Noul model

Celebra si influenta revista “Newsweek”, de fapt un trust care publica mai multe reviste in lumea intreaga, a luat decizia de a edita o carte despre inspirata, combativa campanie din 2008 si istorica alegere a lui Barack Obama in pozitia celui mai puternic om al lumii, ocupantul Biroului Oval de la Casa Alba.

Este, asa cum o caracterizeaza autorul, Evan Thomas, relatarea unei bogate si complexe povesti care a stat la baza alegerilor din 2008 in SUA. Timp de mai bine de un an, o echipa speciala de reporteri de la Newsweek au scris despre campania prezidentiala, respectand embargoul de a pastra confidentiale scrierile lor, pana dupa ziua alegerilor. In schimbul acestui legamant, ei au avut acces privilegiat in proximitatea candidatilor, colaboratorilor, familiei lor.

Volumul a devenit un bestseller si aceasta pentru ca, in afara de faptul ca este bine scris, face o radiografie atragatoare si valoroasa a unui fenomen care, cred eu, a cuprins mai de mult intreaga lume democratica.

barack-obama-book.jpg

Nu numai in SUA, dar si in Europa Occidentala si, de cativa ani, in Europa de Sud-Est, adancirea democratiei a avut ca efect secundar excesiva politizare a vietii societatii. Ca urmare, increderea in politicieni este scazuta la cote alarmante in toate tarile cu democratii puternice. Tendinte autoritare, tentatia de a explica orice gest al vietii de zi cu zi in cheie politica, toate acestea au produs derapaje in societatea civila.

Nu numai America a avut nevoie de o injectie de romantism, de idealism, de devotament in slujba unor valori, ci intreaga lume democratica. De aceea, cred ca exemplul deosebit de puternic si semnificativ al lui Barack Obama este relevant pentru toate tarile continentului nostru, mai ales pentru Romania.

Nu este vorba nici despre apartenenta lui politica, nici despre specificitatea administratiei americane, care nu se potriveste, este drept, deloc cu felul de a se exercita administrarea politica in partea noastra de lume. Aceste aspecte sunt secundare, privite din Europa Orientala. Ceea ce conteaza este felul nou, diferit, de a construi leadership.

O intreaga generatie tanara din Romania, chiar daca multi dintre ei sunt la lucru in Europa sau SUA, doreste sa se regaseasca in altceva decat in complicate mestesuguri politice obscure, care seamana cu un joc din care nu iese nimeni mai prosper sau mai liber. Tinerii romani, precum milioanele de tineri americani care au iesit la vot mai devreme, din nerabdarea de a se exprima social si politic, au nevoie de noi modele, culturale si politice. Ei vor modele de leadership bazate pe viziune, idealism si pe curajul de a fi visa.

Intr-un anume fel, cartea pe care v-o recomand astazi, cititorilor si editorilor romani, este cartea cuiva care s-a luptat cu dinozaurii din noi. Cu paguboasa tentatie de a sta pe loc. Cu atractia maladiva de a continua sa ne facem rau. Cu spaima de a ne apropia de bine. Cu frica de a privi lucrurile in fata si de a accepta ca nu avem dreptate, continuand asa.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53421226
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate