Noii pașoptiști

Așa le place să se numească. Sunt cincizeci de mii în întreaga lume, sunt norocoși, puternici și au nevoie să simtă că aparțin unui loc numit țară. Se bucură de un model istoric creat acum 160 de ani, ceea ce la standardele românești de tradiție și continuitate înseamnă foarte mult.

Sunt tineri, inteligenți, poartă în ei energia proprie, combinată cu cea a generațiilor românești izolate timp de patru decenii ale secolului XX, fac cariere strălucite la Harvard, Princeton, Cambridge, Oxford sau MIT, iar după absolvire se duc în toate colțurile lumii, de la Seoul și Tokio la Vancouver și Seattle, de la New York la Paris, de la Sydney la Bruxelles.

Sunt studenții români de astăzi care studiază în străinătate și care, precum pașoptiștii, oscilează între afecțiunea față de identitar și nevoia culturală de igienă occidentală. Ei înțeleg nevoia României de ei, dar trăiesc, zi de zi, evidența faptului că desăvârșirea carierei lor nu poate avea loc la Dorohoi.

Sunt curtați de politicienii momentului, pentru că miros a putere. O putere pe care ei înșiși încearcă să o înțeleagă și să o transforme în bucăți de Românie consolidată. Ei cred, ca orice tânăr al lumii, din orice perioadă istorică, în șansa lor și a țării lor.

Sunt, cu toții, fără să vrea sau să o facă în mod special, una dintre cele mai eficiente pledoarii pentru România în lume. Fiindcă ei sunt purtători de profesionalism, competență, excelență și tradiție românească în lume. În mod natural, fără să facă vreun efort, ei repară, într-o anume măsură, ceea ce instituțiile publice fac strâmb, din incompetență, lipsă de tradiție, ignoranță, aversiune față de continuitate, egoism și iresponsabilitate.

Principesa Moștenitoare Margareta și cu mine am fost invitați de Liga Studenților Români din Străinătate să luăm parte, la hotelul Marriott din București, la prima gală a Ligii aseară, miercuri 6 ianuarie 2010. Am avut bucuria să vedem cum instituții fundamentale românești, precum Academia Română sau Senatul României, au dorit să-și manifeste susținerea față de noii pașoptiști. Tototdată, Principesa și cu mine am remarcat prezența în sală a unor eminente personalități din viața civică și științifică, doritori să își arate încrederea în tinerii intelectuali români și cosmopoliți.

Am încheiat, în numele Regelui și al Casei Regale, alocuțiunile galei, remarcând momentele fericite și nefericite ale celor 160 de ani care despart pe vechii pașoptiști de cei noi. Un secol și jumătate în care românii au creat o Constituție fundamentală în 1866, au adus Independența în 1877, Suveranitatea în 1881 și Unirea în 1918.  Un secol și jumătate în care au fost posibile vreo patru dictaturi consecutive, precum și o jenantă bâjbâire instituțională, întinsă pe (deocamdată) două decenii. O lungă perioadă la finele căreia am experimentat și binefacerile întoarcerii la democrație, consolidarea libertăților, intrarea în NATO și UE și alinierea la familia demnă a națiunilor prospere și demne.

Valorile importante pe care tinerii intelectuali români le au la dispoziție pentru a modela România lor sunt mereu aceleași: altruismul, iubirea, simțul datoriei, puterea exemplului personal, loialitatea față de ai lor și binefăcătorul rol al modelului. Adică exact virtuțile pe care se bazează cârmuirea Casei Regale, de 143 de ani încoace, slujind Statul și națiunea, veghind la onorabilitatea și soliditatea instituțiilor publice.

Pesemne de aceea studenții eminenți de astăzi sunt atașați de virtuțile regalității.

Trei dintre cei mai buni au primit aseară, la Gala Ligii Studenților Români din Străinătate, premiile anuale. Matematiciana Corina Tarniță, de la Harvard, a primit distincția “Studentul Anului în America de Nord”, medicul Andrei Ilie, de la Oxford, a primit distincția “Studentul Anului în Europa”, iar fizicianul Theodor Brașoveanu, de la Princeton, a primit “Marele Premiu – Studentul Anului în străinătate”.

În discursul de acceptare a premiului, fiecare dintre ei a vorbit cu însuflețire, distincție și farmec. Dl Brașoveanu, într-un anume fel eroul serii, a încheiat alocuțiunea cu un citat din Majestatea Sa Regele:

“Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre. Ei toți au fost călăuziți de simțul datoriei, de curaj si de altruism. Vom pierde respectul și încrederea lumii față de România dacă vom continua să ne abatem de la aceste idealuri”.

Intervenția sa a fost îndelung aplaudată. Sala de la Marriott a fost neîncăpătoare. Nu numai numărul mare de participanți a fost remarcabil. Demne de menționat au fost elevația cu care cei prezenți s-au manifestat, politețea, măsura, competența și responsabilitatea cu care s-a vorbit, respectul și nevoia de elită ce s-au făcut simțite în fiecare din clipele petrecute împreună.

Principesa Moștenitoare și cu mine îi așteptăm la Palatul Elisabeta, pentru a discuta împreună felul în care am putea contribui la efortul ca noii pașoptiști să rămână în istorie.

lsrs 001

lsrs 009

lsrs 003

19 comentarii

  1. Radu Ghina says:

    Informatii suplimentare despre Liga Studentilor Romani din Strainatate se pot obtine direct de pe site-ul organizatiei: http://www.lsrs.ro

  2. Marius Z. says:

    Si cata nevoie are Romania de acesti oameni!!!
    Astfel ne gasim intr-un impas: tara asta nu poate progresa rapid fara ei iar majoritatea lor nu vor veni in tara daca lucrurile nu se imbunatatesc vizibil…
    Este foarte bine si ce fac acolo unde sunt dar cel mai mult avem nevoie de ei sa se implice in ceea ce se intampla in tara!
    De-am reusi sa facem ce-au facut japonezii dupa razboi, de-au ajuns unde sunt acum!
    Doar ca la noi lucrurile sunt mult mai complicate si degradate!

    Sper sa reusim sa re-inviem spiritul pasoptist in anii ce vin!

  3. Tashy says:

    ii admir foarte mult pe acesti tineri de exceptie care au ales viata in strainatate, dar vreau sa precizez ca viata reala din strainatate a emigrantilor poate fi un pic diferita. Cititi un interviu realizat de mine cu buna mea prietena, Liliana Mihai, care a activat ca jurnalist in Romania (avand medicina la baza), dar care a ales sa plece in Franta pentru a profesa ca medic.

    Cititi interviul pe http://www.tashy.ro/interviu-cu-liliana-mihai-medic-roman-in-franta/

  4. Angela Chiorean says:

    Știam că între tinerii noștri sunt minți luminate, intelectuali de elită! O parte dintre ei sunt studenți în străinătate ca cei pe care Alteța Sa îi numește „pașoptiști”, dar o altă parte se regăsesc și printre studenții de la facultățile românești. Mă bucur că, în sfârșit, sunt remarcați și apreciați! Ei sunt, cu adevărat, speranța noastră! Le dorim să se implice cât mai repede în schimbarea societății românești și, mai ales, în schimbarea clasei politice!

  5. Agerpres says:

    13:16 Comunicat de presă – Liga Studenţilor Români din Străinătate

    Gala Studenţilor Români din Străinătate

    Primul eveniment din România dedicat exclusiv studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate

    Bucureşti, 6 ianuarie 2010. Cu ocazia primului an de activitate, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a organizat astăzi un eveniment dedicat promovării excelenţei academice şi consolidării comunităţii studenţilor români din străinătate.

    Cu acest prilej, peste 300 de participanţi, studenţi şi absolvenţi români, membri LSRS din peste 20 de ţări, au participat la Adunarea Generală a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. În cadrul acestei şedinţe s-a prezentat Raportul de Activitate al LSRS şi s-au dezbătut o serie de subiecte importante de ordin intern.

    De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc Gala LSRS, care a debutat cu prezentarea organizaţiei şi a continuat cu discursurile invitaţilor de onoare. Printre personalităţile prezente care și-au manifestat entuziasmul și sprijinul se numară: dl. Mircea Geoană, Președintele Senatului României; dl. Iulian Fota, Cosilier prezidențial; Alteța sa Regală Principele Radu al României; dl. dl. Ionel Haiduc, Preşedinte al Academiei Române; Cristian Adomniţei, fost ministru al MECI; dl. Andrei Caramitru, Managing Partner McKinsey România; dl. Marian Staş, Preşedinte al Fundaţiei Codecs şi dna. Tincuţa Baltag, Preşedinte al Fundaţiei Dinu Patriciu. Aceştia, împreună cu alte personalităţi marcante ale vieţii culturale, sociale şi politice româneşti şi-au manifestat prin prezenţa la Gala Studenţilor Români din Străinătate sprijinul activ pentru iniţiativele LSRS.

    ‘La nivel colectiv, această Gală reprezintă un pas înainte pentru misiunea asumată de Liga Studenţilor Români din Străinătate: consolidarea unei identităţi aparte pentru comunitatea tinerilor români de peste hotare şi conştientizarea rolului pe care aceasta o poate avea în dezvoltarea României de mâine. Opinia noastră este că, în absenţa întoarcerii acasă a absolvenţilor români din străinătate, modernizarea României riscă să rămână un proces marcat de ezitări şi de oscilaţii permanente între speranţă şi deziluzie’, a declarat Sebastian Burduja, Preşedinte LSRS.

    Momentul culminant al Galei a fost premierea celor mai buni studenţi români de peste graniţe. Câştigătorii ‘Premiilor LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate’ sunt: Studentul Anului în Europa – Andrei Ilie (Oxford University), Studentul Anului în America de Nord – Corina Tarniţă (Harvard University), iar Marele Premiu a fost înmânat lui Theodor Braşoveanu (Princeton University). De asemenea, s-au acordat două premii speciale studenţilor Andrei Anghel (Harvard) şi Roxana Radu (Central European University).

    ‘Întotdeauna am considerat că valoarea unei persoane nu trebuie raporată la un moment fix, ci, uneori, este important și potentialul și ceea ce poate acea persoană să devină în viitor. De aceea, premiul pe care l-am primit în această seară reprezintă și o promisiune pentru viitor care să mă stimuleze să-mi propun obiective din ce în ce mai înalte și să mă ajute în fiecare zi să fac tot ceea ce ține de mine pentru a le îndeplini.’, a declarat Andrei Ilie, câștigătorul Premiului Studentul Anului în Europa

    Gala LSRS marchează un an de existen?ă a LSRS, pe parcursul căruia Liga a avut cea mai spectaculoasă evoluție din peisajul neguvernamental românesc. LSRS a atras peste 2000 de membri de la universități de prestigiu din stăinătate și a înființat peste 20 de repezentanțe în diverse țări din întreaga lume. În plus, Liga Studenților Români din Străinătate a încheiat parteneriate cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și a semnat un acord de susținere și patronaj cu Senatul României.

    ‘Dorim să oferim României aceste exemple de excelenţă, care transmit un mesaj simplu, dar esenţial: tinerii români, chiar şi fără posibilităţi materiale, pot ajunge prin muncă şi rezultate academice de excepţie la cele mai prestigioase universităţi din lume. Poveştile succeselor lor ne dau siguranţa că putem să ne asigurăm un viitor mai bun prin eforturile noastre individuale.’, a declarat Sebastian Burduja, Preşedinte LSRS.

    Evenimentul a fost sprijinit de partenerul nostru, grupul VIMETCO-ALRO şi sponsorii: Omniasig, Insitutul pentru Tehnică de Calcul (ITC), Diplomat Consult, SASCH, SoundExpert. Parteneri Media: INTACT Media Group şi ProTV Internaţional.

    Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este prima şi singura organizaţie care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţimii române din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.

    http://www.lsrs.ro

  6. Alin Horj - Louvain La Neuve says:

    Ca fiind numai unul dintre acei studenti din strainatate ma onoreaza faptul de a-mi onora tara!

  7. Foarte frumos! Acesti tineri deosebiti merita sprijinul/suportul Altetei Voastre Regale!

  8. Ana Becheru, Reprezentant LSRS Marea Britanie says:

    Va multumim onorati pentru invitatie si sprijin!

  9. Deceneu says:

    Sunt tineri dotati si educati, dar daca nu se trece de la vise la fapte vor rata sansa de a deveni pasoptisti.
    Pericolul cel mai mare este egoismul si individualismul promovat de cei de la putere, pentru a putea domina societatea in continuare.
    In tinerii a fost speranta si in ’90 si dintre ei au promovat in politica si in posturi de decizie doar “beizadelele”.
    Succesul sta in organizare si proiecte pe termen lung.
    Pasoptisti nu au asteptat sa faca altii reforma in tara, au venit cu idei si s-au luptat pentru ele.
    Demnitatea se castiga prin promovarea democratiei si a moralei.

    “Invatatura iti da lumina, dar nu te inalti decat prin caracter.” (Ov. Densusianu)
    “Caracterul fara intelepciune poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.” (Cicero)

    Deceneu

  10. Altetei sale regale,Principelui Radu de Romania says:

    Respectuos,va pot spune ca li se potriveste cu cinste acest apelativ,ei sunt viitorul de onoare al Romaniei, doar ei sa schimbe soarta Romaniei,felicitari ,doar in preajma familiei regale sa initieze proiecte nobile,sa dea un impuls pozitiv tinerilor care stau pe margine si nu se implica.Sunt atatea de indreptat,ce bine ar fi daca poporul roman s-ar trezila realitate! Eleonora Stamate

  11. Alin Horj - Louvain la Neuve says:

    Stimata ASR,

    Ma consider un vizitator activ al blogului Altetei Sale.

    Vreau doar sa va atrag putin atentia cu un simplu exemplu la care Guvernul Romaniei ar putea contribui sa ajute studentii romani din diaspora: burse de studiu la College of Europe.

    (http://www.coleurop.be/template.asp?pagename=admisscholar)

    Daca Fundatia Principesei Margareta care are un fond limitat ajuta in continuare talentele si persoanele nevoioase de ce Guvernul Nostru are in program acest lucru? Sau va trebui sa asteptam mult si bine?

    Ei bine, pana cand o sa astept eu “intentia aparenta” a celor de la Bucuresti va mai trebui sa imbatranesc cu inca 5 ani ca sa-l pot alege pe Radu Duda Presedinte!

    Daca nu candidati ca presedinte in urmatorii 5 ani ma multumesc sa va cunosc personal.

    Notorietatea Casei Regale insa trebuie putin putin schimbata: mi-e teama ca parte din opinia publica are inca aceeasi parere manipulata, aceea care incerca cineva sa v-o impuna cand erati mic copil daca bine imi amintesc din inceputul cartii Dvs. si pentru care va multumesc.

    Cu multa stima,

    Alin

  12. Gabriel B says:

    Alteţa Voastră Regală,
    Am urmărit aseară, 07. I. 2010, întâmplător, reportajul despre serata LSRS, la care aţi participat, alături de Principesa Margareta.
    Nicio referire la AVR. A apărut în schimb dl. Geoană şi un consilier prezidenţial al cărui nume nu l-am reţinut. Discursul d-lui Braşoveanu a fost foarte sumar prezentat şi în niciun caz nu a fost prezentată partea din încheiere, despre care aţi făcut referire.
    Mă gândesc că poate ar fi bine să aveţi pe blog o secţiune video dedicată exclusiv evenimentelor la care participaţi ca iniţiator sau invitat.
    În aceaşi ordine de idei, personal, mi-ar plăcea să am în casă ilustrate (cărţi poştale) cu membrii Familiei Regale (aşa cum se tipăreau în perioada interbelică), drapele mai mari sau mai mici ale României cu vechea stemă, de până la instaurarea bolşevismului. La fel şi insigne sau alte articole.
    Sigur, secţiunea video din blog şi comercializarea unor astfel de obiecte poate părea o desacralizare a Instituţiei Monarhice.
    Mi se pare însă că societatea de astăzi este una care are o foarte importantă componentă vizuală deci e păcat să o neglijaţi.
    Pe de altă parte, am motivele mele să fiu mândru că sunt român, independent de părerea altora, din ţară sau, mai ales, din afara ei. Unul dintre motivele mândriei este Monarhia Română. De ce să nu îmi asum acest lucru şi public ?
    Legat de blogul AVR, seamănă mult cu site-ul oricărei Familii Regale europene. Ori tocmai aici este uşoara diferenţă: în alte ţări Monarhia este la ea acasă, pe când cei care accesează blogul AVR din curiozitate sau ca să se informeze, nu prea pot face lucrul acesta.
    Cărţile deja publicate sau nu mai sunt disponibile sau mulţi nu doresc să le cumpere, din diverse motive. Nu mai vorbesc despre bucăţile de adevăr pe care le serveşte în manuale istoriografia oficială.
    Ar fi deci mult mai facil să aveţi secţiuni dedicate istoriei casei regale, activităţilor curente, evenimentelor la care aţi participat, etc, toate grupate limpede şi prietenos pe un singur site.
    M-a durut inima să văd persoane cu vârste între 30 şi 45 ani care încă mai cred că MS Regele “a fugit din ţară cu vagoane cu aur”, că, “de prin anii ’60 a beneficiat de o sumă lunară oferită de statul român”, etc.
    Nu oblig pe nimeni să fie monarhist însă bine ar fi să le pot furniza o adresă de internet unde să vadă
    şi cealaltă opinie, nemijlocit, de la sursă.
    Sunt câteva aspecte practice şi mă opresc aici, cu speranţa că echipa AVR se ocupă deja de ele.
    Numai bine !

  13. Raspuns pentru Gabriel B. says:

    Domnule Gabriel,

    Din pacate nu exista, deocamdata, drapele de diferite dimensiuni pe care Familia Regala sa le ofere romanilor in diverse ocazii. Singurele drapele sunt, momentan, cele care se arboreaza pe resedintele Familiei Regale.

    In ce priveste cartile postale, sunt editate destul de multe si, cu bucurie, va pot trimite, atat dumneavostra cat si altor cititori ai blogului ASR Principelui interesati, colectia completa.

    Va rog sa-mi trimiteti la adresa de e-mail cristina.parii@palatulelisabeta.ro/ adresa postala la care pot face expeditia.

    Cu bine,
    Cristina Parii
    Asistenta personala a ASR Principelui Radu al Romaniei

  14. Dan says:

    Acesti tineri care studiaza in strainatate si aleg sa nu se mai intoarca in Romania vor intelege mai tarziu si spre marea lor dezamagire ca au facut o mare greseala. In strainatate, in America de Nord sa zicem, nu se poate schimba nimic chiar daca aparent asa pare. Schimbarile au loc in tari in dezvoltare ca si Romania. Un tanar care studiaza sa zicem la Harvard nu va termina scoala si va merge in SUA sa schimba lumea. Pentru ca lumea acolo este intr-un sistem atat de bine controlat si monitorizat incat schimbarile vizibile nu sunt realizate de tineri entuziasmati si energetici chiar daca ei cred ca asa stau lucrurile. Schimbarile adevarate, oportunitatile adevarate de a lasa o amprenta in lumea aceasta sunt in tari ca Romania. O minte sclipitoare poate schimba o Romanie. Aceeasi minte este asimilata ca o picatura intr-un ocean bine pus la punct si impenetrabil, intr-o lume ca America de Nord de exemplu.

    Eu cred ca tinerii acestia sunt victime a visului American de a fi celebru, de a fi recunoscut si de a fi placut si bine platit. Dar cei care au trecut prin asta inteleg bine ca viata nu se reduce la mult ravnitul American Dream. Viata inseamna mult mai mult. Da, valorile sunt importante in business, in invatamant superior, in cercetare. Sigur, iubire, respect, integritate sunt admirabile la Harvard si la Princeton. Dar, eu as zice ca aceste valori trebuie puse la treaba intr-o lume in care nu numai ca are mare nevoie de ele dar intr-o lume unde chiar pot face o mare diferenta. Du-te la Harvard si fi respectos. Ce mare lucru. Du-te in Romania si fa-o. In stanga si in dreapta. Si atunci poti face o diferenta in viata altora.

    As recomanda acestor tineri sa se gandeasca la ceea ce vor lasa ei in urma lor acolo unde sunt. Stiu deja ce ii astepta. Va spun cu siguranta. Un Phd, o casa mare cu doua garaje, doua masini noi, un mortgage imens, o casatorie mai intarziata pentru ca o cariera bine pusa la punct este mai importanta, un copil sau maxim doi, dar dupa 35 de ani pentru ca trebuie sa calatoreasca intai, si asa, se trezeste fostul tanar la 40 de ani si viata a trecut si singura amprenta lasata in urma a fost una egoista. Suna dur stiu dar este adevarat ce spun.

    Eu sunt un roman care m-am intors din Canada dupa 15 ani. Am 30 de ani deci pot sa spun ca sunt jumate roman si jumate canadian. Si eu si sotia mea suntem romani dar am trait ultimii 15 si respectiv 17 ani in Canada. Suntem acum in Romania de 9 luni, cu doi copii mici. Am lasat totul acolo si am inceput o noua viata aici in Romania. Pentru noi este o emigrare crunta, o emigrare in Romania. Sunt si bune si rele. Viata noastra era buna acolo nu am plecat de nevoie. Dar aici ne este locul. Suntem romani si daca am invatat ceva printre straini este ca toti cei care au reusit ceva in viata au fost aceia care au tinut cu dintii de identitatea lor. A fi patriot e o virtute. O viata virtuoasa este grea si pare o nebunie sa lasi o viata intreaga, prieteni, o cariera, succes, bani si tot intr-o tara “civilizata” sa o iei de la capat intr-o tara de unde toti vor sa fuga. Dar este ca si cum am fugi de o mama care este muribunda si am merge in bratele uneia adoptive care este mai tanara si mai frumoasa. Putem fugi cat vrem, dar avem doar o mama si doar o tara. Si este aceasta identitate care ne face ceea ce suntem.

    Este o datorie sa ne intoarcem sa participam la reinvierea tarii noastre. Oare cati dintre noi am putea sa stam comfortabili in tarile noastre straine cu banii nostri bine pusi in banca si sa nu plangem cand vedem cate injustii se intampla in tara unde am copilarit si noi? E usor sa fugim si sa vrem ceea ce este bine doar pentru noi si ai nostri. Dar nu este oare aceeasi atitudine egoista care a distrus tara noastra? Nu oare fugim de oameni egoisti doar ca sa devenim si noi egoisti?

    Ii invit pe acesti tineri intelectuali sa gandeasca si cu inima si sa nu le fie frica sa faca pasul just si cu adevarat inteligent de a se intoarce inapoi in tara si de a fi gata sa-si puna la dispozitie experienta, talentele si creativitatea.

    Nu va fie frica. Nu trebuie sa lucrati pentru Basescu. Sunteti inteligenti. Sunteti plini de creativitate. Veniti si puneti-o in actiune. Noi cei care ne intoarcem nu trebuie sa cautam aici slujbe. Noi trebuie sa ne folosim darurile sa creem slujbe! N-avem bani? Mergem si facem fundraising. Nu stim marketing? Invatam. Ideea e ca aici este nevoie de ceea ce stim si de ceea ce putem face.

    Eu va astept si daca cineva are curaj, si eu si sotia mea va invitam sa nu va fie frica. Daca ne unim putem cu adevarat sa ne implinim aici, mult mai mult ca in afara. O implinire profunda, autentica. Facand in acelasi timp parte dintre aceia care vor reconstrui Romania si care vor putea cu mandrie sa se uite in ochiii copiilor lor si sa le spuna ca tata si mama au pus unele dintre primele caramizi ale noii Romanii.

    Numai bine,
    –Dan.

  15. Oglindan@t says:

    Oglindan@t, revistă de informație și analiză cultural-religioasă coordonată de Cristian Bădiliță.

    Revista a preluat articolul “Noii pașoptiști”, la adresa electronică:

    http://www.oglindanet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=143:noii-paoptiti&catid=37:titluri-editie-curenta&Itemid=2

  16. Revista online Acum says:

    Revista online “Acum”

    a preluat articolul “Noii pașoptiști”, la adresa electronică:

    http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=11139

  17. Pacat ca tinerii valorosi isi incearca norocul pe alte meridiane,in loc sa formam valori pe care sa le pastram pe langa noi pentru refacerea economica si culturala a Romaniei.

  18. Vechii si noii fauritori ai Istoriei neamului romanesc. says:

    “Istoria e un ghid de navigatie in timpuri de rastriste.
    Istoria reprezinta ceea ce suntem si motivul pentru care suntem asa”.
    (David McCullough)
    .
    ” Nu cred ca cineva poate masura corect eficacitatea istorica a unui poem;
    dar se stie, bineinteles, ca anumite carti pot influenta oamenii; iar oamenii,
    desi sunt parte din intinsul process economic si social, influenteaza istoria.
    Orice masa de oameni este, pana la urma, alcatuita din indivizi”.
    (Denise Levertov)
    .
    “Istoria e prezentul.
    De aceea, fiecare generatie o rescrie.
    Dar ceea ce oamenii considera ca e Istoria e defapt un mit,
    un produs final”.
    (E.L. Doctorow)

  19. Mai sunt cateva probleme, multi tineri valorosi raman din pacate in Romania si ajung sa lucreze unde apuca din cauza modului in are firmele angajeaza (cer minim 3 ani experienta peste tot). Cunosc o tanara care se chinuie in Romania, vine din zona rurala, a luat bursa atat in timpul liceului cat si a facultatii, a participat la multe concursuri si olimpiade…toate astea nu conteaza pentru un angajator, ei prefera fetele mai cu putina carte. In Romania femeile, in special tinerele sunt grav discriminate.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54904071
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate