Partea noastra de raspundere

Societatea româneasca are de facut un pas înainte: dobândirea încrederii si respectului de sine. Este inutil sa cerem oamenilor politici sa fie corecti si competenti. Ei nu sunt altceva decât oglinda noastra, reflexul nostru in luciul apelor vietii publice. Daca noi nu credem ca România are nevoie sa devina o tara cu reguli, atunci nu putem sa le cerem altora sa creada.

Am urmarit în ultimele saptamâni cum vocile ne-politice din viata publica trateaza institutiile, Constitutia, etica si competenta: drept notiuni teoretice, facute sa fie ignorate în practica. Politicile unei tari democratice sunt în mâna Guvernului, tot asa cum legea iese din mâna Parlamentului. A intreba pe altcineva decât guvernantii ce anume vor face într-un domeniu sau altul al administrarii tarii, înseamna a încuraja încalcarea Legii Fundamentale.

Într-o dezbatere televizata, nu numai politicianul are raspunderi. Este responsabil si cel care pune întrebarile, si cel care asculta raspunsurile, de pe scaun, acasa la el. Desigur, raspunderile sunt diferite: administratorul politic este chemat sa dea socoteala si poate fi taxat la vot. Formatorul de opinii, adica cel care pune întrebarile, nu raspunde niciodata în mod administativ. El este liber. Liber sa exprime ceea ce crede, dar si liber sa faca rau, fara sa poata fi pedepsit. De aceea este nevoie ca el sa fie educat în spiritul responsabilitatii, al respectului regulilor. Altminteri, demersul lui public poate face rau. Al treilea partener al dialogului, telespectatorul, are si el raspunderile lui. El nu poate fi pedepsit daca judeca prost. Dar daca ramâne un spectator pasiv, care îngaduie raului sa-i patrunda în ochi, în casa si pe suflet, el va plati acest lucru altfel decât administrativ: prin cenusiul si strâmbaciunea vietii lui de zi cu zi, si prin copii lui, care vor avea parte de aceeasi Românie aproximativa.

Slabiciunile democratiei românesti din anul 2009 sunt trei:

Faptul ca deciziile politice sunt luate în alta parte decât în Parlament.
Faptul ca România este administrata în alta parte decât în Guvern.
Faptul ca Institutia Presedintelui nu se ocupa, demn si respectabil, de reprezentarea Statului, asa cum o cere Constitutia.

Daca aceste trei institutii fundamentale ale democratiei si libertatii sunt luate în derâdere, atunci ce fel de prezent si viitor vrem noi sa avem? Primii care avem nevoie sa întelegem exact ce înseamna aceste lucruri suntem noi, spectatori si protagonisti ai vietii publice. Nu are rost sa criticam politicienii, daca noi facem exact aceleasi greseli ca ei. Daca noi vom întelege ca legea si, mai ales, Constitutia sunt facute pentru a fi respectate, viitorul este de partea României. Daca vom continua sa fim convinsi ca tara noastra va ramâne mereu condusa sau influentata din exterior, daca ne vom încapatâna sa credem ca România este  o tara care nu merita sa fie luata în serios si care nu are de ce sa fie respectata, atunci ne meritam soarta.

17 comentarii

  1. horia cremene says:

    Şi de data aceasta m-a surprins firescul unei gândiri care, recunosc cu amărăciune, uneori mie îmi lipseşte.
    Am ascultat cu vădit interes întrebările şi răspunsurile din confruntarea televizată de aseară. E drept că aş fi preferat să se insiste pe depolitizarea instituţiei preşedinţiei şi a instituţiilor statului, pe relaţiile nefireşti de forţă, de vendetă, dintre instituţii. Dar am acceptat cu îngăduinţă şi cu interes întrebările şi răspunsurile, chiar dacă ele erau o „băgare” în treaba altuia. A guvernanţilor. Nu m-am gândit o clipă că
    .
    „A întreba pe altcineva decât guvernanţii ce anume vor face într-un domeniu sau altul al administrării ţării, înseamnă a încuraja încălcarea Legii Fundamentale.”
    .
    La această observaţie a Principelui pot să constat cu câtă uşurinţă se deturnează firescul gândirii, chiar şi în mentalitatea, în modul de a reacţiona al omului de bună credinţă. De aceea spun că avem o mare nevoie de repere. De repere autentice. Şi de timp, ca să redescoperim normalitatea.

  2. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Nu am citit sau auzit nici un diagnostic atat de clar si de necrutator al realitatii politice Romanesti ca cel facut de Voi!
    Ca atare,desi sunt sustinator neconditionat de revenire la Monarhia Constitutinala legitima,desi v-am sustinut neconditionat candidatura le Presidentie,sper,ca sunteti in asentimentul meu de a indemna pe toti sa mearga sa voteze in asa fel incat,Institutia Prezidentiala sa reprezinte demn si responabil statul,sa avem cat de curand un guvern competent care sa administreze Tara,iar parlamentul sa devina cu adevarat acel “loc sacru unde sa se plamadeasca gandul politic al Natiunii”,cum inspirat cred,ca l-a definit unul din marii oameni ai Romaniei,care azi traieste intr-un deplin anonimat,bolnav si uitat aproape de toti:poetul Nicolae Badilescu,erou al Revolutiei Romane de la Timisoara!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  3. Daniela L. says:

    Alteta,

    Am sustinut si mentinut ideea responsabilitatii individuale in procesul comun al evolutiei firesti in societatea romaneasca, de la primul cuvant al meu pe acest blog.
    Sunt in asentimentul dumneavoastra in ce priveste reflectia poporului in alesii tari. Si tocmai de aceea am emotii in ce privesc alegerile din data de 06.12.2009.
    Cred ca din aceasta campania am avut de invatat multe. Daca nu am avut parte de modele de urmat putem sa reflectam la ceea ce nu trebuie sa devenim. Media ne-a demonstrat puterea de influenta si chiar de manipulare a celor care din lipsa de timp, din necunoastere, din ignoranta, nu si-au format judecati si opinii personale.
    Avem obligatia morala de a ne cunoaste trecutul, de a privi mai atenti la tot ce se intampla in prezent pentru a avea curajul de a aspira la un viitor frumos!
    Avem dreptul la vot! Sa apreciem si sa evaluam corect acest drept cu responsabilitate si judecati proprii dovedind ca suntem un POPOR INTELIGENT, NEFALSIFICAT POLITIC si NEMANIPULAT MEDIATIC!

    Cu incredere si speranta, ♥
    Daniela L.

    “It is the duty of every citizen according to his best capacities to give validity to his convictions in political affairs. ” Albert Einstein

  4. ramo says:

    In Romania e putin mai complicat. Contururile sunt cam neclare. Daca vorbesti de structuri(respectiv institutii) risti sa pari un naiv, un visator. De multe ori am avut o resemnare neinteleapta de genul ” ne meritam soarta”. Nu e chiar asa. Daca vezi contextul, realizezi ca suntem de fapt sortiti sacrificiului. Nu ma mira nici faptul ca ne victimizam mereu tinand cont de acest lucru. Poporul nu are flexibilitatea pe care o au anumiti oameni. Se pare ca si ei sunt cam pierduti si nu-si merita locul. Ei trebuie sa faca totul cat mai usor de dus. Atata tot. Verdict: Nu si-au realizat misiunea. Solutie: Lucrurile se vor schimba in curand.
    Eu cred ca veti avea un rol important in Romania in viitorul apropiat, asa ca v-as ruga sa nu va pierdeti licarirea sperantei. Vedeti, Regele Mihai e intr-un fel precum Romania, a suferit mult si a indurat nenumarate umilinte. Dar lucrurile se vor schimba in bine.
    Acum avem nevoie de cineva care sa tina fraiele, pentru ca tara sa nu devina instabila in perioada de tranzitie. Ar fi de nedorit, nedrept. Priviti ceea ce se intampla in tarile “inapoiate” din est. Credeti ca e un moment prielnic pentru o Romanie instabila? Daca unii oameni se vor folosi de puterea lor si vor destabiliza Romania pentru scopuri egoiste, vor plati. Atata tot. Pentru ca nu se poate altfel. Game over.:)
    P.S.1 Niciodata nu m-am referit la politicieni. Ei sunt mai degraba o haita. Ce decizii sa adopte ei?
    P.S. 2 Deocamdata singura democratie posibila in Romania este conturarea tendintelor romanesti intr-un individ. Vestul ne-a scapat de comunism din ratiuni putin mai globaliste, pentru ca, de fapt spre comunism tindem.
    O guvernare de centru-dreapta (care nu se leaga la noi neaparat de un partid politic sau de o doctrina, desi ar fi ideal sa fie asa, pentru ca ar reduce din nevoia de a avea un “mic Ceausescu”) cu un leader puternic care sa o sustina, e necesara. Chiar si o monarhie parlamentara era binevenita, poate in viitor, depinde de ce se mai intampla.
    Cat pentru flexibilitate, reducerea suferintei, eu v-am mai spus care e solutia: Spiritualizarea acestei zone. Procesul de vestificare fortata s-a incheiat.

  5. Constantza says:

    Cu permisiunea Voastra indraznesc sa spun ca este o excelenta analiza!
    Multumesc pentru privilegiul de a citi aceste randuri.

  6. Mihai says:

    In prag de sarbatori, cu pacea, lumina si caldura in
    suflet, va doresc sa aveti parte de zile minunate, de
    un Mos Craciun darnic si bun, sa va bucurati si sa
    asteptati anul ce vine. Un an mai bogat in impliniri,
    mai inalt in aspiratii si plin de succese. Craciun
    fericit si La multi ani!

  7. Bajan Liviu says:

    Alteta! Sunt de acord cu textul a.v. pina la un punct. Imi permit insa ca pornind de de la afirmatia d-lui Iosif Boda , avem o constitutie schweizer, mai mult gaura decit brinza, sa va transmit urmatoarele consideratii. 1 Cu prilejul anului nou 2009 M.S. Regele mihai a FACUT AFIRMATIA CA POPORUL ROMAN TREBUIE SA-SI DALTUIASCA O CONSTITUTIE.2. Cititi in Biblie la Isaia, cap 10 pct1,2 si3. 3. Rugati un consultant de-al dvs. sa ne explice si noua ce semnificatiae are termanul juridic Lex sccelerata. Si acum o observatie personala: intr-un film american am intilnit replica: te vom vota din nou pentru ca stii sa faci legi bune.. Era adresata de un american unui membru al camerei reprezentantilor.De la unul din profesorii mei din facultate am retinut afirmatia, fiecare om are dreptul la umila lui parere. Dupa umila mea parere, fara o temelie legislativa teafara, incepind cu constitutia, (scuzati-mi vorba buruienoasa) o vom LALAI in continuare.Nu sunt absolvent de drept dar imi permit sa va recomand sa comparati statutul proprietatii din constitutia din 1923, – proprietatea e sacra, inviolabila si garantata prin lege , cu cel din constitutia actuala si alaturi de afirmatia d-lui Ion Iliescu: proprietatea este un moft.In privinta respectului , am si aici , umila mea parere: Cine vrea respect trebuie intii sa-l semene. Ori deocamdata , institutiile noastre, incepind chiar cu constitutia, nu arata nici un respect omului sau valorilor fundamentale , cum le stiam de la parintii si bunicii nostri.Va spun astea , pentru ca am simtit in felul in care va adresati oamenilor unrespect real. O zi buna!

  8. Sunteti singurul om din actuala elita politica caruia i-as da un vot de incredere pentru presidentia romaniei,intrucat spuneti raspicat si cu sufletul deschis,uneori poate prea elegant despre realitatile romanesti.

  9. Alice of Vonderland says:

    Alteta Voastra Regala,
    Desi am fost si sunt trista pentru ca Alteta Voastra a renuntat la a mai candida, desi n-am vrut sa-mi mai exercit unicul drept care-l mai am si mi-l pot exercita – dreptul de a vota – totusi, acum, ma voi duce la vot pentru ca din 2 rele vreau sa ajut sa castige cel mai mic rau. (…)
    Eu apreciez ca pe vremea lui ceao, cu “colaboratori” cu tot, cam 70-80% din populatia peste 18 ani, era inregimentata intr-un fel sau altul.Poate mai multi.
    Trist dar adevarat.Prea putini aveau gandire nealterata,proprie, si au putut privi lucid anii de dupa 1989.E adevarat ca este si prea multa orbire, prea multa aplicare a principiului “crede si nu cerceta”, principiu care este posibil a fi mai mult inventat de o minte pervers-ceaushista decat de o minte luminata.De aceea, acum inca se “lupta” prin tzarishoara …”informatiile” cu …”contrainformatiile”…fabricate artificial sau nu…simulate sau nu…prefabricate sau nu.
    Avem nevoie de o minte lucida sa selecteze realul de fantezia bolnava din mass-madia romaneasca unde indolenta si lipsa de profesionalism este periculoasa pentru mintea romanului simplu.
    (… )
    In incheiere, sper ca Mos Nicolae sa va aduca multa sanatate si putere!

  10. Nora F. says:

    Va salut calduros, alteta…
    Va adresez sincere felicitari pentru numirea principesei Margareta ca urmasa a coroanei regale si marturisesc sincer ca ma bucur mult cand deschid acesta pagina, ocazie cu care traiesc doua sentimente
    ….unul in care imi regasesc o liniste sufleteasca deoarece gasesc aici multa intelepciune …multe lucruri frumoase…multe exemple de urmat
    si
    ….un alt sentiment de regret pentru ca nu a-ti continuat cursa electorala, fiind un viu exemplu spre care cred ca se indreptau cu convingere multe priviri….insa daca privim mai atent orizontul…poate ca hotararea domniei voastre a fost cea mai corecta .
    ….. din suflet va doresc zile lungi , pline de sanatate, pace si iubire in sufletul si casa , alaturi de cei dragi.
    Cu deosebita stima si respect
    Nora

  11. Dan says:

    Felicitari ptr. articol, domnule Radu.
    In sfarsit ati renuntat (sper ca definitiv) la limbajul ‘pretios’, de lemn. Urmeaza sa va vad si zimbind, altfel decat protocolar.Un zambet natural, din inima.
    Astept sa reuntati si la mersul imbatosat, sa fiti dvs. insiva… si nu un om coplesit de pozitia sa in societate.
    Va voi urmari, ca si pana acum, cu mult interes.
    Succes in tot ceea ce intreprindeti impreuna cu Casa Regala.

  12. Romeo Tarhon, Mi.R.A. says:

    Elena Muller a comentat pe al tău mesaj pe perete
    Sat, December 5, 2009 10:25:14 PMFrom: Facebook Add to Contacts
    To: Romeo Tarhon

    ——————————————————————————–

    Omul nou -omul vechi…

    Se spune ca umbrele, desi seamana cu intunericul, sunt totusi fiicele luminii. Eu personal nu sunt tocmai de acord cu afirmatia mai sus mentionata.
    Lucrurile, faptele si gindurile oamenilor ar trebui, in opinia mea, sa fie doar in doua variante: albe sau negre. Griul, dragii mei, e o nuanta rea chiar si pentru masini: pe vreme de ceata, nu se prea vede!!!…
    E, acest gri e, in mod paradoxal sau tocmai de aceea, atotstapinitor in societatea umana din Romania si de aiurea. Sunt, fireste, mai multe nuante sau forme de gri: griul-perla, griul deschis (seamana cu albul, dar nu va pacaliti, nu e alb!), griul-petrol, griul inchis, numit si de sobolan, etc
    Daca gindim in plus infinit si minus infinit, griul e undeva pe la zero! Si asta pentru ca, Shakespeare spunea: “to be or not to be” si nu: a fi macar acolo un pic sau a nu fi complet ticalos! A fi om de caracter sau a nu fi om de caracter: to be or not to be! Individul acela care ar fi un pic din amindoua il vom situa in zona gri, adica cam pe la zero!
    Si iata ca, privind in juru-ne vedem doar gri!Adica, zero! Trista culoare…
    Romanul are o vorba, care vine sa-mi confirme spusele: “nu poti fi si cu slanina in pod si cu porcul in cotet!” Alba sau neagra, totul sau nimic!…Un tip mai frustrat mi-ar sari acum in cap spunindu-mi: “Da’ ce draga, tu te crezi alba?”
    Dragilor, nimeni nu-i complet alb, plus infinit, imaculat, pur, etc. Povestea e ca, desi nu suntem, ar trebui sa fim. Nimeni nu-i perfect, scopul vietii ar fi si acela de-a dori sa devenim perfecti, adica adevarat crestini!
    De ce va spun toate acestea? Pai, pentru ca suntem pe un site care-si propune sa schimbe mentalitatea, pornirile noastre dobindite in anii de comunism si\sau de educatia deficitara data de parintii comunisti, securisti, etc O Miscare ce, as vrea sa cred sau imi place sa cred, intentioneaza s-o rupa cu trecutul comunist si sa se indrepte, incet, dar sigur, catre Musatini, catre traditie, catre Biserica, catre Dumnezeu!
    In incercarea noastra, bazata mai mult sau mai putin pe mimetism, apare o problema: dorind a fi, sa zicem, mai buni, devenim parca mai rau…
    In Franta si, din acel moment, in toata lumea s-a nascut si s-a extins cel mai incredibil de ridicol exemplar uman: snobul si fratele lui bun- parvenitul.
    Regele-Soare sau Ludovic al 14-lea era un barbat extrem de educat, cultivat, de un rafinament si stil, de o eleganta cu totul speciala, se spune. Fiind atit de gratios in maniere, toata Curtea din juru-i incerca sa-l imite. Daca, spre exemple, el ridica degetul cel mic in timp ce bea apa, dintr-un pahar, toata “lumea buna” de la Curte incepea sa faca aceelasi lucru dovedind, nu-i asa, delicatetea si rafinamentul manierelor lor…
    Astfel au aparut;” Pretioasele ridicole”, “Impostorul”, etc scrise de Moliere (contemporan Regelui-Soare). Si tot cam pe atunci scrise el, Descartes: “Gindesc, deci exist.”
    Moliere isi ridea de imitatorii de doua parale ai Regelui, iat Descartes ii indemna pe pretiosi a gindi, daca au pretentia cum c-ar si exista!
    Toate aceste povesti scrise de mine aci au, fireste, un scop: acela de-a le arata unora ca la baza formalismul, pretentiilor de tot felul si dorintei aprige de-a fi in charge trebuie sa se afle, la modul cel mai categoric, valoarea autentica, fiindca altfel nu sunt decit niste fiinte gri, pretioase prin ridicol care pretind cum c-ar si gindi, dar nefacind-o, nu prea exista, urmarind rationamentul lui Descartes!

    Pentru a vedea seria de comentarii, urmează link-ul de mai jos:
    http://www.facebook.com/n/?%2Fgroup.php&v=feed&story_fbid=187691949087&gid=169729534087&mid=184bed8G65340759G36ec04G36

    Îţi mulţumim,
    Echipa Facebook

  13. Esmyana Martisor says:

    Responsabilitatea, vointa eterna de a infaptui doar impreuna ajuta alaturi de credinta infinita in Dumnezeu pentru o lume unita si pasnica.

  14. Lady V. says:

    Principe Radu,
    Sunt convinsa ca urmariti, pe net, ca si mine si alte multe milioane de romani,
    *cronologia urcusurilor si coborasurilor adrenalinice*,
    cu multele repercursiuni asupra viitorului
    societatii noastre romanesti pseudodemocratice!…(?!)
    Din PUTINUL ADEVAR sau *incertul adevar*,
    care a fost lasat SA FIE INTUIT… dea lungul
    Istoriei demo-cratiei Post-decembriste,
    NIMENENI SI NIMIC NU NE OPRESTE, ACUM,
    DIN…
    *COBORASURILE CRONOLOGICE*, URMATOARE …
    – ANUL 2010, SE ANUNTA LA FEL DE SUMBRU SI PARCA
    SI MAI… incolor si inodor, mai distantat de PRINCIPIILE
    EXPUSE DE A.V.R.;
    ATAT DE LOGIC SI DE VITAL,
    IN SPATIILE VIRTUALE ADMINISTRATE SUB
    OBSERVATIA VOASTRA.
    http://www.youtube.com/watch?v=Cz3wscJMbuo&feature=related

  15. A.A. says:

    11.12.2009
    Alteta Voastra Regala,
    Va multumim pentru INCREDEREA si RASPUNDEREA
    acordata NOUA, prin dezvaluirea ACESTOR ADEVARURI ISTORICE.
    .
    ,,LA DATA de 1 Decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu România,
    iar data a rămas drept Simbol al Marii Uniri.
    Statul Român nu se naşte de câte ori se alipeşte
    sau i se dezlipeşte o bucată de pământ.
    Dacă Statul Român s-ar fi născut în 1918,
    atunci Alexandru Ioan Cuza şi Carol I,
    ar rămâne în istorie ca fondatori ai
    Casei de Economii şi Consemanţiuni”.

    “Întoarcerea la adevărul istoric, reprezintă singura cale
    prin care se poate asigura identitatea şi continuitatea unui popor,
    iar Familia Regală a României, rămâne incontestabil,
    expresia statalităţii şi fundamentării
    Statului Modern Român”.

  16. […] articolul “Partea noastră de răspundere”: http://www.romaniaregala.ro/jurnal/partea-noastra-de-raspundere/ Share this:TwitterFacebookLike this:Like […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54832886
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate