People Mover

Detroit este o aglomeratie urbana cu anumite particularitati. Pentru mai bine de patruzeci de ani, partea orasului asezata la malul lacului Michigan, numita Downtown, a ramas in urma din punct de vedere economic, in special din cauza unor conflicte ale comunitatii locale, care au marcat-o in rau, pentru decenii.
detroit-19.jpg

Micile orase din apropiere, Southfield, Ann Arbor, Troy, Bloomfield Fields, etc., mult mai inchegate arhitectonic si cultural, economic si educational, sunt de fapt asezari de sine statatoare si nu suburbii, precum in alte orase mari americane. Downtown are un milion de locuitori, o multime de spatii virane si un numar de cladiri care adapostesc institutii, cele mai multe construite in ultimii cinci ani. In contrast cu acest peisaj urban destul de masiv si impersonal, orasele din imprejurimi, la distanta de 40-50 de kilometri de Downtown, sunt pline de viata si de culoare, cu case personalizate, primitoare si animate.

Astazi am inceput vizita printr-o serie de trei intalniri, la ziarele importante din Michigan: Detroit Free Press, Detroit News si publicatiile economice Crain Communications. Primele doua publicatii sunt de mare traditie, cea de a doua fiind fondata inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Editorul ei, Nolan Finley, este o personalitate remarcabila. Ziaristul Ron Dzwonkowski, de la Detroit Free Press, s-a aratat plin de interes pentru Romania si dezvoltarea ei actuala.
detroit-013.jpg

Am mers pe urma la Ann Arbor, unde m-am intalnit cu studenti ai Universitatii Michigan. Grupul celor care au dorit sa ma intalneasca era format din studenti, marsteranzi si doctoranzi proveniti din SUA, Coreea de Sud, Moldova, Romania, China si Turcia. Intalnirea cu ei a fost unul dintre cele mai pasionante momente ale vizitei. Ca oriunde altundeva, studentii si elevii se dovedesc interlocutorii cei mai interesanti, mai vii si mai autentici.
detroit-022.jpg

Am vizitat in continuare orasul Troy, unde m-am intalnit cu primarul si am vizitat Biblioteca municipala.

detroit-041.jpg

Un oras de 85.000 de locuitori, cu o biblioteca uriasa, depozitara a sute de mii de volume, discuri, filme si periodice in 43 de limbi ale lumii.
detroit-051.jpg

Am incheiat seara in compania gazdelor mele, familia consulului onorific John Rakolta Jr si a invitatilor lor.
detroit-054.jpg

Detroit este un oras care a cunoscut o dezvoltare economica accelerata in ultimii cinci ani. In afara de legendara industrie de automobile, aici au aparut companii mari, de interes planetar, care au adus prosperitate si interes pentru aceasta asezare urbana. Sper ca vizita mea sa aduca o picatura de interes pentru Romania si sa genereze, in viitoarele luni, proiecte comune economice, culturale si educationale.

In intalnirile de ieri, au existat doua detalii care mi-au ramas intiparite in minte. Primul este statuia-simbol a orasului. Ea se numeste “The Spirit of Detroit” si a fost creata in bronz de sculptorul Marshall Fredericks, apoi asezata in fata cladirii Centrului Municipal Coleman A. Young. Lucrarea, a carei copie in miniatura mi-a fost oferita la Fort Wayne de gazdele mele, reprezinta o fiinta umana care tine intr-o mana o sfera ce raspandeste raze, simbolizand pe Dumnezeu, iar in alta un grup familial, simbolizand relatiile dintre oameni. Originalul are opt metri.
detroit-004.jpg

Al doilea detaliu este este “People Mover”, un fel de tren electric suspendat, cu doar doua vagoane mici, fara conductor, care traverseaza orasul, mergand pe o sina deasupra capetelor trecatorilor. Am gasit ca metafora vehiculului care misca “oamenii” sau “poporul” este una plina de intelesuri, purtand cu ea inocenta si speranta.

detroit-17.jpg

1 comentariu

  1. Rompres, 31 octombrie 2007 says:

    Bucureşti, 31 oct /Rompres/ – Reprezentantul special al Guvernului, principele Radu de Hohenzollern-Veringen, a participat, luni şi marţi, la proiectul ‘The Friendship Tour III’, în Detroit, informează un comunicat remis ROMPRES.

    Manifestarea a avut drept scop să promoveze parteneriatul economic, educaţional şi cultural în fiecare dintre Statele Unite ale Americii.

    Cu această ocazie, Principele Radu a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Companiei ‘Walbridge Aldinger’, al cărei preşedinte, John Rakolta, este şi consul onorific al Romaniei la Detroit.

    Ulterior, Principele Radu a fost oaspete de onoare al şedinţei reunite a Consiliului Municipal al oraşului Detroit, unde reprezentantul special al Guvernului li s-a adresat membrilor Consiliului Municipal şi reprezentanţilor autorităţilor locale, precizează comunicatul.

    În continuare, el a participat la o reuniune desfăşurată la Muzeul Naţional ‘Tuskegee Airmen’, unde i-a fost înmânată distincţia ‘The Spirit of Detroit’.

    Principele Radu a vizitat, de asemenea, oraşul Southfield, unde s-a întâlnit cu preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române din localitate. De asemenea, a participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii române din Detroit.

    Principele Radu s-a întâlnit, marţi, cu redactorii şefi ai agenţiilor de presă locale şi a acordat interviuri ziariştilor de la Detroit Free Press, Detroit News şi Crain Communications. El a vorbit despre contextul vizitei sale în SUA şi despre interesul manifestat faţă de societatea românească.

    Totodată, Principele Radu s-a întâlnit cu un grup de studenţi români şi de alte naţionalităţi, precum şi cu profesori ai Universităţii Michigan din Ann Arbor. În timpul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de posibile programe educaţionale în regim de reciprocitate între Universitatea Michigan şi universităţile din România.

    În Troy, Principele Radu a fost întâmpinat de managerul oraşului, Philip Nelson, cu care a avut o întrevedere la Centrul Municipal al Oraşului.

    În continuare, Principele Radu a făcut o vizită la Librăria Publică a Oraşului Troy, unde i s-a prezentat activitatea membrilor comunităţii şi implicarea în programele educaţionale coordonate la nivel de oraş.

    Reprezentantul special al Guvernului a participat şi la o recepţie oferită de consulul onorific al României la Detroit, John Rakolta Jr şi soţia acestuia.

    Primul turneu al prieteniei în SUA a avut loc în februarie 2006, în statele Massachusetts, Indiana şi Illinois, iar cel de-al doilea a avut loc în perioada 12-16 mai a.c. şi a cuprins statul Missouri, oraşele Nevada, Springfield, Jefferson City, St Louis, Columbia şi Kansas City. ROMPRES/(AS)

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54852312
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate