Ora Regelui (576)

TVR 1 – sâmbătă, 6 ianuarie 2024, ora 14.30 / TVR Internațional – sâmbătă, 6 ianuarie 2024, ora 16.30 / TVR Moldova – joi, 11 ianuarie 2024, ora 16.00

Trimișii diplomatici la București ai țărilor străine au luat parte la recepția de sfârșit de an, în Sala Tronului a Palatului Regal. În cuvântul pe care l-a adresat Custodele Coroanei române, a adus din nou în atenția diplomaților crizele politice și conflictele care se desfășoară în lume, problemele de securitate europeană, necesitatea susținerii Ucrainei, precum și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Paginile din jurnalul anului 1931 ale Reginei Maria compun un nou volum. Cartea este o continuare a memoriilor traduse de istoricul Georgeta Filitti și conține, pe lânga informațiile din viața personală și cea a Familiei Regale, multe comentarii referitoare la viața politică a acelor vremuri.

Proiectele realizate de editurile româneşti împreună cu membrii Familiei Regale dezvăluie cititorilor povestea regalităţii într-o tematică de mare diversitate. Producția de carte susține și artiștii noii generații, cum e exemplul Proiectului Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României.

Domeniul Regal Săvârșin a intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă, odată ce Familia Regală a ajuns acasă pentru a petrece Crăciunul și Anul Nou. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu continuă să îi încurajeze pe producătorii locali să își prezinte produsele tradiționale și au găzduit un târg de Crăciun chiar pe Domeniul Regal.  

Reluarea ediției din 23 decembrie 2023

Prezentator: Camelia Csiki / Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu / Realizatori: Camelia Csiki, Diana Ilica, Bogdan Șerban-Iancu

3 comentarii

  1. Remus-Dumitru Mihuţiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Voi urmări aşa ca întotdeauna, cu mare plăcere şi interes.Trăiască M.S. Margareta Regina Românilor ! Nihil Sine Deo !

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    De fiecare date cand urmaresc un episod din ‘Ora Regelui’ – iar pe acesta l-am privit cu atentie de trei ori, ultima data fiind acum cateva minute – am fost foarte atenta atat la continutul faptic al fiecarui episod, cat si la toate detaliile de stil si de continut ale comentariilor celor doi prezentatori – C. Csiki si B. Serban-Iancu, doi oameni de televiziune experimentati si talentati, dedicati profesionalmente ideii de reflectare a adevarului si atasati – in consecinta – cu sufletul si inima de Familia Regala si de Coroana ca exponente ale adevarului. Adesea mi-am exprimat aici aprecierea mea pentru ei doi teleasti ca un binemeritat tribut adus valorii lor profesionale.

    Din aceasta perspectiva, ma vad nevoita sa-mi exprim tristetea si intregul meu dezacord fata de sintagma total nepotrivita folosita de doamna Camelia Csiki care, vorbind despre cartile cu tematica regala aparute in ultimii douazeci de ani, a afirmat ca aceste carti AU INVADAT piata cartii din Romania.

    Sa nu uitam ca aceste carti cu tematica regala avand ca autori prestigiosi istorici , literati, diplomati sau oameni de o incontestabila valoare culturala – pe multe dintre ele citindu-le personal – sunt carti care vin sa umple un gol, un vid de cunoastere a adevarului istoric despre Romania, Familia Regala si rolul fundamental al Regilor nostri in daltuirea destinului modern si european al tarii. Ceva atat de pozitiv precum aparitia acestor carti – care nu vor fi niciodata atat de multe incat sa umple tot acest vid de cunoastere – nu poate fi descria drept o INVAZIE, cuvant cu o conotatie mereu negativa, pe care bunul simt elementar il respinge.. (Doar lucrurile rele precum lacustele, hoardele migratoare, armateler conduse de dictatori, teroristii, ideologiile extremiste si da, literatura de joasa speta sau de subcultura ale cohortei de ‘scriitori’ neaveniti ce polueaza cu ne-talentul lor piata de carte sunt cele care INVADEAZA).

    In al doilea rand, ascultand-o pe doamna G. Filitti – istoricul de cultura care a tradus cartea de memorii a Reginei Maria (la care se face referire in episodul amintit), nu ma pot opri sa nu ma gandesc – cu multa tristete, durere chiar, si revolta – la pasivitatea si lipsa de reactie a aceleiasi doamne Filitii care, invitata fiind la emisiunea ‘Voi cu Voicu’ (Antena 3) care avea ca tema ‘Iubite si Amante’, nu a spus nici macar un cuvant de corectare a moderatoarei. Aceasta, in dorinta de a obtinne un rating cat mai mare, a amestecat in ‘salata’ discutiei nu doar ‘iubitele si amantele’ ci si ‘pensionarele cu lampa rosie’ de la Crucea de Piatra si din strada Matasari. Spre indignarea mea, cele doua au discutat despre mai multe persoane pe care le-au socotit a fi potrivite pentru discutie, printre care si pe Regina Maria si inca o doamna, sotie de general aghiotaant regal. Am abordat-o telefonic pe doamna Filitti si mi-am exprimat parerea despre acest lucru. Nu m-a multumit deloc explicatia sa ca nu a dorit sa auca o nota de controversa discutiei in emisiune.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54801690
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate