din secolul al XVII-lea, până în anul 1947. Lor li se adaugă imagini din anii 2001-2021, când castelul a revenit la viață.

Volumul cuprinde, de asemenea, o amplă descriere, în imagini și cuvinte, a celor opt ani în care clădirea istorică a beneficiat de o restaurare complexă și de înaltă calitate profesională.

2 comentarii

  1. Aurel Zgheran says:

    Pe 10 Mai s-au împlinit trei aspiraţii sacre, naţionale, ale românilor: în 1866, a sosit la Bucureşti şi a depus jurământ în faţa Parlamentului Prinţul Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, aparţinător uneia dintre cele mai vechi şi mai nobile familii germane, din care au descins regii Prusiei şi viitorii împăraţi ai Germaniei; în 1877, Principele Carol I a proclamat Independenţa absolută a României (după 1947, comuniştii, în încercarea încrâncenată de a acoperi orice urmă regală au strămutat sărbătoarea pe 9 mai, când ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a afirmat independenţa); în 1881, Principele Carol I a fost ridicat la rangul de rege al României, punându-i-se pe cap o coroană făurită din oţelul provenit de la un tun capturat în Războiul Independenţei.
    Toate aceste semnificaţii istorice ale zilei de 10 Mai conferă sărbătorii legalitatea de simbol statal. Această zi nu are numai însemnătate naţională, ci şi importanţa echilibrului european, deoarece, sub domnia îndelungată, de aproape 49 de ani, cu două săptămâni mai mult decât a lui Ştefan cel Mare, a regelui Carol I, România a ajuns cea mai propăşitoare dintre toate ţările învecinate, cu o monedă superioară cursului celorlalte ale Uniunii Monetare Latine, ajungând la nivelul altor state vestice cu structuri mai vechi.
    Sub aura acestei zile Aurel V. Zgheran a publicat un nou volum din colecția sa de cărți regale dedicate morarhiei și regalității românești. El se numește „Monarhia și regalitatea în România. Destinul trecutului, vocația prezentului(155 de ani: 10 Mai 1866 – 10 Mai 2021). Cartea nu mai are nevoie de altă prezentare, titlul fiind foarte semnificativ în ceea ce privește sumarul, unul cu o densitate de evocări și o vastă galerie foto.

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Astept cu multa nerabdare bucuria de a-l cumpara si de a-l citi – si a-i admira fotografiile. Semnatura Altetei Sale Regale Principelui Radu este o garantie a unei documentari asidue si a unei scriituri de exceptie.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54832178
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate