Pelerin pe insula Gorée

img_2016.jpg

Insula Gorée este asezata la doar 20 de minute de drum cu vaporul de capitala Senegalului, Dakar. Are aproape 3 kilometri patrati si este celebra pentru “Casa Sclavilor”, o cladire istorica ramasa marturie a dispretului si cruzimii oamenilor fata de oameni. De altfel, uitandu-ma la tot ce se intampla in Africa, la discrepanta enorma dintre cultura si traditii, pe de o parte, si realitatea prezentului, pe de alta parte, nu-mi pot reprima concluzia ca proasta guvernare, de multe ori incurajata de indiferenta sau cinismul altora, este cauza acestui decalaj social, istoric, economic si de civilizatie dintre epoci.

img_1910.jpg

img_1912.jpg

Dar insula Gorée merita mult mai mult decat renumele de a adaposti sinistra casa a sclavilor din vremuri apuse. Mica asezare urbana este de o gratie si de o frumusete care iau respiratia. Cladirile, putine si armonios asezate, sunt inca sarace si modeste. Dar arhitectura, culoarea, vitalitatea si emotia pe care o emana sunt unice.

img_1923.jpg

img_1950.jpg

img_1951.jpg

Nu inteleg cum poate Uniunea Europeana sa scape din vedere un sit ca acesta. Cu o suma de 50-100 de milioane de euro, pretul unui hotel in capitalele noastre, s-ar putea reconstitui o lume. Imi imaginez zeci de mici restaurante pe malul insulei, instalate in casele traditionale de mica dimensiune, care ar atrage anual zeci de mii de ambarcatiuni ale celor cu mijloace materiale veniti din patru puncte cardinale.

img_1954.jpg

img_1859.jpg

img_1864.jpg

img_1891.jpg

Ce sa mai spun de cladirile mai mari, care ar putea adaposti hoteluri, spatii de creatie pentru artistii lumii, pensiuni luxoase. Cat despre gospodariile mici, apartinand localnicilor, acestea ar putea fi renovate si folosite pentru mestesuguri, pensiuni, agroturism, dupa modelul folosit cu succes de Turcia, pe malul Mediteranei.

img_1980.jpg

img_1990.jpg

Civilizatia senegaleza contemporana cultiva toleranta religioasa de o maniera unica in lume, prin confreriile religioase, o forma unica de organizare culturala si de credinta. Familiile senegaleze au, in mod obisnuit, membri catolici, alaturi de membri musulmani. Este un model de convietuire care ar putea inspira lumea cruda si exploziva a mileniului III.

img_1976.jpg

Frumusetea insulei Gorée este greu de cuprins in cuvinte. Tot ceea ce am spus mai sus este sarac, in comparatie cu realitatea. Primarul insulei m-a distins cu o diploma prin care m-a numit pelerin si purtator al mesajului lor catre lume. Ma grabesc sa postez pe blog primele impresii despre acest loc binecuvantat de Dumnezeu si batjocorit de oameni si de tari.

img_1995.jpg

Ziua a tinut si ea cu noi. Desi in plin decembrie, temperatura a fost de 26 de grade Celsius, iar briza marii a facut intreaga zi placuta. Soarele are aici o stralucire aparte, precum in India, dand orizontului o culoare alburie, cetoasa, invaluita in mister.

img_1993.jpg

Inainte de a merge pe insula, am intalnit pe ministrul Apararii, dl Becaye Diop, precum si pe loctiitorul sefului Statului Major General al Armelor, dl general Abdoulaye Fall.

In continuare, am intalnit pe ministrul Invatamantului Tehnic, precum si cu trimisul special al presedintelui Senegalului pentru Francofonie, dna ambasador Fatime Gueye.

Seara, la Ambasada Romaniei in Republica Senega, dna ambasador Simona Corlan-Ioan a oferit o receptie, la care au participat membri ai guvernului senegalez, membri ai Corpului Diplomatic acreditati la Dakar, personalitati din domeniul economic, cultural si mediatic, precum si atasati militari in Senegal.
img_1963.jpg

img_1968.jpg

1 comentariu

  1. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Ma bucur ca Romania este cu onoare reprezentata!De asemena sunt convins ca vizita Dv. va avea efecte benefice in promovarea relatiilor bilaterale.
    Insula Goree este admirabila!Imaginile vorbesc de la sine!Cat despre indiferenta europeana…nu demult a avut loc un summit euro-african la Lisabona .Din cate am inteles scopul acestuia a fost cam urmatorul:s-au adunat intr-un loc niste persona(u)litati de rang inalt…ca sa aiba de unde pleca acasa.
    Din pacate Africa este victima maretului proces de “decolonizare”,bine sustinut din Europa,dar mai ales de SUA,acest continent fiind dat pe mana sovieticilor si a aliatilor cubanezi…asa ca nu ma mir de constatarile Altetei Voastre!
    Va rog sa primiti,Alteta Voastra expresia celor mai inalte consideratiuni.
    Dr.Nicoara Ovidiu

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54826554
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate