Parlamentul european

Ieri, Principesa Margareta s-a intalnit cu dna Margarida Barroso, sotia presedintelui Comisiei Europene. Au continuat, astfel, dialogul inceput acum doua luni, la Bruxelles, pe teme legate de activitatea sociala in Romania si Portugalia, ca si in tarile UE. Principesa si dna Barroso au discutat despre activitatea caritativa a Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei si despre diferitele fundatii aflate sub patronajul doamnei Margarida Barroso.

Astazi, Principesa si cu mine ne-am intalnit cu presedintele Parlamentului European, dl Hans-Gert Pöttering, la sediul parlamentului. A fost prima vizita a Principesei si a mea la sediul Parlamentului European de la Bruxelles. Acompaniata de Otto de Habsburg, Principesa a vizitat, in urma cu zece ani, cladirea Parlamentului de la Strasbourg.

site.jpg

Gazda noasta a fost de o ospitalitate, de o caldura si de un profesionalism desavarsite. La numai doua luni de la intalnirea cu dl José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, avem privilegiul de a ne intalni cu liderul legislativului european. Domnia-sa are o cunoastere amanuntita si fina despre Romania, ca si despre celelalte 26 de state membre ale UE. De asemenea, are o activitate, in institutia pe care o conduce din anul 2007, de aproape trei decenii.

Intrat in Parlamentul European in anul 1979, Hans Pöttering este o memorie vie a acestei institutii care a sarbatorit de curand cinci decenii de existenta.

Am purtat un dialog pe teme diverse, vorbind despre dezvoltarea rapida si consolidarea economiei si vietii politice la noi. Am vorbit, de asemenea, despre importanta consolidarii valorilor si institutiilor in viata publica romaneasca, astfel incat performanta publica sa serveasca institutia si principiile, nu sa fie de folos persoanelor insele.

Dl Pöttering a subscris acestor idei, evocand o afirmatie cu valoare de proverb a lui Jean Monnet, inscrisa pe peretele casei lui memoriale de la Paris. Parintele Uniunii Europene spunea ca nimic nu se poate face fara oameni, dar nimic nu este durabil fara institutii.

Ca si la Paris, unde m-am intalnit cu ambasadorul Teodor Baconschi, am avut intalniri la Bruxelles cu ambasadorii romani Mihnea Motoc, reprezentantul permanent la UE si dl Ovidiu Dranga, ambasadorul Romaniei in regatul Belgiei. Am discutat proiecte pentru anul 2009 legate de dezvoltarea rolului Romaniei in UE, ca si in Franta si Belgia.

In incheierea sederii la Bruxelles ne-am intalnit cu Wenceslas de Lobkowicz care, alaturi de Anne de Ligne, reprezinta unul dintre acei oficiali europeni care au ajutat Romania din greu, fara ostentatie si fara zgomot in jurul propriei lor persoane.

Atat dl de Lobkowicz cat si dna de Ligne, membri ai unor familii princiare europene de mare traditie si vechime, au fost doi sustinatori fideli ai Romaniei, tara pe care o iubesc din toata inima lor. Ei sunt oameni pe care ar trebui sa-i elogiem public si sa-i rasplatim. Dar nu o facem. Ridicam, insa, la slavile cerului functionari straini care, desi importanti pentru dezvoltarea Romaniei, nu se ridica la valoarea pe care le-o acordam, in mod nemasurat.

3 comentarii

  1. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Ca si Dl.de Lobkowicz si ca D-na de Ligne,actiunile Voastre pentru Romania sunt pe cat de discrete(mediatic,intrucat “colivaresele” din media Romaneasca sunt preocupate de cu totul altceva decat de problemele cu adevarat reale al Tarii),pe cat de rafinate,subtile si eficiente! Multumesc Altetelor Voastre pentru tot ceea ce faceti pentru Romania si sper ca ridicarea “in slavile cerului” a unor functionaride gen Franco(in nici un caz liderul “El Caudillo”) din EU,Romania si de aiurea sa se piarda in negura uitarii!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  2. Alex says:

    Altetele Voastre Regale,

    Cu adevarat putem spune ca Romania are o diplomatie veritabila, europeana si regala. Augustele Voastre Persoane reprezinta varful de lance al diplomatiei romanesti, iar acest fapt este cu atat mai important cu cat Familia Regala a Tarii, dupa 60 de ani, a reinceput sa exercite oficial prerogativele de reprezentare externa atribuite Suveranului Romaniei prin Constitutia din 1923.
    Va multumesc din suflet pentru munca ce o depuneti pentru Tara Noastra si fie ca Bunul Dumnezeu sa va dea multa sanatate pentru continuarea acesteia!

    Ma inchin in fata Altetelor Voastre cu cel mai deosebit respect!

  3. Victor says:

    Alteta Voastra!
    Multe felicitari in toata munca pe care o desfasurati neobosit in favoarea si in folosul Romaniei.
    Ca un sustinator al monarhiei ce sunt, doresc ca Familia Regala, in frunte cu Regele Mihai, sa reprezinte Romania la cel mai inalt nivel si sa continuie ceea ce i s-a luat pe nedrept acum 6 decenii.

    Sa ne traiti, Maria ta!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53418994
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate