Ora Regelui CCII

Sâmbătă, 1 octombrie 2016, Televiziunea națională a prezentat ediția cu numărul 202 a emisiunii Ora Regelui. TVR1, TVR Moldova, TVR HD ora 15.

În numele tatălui, film documentar de Bogdan Șerban-Iancu.

Împlinirea unui sfert de secol de la venirea în ţară a Alteţei Sale Regale Principesa Margareta (18 ianuarie 1990) a fost aniversată la TVR prin difuzarea documentarului „În numele tatălui”.

Cu o durată de 50 de minute, filmul prezintă imagini valoroase din cei 25 de ani, unele puţin cunoscute publicului, precum şi mărturii ale contemporanilor acelor vremuri. Acestora li se adaugă preţioasa arhivă a emisiunii Ora Regelui.

În numele tatălui este povestea unei femei nobile care a crezut în Ţara sa. Într-un sfert de secol, Margareta, fiica Regelui Mihai, a luptat pentru sănătatea copiilor, împotriva singurătăţii bătrânilor, a încurajat şi a sprijinit cultura şi a învins mentalităţi bolnave de comunism. Şi-a câştigat nobleţea prin luptă. Astăzi este Principesa României”, este descrierea pe care echipa realizatoare o face filmului.

Acţiunea documentarului începe în 18 ianuarie 1990, dată ce a trecut aproape neobservată în calendarul noii Românii. În acea zi se închidea, aproape pe neştiute, un cerc deschis în ianuarie 1948, odată cu plecarea Regelui din ţară, după abdicarea impusă. În 1990, când a venit în România, ideea Principesei era să-i ajute, aşa cum poate, pe români. Au fost ani foarte grei, în care lupta cea mai grea a fost să schimbe mentalităţi, relaţiile dintre oameni, distruse de cei 50 de ani de comunism. Aşa s-a născut ideea înfiinţării fundaţiei care îi poartă numele şi promovează idealurile cărora Principesa le rămâne credincioasă.

Nimic nu avea să o pregătească pe Principesa Margareta pentru ce va urma. Nici măcar instruirea primită de la tatăl său, Regele Mihai, nu o va feri de haosul, degringolada şi reaua credinţă din ţară. În plus, numele nu o ajuta. Dimpotrivă. Făcea parte dintr-o lume pe care românii nu o mai înţelegeau şi de care le era teamă.

Au trecut 25 de ani de la momentul în care soarta a decis că exilul s-a încheiat, iar fiica regelui a arătat că „acasă” înseamnă doar România. Principesa Margareta şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România. A dus o luptă îndârjită pentru a dovedi că, fiica tatălui său fiind, nu are doar prin naştere ocazia de a purta stindardul regalităţii, ci şi prin merit. Legământul pe viaţă al Regelui Mihai cu ţara este dus mai departe. Anonima, dar îndârjita femeie care a învins un sistem ostil în anii ‘90, doar pentru a face bine, este astăzi Principesă a României.

Familia Regală a sărbătorit anul trecut acest moment important pentru Coroană şi societatea românească, în zilele de 17 şi 18 ianuarie 2015, printr-un concert la Ateneul Român și un dineu la Palatul CEC. Jubileul Principesei Moştenitoare a inclus şi o vizită la Televiziunea Română.

1 comentariu

  1. Sandu Nicolae says:

    In timp ce partidele politice se sfasie intre ele pt. ciolan, iata ca Altetele Lor Principesa Margareta si Principele Radu trec drept cea mai potrivita si mai credibila forma de a prelua fraiele tarii, intr-un moment de inalta culme in care partidele politice, care au guvernat tara timp de 25 de ani, se dovedesc a fi niste haite de hiene ce nu se mai satura.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54802358
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate