Oradea si Marghita

Ieri am vizitat Oradea, dupa cinci ani. Municipiul Oradea, cu 206,000 de locuitori, s-a schimbat mult in acest rastimp. In mai 2006, Palatul Elisabeta a gazduit Seara bihoreana, ocazie cu care m-am reintalnit cu edilii oraselor bihorene, cu administratiile locale, oamenii de afaceri, organizatiile, asociatiile, studentii si elevii din Oradea si din celelalte localitati urbane.

img_0958.jpg

Am inceput vizita, dis-de-dimineata, la Institutia Prefectului, unde m-am intalnit cu dl prefect Mircea Ghitea. Am vorbit despre initiativa „Orasele Romaniei“ si despre felul in care am putea, pe baza Viziunii pe 30 de ani, sa sprijinim dezvoltarea, consolidarea si conectarea Romaniei locale. Am formulat invitatia pentru o noua „Seara bihoreana“ la Palatul Elisabeta, in lunile martie sau aprilie 2009.

img_0972.jpg

La Universitatea din Oradea, unde cu cinci ani in urma am primit titlul de Senator de onoare, am tinut o conferinta pe teme de leadership modern, la Facultatea de Stiinte Politice, care numara 500 de studenti si masteranzi.

img_1001.jpg

La Colegiul National „Mihai Eminescu“, am fost mai mult decat impresionat de calitatea elevilor si a atmosferei de lucru. Cladirea, un edificiu de mare importanta a patrimoniului oradean, gazduieste una dintre scolile cele mai bune din regiune. In sala de festivitati, decorata in stilul clasic al secolului al XIX-lea, un mare numar de elevi, eleganti si frumosi, ne-au intampinat cu caldura si politete. Am fost bucuros ca Nicolae, aflat pentru prima oara in astfel de vizite, a putut sa aiba o experienta atat de aleasa, in mujlocul tinerilor dintr-o generatie apropiata de a lui.

img_1006.jpg

Am vorbit despre Romania deceniilor viitoare si despre constructia durabila a tarii. Au luat cuvantul, vorbind cu seriozitate si greutate, doi elevi, Sebastian si Marius. Ei au adus in discutie decalajul dintre est si vest pe continentul european, despre nevoia orientului european de a avea lideri carismatici si inspiratori, din cauza inconsistentei institutiilor. Am plecat de acolo cu bucuria de a fi vazut reprezentanti de inalta tinuta ai unei generatii care ar putea schimba repede fata Romaniei.

img_1031.jpg

Desi cu o intarziere pe care nu am putut sa o evit, am ajuns la Primaria municipiului Oradea, gazduita intr-o cladire de o impozanta frumusete, pe care mi-o aduc aminte de la vizita de acum cinci ani. Dl Mihai Dan Groza a fost, pentru o parte a intalnirii, gazda mea. Erau prezenti oameni de afaceri, consilieri, reprezentanti ai municipalitatii si presa. Am vorbit despre proiectele economice de dezvoltare, in dialog cu reprezentanti ai patronatului si ai organizatiei Habitat, pe care i-am intalnit si anul trecut, la Beius. Am avut placerea de a prezenta celor din sala o delegatie italiana reprezentand o companie specializata in restaurarea cladirilor de patrimoniu, de la biserici si cladiri cu caracter religios, pana la palate administrative si cladiri private. Oradea are un exceptional patrimoniu construit si cred ca ar putea beneficia de sprijinul si cunostintele in domeniu ale italienilor. Stefan cel Mare a folosit si el mesteri italieni pentru bisericile pe care le-a ridicat. Iar in zilele noastre, la Florenta, am descoperit universitati, companii private si organizatii specializate in restaurarea in mod exemplar a intregului patrimoniu artistic al Italiei: arhitectura, sculptura, pictura, decoratiuni interioare.

img_1033.jpg

Prea Sfintia Sa Episcopul Sofronie al Oradei, Bihorului si Salajului ne-a intampinat in paraclisul Episcopiei cu corul seminaristilor cantand Imnul Regal. Prin desavarsita primire facuta, Preasfintia Sa ne-a aratat importanta in prezentul romanesc a Familiei Regale, dar ne-a facut sa simtim si responsabilitatea pe care o are, in fiecare dintre membrii sai, Casa Regala a unei tari care are nevoie de identitate, incredere in sine si consolidare. Nicolae, venit pentru prima oara pe pamant bihorean, a vazut ce inseamna punerea impreuna, pentru o clipa, in aceeasi incapere, a simbolului credintei cu cel al identitatii, adica Biserica ortodoxa si Coroana.

Am luat masa de pranz in aer liber, in parcarea unei benzinarii Petrom. A fost amuzant, dar am fost bucuros ca nu ne-au vazut ziaristii oradeni. Ar fi avut un subiect contrastant cu restul articolelor de a doua zi.

img_1094.jpg

La Marghita, oras de 18,000 de locuitori, care are doar 40 de ani de existenta, am ajuns in prima parte a dupa-amiezii. Aici am avut o intalnire cu primarul, dl Pocsaly Zoltan Ladislau si cu consilierii locali, dar si cu membri ai comunitatii locale de afaceri, ziaristi si functionari ai primariei. Am prezentat Viziunea pe 30 de ani, am vorbit despre proiectul Orasele Romaniei, am discutat despre proiectele legate de tanarul municipiu, in urmatorii ani: autostrada care va trece la 5 kilometri, canalizarea din oras, soselele si strazile, etc. Am invitat consilierii si primarul sa vina la Palatul Elisabeta, pentru a continua dialogul si pentru a gasi un fel de a coopera.

img_1076.jpg

La Colegiul National „Octavian Goga“ urma sa avem surpriza cea mai mare si mai frumoasa din intreaga sedere in Bihor. Pe platforma de langa scoala, aliniati si imbracati in frumoasele lor uniforme rosii cu cravata in dungi, erau sute si sute de elevi din clasele a IX-a si a X-a.

img_1098.jpg

Ei au format auditoriul cel mai amplu pe care l-am avut vreodata, in vizitele mele. Am vorbit fara microfon, in aer liber, ceea ce a facut intalnirea noastra mai autentica, mai interesanta si mai convingatoare. Am avut chiar placerea unui dialog cu elevii, care s-au dovedit nu numai generosi si primitori, dar si inteligenti si spontani. Am petrecut apoi cateva minute cu profesorii, in sala de consiliu, cu directorul si cu alti reprezentanti ai orasului, in frunte cu dl primar.

img_1118.jpg

In incheierea vizitei la Marghita am avut un alt motiv de bucurie. Pe strada mare, asezate la o oarecare distanta intre ele, se afla cele trei catedrale ale locului, catolica, greco-catolica si ortodoxa. Le-am vizitat pe toate trei, inchinandu-ne, pe rand, la cele trei altare ale credintei romanilor din aceasta comunitate. A fost un moment inaltator. Am avut bucuria de a zari, langa altarul din catedrala catolica, o fotografie mare a Papei Ioan Paul al II-lea, din vizita sa in Bucuresti, din anul 1999.

img_1144.jpg

img_1193.jpg

La incheierea vizitei in catedrala ortodoxa, aflata inca in constructie, am fost inconjurati de cei trei preoti, catolic, uniat si ortodox, impreuna cu care am facut o fotografie a fratiei. Este, probabil, cel mai frumos dar al Marghitei catre Casa Regala.

img_1240.jpg

In Oradea, la intoarcerea la hotelul Vulturul Negru, unde m-am simtit foarte bine, am primit pe dl Florin Ardelean, cu care am realizat un dialog televizat, ce va fi transmis de Paste de catre televiziunea TVS.

Nu am avut timp decat sa zaresc, din fuga masinii, centrul vechi al Oradei si frumoasele cladiri restaurate. Unele dintre ele sunt capodopere de arhitectura. Iar in centru, pe malul raului, orasul incepe sa aiba aerul unei urbe europene, cu toate ingredientele pentru a deveni un punct de mare atractie turistica. Sper ca turismul sa devina aici, in Bihor, o principala sursa de venit si de consolidare culturala. Este o tara binecuvantata cu o natura frumoasa, are surse de apa cu virtuti medicale si are, mai ales, conditii pentru un turism cultural, spiritual de cea mai inalta calitate. Daca la aceasta se adauga si proximitatea Europei centrale si sansa de a avea autostrada la cativa kilometri distanta, se poate spune ca Oradea, cu cultura si complexitatea ei spirituala, cu istoria ei plina de confluente, poate deveni un loc unic in Europa.
img_1199.jpg

3 comentarii

  1. Rompres, 17 aprilie 2008 says:

    17 Apr Bihor: Lecţii de patriotism de la Principele Radu

    Oradea, 17 apr /Rompres/ – Patriotismul în România viitoare, în termenii responsabilităţii, se va măsura în kilometri de autostradă, a declarat joi, la Oradea, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, în cadrul unei prelegeri susţinute în faţa studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Comunicare din cadrul Universităţii Oradea, transmite corespondentul ROMPRES.

    Principele Radu a ţinut timp de o oră, o prelegere despre leadership-ul modern, politic, actual şi trecut, dând ca exemple pozitive din rândul liderilor europeni din ultimii 30 de ani.

    Pe lângă instituţiile democraţiei care garantează drepturile, libertăţile şi schimbarea socială, este nevoie, în opinia sa, şi de alte instituţii care se bazează pe principii complementare democraţiei şi care să garanteze valori sociale precum responsabilitatea, în primul rând, generozitatea, mândria naţională, patriotismul, valori pe care a sugerat că le-ar garanta instituţia monarhiei.

    ‘Democraţia se bazează pe alternanţă, dar există o anumită parte care asigură echilibrul prin instituţii care se bazează pe principii complementare democraţiei cum ar fi continuitatea’, a subliniat Principele.

    Instituţiile de tip democratic pot eşua în populisme, aprecia Principele Radu. În Dubai, unde nu este democraţie, se construiesc în viteză hoteluri monumentale, în timp ce la noi, stăm trei zile să ne certăm pe o gâlceavă politică, a precizat Principele.

    Chiar dacă din punct de vedere al democraţiei, România este cu toate temele făcute la zi, pentru faptul că eşti iresponsabil politic, nimeni nu plăteşte şi nu vei plăti niciodată, deoarece nu există o formulă instituţională care să te întrebe dacă plăteşti sau nu, a menţionat Principele.

    Leadership-ul modern a fost ilustrat, pentru Europa de vest, de un lider de tip clasic, dând ca exemplu ascensiunea lui Jacques Chirac, de la absolvent ENA (Şcoala naţională de Administraţie), prin toate treptele administraţiei, până la de două ori preşedinte al Franţei. Estul a produs, în schimb, alt tip de lideri, cum ar fi Lech Valensa, care s-a luptat pentru drepturi democratice sau Vaclav Havel.

    Principele Radu l-a amintit pe Papa Ioan Paul al II-lea, care a reuşit să ofere lumii şi Europei un proiect care a reprezentat ‘un alt tip de valori’, cu toate că nu avea o influenţă politică, administrativă sau economică vădită.

    El a mai apreciat că liderii care se impun pe scenă deschisă ies în evidenţă datorită unor calităţi deosebite cum ar fi spiritul de răspundere, loialitatea, generozitatea şi puterea exemplului.

    ‘Un om pe care se bizuie milioane de oameni trebuie să fie un om excepţional. În cursul nostru numit ‘Personalităţi şi lideri’, studenţii învaţă că de lideri nu ducem lipsă, dar personalităţile sunt foarte rare, pentru că acestea se caracterizează prin operă politică, adică: viziune, misiune şi acţiune’, a declarat, pentru ROMPRES, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Lia Pop, prezentă la conferinţa Principelui.

    Principele Radu şi Principele Nicolae au mai avut de dimineaţă, la sediul Prefecturii Bihor, o întrevedere cu prefectul judeţului, Mircea Ghitea, iar după conferinţa ‘Leadership modern’, s-au întâlnit cu elevii şi profesorii Colegiului Naţional ‘Mihai Eminescu’.

    De la ora 11,30, Principele Radu a participat la o întrevedere cu primarul municipiului Oradea, Mihai Dan Groza, consilieri locali şi oameni de afaceri din oraş, după care s-a întâlnit cu PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei şi cu conducerea Episcopiei Ortodoxe. ROMPRES/(Eugenia Paşca)

  2. carmenroman1406 says:

    eu sunt pentru instaurarea monarhiei in romania !!!!!ce istorie frumoasa din perioada interbelica ce constructii,ce cultura, constructii ce sunt si azi ,ceia ce nu pot spune despre “epoca de aur ,,,si epoca hotilor din 1990 pana azi…..trebuie sa se schimbe ceva in bine si pentru poporul acesta si pentru cei ce vor urma dupa noi ,daca vor mai ramane la guvernare acesti pradatori se va alege praful de acest popor!!!

  3. George Lukacs says:

    Din copilarie am fost educat in principiile dragostei pentru familia REGALA si acum i-mi exprim dragostea si respectul pentru REGELE nostru si doresc multa sanatate REGELUI si intregii familii REGALE!!!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54830279
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate