O scrisoare, altfel

DSCF6494

Alteta Regala,

Am 28 de ani si va scriu aceste randuri din Bucuresti. Inainte de a intra in subiect, permiteti-mi va rog sa scriu doua-trei vorbe despre mine. M-am nascut in Focsani, Vrancea. Studiile superioare le-am terminat in Timisoara. Am urmat cursurile Scolii Politehnice (Facultatea de Constructii si Arhitectura), universitate pe care am absolvit-o in 2005 ca sef de promotie pe tara. Dupa aceea, mi-am continuat pregatirea cu doua programe masterale pe care le-am finalizat tot ca sef de promotie. Din 2007 m-am mutat in Bucuresti. Printre altele, m-am inscris la un program MBA pe care il voi finaliza in aceasta vara, program tutelat de Institutul National de Dezvoltare Economica Bucuresti si de o universitate pariziana (Conservatoire National des Arts et Metiers, Paris).

Ca inginer de drumuri si poduri, mi-am indreptat atentia spre comunitatile mici (in special rurale) din Romania si am incercat, in masura posibilitatilor mele, sa ajut la reconstructia si modernizarea tarii in care m-am nascut. Astfel, in primii trei ani am lucrat ca inginer (la inceput in proiectare si apoi ca manager) la o mare companie din Romania. Din 2008 am pasit in afara ei si mi-am intemeiat o firma de proiectare si consultanta, considerand ca astfel sunt mai aproape de viziunea pe care o aveam cu privire la rolul meu in comunitate.

Din pacate, in dialogul meu cu autoritatile si administratia si in incercarea mea de promovare a proiectelor de modernizare a comunitatilor (in special proiecte de infrastructura) m-am izbit de un zid – un zid intretinut de interese marunte, de rautati, de birocratie, de conflicte etc, etc. Nu trebuie sa insist caci sunt convins ca Alteta Voastra cunoaste intr-o masura mult mai mare Romania reala, cu bunele si cu relele ei.  Chiar tanar fiind, am ajuns sa inteleg destul de bine blocajul nu doar institutional ci spiritual si national in care ne aflam.

Apoi s-a intamplat momentul aprilie 2009, moment in care Alteta Voastra si-a anuntat intentia de a candida la functia suprema in stat. Cu sinceritate va marturisesc faptul ca de atunci am inceput sa va cunosc (in masura in care se poate cunoaste un om prin interviuri, scrieri si atitudini). Am cumparat cartea “Altfel” pe care am apreciat-o inca din primele randuri si am studiat cu multa atentie viziunea Altetei Voastre pe 30 de ani.

Alteta, ati reprezentat pentru mine un factor inspirator si va multumesc pentru asta. In contextul emotional pe care Alteta Voastra l-a sadit in mine, m-am decis sa-mi continui pregatirea intelectuala; astfel m-am hotarat sa urmez studii de stiinte politice caci rationez ca doar intelegand lumea iti poti aroga dreptul de a o schimba. Simt ca o pregatire universitara in domeniul stiintelor politice imi va da oportunitatea de a intelege mult mai unitar societatea, statul si neamul din care fac parte.

In schimb sunt decis sa urmez aceste studii in alta tara; consider ca pot dobandi o viziune “out-of-the-box” si pot beneficia de distanta necesara pentru formarea unei gandiri critice coerente si obiective. Dupa o cercetare de cateva luni, mi-am indreptat atentia spre Cambridge, Anglia. In urma unui schimb de mail-uri cu unele din colegiile din cadrul Cambridge si dupa trimiterea din partea mea a unor informatii (CV, optiuni, etc), am avut placerea sa primesc confirmarea faptului ca indeplinesc cerintele si ca sunt eligibil pentru un loc.

Dosarul va trebui sa-l trimit in octombrie anul acesta – in cazul unui raspuns favorabil, cursurile le voi incepe in octombrie anul viitor. Aceasta este procedura. Printre altele, procedura presupune si doua interviuri, cu directorul de studii si cu un tutore. Aceste interviuri se vor tine urmand coloana vertebrala a doua eseuri pe care trebuie sa le trimit in prealabil.

Cel putin unul dintre cele doua eseuri as vrea sa il concep despre necesitatea si importanta unei vizibilitati sporite a Casei Regale in Romania. Despre Generatia a 5-a si despre rolul acesteia in societatea romaneasca, despre valorile Casei Regale si valorile traditionale a Romaniei. Despre ce a adus nou regalitatea in Romania si ce gol va trebui sa incerce sa umple Generatia a 5-a in zilele noastre.

Aici este momentul sa va adresez rugamintea unui sfat si a unei indrumari. Alteta, as vrea ca subiectul central al eseului meu sa-l reprezinte Generatia a 5-a, bineinteles bordat de idei precum cele exprimate in paragraful anterior. Dar, cu riscul de a repeta, as vrea sa ma axez pe prezent, pe ce se poate face astazi, pe modul cum trebuie actionat de aici incolo – pe rolul Altetei Voastre si a Principesei Margareta.

Alteta, puteti sa ma ajutati in acest demers prin a sublinia patru-cinci idei principale sau puncte importante de la care sa plec in dezvoltarea subiectului? M-ati ajuta nespus de mult daca mi-ati putea oferi un feedback cu privire la modul cum intelege Alteta Voastra rolul Generatiei a 5-a in Romania de astazi. In mod natural, eu am zugravita o imagine si o idee centrala pentru acest subiect, dar simt nevoia unei coordonari din partea Altetei Voastre.

Alteta, va multumesc mult pentru timpul pe care l-ati petrecut alaturi de mine de-a lungul acestui mail. Si va multumesc pentru faptul ca mi-ati dat oportunitatea sa va comunic gandurile mele. Imi doresc nespus sa concep un eseu valoros, nu prin forma ci prin mesajul pe care vreau sa-l transmit.

Sper ca acest mail poate prea lung sa nu va supere in niciun fel. Chiar si in conditiile in care Alteta Voastra nu va putea raspunde din varii motive, o data initiat acest contact, va promit ca va voi scrie cu privire la demersul meu.

Va multumesc inca o data!

Cu drag si cu respect,
L.P.

11 comentarii

  1. Mihaela Contiu says:

    Felicitari L. P. pentru ceea ce ati facut si doriti sa faceti in viitor! Tema pe care ati ales-o mi se pare extraordinara!
    Mult succes!

    M.C.

  2. Briciu Melania says:

    Atáta timp cát in rándurile poporului román se mai nasc asemenea tineri valorosi,Románia nu este pierdutá!

  3. Adriana Mihaela Macsut says:

    Alteta Voastra,
    Am citit scrisoarea.Prezinta realitatea coplesititoare cu care ne confruntam. Faptul ca ati publicat aceasta scrisoare arata clar ca acordati atentie oamenilor care va scriu. O astfel de scrisoare ar fi trecut neoservata de catre politicieni! Domnul LP este o persoana deosebita si ne bucuram ca exista un asemenea tinar ca el, bine pregatit din punct de vedere profesional dar si care este si bine educat!
    Proiectul despre Romania viitoare al Casei Regale merita toata atentia!
    Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu

  4. Mihai Manea says:

    Alteta Voastra,

    Cu deosebit respect ma inclin in fata deschiderii Dvs si a Casei Regale fata de problemele reale ale acestei tari.

    Cu aleasa consideratie,
    Mihai Manea

  5. Bajan Liviu says:

    Mult SUCCES tinere domn, in a scoate cetatenii din Romania din mintea de lemn. (ma refer la cei cantonati inca in ea si nu sunt putini). Sa va ajute Dumnezeu! Poate eu n-o sa mai apuc, dar asta nu conteaza. O zi buna!

  6. Esmyana Martisor says:

    Astfel de scrisori sunt marturia entuziasmului si a dorintei arzatoare de a salva,de a construi in mod intelept prezentul si viitorul tarii noastre,viitorul omenirii.Ma inclin cu eterna admiratie si piosenie in fata oamenilor asemeni Dumneavoastra stimate Domn L.P.
    Dumnezeu sa va ajute,sa va ocroteasca,sa va daruie o viata implinita si binecuvantata alaturi de cei dragi si in slujba binelui.

  7. Stanescu Eva says:

    Alteta Voastra,
    Scrisoarea tinarului este inca o dovada, mica, e drept, dar care se adauga la multe alte “indicii”, pe care, indraznesc sa le sintetizez intr-o propozitie (care, nici macar nu e formulata de mine, dar, in care cred cu toata fiinta mea!): “Viitorul Romaniei este Casa Regala!!”
    As mai adauga si o continuarea a acestiu crez:”Viitorul urmasilor nostri este Casa Regala!”

    “O! Doamne Sfinte,
    Ceresc părinte,
    Susţine cu a Ta mână
    Coroana Română!

    O! Doamne Sfinte,
    Ceresc Părinte,
    Întinde a Ta mână
    Pe Ţara Română! ”

    Cu adinc si sincer respect pentru Maestatea Sa, Regele Romaniei si Maestatile Voastre, viitorul Romaniei!

    prof.Eva Stanescu

  8. CERNEA SERGIU says:

    Urez lui L.P. mult succes in viitor…toata lumea care a lasat un comentariu a vorbit despre meil eu cred ca si imaginea care sia aleso il reprezinta…pentru faptul ca dintrun lac plin cu frunze verzi nufarul ie cel care ati atrage atentia ca si acest domn!
    CU drag si cu mult respect

  9. Citat - Regele Mihai, 26.01.2004; Sala de receptii a Palatului Elisabeta: says:

    .
    “Fortele care duc mai departe binele unei tari se instraineaza
    nu atunci cand nu mai au idealuri comune,
    ci cand nu mai au proiecte comune.
    .
    Sunt convins ca toti cei care ati venit astazi la palatul Elisabeta
    va doriti, la fel ca si noi,
    o Romanie europeana,
    o tara prospera.
    .
    Increderea in noi si vitalitatea pe care romanii pot s-o insufle Europei
    ma fac sa va chem sa ne gandim impreuna la viitor
    si sa punem sa lucreze toate calitatile pe care poporul nostru le poseda,
    in cel mai iscusit fel cu putinta”.
    .
    Ce frumos si adevarat!
    Un mesaj atemporal.
    .
    Credem in idealurile perene ale binelui si verticalitatii spirituale.

  10. Completare, nepostata, la: Citat - Regele Mihai, 26.01.2004; Sala de receptii a Palatului Elisabeta: says:

    “Asa sa ne-ajute Dumnezeu”!
    .
    Era in continuarea expresiilor mele de gratitudine.
    Va multumesc.

  11. pacat ca romanii valorosi nu isi gasesc menirea in tara.intr-adevar,aceasta tanara a incercat sa aduca propia sa contributie ca inginer de drumuri si poduri la modernizarea cailor din transport din Romania.s-a lovit ca atatia alti tineri valorosi de birocratia din Romania.atunci cd va dispare clasa politica actuala si cd Romania va fi condusa de o noua clasa politica formata din astfel de tineri,vom avea posibilitatea sa deschidem ochii noi romanii spre orizonturi mai bune.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54859864
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate