Peter O’Toole, In Memoriam

A murit sâmbătă, 14 decembrie 2013, în vârstă de 81 de ani, actorul irlandez Peter O’Toole. A fost educat în Marea Britanie. A fost unul dintre cei mai mari actori de cinema ai timpurilor noastre, cu o carieră de aproape șaizeci de ani. A debutat în anul 1954, iar în anul 1962 a devenit celebru prin filmul “Lawrence of Arabia”. A creat roluri memorabile în filme de cea mai mare vogă, precum “Becket” sau “Leul în iarnă”. A fost, de-a lungul carierei, nominalizat de șapte ori pentru Premiul Oscar.

A apărut adesea pe scenă, la Royal Shakespeare Company, Teatrul Național din Londra, la Dublin, Washington DC, Toronto și Chicago.

Am avut plăcerea să-l văd pe scenă în anul 1993, la Teatrul Appolo din Londra. Vă împărtășesc, mai jos, rândurile scrise acum 20 de ani, după spectacol:

Peter O’Toole, 1993

Este greu de vorbit despre el, pentru că se află în continuă mişcare şi într-o permanentă schimbare. Şi-apoi, l-am vazut atât de puţin… Trei ore sau o clipă? Cred că o clipă, totuşi.

Are şaizeci de ani şi este slab, înalt, elegant, trist, indiferent, neîncrezător, timid, degajat dar instabil, cu aplomb, dar nesigur pe el.

Juca în februarie 1993, pentru mai multe săptămâni, la Londra, o piesă de bulevard (“Our Song” de Keith Waterhouse) la Teatrul Apollo, piesă pe care te lasă să crezi că o tratează cu indiferenţă, cu superioritate (cred că aşa şi este), dar pe care o domină cu fermitate.

Are o faţă osoasă şi ovală, cu pielea fadă şi căzută, cu pomeţii proeminenţi, ca o mască tristă. Şi totuşi, este incandescent… Apariţia sa are o căldură de metal încins sau de corp ceresc ce capătă căldură prin frecarea cu aerul, în cădere sau urcare. Mâinile sale sunt ca ale unui călugăr ce se hrăneşte cu apă şi ierburi sau de chirurg la pensie… Ochii s-au mai diluat, sunt mai sticloşi decât în “Noaptea generalilor”, dar mai puţin adânci decât în “Becket”. Nu poartă ostentativ povara celebrităţii, nu se mai oboseşte cu aşa ceva. De altfel, am înţeles că este destul de bolnav. A suspendat într-o lună de două ori şirul de reprezentaţii, pentru probleme de stomac.

Ce a rămas însă intact este farmecul şi amestecul bizar de forţă cu fragilitate, ceea ce cunoaşte la el o lume şi ce, probabil, va rămâne amprenta sa artistică.

Rolul e el sau el este rolul? Nu ştiu exact. Mă împiedică să răspund la această întrebare şi bariera de limbă, căci textul piesei avea multe jocuri de cuvinte inaccesibile nivelului meu de cunoaştere al englezei de atunci, dar şi ambiguitatea sa scenică, pe care o accentua în raport cu partenerii şi cu propriul personaj. Cred că rolul îl amuza şi îl plictisea în acelaşi timp, cum cred că faptul de a juca o comedie îl tenta şi îl lăsa indiferent totodată.

Nu este deloc atent cu partenerii şi totuşi aceştia depind de el, de vibraţia lui, de latifundiara sa prezenţa scenică. Imprimă spectacolului un ritm nefiresc de maşină de scris, pentru că nu lasă nici o fracţiune de secundă pauză între replica celui de dinainte şi a sa proprie, şi totuşi e spontan, surprinzător, firesc.

Dă sentimentul că se va încurca dintr-o clipă într-alta (joacă, de altfel, rolul unui scriitor căruia îi place să bea) şi n-o face niciodată.

Te atrage de partea lui, ca spectator, dar te ignoră, chiar şi atunci când te face să râzi sau să stai cu sufletul la gură, aşteptând să răspundă la ceva. În ambele cazuri, te aşteaptă dacă rămâi în urmă, sau dacă ai nevoie de o secundă în plus faţă de el.

Nu te lasă să-l iubeşti, dar nici nu te lasă să pleci liniştit acasă.

Deşi puteam să dau colţul străzii, la sfârşitul spectacolului, pentru a-l aştepta la ieşirea actorilor, să-i spun două vorbe sau să-i strâng mâna, n-am făcut-o. Cred că am preferat sufletului (ca să rămân consecvent titlului cărţii), masca.

Era cordial, dar feroce cu partenerii, pe care-i ucidea cu indiferenţa sa calmă şi cinic-vicleană.

Spectacolul nu se ţinea prea bine pe picioare, conflictul şi situaţiile, ca şi partenerii de joc fiind subţirele… Astfel s-a transformat în “recital” ceea ce ar fi trebuit să fie o piesă întreagă. Iar am ratat ocazia de a vedea un mare spectacol în Anglia!

Plenitudinea simţită la plecarea din teatru era amăruie. Dacă era concluzia piesei sau a sa personală, ceea ce purtam cu noi, în drum spre casă, nu-mi dau seama prea bine.

Un actor necruţător cu sine şi cu ceilalţi.

Din poza lui mare, colorată, aşezată pe trotuar, în faţa teatrului, iradia ceva… Ce anume?

Radu al României

6 comentarii

  1. Ion says:

    Peter O’Toole, un actor cu totul special, ramane un spirit etern al teatrului si cinematrografiei.

  2. stelian r. says:

    Va multumim Alteta ! La pag..73 din ” Trei poduri peste lume” am citit aceste randuri ! L-am vazut in mai multe filme. Nu-l voi uita! Dumnezeu sa-l odihneasca!

  3. Norica says:

    Inca un geniu al teatrului si filmului ne paraseste. Cu fiecare personalitate care pleaca dintre noi devenim tot mai saraci; inca un mare gol in sufletele noastre. Va multumim Alteta ca nu uitati pe nimeni si aveti aprecieri valoroase pentru fiecare eveniment, chiar daca este trist. Pentru marele actor si omul Peter O’Toole, acolo sus, este rezervata una din stelele cele mai stralucitoare. Privirea lui plina de forta si duiosie va ramane in memoria noastra a celor care am avut privilegiul sa-l vedem pe ecrane.
    Ce bine ar fi daca noi oamenii obisnuiti am constientiza la timp valorile pe care le avem printre noi !

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    L-am iubit nespus pe Peter O,Toole pentru arta sa desavarsita, detasarea sa de lume atunci cand ‘era altcineva’ in rol, introvertirea sa…joviala (pare un divort in termeni, dar cine il analizeaza mai atent nu poate sa nu traga aceeasi concluzie), pentru spatiul vital pe care si-l creaza intre el si restul, atat de specific spatiului britanic din care, structural, fac parte, pentru nefirescul frumusetii sale fizice, unde chizelarea perfecta a trasaturilor – pe care multi o asociaza feminitatii – este dublata de o masculinitatea debordanta, electrizanta care te intimideaza, pentru multele lucruri pe care le reprezinta ca om, ca actor, ca punct de reper al artei secolelor 20 si 21.

    In 2006 Romania a ratat sansa prezentei lui Peter O.Toole ca Maestru de Ceremonii la Balul Operei din Bucuresti datorita modului inept, idiotic si neprofesional in care a ales sa actioneze personajul sinistru (o ‘doamna’ din afara spatiului romanesc dar care inca bantuie prin peisajul dambovitean) care si-a asumat atunci, cu aroganta si in total dezacord cu abilitatile pe care le poseda, sarcina de a organiza acel eveniment.

    Pentru mine, stingerea facliei lui Peter O’Toole este nu doar un regret imens fata de un urias actor plecat in lumea umbrelor, este ca si cum mi-as fi pierdut un prieten apropiat, cu care simteam ca ma pot identifica in felul sau de a fi cu care aproape ma identificam.

    Pace eterna, iubite Lawrence al Arabiei !

    Diana Lucia Zotescu

  5. Comentarii pe Facebook says:

    Septimiu Borbil RIP
    #
    Vacarescu-Petre Iuliana RIP
    #
    Magda Magdalena RIP.
    #
    Catalina Ghiga RIP
    #
    Antoaneta Cretu RIP
    #
    Gheorghe Burcas a fost un actor genial !acum va juca in lumea ingerilor !
    #
    Kryx Tin R.I.P
    #
    Capris Teodorescu-Virgil Interesant om, minunat actor ! Numai bine despre el !
    #
    Olimpia Ionita …S-A DUS SI EL…..
    #
    Capris Teodorescu-Virgil Sigur are un loc special in lumea lui Dumnezeu !
    #
    Tudor Maftei R.I.P.
    #
    Corina Ciuraş Rip
    #
    Gabrielaenerusu Enerusu R.I.P. Peter O’Toole
    #
    Ana Damaschin Dumnezeu sa-l odihneasca!
    #
    Fodor Angela Maria Mare actor !
    #
    Palcau Mioara D-zeu sa-l odihneasca !
    #
    Stoica Rodica Ce pacat!Dumnezeu sa-l odihneasca!
    #
    Elena Rainu Un mare actor, a creat si insusit personale uluitoare care n-au avut cum sa fie uitate.Nici noi nu-l vom uita NICIODATA!!!
    #
    Sorin Ardelean Rip !
    #
    Daniela Marinescu Sa-l odihneasca Dumnezeu in pace! Un mare actor care ne-a incantat pe parcursul multor decenii cu realizarile sale. Din pacate, nu am avut ocazia sa-l vedem si pe scena…
    #
    Carmen Lupu O, Rip Lawrence of Arabia!
    #
    Liliana Sora ” Nu voi fi un om obișnuit , pentru că am dreptul să fiu extraordinar ” spunea Peter O ” Toole. Și a fost. Dumnezeu să-l odihnească și să-i fie țărâna ușoară !
    #
    Cernasev Carmen Mi-a placut mult actorul. Filmele lui sunt incantatoare “How to Steal a Million”, http://www.imdb.com/title/tt0062038/?ref_=nm_flmg_act_80
    The Night of the Generals (1967)
    #
    Gigi Iorga A FOST UN ACTOR F BUN DAR I-A VENIT SI LUI RINDUL… DZEU SA-L ODIHNEASCA
    #
    Bancila Sandra Un MAGNIFIC al ecranului – ce NU a fost respectat pe masura valorii SALE. Bunul Dumnezeu sa-l aiba in paza SA !
    #
    Daniela Mihu D-zeu sa-l odihneasca-n pace!
    #
    Olimpia Ionescu R.I.P.
    #
    Vlad Doina Odihneascase in pace.
    #
    Nela Luca condoleante !
    #
    Carolina Costea un géant qui nous a quitté !!
    #
    Ecaterina Popescu DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA
    #
    Chius Schengen Gheorghe R.I.P.!*
    #
    Venika Ro
    #
    Alex Calotescu dupa mine, unul din cei mai mari actori ai lumii, ma consider norocos ca am vazut atitea filme cu el (NOAPTEA GENERALILOR)in mod special!!!R.I.P.!
    #
    Doris Agatha S Dumnezeu sa-l odihneasca !!! Mare actor…. !!!! MARE !!!!
    #
    Jenica Varadi Actorul meu de suflet , Dumnezeu sa-i ierte pacatele !
    #
    Stefan Voitec R.I.P.
    #
    Bogdan Sumanariu Dumnezeu sa-l odihneasca………
    #
    Gabriela Dumitru God bless you and hold you in His arms!!!
    #
    Liviu Ducan ai vazut filmul?
    #
    Pop Carmen Foarte interesanta si inspirata descriere a actorului si omului care a fost Peter O’Toole , da, idiferent si rece si totusi sensibil, un personaj controversat dar cit de talentat !!! D-zeu sa-l odihneasca !
    #
    Elisa Frinculescu Dormi in pace !See Translation
    #
    Doina Marin R.I.P.

  6. Cerasela Platz says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca ! Condoleante Sincere Familiei si Prietenilor !

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54855124
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate