Ordinul Carol I, reinstituit acum 15 ani

La 5 ianuarie 2005, Regele Mihai I a semnat la Palatul Elisabeta un document prin care restabilea Ordinul Carol I, ca ordin dinastic (de familie). Se împlinesc, așadar, astăzi cincisprezece ani de când Ordinul Carol I a fost readus în viața românească, reprezentând cel mai înalt ordin dinastic existent în istoria noastră și în Dinastia Națională.

Până în anul 1947, Ordinul Carol I a fost ordin național și a ocupat primul loc în ierarhia ordinelor și medaliilor Statului Român.

Ordinul a fost instituit de Regele Carol I și a fost legiferat la 8 mai 1906, cu ocazia împlinirii de către suveran a 40 de ani de domnie.

Suveranul Casei Regale a României este Marele Maestru al Ordinului. Ordinul a avut, deci, în istoria sa de 114 ani drept Mare Maestru pe Regele Carol I (1906-1914), Regele Ferdinand (1914-1927), Regele Mihai (1927-1930 și 1940-2017), Regele Carol al II-lea (1930-1940) și pe Majestatea Sa Margareta (din 2017). În perioada 1947-2005, ordinul nu a funcționat.

Conform statutului, personalitatea care ocupă poziția de Șef al Casei Majestății Sale (Casa Civilă și Casa Militară) este Cancelarul Ordinului. În acest moment, funcțiunea este ocupată de Excelența Sa dl Andrew Popper.

Ordinul are un statut în 3 articole, pe care îl puteți citi aici. Statutul a fost semnat de Regele Mihai în anul 2007 și modificat de suveran în anul 2009.

Ordinul Carol I este atribuit foarte rar. În cei 114 ani de existență, doar 32 de personalități au primit ordinul în grad de Colan (gradul suprem al ordinului). Singura persoană în viață care posedă actualmente Colanul este Majestatea Sa Margareta. Regele Mihai I a primit Colanul în anul 1939. Printre posesorii Colanului Ordinului Carol I s-au numărat, în istorie, Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Regina Maria, Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei, Împăratul Franz-Josef al Austriei, Regele Leopold al II-lea al belgienilor, Regele Victor-Emanuel al III-lea al Italiei, Regele Edward al VII-lea al Marii Britanii și Irlandei, Regele Carol I al Portugaliei, Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Sultanul Abdul Hamid al II-lea al Imperiului Otoman, Președintele Armand Fallieres al Franței, Regele Albert I al belgienilor, Regele George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei, Regele Carol al II-lea al României, Regele George I al elenilor, Regele Christian al X-lea al Danemarcei, Regele Constantin I al elenilor și Președintele Raymond Poincare al Franței.

Marea Cruce (al doilea grad al ordinului) a fost acordat unui număr de 24 de persoane, de la instituire până astăzi. Regele Mihai I a primit Marea Cruce în anul 1937, Regina Ana în anul 1948, Majestatea Sa Margareta în anul 1996 (ca principesă moștenitoare) și Principele Radu în anul 2007.

Marele Ofițer (al treilea grad al ordinului) a fost atribuit unui număr de 17 persoane. Ultima învestire a fost cea a Principesei Elena a României, în anul 2010. Precedenta personalitate învestită fusese mareșalul Constantin Prezan, în anul 1920. Gradul de Comandor (ultimul grad al ordinului) a fost atribuit din 1906 până în prezent unui număr de 39 de personalități.

Fotografia înfățișează pe Majestatea Sa Margareta purtând pentru prima oară Marea Cruce a Ordinului Carol I, alături de tatăl său, Regele Mihai I, într-o vizită în Suedia, în luna aprilie 1996 @SEEGER PRESS

 

 

2 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Fotografia de mai sus infatisand pe Majestatea Sa Regele Mihai si pe Majestatea Sa Margareta purtand proaspat-dobanditul Ordin Carol I in grad de Mare Cruce cu ocazia vizitei in Suedia este atat de frumoasa incat, cu permisiunea Majestatii Sale, o voi reproduce fotografic pentru a se alatura astfel colectiei mele de fotografii reprezentand Membri ai Casei Regala a Romaniei.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53822511
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate