O noua carte

Va anunt cu bucurie ca la sfârsitul saptamânii va iesi de sub tipar o noua carte, pe care am intitulat-o “Altfel”.

Volumul are ca motto o fraza a scriitorului american F. Scott Fitzgerald, extrasa din scrierea sa “The Crack-Up” (1936):

“Testul unei inteligente de prima mâna este abilitatea de a pastra in minte, in acelasi timp, doua idei opuse si de a avea, totusi, abilitatea de a functiona”.
1153.jpg

In acest volum apar câteva noutati.

Mai intâi, colaborarea cu tânarul publicist Nicolae Dragusin. Cu câtiva ani in urma, când dl Dragusin era student, el a câstigat un concurs organizat la nivel national de Fundatia Principesa Margareta a României. Astfel, dl Dragusin a putut publica primul sau volum, un sir de interviuri cu personalitati ale societatii civile, unele dintre ele nume de rasunet ale elitei intelectuale românesti.

Curând dupa aceea, in anul 2006, dl Dragusin mi-a solicitat un interviu de amploare, pe care a reusit sa-l publice intr-un cotidian national. Forta si consistenta materialului, profesionalismul cu care a fost creat m-au facut sa accept propunerea de a continua seria interviurilor. Dupa trei ani de intâlniri in fata microfonului, cartea de fata a prins contur.

Apoi, forma sub care apare volumul. Am acceptat ideea de a face o carte de dialoguri nu pentru ca am impresia ca experienta mea publica merita intervievata intr-o carte. Am facut acest pas pentru ca a cincea generatie a Familiei Regale, adica cea reprezentata de Principesa Margareta, are nevoie sa fie cunoscuta si sa-si faca limpezita pozitia fata de România. Dialogul cu un reprezentant al foarte tinerei generatii poate fi o buna ocazie de a da raspunsul potrivit la intrebarea potrivita.

In fine, cartea este neobisnuit de frontala in afirmatii si analize. Cunosc acest risc. Mai mult, nu cred ca un membru al vreunei Familii Regale ar trebui sa se exprime atât de explicit si de direct in legatura cu oameni si situatii politice. România este, insa, in cautarea unei politici cu majuscula. Confuzia dintre performanta leadership-ului statal si cel politic este maxima. Ignorarea pericolului deformarii institutiilor si lipsa de respect fata de ele poate sa duca la vulnerabilizarea grava a societatii, oricât de libera si de prospera ar fi ea.

289.jpg

Noi suntem relevanti astazi nu pentru ca a crescut ascendentul sentimentului monarhic, desi cei 16% pe care i-a atins recent nu sunt deloc de neglijat. Relevanta noastra sta altundeva: obiectiv vorbind, in faptul ca România are nevoie de regalitate ca suma de valori a Statului, traditiei, continuitatii, identitatii si mândriei. Cunoscutul publicist american Fareed Zakaria spunea recent ca lumea globalizata va cauta, ca repere fundamentale, un plus de incredere politica si de mândrie nationala. Regalitatea, care este complementara clasei politice, poate ajuta in aceasta directie, chiar daca tara este republica. Intr-un fel paradoxal, prin simplul fapt ca reprezinta, istoriceşte şi simbolic vorbind, o incununare, regalitatea are chemarea de a servi mai bine Res Publica decât o pot face multi alti factori. Ca alte surori ale ei din Uniunea Europeana si din NATO, România posttotalitara experimenteaza binefacerile democratiei si libertatilor aducatoare de prosperitate, concomitent insa cu o seama de efecte colaterale: neajunsurile instrainarii, fragilizarea psihologica si afectiva a societatii, umilirea si manipularea oamenilor. Propaganda a ajuns un instrument privat, la indemâna oricui are suficienti bani si interes in a o face. Uneori, institutii sau pozitii publice sunt folosite pentru acelasi scop. Regalitatea poate face diferenta dintre o Românie ca un mare Mall si o Românie ca o tara statornica.

Sunt convins de utilitatea dialogurilor din cartea pe care v-o prezint astazi, chiar daca ele ramân un demers neobisnuit: alaturarea de un tânar care nu are experienta publicistica, utilizarea unei modalitati de comunicare nepotrivita cu pozitia mea publica si analiza prea transanta a unor fenomene.

Volumul se bucura de prefata profesorului Andrei Brezianu. Este editat de Polirom, va iesi de sub tipar vinerea viitoare si va intra in librarii, probabil, peste doua saptamâni. “Altfel” nu este singura carte pe care o voi mai publica in anul 2009.

42 comentarii

  1. Burke says:

    “Un singur lucru ajunge pentru ca sa triumfe raul si anume ca oamenii buni sa nu faca nimic”. (Burke)

  2. Puteti sa va exprimati parerea si sa adaugati comentariul dumneavoastra pe situl Realitatii TV, referitor la viitorul Presedinte al României:

    http://www.realitatea.net/proiect-de-presedinte_507971.html#commentForm

  3. Petru Clej says:

    Daca duminica ar avea loc alegeri prezidentiale pentru ce candidat ati vota?

    Votati In sondajul revistei ACUM

    http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=536

  4. In pagina internet a revistei “CADRAN POLITIC” gasiti, in coltul din dreapta jos, un sondaj despre alegerile prezidentiale din 2009.

    Va rugam, votati!

    http://www.cadranpolitic.ro/

  5. Milud Regensohn Al Dumneavoastra - mesaj pentru Vindecatorul says:

    Ma bucur ca d-l Radu a renuntat sa scrie el insuisi, “Viziunea” i-a luat peste 30 de ani de scris, si daca o sa continue tot asa vom afla si raspunsul la intrebarile care ma framinta de o vreme. Se pare ca toti stiu raspunsul la ele in afara de mine, de aceea il mai rog o data pe d-l duda sa-mi spuna si mie :
    1. Care este pozitia d-lui Radu Duda cu privire la Decretul 2301 / 30.12.1947, prin care ex-regele Mihai I a abdicat ?

    2. Ce documente atesta ramura Hohenzollern-Veringen , altele decit Statutul emis de ex-regele Mihai I in 2007 ?

    3. Ce temei legal il indreptateste pe d-l Radu Duda sa se autointituleze “Principele Romaniei” si “Radu al Romaniei” ?

    4. Care este pozitia d-lui Radu Duda in raport cu Constitutia Romaniei ?

    5. Ce ar fi avut de spus Carol I al Romaniei despre candidatura d-lui Radu Duda la Presedintia Romaniei

    6. Cind a fost incoronata “regina” Ana, sotia ex-regelui Mihai I ?

    Cu salutari fierbinti, Al Dumneavoastra Milud Regensohn

  6. Liliana says:

    Pentru Milud:
    Faptul ca v-ati luat pseudonim din jocurile de calculator denota nivelul dvs. intelectual, precum si gradul de originalitate. Intrebarile dvs. nu sunt nici originale, nici relevante. Un singur lucru va rog: lasati-l pe bunul rege Carol I sa se odihneasca in pace.

  7. Letitia Pop says:

    Daca doriti sa fiti voluntari, sa colaborati, sa sponsorizati sau doar sa sustineti campania electorala a Altetei Sale Regale Principele Radu, va rog sa trimiteti un e-mail cu detalii si date de contact la adresa letitia.pop@palatulelisabeta.ro , sa sunati sau sa trimiteti sms la numarul de telefon 0743 793 757. Va multumim tuturor !

  8. Andrei H. says:

    Va salut,

    Va sciu pentru a-mi arata dorinta de sustinere a Principelui Radu in campania electorala.
    Doresc astfel sa ma insciu in echipa de campanie.

    Succes,

  9. Claudiu S. says:

    Acest mesaj vi-l trimit din punctul de vedere al unei persoane fizice din

    Iasi care doreste sa-l sustina pe Principele Radu pentru presedentie.

    Intregul colectiv cu care lucrez este alaturi de el si dorim astfel sa ne

    manifestam dorinta de a ne oferii sprijinul, atat ca persoane fizice dar ca

    si agentie.

    Inalte consideratiuni!

  10. Adrian Halga says:

    Stimate/Stimata Milud,

    Lasand politetea deoparte, rog pe numitul/numita Milud Regensohn, foarte probabil ofiter al brigazii de piosenie a securitatii, sa nu mai faca astfel de comentarii absolut ridicole despre o personalitate atat de valoroasa si integra: Alteta Sa Regala Principele Radu. Nu sunt avocatul Casei Regale, dar ca regalist nu pot sa inghit toate infamiile ce se spun. Dumneavoastra, d-le/d-na nu sunteti decat unul din acei sovieto-lingesti ai profitorilor si hotilor care ne conduc tara.
    Iar Regele Carol I, a carui memorie consider ca o patati pomenindu-l dvs., ar fi spus Altetei Sale Regale: “TOT PENTRU TARA NIMIC PENTRU TINE”.

  11. Capricios says:

    Hai Radule, un interviu fulger pentru cititorii Capricios.ro

    1. Alteta, sunteti un politician capricios?

    2. Ce capricii va permiteti in calitate de persoana publica si reprezentant al unei case regale?

    3. Veti fi ales sau veti iesi presedinte?

    4. Daca veti iesi presedinte unde ii sfatuiti pe tineri sa emigreze?

    5. Putin de la multi sau mult de la putini?

    6. Ce lobby fac baronii locali in cercurile europene?

    7. Cum vedeti relatiile Romaniei cu Bulgaria; dar cu Ucraina; dar cu Spania?

    8. Care ar trebui sa fie bursa de merit pentru studentul roman?

    9. Prea putine birouri si prea multi birocrati?

    10. De ce mergem pe stadion si nu la teatru?

    Raspunsurile dumneavoastra ar fi onorante!

    http://www.capricios.ro

  12. Ionut P. says:

    Imi place cum gandeste principele Radu,cred ca va fi interesanta cartea de dialoguri, s-ar putea sa o cumpar.

  13. ramo says:

    Vai, mi-a venit o idee! Sa organizati un concurs de eseuri online. O tema de genul….Statul suveran: incotro? Si sa faceti o selectie de cateva eseuri care sunt cele mai reusite si sa le premiati cu cate un volum din cartea D-voastra. Si pentru persoana castigatoare(locul 1) eventual sa organizati o receptie la Palat in care sa chemati si presa. Ar face publicitate si cartii si ar ajuta candidatura sa fie un exemplu pentru ceilalti. Pentru ca incita la creativitate si incurajeaza competivitatea. Sunt sigura ca ar participa multi. Poate sunt eu naiva…cu ideile mele copilaroase…se pare ca multi ma percep mult prea entuziasta. Dar daca doar ar intelege cat de usor se pot face lucruri frumoase care sa ajute societatea, poate ar intelege ca sunt doar ei intr-un impas si intr-o inertie care le e daunatoare si ca nu aceea e normalitatea.

  14. Gabriela says:

    Mihaela Mihai, un exemplu demn de urmat – povestea unui independent la alegerile pentru Parlamentul European. Povestea ei ar trebui cunoscuta de toti românii : http://www.mihaelamihai.com/blog/

  15. Liliana says:

    Buna ideea lui Ramo. Ar aduce in prim plan ceea ce lipseste in Romania: stimularea creativitatii, deschiderea pentru cultura si idee, spiritul de competitie.

  16. Anca-Maria B. says:

    Monseigneur,

    va rog sa imi permiteti sa raspund la cea de a patra intrebare adresata de “Capricios”…

    Tinerii vor fi sfatuiti sa emigreze in zona BUNULUI SIMT…!!! Si a fricii de Dumnezeu… Astfel isi vor asigura viitorul.

    Anca-Maria

  17. Alexandru Mircea says:

    pentru Ramo:
    Mi se pare o ideea frumoasă şi oarecum tipică pentru entuziasmul tău. Primeşte insă, inainte de toate, scuzele mele pentru că într-o postare anterioară m-am adresat ţie la genul masculin, derutat oarecum de faptul ca Ramo poate veni de la Ramon sau Ramona.
    Oricum dincolo de scuzele mele am avut dreptate pe fond…esti genul de persoană cu avânturi nobile, care-şi pune în slujba unei cauze ideile si puterea de muncă.

  18. Alexandru Mircea says:

    pentru Milud:
    Prietene, dar tu ai un fix! Să-ţi explic cum stă treabă…mai pe scurt: când un câine de rasă e lătrat de maidanezi, el trece nepăsător mai departe. M-ai schimbă şi tu întrebările sau pseudonimele astea în spatele cărora te dai justiţiar…uite data viitoare zi şi tu că eşti Donald sau Mickey Mouse!
    Oricum ai o tenacitate care mă face să cred că în timpul liber eşti pitbull prin curtea unei fabrici…Îl invoci pe regele Carol I….se vede treaba ai nostalgii spiritiste. Eu îl invoc pe Caragiale şi te întreb: “Ce pofteşti mă, musiu?”.

  19. Peace says:

    # 18 martie 1856 – Tratatul de la Paris. Pe baza acestui tratat se convoaca adunarile ad-hoc care hotarasc unirea principatelor Moldova si Tara Romaneasca (Muntenia) sub conducerea unui principe ereditar strain. Principatele se aflau sub suzeranitate turca.
    # 4 ianuarie 1859 – Unirea principatelor romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, luptator roman in revolutia din 1848.
    # 11 spre 12 februarie 1866 – Cuza este inlaturat, formandu-se o Locotenenta domneasca. Membrii acesteia incep demersurile pentru aducerea unui print strain la conducerea Principatelor Unite.
    # 30 martie 1866 – dupa ce Filip de Flandra refuza tronul Principatelor, Locotenenta Domneasca a publicat o Proclamatie prin care recomanda alegerea prin plebiscit a lui Carol-Ludovic de Hohenzollern-Sigmaringen ca domn al Romaniei cu numele de Carol I.
    # 10 Mai 1866 – Carol I soseste in Bucuresti, capitala Romaniei. Depune juramantul in fata Parlamentului. Aceasta zi va deveni Sarbatoarea nationala a Regatului Romaniei pana in 1947.
    # 29 iunie 1866 – O noua Constitutie, care instituie principile monarhiei parlamentare, a separaririi puterilor in stat si votul censitar.
    # 3 noiembrie 1869 – Carol se casatoreste cu Elisabeta de Wied.
    # 20 august 1870 – Se naste Maria, fiica cuplului princiar, care moare de scarlatina in 1877. Carol si Elisabeta nu au mai avut copii.
    # 12 aprilie 1877 – Incepe razboiul ruso-turc. Romania permite trecerea trupelor rusesti pe teritoriul sau. Turcii bombardeaza localitatile romanesti de la Dunare.
    # 26 aprilie 1877 – Romanii riposteaza la Calafat, deschizand foc asupra orasului Vidin, de pe malul opus al Dunarii.
    # 10 Mai 1877 – dupa ce cu o zi inainte Parlamentul dezbate problema, Carol I proclama solemn Independenta absoluta a Romaniei. Comunistii, dupa 1947, au incercat sa inlature orice urma a monarhiei din istoria tarii, “mutand” sarbatorirea independentei pe 9 mai.
    # 16 august 1877 – Are loc la cartierul imperial rusesc intalnirea lui Carol cu tarul Alexandru al II-lea, si marele duce Nicolae. Carol I preia conducerea reunita a trupelor romane si ruse. Dupa lupte grele, turcii cer armistitiu.
    # 19 februarie 1878 – Pacea de la San Stefano. Rusii refuza participarea Romaniei la tratative. Ba mai mult, ocupa judetele de sud ale Basarabiei, teritoriu romanesc.
    # 14 martie 1881 – Se aproba proiectul de lege prin care Romania devine din Principat Regat, iar Carol primeste titlul de Rege al Romaniei.
    # 10 Mai 1881 – Romania este proclamata Regat.
    # 19 aprilie 1889 – Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, soseste in tara ca viitor mostenitor al tronului.
    # 29 decembrie 1892 – Ferdinand se casatoreste cu Maria de Edinborough, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.
    # 15 octombrie 1893 – Se naste Carol, fiul lui Ferdinand si al Mariei, viitorul Rege Carol al II-lea. Dupa el au mai urmat cinci copii: Elisabeta, viitoare Regina a Greciei, Maria, viitoare Regina a Iugoslaviei, Nicolae, Ileana (Maica Alexandra- dupa ce se va calugari) si Mircea care avea sa moara de febra tifoida la numai 4 ani in timpul primului razboi mondial.
    # 16 iunie 1913 – declansarea celui de-al doilea razboi balcanic. Pe 27 iunie, Romania declara razboi Bulgariei. In urma acestui razboi Romania primeste sudul Dobrogei (Cadrilaterul).
    # 1914 – declansarea primului razboi mondial. Romania ca aliat al Austro-Ungarei si Prusiei ar fi trebuit sa intre in razboi alaturi de puterile centrale.
    # 21 iulie 1914 – Consiliul de Coroana proclama neutralitatea Romaniei. Regele Carol, desi fidel intelegerilor cu puterile centrale, se supune in cele din urma hotararii consiliului.
    # 27 septembrie 1914 – Regele Carol I moare, la 75 de ani (dupa doi ani moare si Regina Elisabeta, sotia sa). Principele Ferdinand devine Rege.
    # 28 septembrie 1914 – Regele Ferdinand I depune juramantul. El promite ca va fi “un bun roman”, ceea ce insemna ca nu se va opune intrarii in razboi impotriva Austro-Ungariei si Prusiei.
    # 14 august 1916 – In Consiliul de Coroana se hotaraste intrarea Romaniei in razboi de partea Antantei. Se declara razboi Austro Ungariei, iar trupele romane intra in Transilvania. Riposta Puterilor Centrale este foarte puternica.
    # noiembrie 1916 – Regele si Guvernul isi muta sediul la Iasi. Bucurestiul ca si o buna parte din Romania este ocupata de trupele germane.
    # vara 1917 – Lupte eroice la Marasesti, Oituz, Marasti. Trupele romane obtin memorabile victorii.
    # octombrie-noiembrie 1917 – retregerea Rusiei din razboi ca urmare a revolutiei bolsevice.
    # 27 martie 1918 – Sfatul Tarii de la Chisinau, capitala provinciei ocupate de rusi (Basarabia), proclama unirea cu regatul Romaniei.
    # 24 aprilie 1918 – Se semneaza pacea partiala intre Romania si Puterile Centrale. Regele Ferdinand nu a ratificat acest tratat de pace, care devenea astfel nul.
    # 15 noiembrie 1918 – Bucovina, provincie aflata sub ocupatie austriaca, se uneste cu Romania.
    # 1 decembrie 1918 – Marea Adunare de la Alba Iulia proclama unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Tratatele de pace de dupa incheierea primului razboi mondial aveau sa valideze aceste acte.
    # august 1919 – dupa ce in timpul razboiului Carol fugise cu Ioana Lambrino la Odessa, acesta renunta pentru a doua oara la tron. In cele din urma, in februarie 1920 Carol revine asupra deciziei.
    # 10 martie 1921 – Principele Carol se casatoreste cu Elena, Principesa din familia regala a Greciei.
    # 25 octombrie 1921 – Se naste Mihai, fiul lui Carol si al Elenei, viitorul Rege al Romanilor.
    # 15 octombrie 1922 – Regele Ferdinand si Regina Maria sunt incoronati la Catedrala din Alba Iulia ca Suverani ai Romaniei Intregite.
    # 28 martie 1923 – Regele Ferdinand promulga “Constitutia din 1923”, una din cele mai democratice constitutii ale vremii, act care consfintea votul universal. Tot in perioada de dupa razboi, are loc si reforma agrara promisa de Rege.
    # 30 decembrie 1925 – In urma plecarii Principelui Carol cu amanta sa, Elena Lupescu, la Paris, si a scrisorii acestuia de renuntare pentru a treia oara la tron, Consiliul de Coroana convocat de Ferdinand il proclama pe Mihai mostenitor al tronului Romaniei.
    # 20 iulie 1927 – Moare Regele Ferdinand, dupa numai 13 ani de glorioasa domnie. Mihai devine pentru prima data Rege, sub obladuirea Regentei formate din Patriarhul Miron Cristea, Principele Nicolae, fratele lui Carol, si George Buzdugan.
    # 6 iunie 1930 – Carol se intoarce in tara, si dupa doua zile este proclamat Rege, cu numele de Carol al II-lea.
    # 1 noiembrie 1932 – Divortul dintre Carol si Elena. Mama lui Mihai este nevoita mai apoi sa paraseasca Romania.
    # 10 februarie 1938 – Regele Carol al II-lea abroga Constitutia din 1923
    # 1 septembrie 1939 – Inceperea celui de-al doilea razboi mondial.
    # 26 iunie 1940 – URSS adreseaza un ultimatum Romaniei prin care cere cedarea Basarabiei. Dupa doua zile Romania cedeaza.
    # 19-21 august 1940 – Tratative romano-bulgare prin care Romania cedeaza Cadrilaterul.
    # 30 august 1940 – Dictatul de la Viena. Romania pierde in favoarea Ungariei Transilvania de Nord-Vest, teritoriu locuit in majoritate de romani.
    # 5 august 1940 – In urma tulburarilor din tara, Carol al II-lea cedeaza majoritatea puterilor generalului Antonescu.
    # 6 august 1940 – Carol abdica in favoarea fiului sau, Mihai, care devine pentru a doua oara Rege. Se instaureaza statul national-legionar condus de Ion Antonescu si Horia Sima. Regele are puteri pur simbolice.
    # 20-27 ianuarie 1941 – Rebeliunea legionara. Dupa infrangerea legionarilor, se instaureaza dictatura militara a lui Ion Antonescu.
    # 22 iunie 1941 – Romania intra in razboi impotriva URSS, alaturi de Germania.
    # 1 ianuarie 1943 – In mesajul sau de anul nou, Regele Mihai ia pozitie impotriva razboiului, ceea ce starneste furia germanilor.
    # 1943-1944 – In urma infrangerilor suferite in Rusia, Regele Mihai, alaturi de partidele de opozitie, poarta tratative secrete cu reprezentantii Puterilor Aliate.
    # martie 1944 – Trupele rusesti (sovietice) intra pe teritoriul Romaniei.
    # 23 august 1944 – In urma refuzului lui Antonescu de a incheia armistitiul cu aliatii, Regele Mihai il demite, numind apoi un guvern militar condus de generalul Sanatescu si sprijinit de partidele democrate, inclusiv de minusculul partid comnunist. In cursul serii Regele transmite prin radio o proclamatie catre popor, prin care anunata acceptarea armistitiului cu Aliatii. Au loc lupte grele intre romani si germani, in urma carora Capitala Romaniei este eliberata fara nici un ajutor din partea sovieticilor.
    # 30 august 1944 – Trupele rusesti (sovietice) ajung in Bucurestiul eliberat complet de carte trupele romane.
    # 12 septembrie 1944 – Semnarea la Moscova a armistitiului.
    # 25 octombrie 1944 – Transilvania este eliberata in inrtegime chiar in ziua de nastere a Regelui Mihai.
    # 2 decembrie 1944 – Sanatescu isi da demisia din functia de premier. Este numit ca sef al guvernului generalul Nicolae Radescu.
    # 6 martie 1945 – In urma amenintarilor rusesti, la putere vine un guvern procomunist, condus de Petru Groza.
    # 20 august 1945 – Regele Mihai, sprijinit de Iuliu Maniu si Constantin Bratianu, liderii principalelor partide democratice, cere demisia guvernului procomunist. Cu sprijinul sovieticilor, Petru Groza refuza sa demisioneze si isi continua activitatea de premier.
    # 21 august 1945 – Regele refuza colaborarea cu guvernul procomunist si declanseaza “greva regala”. Regele inceteaza a mai promulga actele si legile emise de guvern. Greva va dura pana in ianuarie 1946.
    # 8 noiembrie 1945 – Cu ocazia onomasticii Regelui, are loc o mare manifestatie promonarhista si anticomunista. Guvernul deschide focul si opereaza nenumarate arestari.
    # ianuarie 1946 – In urma lipsei de suport din partea SUA si a Angliei, Regele inceteaza greva, insa numeste in guvern doi membrii ai partidelor democratice.
    # 19 noiembrie 1946 – Alegeri parlamentare. In urma victoriei covarsitoare a democratilor lui Maniu si Bratianu guvernul procomunist falsifica grosolan rezultatele.
    # 29 iulie-4 noiembrie 1947 – In urma unei inscenari, sunt arestati si judecati Iuliu Maniu si alti lideri democrati. Maniu este condamnat la temnita pe viata.
    # noiembrie 1947 – Regele Mihai, participand la nunta Elisabetei a Angliei, actuala Suverana, cauta sprijinul liderilor occidentali pentru actiunile sale impotriva comunistilor si sovieticilor. Mihai se logodeste cu Ana de Bourbon-Parma, cu care se va casatori un an mai tarziu, in exil. Comunistii sperau ca Mihai nu se va mai intoarce in tara, Insa Regele revine in Romania, anuntand guvernul si de intentile sale de a se casatori. Toate acestea duc la precipitarea evenimentelor.
    # 30 decembrie 1947 – Palatul Regal este inconjurat de trupe sovietice si unitati romane fidele comunistilor. Sub santaj si amenintarea cu pistolul din partea lui Petru Groza, Regele este nevoit sa semneze renuntarea la tron(sa abdice). Comunistii proclama Republica Populara.
    # 3 ianuarie 1948 – Regele paraseste Romania cu trenul, alaturi de mama sa si de cativa apropiati.
    # martie 1948 – Regele Mihai declara la Londra ca abdicarea sa a fost obtinuta prin forta si in consecinta este nula. Ca urmare a acestor declaratii, guvernul comunist retrage cetatenia romana Regelui si membrilor Familiei Regale. Sunt confiscate toate proprietatile private regale.
    # 1948-1989 – Dupa ce a locuit o vreme in Anglia, Mihai se stabileste in Elvetia, la Versoix. De aici va superviza activitatea Comitetului National Roman, principala organizatie a exilului roman, condus de Nicolae Radescu, fostul prim ministru si ulterior de C. Visoianu, fost ministru de externe. In fiecare an Regele Mihai transmite Mesaje catre tara si tine legaturile cu refugiatii care vin din Romania.
    # 22 decembrie 1989 – Dictatorul Nicolae Ceausescu este inlaturat de la putere in urma revoltei populare de la Timisoara si apoi din Bucuresti si din alte orase. Puterea este preluata de un grup de comunisti condus de Ion Iliescu.
    # ianuarie 1990 – Regele Mihai solicita organelor provizorii ale puterii reinstaurarea constitutiei democratice din 1923. Acestea refuza si ii interzic Regelui sa se intoarca in tara cu ocazia Pastelui.
    # 20 mai 1990 – Alegeri in urma carora Iliescu se legitimeaza ca presedinte, iar guvernul este condus in continuare de Petre Roman.
    # 24 decembrie 1990 – Dupa ce initial Regelui i se permite sa intre in Romania, guvernul condus de Iliescu si Roman organizeaza o ambuscada pe autostrada Bucuresti Pitesti. Regele Mihai este ridicat de catre trupe de politie inarmate si dus la Otopeni de unde este expulzat.
    # 23 aprilie 1992 – Regele Mihai revine cu ocazia Pastelui in Romania. Este intampinat (conform CNN) de peste un milion de romani. In urma acestei primiri triumfale, puterea de la Bucuresti interzice orice alta vizita a Regelui in tara, de teama popularitatii in crestere a opozitiei democratice si a monarhiei.
    # septembire 1992 – alegeri castigate din nou de carte Ion Iliescu si FSN.
    # 11 noiembrie 1995 – Moare Corneliu Coposu, creatorul unificarii opozitiei democrate, fost secretar al lui Iuliu Maniu pana in 1947, si fost detinut politic cu 17 ani petrecuti in inchisorile comuniste, presedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat. Corneliu Coposu a fost unul din prinicipalii apropiati si colaboratori ai Regelui Mihai.
    # 1992-1996 – Regelui i se interzice sistematic sa revina in tara.
    # 17 noiembrie 1996 – Turul doi al alegerilor prezidentiale il aduce la putere pe Emil Constantinescu. Alegerile parlamentare au fost castigate de CDR, formatiunea infiintata de Corneliu Coposu.
    # 28 februarie1997 – Regele Mihai revine din exil, reprimind un pasaport romanesc. Regele este intampinat de zeci de mii de romani cu ocazia calatoriilor sale prin tara.

  20. Peace says:

    Regele nu abdica

    La cateva saptamani dupa ce fusese nevoit sa paraseasca tara, in urma loviturii de palat de la 30 decembrie 1947, regele Mihai I anunta de la tribuna Asociatiei Presei Americane din Washington: N-am abdicat, am fost fortat sa semnez un act de abdicare de la tron. Si, intr-adevar, regele n-a abdicat niciodata de la credinta sa in tara si popor si de la hotararea de a se reintoarce intr-o buna zi acasa. Il ascultam evocand acel moment tragic pentru destinul sau si al tarii, luni seara, la Palatul Elisabeta, unde am avut privilegiul de a fi invitat la o cina la care au participat doar familia regala si consilierul personal al regelui. Vorbea cu ton scazut, dar ferm, parand ca are aievea in fata chipurile de brute ale executorilor sai, Petru Groza si Gheorghiu Dej. Privirea ii ramasese fixata pe usa biroului sau, unde odinioara i se aruncase in fata hartia de condamnare la exil. Brusc, peste chipu-i trist se asterne o parere de zambet. Acolo, pe o parte a peretelui se mai poate vedea crapatura lasata de usa trantita nervos de Vasinski, cand regele il infruntase cu demnitate, in martie 1945, opunandu-se ordinului Kremlinului de instalare prin frauda la urne a guvernului Petru Groza. Cand am venit, am cerut sa vina un preot sa faca o sfestanie, sa alunge duhurile rele. A fost aici si l-am condus mai ales in acele cateva locuri care imi trezesc amintiri foarte triste”. Si din nou se cufunda in trecut, repetand ceea ce spusese la sosirea in palat cu cateva zile in urma. Soarta a facut ca toti cei care au avut un rol in izgonirea sa din tara sa nu mai fie. Sunt singurul care a mai ramas”.

    Si ce soarta! Ce film ar fi facut un Bertolucci, realizatorul Ultimului imparat” al Chinei! Urcarea pe tron a unui copil de 6 ani, regenta, inlaturarea din scaunul regesc de catre propriul tata, Carol al II-lea, intrarea in scena a maresalului Antonescu, revenirea pe tron, rebeliunea legionara, razboiul, rasturnarea de la 23 august ’44, venirea comunistilor la putere, inlaturarea de la tron, exilul cu toate vicisitudinile, prabusirea comunismului, incercarile de revenire in tara, intoarcerea din drum si, in sfarsit, stabilirea definitiva acasa… Vizitand o scoala din Bucuresti, regele ii indemna pe elevi sa-si cunoasca istoria. Cunoscand istoria, se va intelege ca Mihai I face parte integranta din patrimoniul national. Este una din personalitatile secolului abia incheiat care a facut istorie si a carei recuperare este in beneficiul tarii.

    Ceea ce m-a frapat in convorbirea cu regele este acea liniste adanca in care s-a instalat de la venirea in tara. Dupa o viata atat de zbuciumata, este acasa. Asta e tot. Se incheie o epoca. Nu, el nu este Simeon al II-lea al Bulgariei, care s-a avantat in lupta politica, formatiunea sa devansand toate partidele in competitia preelectorala. Ar fi bizar pentru o personalitate de statura lui morala. Prin consilierul sau, cunoscutul politolog Jonathan Eyal, Mihai I si-a reafirmat opinia, neschimbata de 10 ani. Nu a sustinut si nu va sustine nici un partid promonarhist. Oricat de binevoitoare, asemenea optiune nu este in interesul Romaniei. Atat cat va fi nevoie si cat va putea, va lucra pentru Romania.

    Cat de ridicole apar in lumina acestei profesiuni de credinta, probate de intregul comportament al regelui, frustrarile celor ce incearca sa atenueze valoarea acestui moment doar pentru ca initiativa normalizarii definitive a relatiilor cu fostul suveran apartine actualului presedinte al tarii! Numai fiindca n-au avut ei inteligenta si curajul politic de a reglementa aceasta problema, liderii taranisti au inceput sa caraie: Care este in definitiv logica? Sa fii contra si acum sa te schimbi… E destul de ieftin… Iliescu, ca lider al acestei politici antimonarhiste, sa vina acum si sa sustina… Este o convertire care nu pare sa fie sincera”. Revin cu asertiunile domnului Ion Diaconescu, artizanul dezastrului acestui partid, pe care le-am mai citat o data, pentru ca ele dau masura obtuzitatii unei parti a clasei noastre politice, derutata de gestul presedintelui. Ce importanta are daca este sincera sau nu convertirea lui Ion Iliescu? El nu este calugar, ci om politic. A fi contra ceva si a reveni apoi asupra propriei pozitii nici nu tine de logica, tine de arta politicii. Presedintele a avut barbatia sa recunoasca deschis ca a gresit fata de rege, iar acest lucru arata ca este un om politic veritabil. Repet intrebarea pe care am mai pus-o: de ce n-au retrocedat ei Castelul Savarsin ori Palatul Elisabeta cat timp s-au aflat la putere? Vrand sa-si castige sprijinul unei parti a romanilor din diaspora, Emil Constantinescu se lansase imprudent, in vara anului 1996, in declaratii promonarhiste de pe urma carora a avut de tras toata campania electorala. Odata ajuns insa la Cotroceni, s-a distantat si l-a evitat cat a putut pe rege. Lamentabila atitudine, cum lamentabila a fost si iesirea sa din scena.

    Multi ar vrea sa foloseasca prilejul revenirii in tara a fostului suveran pentru a-si adauga cat de cat din prestigiul, influenta si – de ce nu – nobletea regala. Din subteranele opozitiei, taranistii spera sa se reapropie de rege. Liberalii nici nu stiu daca sa mai spere ceva dupa gafa monumentala a primului lor lider postdecembrist, Radu Campeanu. Vor incerca insa, in mod sigur. Debusolati de o vreme, cei ce se pretind reprezentanti ai societatii civile, adica ai nostri, celor neinregimentati politic, asteapta si ei un semn al milei mariei sale. PDSR-ul crede ca i se cuvine sa contabilizeze un ce castig si pentru sine. Si, desigur, va castiga Iliescu. Exista chiar o ingrijorare ca nu cumva sa castige prea mult. Ei, si? Problema care se pune nu este insa, dupa parerea mea, cine pierde si cine castiga. Nu stiu si nici nu intereseaza cine va pierde. Va castiga, in orice caz, Romania. E bine de stiut ca in Occident restituirea proprietatilor regale, invitarea regelui pentru totdeauna, acordandu-i-se regimul unui fost sef de stat, au fost foarte bine primite. Nu datorita faptului ca unele din tarile vestice sunt monarhii, ci pentru ca Occidentul vede in aceasta un semn de normalitate. Apoi, va conta cuvantul regelui. Prezenta sa la unele intalniri de genul celei care a avut loc la inceputul acestei saptamani cu investitorii straini este intr-un fel o garantie, care in lumea capitalista inseamna ceva. In plus, regele este bine cunoscut si respectat in capitalele occidentale, eventualele misiuni incredintate in noua sa pozitie pot avea o influenta benefica asupra sanselor Romaniei de integrare in structurile euro-atlantice.

    De fostul suveran este insa nevoie in primul rand in tara. Departe de zbaterile politicariei dambovitene, Mihai I poate contribui la repunerea in circuit a valorilor morale de care este atata nevoie in vremurile pe care le traim. Regele, asa cum l-am cunoscut, este deasupra nimicniciilor politicii si ale vietii. Poate ca nu intamplator a si dorit sa aiba una din putinele intalniri private din aceste zile dupa venirea in tara cu directorul unui ziar cunoscut pentru orientarea sa republicana.

  21. Vlad Cherecheş says:

    Alteta,

    Va felicit pentru aceasta noua publicatie! Ar fi bine ca ea sa fie citita de cat mai multi romani, sa nu existe doar in CV-ul dumneavoastra, ci si in gandurile oamenilor. Nu am mai comentat de cateva saptamani pe blogul dumneavoastra, dar am citit constant tot ce ati scris si v-am urmarit in aparitiile din media. Noi, cei din Cugir, asteptam acum un raspuns cu o data clara de la asistenta dumneavoastra pentru a putea veni in acea vizita.

    Cu respect,
    Vlad Cherecheş
    Cugir

  22. alex 23 says:

    BAI OAMENI BUNI,AM VRUT SA CAUT SI EU VIDEOCLIPURI CU PRINCIPELE RADU SI SUNT CATEVA PE NET,YOUTUBE,INSA GASESC DE RAU FOARTE MULTE…FOARTE MULTE DEZIMFORMARI,FOARTE MULTE RAUTATI,FOARTE MULTA BATAIE DE JOC…NU STIU NU IMI MAI PLACE ROMANIA…VREAU O ROMANIE ALTFEL…NU STIU,PENTRU MINE LA ALEGERILE PREZIDENTIALE AM DE ALES ASA:VIA ESPAGNA SAU VIVA ROMANIA.AVEM DE ALES INTRE CEVA NORMAL SI OAMENI POLITICI,MIE CA VOM FACE ACEEASI GRESEALA,DAR ASTA ESTE”TRAIM SI IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL”.

  23. Maria C. says:

    Alteta,

    Felicitari pentru noua carte ce va vedea in curand lumina tiparului. O asteptam cu mare interes ca de obicei. Ne puteti spune va rog ce carti minunate mai pregatiti pentru anul 2009 ? Va multumesc anticipat!

    Cu consideratie,

    Maria

  24. PT RAMO says:

    Stiu ca poate nu v-a fi considerat etic, dar Ramo, mi-ai putea da adresa ta de mail. Ar fi super sa am ocazia sa vorbesc cu tine. Solidaritate de asta avem nevoie.
    Cat despre concurs, eu am o idee mai buna. Ce ar fi daca, in fiecare oras, intr-o zi a saptamanii, ne-am aduna toti romanii si cei care considera, sa rosteasca un discurs despre Romania(societatate, mentalitate). Ramo ideea ta este exceptionala, sa nu ma intelegi gresit, dar trebuie creat un concurs in care cu totii sa fie castigatori. Un concurs care sa le dea tuturor sansa sa se simta importanti, dar mai presus de tot, un concurs care sa genereze SOLIDARITATE!

  25. PT RAMO2 says:

    “nu va fi considerat etic”-oups, cer scuze

  26. Alteta Voastra,

    Iata va pun la dispozitie, daca va este de folos, un fel de “recenzie inaintea lecturii” a cartii dvs Altfel, care va aparea in curand in librarii. M-am folosit de informatiile de pe blogul dvs., adaugandu-le cateva consideratii referitoare la imaginea de presedinte pe care ne-o propuneti dvs. in comparatie cu imaginea pe care ne-o propun contracandidatii dvs.

    Iata articolul:

    “Trăim într-o lume a imaginii, fără a exista însă o cultură a imaginii si politicienii noştri ştiu să folosească această carenţă spre a-şi atinge propriile interese. În societatea noastră lipseşte cu desăvârşire lectura, singura capabilă de a ne conferi spiritul critic necesar pentru a discerne imaginile ce ne sunt propuse de mijloacele mass-media. Deşi campania electorală pentru alegerile Preşedintelui României nu a început încă, Traian Băsescu, Crin Antonescu şi MIrcea Geoană se întrec în tot felul de jocuri politice. Oare jocurile politice trebuie să fie atuul principal al unui Preşedinte, care, cel puţin la nivel teoretic, trebuie să fie independent şi echidistant?

    În acest context, un alt candidat la Preşedenţia României, Principele Radu al României, doreşte să propună românilor o altă imagine de preşedinte: un potenţial preşedinte care se preocupă de viaţa culturală a României, ba mai mult, se implică activ în demersul cultural. Peste aproximativ două săptămâni va apărea la editura Polirom o carte a Principelui Radu, intitulată, pur şi simplu, “Altfel”.

    Noua carte a Principelui Radu propune câteva noutăţi, după cum putem afla de pe blogul său. Prima noutate ar fi colaborarea cu un tânăr publicist român, Nicolae Dragusin. Cartea este, de fapt, o colecţie de interviuri cu Principele Radu care a început în 2006. “Forta si consistenta materialului, profesionalismul cu care a fost creat m-au facut sa accept propunerea de a continua seria interviurilor. Dupa trei ani de intâlniri in fata microfonului, cartea de fata a prins contur” ne anunţă Alteţa Sa Principele Radu.

    Motivul pentru care Principele Radu a ales să publice această carte sub formă dialogală este convingerea sa că a cincea generaţie a Casei Regale Române, generaţia Principesei Margareta trebuie să limpezească şi să-şi destăinuie preocupările faţă de România. Pentru a reuşi acest lucru, singura metodă cu adevărat eficientă ar fi aceea a dialogului cu un reprezentant al tinerei generaţii, o generaţie căreia imaginea regalităţii româneşti i-a fost prezentată extrem de distorsionat. Tot referitor la regalitate, Principele Radu mai afirmă că „România posttotalitara experimenteaza binefacerile democratiei si libertatilor aducatoare de prosperitate, concomitent insa cu o seama de efecte colaterale: neajunsurile instrainarii, fragilizarea psihologica si afectiva a societatii, umilirea si manipularea oamenilor. Propaganda a ajuns un instrument privat, la indemâna oricui are suficienti bani si interes in a o face. Uneori, institutii sau pozitii publice sunt folosite pentru acelasi scop. Regalitatea poate face diferenta dintre o Românie ca un mare Mall si o Românie ca o tara statornica”.

    Volumul Altfel va fi prefaţat de o introducere a profesorului Andrei Brezianu şi va ieşi de sub tipar vinerea aceasta, ajungân pe rafturile librăriilor din toată ţara peste aproximativ două săptămâni. Altfel ne prezintă o altfel de imagine a unui potenţial preşedinte, un preşedinte care se preocupă mai puţin de jocurile politice murdare şi mai mult de viaţa culturală a României.”

    Dan Ciprian Patrascu
    Roma

    http://www.patrascudan.wordpress.com

  27. In atentia Princepelui Radu

    In primul rand as dori sa va multumesc in numele unor bistriteni pentru faptul ca veti candida la presedintie. Noi o sa va sustinem si va asteptam cu drag la Bistrita.

    Cu respect,
    Dana
    Bistrita

  28. Al Dumneavoastra Milud Regenson says:

    Eu am pus nisteintrebari precise care au raspunsuri precise. Nu ma intereseaza biografia romantata a ex-regelui mihai I sau a d-lui Radu Duda. In peste 50 de ani de viata am invatat sa cred doar in dovezi si argumente, lasind literatura pe seama altora. Astept inca acele dovezi, in lipsa lor fiind silit sa le iau de bune pe cele ce le-am obtinut deja. Este treaba fiecaruia sa fie monarhist sau nu, sa poarte ce nume si ce titlu doreste in particular, dar cind ordinea de drept este incalcata si Constitutia siluita e de datoria fiecaruia sa luam atitudine. Nu exclud ca eu sa ma insel si sustinatorii d-lui Duda sa aiba dreptate, dar deocamdata faptele si dovezile indubitabile ma conduc la concluziile exprimate deja si daca le analizati obiectiv nu stiu cum ati putea ajunge la altele … Salutari fierbinti, Al Dumneavoastra Milud Regensohn, “Ba, tata”-asa imi zicea tata – al Romaniei.

  29. Liliana says:

    Pentru Milud:
    Insistentele dumneavoastra ma irita, cu ata mai mult cu cat raspunsurile sunt la indemana oricui:

    1. Care este pozitia d-lui Radu Duda cu privire la Decretul 2301 / 30.12.1947, prin care ex-regele Mihai I a abdicat ?
    R: Vedeti raspunsul mai sus.

    2. Ce documente atesta ramura Hohenzollern-Veringen , altele decit Statutul emis de ex-regele Mihai I in 2007 ?
    R: Statutul emis de regele Mihai e de ajuns.

    3. Ce temei legal il indreptateste pe d-l Radu Duda sa se autointituleze “Principele Romaniei” si “Radu al Romaniei” ?
    R: Buletinul de Identitate.

    4. Care este pozitia d-lui Radu Duda in raport cu Constitutia Romaniei ?
    R: Ca a oricarui cetatean roman: Constitutia este deasupra.

    5. Ce ar fi avut de spus de Carol I al Romaniei despre candidatura d-lui Radu Duda la Presedintia Romaniei
    R: Mult succes!

    6. Cind a fost incoronata “regina” Ana, sotia ex-regelui Mihai I ?
    R: Intr-o joi; se pare ca nu ati fost invitat la ceremonie.

  30. M.V. says:

    Pace!

    ” OMUL… reprezinta un MIJLOC, pentru POLITICA ;
    Iar un SCOP, pentru MORALA !” (J.G.Herder)

  31. Peace says:

    Friends

    Your problems are not a big deal the concern about is the Romania problems.

    Peace and beyond

  32. Mihai says:

    Pentru Liliana

    Asa raspunsuri penibile se dau la gradinita…
    Penibile ca si candidatura de fapt…

  33. ramo says:

    ramonabai@yahoo.com 🙂 Pentru toti doritorii. Eu indragesc pe toata lumea si incerc sa imi fac timp pentru toti. Nu va sfiiti. Pup.

  34. Liliana says:

    Pentru Mihai:
    Regret ca v-am dezamagit, dar am facut maximul de efort sa cobor calitatea raspunsurilor la nivelul intrebarilor. Daca mai aveti genul acesta de intrebari, incercati pe Wikipedia.
    Cat despre candidatura, fiecare are dreptul la parerea lui. Cred ca parerea dvs. ar fi mult mai bine apreciata pe blog-ul d-lui Basescu. Aici ne intalnim cei ce-l sustinem pe dl.Radu Duda.

  35. Pt Milud&Mihai says:

    Din cate stiu eu, rolul comentariilor la un articol anume este…pare stupid, dar fac referire chiar la articolul respectiv si nu la altul. Cred ca e un gest frumos ca se da dreptul de a posta aproape orice comentariu, dar as fi curios: intrebrile iritante sunt oare postate pe blogurile FSN-istilor. Merita incercat nu credeti?
    Mihai, Milud, si toti ceilalti….voi aveti obligatia morala de a merge la vot si sa alegeti cel mai bun candidat si cred ca stiti ce trebuie facut(adica hey 20 de ani am avut parte de FSN-isti). Nu cautati cu micrscopul astronomic si cand nu gasiti, inventati aiureli!

  36. Coriolan Muresan says:

    Sa speram ca noua carte semnata de domnul Radu Duda sa nu mai contina greseli istorice cum , din nefericire, am vazut in altele.

  37. Coriolan Muresan says:

    Regret ca doamna Liliana cunoaste atat de putine lucruri despre Dinastia de Hohenzollern. Apartenenta la aceasta Dinastie (care are in prezent doua ramuri :cea a Prusiei si cea de la Siegmaringen, ambele recunoscand un unic Sef) este stabilita de Seful Casei si nu de altcineva.

    Normele Familiei Regale ale Romaniei nu pot da titluri ce sunt de exclusiva competenta a Dinastiei de Hohenzollern.Dealtfel aceste norme pe care MS Regele Mihai I le-a dorit in 2007 au o valoare simbolica dat fiind ca , doar in cazul restaurarii Monarhiei, Parlamentul poate decide regulile de succesiune si cele privind casatoria membrilor Familiei Regale precum si apartenenta la Familia Regala.

    Buletinul de identitate nu este catusi de putin un argument pentru un titlu daca titlul in sine nu este acordat de cine trebuie si nu este in concordanta cu Statutul recunoscut al unei Dinastii.

    Parerea domnului Radu Duda referitoare la Constitutia actuala este evidenta:dansul o recunoaste si doreste sa fie Presedintele Republicii.

    E greu de spus ce atitudinea ar fi avut Carol I, Ferdinand I sau Carol II despre candidatura domnului Duda insa un lucru e cert: toti Regii Romaniei au dorit prosperitatea acestei tari, prosperitate strans legata de Monarhia constitutionala.

  38. Regret ca domnul Coriolan Muresan cunoaste atit de putine lucruri despre dinastia de Hohenzollern, dar da lectii altora.

    Ramura de Prusia si ramura de Sigmaringen au doi sefi diferiti, unul tinar altul batrin. cititi macar pe internet, daca nu aveti timp sa cititi carti.

    Dana Aldea

    PS Exista vreo legatura intre milud, Coriolan Muresan si Anonimul?

  39. Coriolan Muresan says:

    Ramura catolica din sudul Germaniei (condusa azi de ASR Principele Friedrick-Wihelm de Hohenzollern) este parte integranta a Dinastiei de Hohenzollern si recunoaste ca si Sef al intregii Dinastii pe ASIR Principele Georg (Sef al Casei Regale a Prusiei si a celei Imperiale a Germaniei).Principele Karl (tatal viitorului Rege Carol I) a renuntat la suveranitatea micului sau stat in favoarea Prusiei in 1850 si a recunoscut ca si Sef al intregii Familii pe Regele Prusiei.

    Seful ramurii catolice a Dinastiei are apelativul de “Alteta Regala” cu titlu personal acordat de Seful Dinastiei iar Castelul Hohenzollern este administrat impreuna de cele doua ramuri.

    Studiile istorice (inclusiv cele de Genealogie) nu se bazeaza in primul rand pe Internet .

  40. Liliana says:

    Pentru Coriolan Muresan:
    Poate puteti sa-mi spuneti din ce ramura a Hohenzollern-ilor face parte Foffi, cel care cu putin timp in urma a fost dus la spital in coma alcoolica, iar spre sfarsitul anului trecut a fost condamnat la 150 zile munca in folosul comunitatii pentru neplata unei datorii de 3000 Euro. Desi Hohenzollern adevarat, pe asta nu l-as vota. E mai nobil Principele Duda, cel cu titlu capatat, decat el. Casa regala din Romania isi poarta numele cu demnitate si responsabilitate, iar Principele Duda face cinste increderii pe care aceasta i-a acordat-o.
    Aici vorbim despre un candidat la presedentia Romaniei, si din ce in ce mai multi capata convingerea ca e cea mai buna solutie. Cunostintele dvs. in istorie si genealogie sunt de respectat, dar total nerelevante in acest context.

  41. Coriolan Muresan says:

    Desigur candidatura domnului Radu Duda la Presedentia Republicii nu are nici o legatura cu Dinastia de Hohenzollern.Aceasta candidatura reprezinta optiunea personala a sotului Principesei Margareta .

    In ceea ce ii priveste insa pe monarhisti este fundamentala chestiunea istoriei Dinastiei de Hohenzollern, a legaturilor din trecut si prezent cu Romania si a rolului acestei Dinastii in viitorul tarii.

    Domnul Duda a ales o cale de a vedea viitorul Romaniei, o cale respectabila dar republicana.Monarhistii isi continua insa lupta lor pentru Monarhie constitutionala.

    Cat despre viata privata a unor Principi din Dinastia de Hohenzolllern nu cred ca e cazul sa ne ocupam de “gossip”.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52909985
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate