Ora Regelui CCCLXXXIII

Televiziunea Română a prezentat sâmbătă, 14 martie 2020, a trei sute optzeci și treia ediție a emisiunii “Ora Regelui”. Ediție în premieră.

TVR Internațional – sâmbătă, 14 martie 2020, ora 17.10 / TVR Moldova – duminică, 15 martie 2020, ora 17.00

Prima vizită externă de anul acesta a Familiei Regale s-a desfășurat în Polonia.

Familia Regală a întâlnit mai mulţi miniștri polonezi şi a condus lucrările “Women Leadership Forum”.

Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au cunoscut membri ai comunității româneşti din Varşovia, dar şi militari români aflați în misiune în Polonia.

Cel mai emoționant moment al vizitei a fost la Muzeul Insurecției din Varşovia. Trei veterane au fost decorate cu Crucea Casei Regale a României pentru a onora relațiile dintre cele două țări, in anii 1930, Regatul României fiind un important aliat al Poloniei, în lupta pentru independență.

Producător: Lidia Voicu / Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

 

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Am un deosebit respect pentru Polonia, in special pentru influenta pe care Miscarea “Solidarnosti” a avut-o in incurajarea crearii unui climat anticomunist in randul populatiilor tarilor aflate in ‘cercul de foc’ al URSS. O mare contributie a avut-o si alegerea ca Papa a cardinalului Karol Woytilla (Papa Ioan Paul al II-lea), cel pe care il venerez si astazi ca una dintre cele mai puternice si covarsitoare personalitati ale istoriei recente.

    Am admirat Polonia si pentru modul absolut exemplar in care, dupa terminarea WW2, s-a mobilizat si si-a ‘pansat’ ranile adanci suferite, reconstruindu-si IDENTIC capitala Warsowia, distrusa 90% de bombardamente, dar si intreaga tara, ciopartita atat de armata germana cat si – mai ales – de cea sovietica.

    Si da, am plans pentru Polonia atunci cand, studenta fiind, am aflat (evident neoficial, de la o colega de facultate de origine poloneza), despre crima atroce comisa de sovietici la ordinul lui Stalin, in aprilie 1940, cand au fost asasinati si ingropati in gropi comune 22.000 de inalti ofiteri si intelectuali polonezi, in padurea Katyn.

    Dupa revolutie, una dintre bunele mele prietene a fost doamna Katarzyna Prot-Klinger (de profesie profesoara de franceza), sotia ambasadorului Poloniei la Bucuresti. Alaturi de Katarzyna, la fel de entuziasmata ca si mine de victoria Conventiei Democratice in alegeri, l-am asteptat pentru a-l felicita , in seara/noaptea de 19 noiembrie 1996, la sediul PNTCD, pe domnul Emil Constantinescu, care tocmai castigase elegerile prezidentiale.

    Iar in aprilie 2010, m-am bucurat – alaturi de toti romanii – de faptul ca urma sa aiba in sfarsit loc, in Rusia asa-zis ‘reformata’, o ceremonie de comemorare a acestor martiri de la Katyn. La ceremonie fusesera invitati sa participe cateva zeci de oficialitati poloneze conduse de Presedintele de atunci Lech Kaczynski, de TOTI sefii armatelor poloneze (aeriana, terestra si marina), de inalti prelati, de membri ai Parlamentului polonez, rude ale martirilor comemorati etc. Iar noi toti urmaream stirile televiziunilor care urmau sa faca transmisiuni ale ceremoniei. In loc de asta, spre stupoarea, groaza si imensa noastra tristete, s-a anuntat prabusirea avionului si moartea tuturor celor 98 de persoane de la bordul navei.

    Sa-mi fie iertat scepticismul, dar eu nu pot sa cred ca acel accident aviatic a fost doar o coincidenta si o farsa sinistra a istoriei. Iar daca totusi a fost…ei, bine, ca persoana privata, am dreptul la propriile mele indoieli.

    Atat am fost de impresionata, incat in data de 29 aprilie 2010, la aproape doua saptamani de la imensa tragedie, am organizat un Concert “In Memoriam” la Palatul Cantacuzino, avand ca invitati membri ai Corpului Diplomatic si membre ale I.W.A. Concertul a fost sustinut de studenti si elevi meritorii de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (solisti canto clasic), Liceul de Arta “Carmen Sylva” din Ploiesti (marimba, clarinet, vioara, chitara clasica, muzica de camera) si Colegiul National de Arta “Regina Maria” din Constanta (pian).

    Am si acum afisul acelui concert, din care voi trimite o copie catre Majestatea Sa Margareta, o alta la ambasada Poloniei din Bucuresti, si o copie la Ambasada Romaniei de la Warsowia. Pentru ca doresc sa se stie ca romanii sunt sollidari si acum, si de-a lungul istoriei, cu fratii si vecinii lor polonezi, si ca au comemorat si ei, in felul lor, atat victimele de la Katyn I cat si pe cele de la Katyn II.

    Doresc sa-mi exprim respectoase multumiri si gratitudine Majestatii Sale Margareta si Altetei Sale Regale Principelui Radu pentru vizita extinsa pe care au efectuat-o in Polonia, pentru continutul ales al discursurilor tinute cu acel prilej, si pentru modul magistral in care ne-au reprezentat, facandu-ne – ca de fiecare data – sa fim mandri ca suntem romani.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54802237
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate