Nevoia de rafinament

Nassim Nicholas Taleb a scris o carte numita “Lebada neagra: Impactul foarte improbabilului”, publicata in anul 2007 de editura Random House. Volumul este o analiza a schimbarilor din societatea comtemporana si a impredictibilitatii si raritatii marilor evenimente care influenteaza omenirea. Nu doresc sa ma refer la calitatile cartii, bine primita de critici si de public. La sugestia Principesei Margareta, vreau sa va prezint un pasaj referitor la tara sa natala, Liban. Paragraful are mare legatura cu ceea ce se intâmpla in societatea româneasca postdecembrista.

Ascultati cuvintele* lui Nassim Nicholas Taleb, referitoare la distrugerea Beirutului:

“In afara de distrugerea fizica (ce s-a dovedit usor de reparat cu ajutorul a câtiva constructori motivati, politicieni mituiti si naivi detinatori de obligatiuni), razboiul a indepartat cea mai mare parte din sofisticarea datorita careia orasele levantine fusesera, in mod continuu timp de trei mii de ani, centrul unui mare rafinament intelectual. Crestinii parasisera locul inca din vremurile otomane – cei care s-au mutat in Occident au luat nume occidentale si s-au contopit cu noul mediu. Exodul lor s-a accelerat. Numarul oamenilor cultivati a coborât sub nivelul critic. Deodata, locul a devenit gol. Scurgerea de materie cenusie este greu de reparat, si o parte din vechiul rafinament s-ar putea sa fie pierdut pentru totdeauna”.

Nu ne place sa ne aducem aminte ca, doar in urma cu sase decenii, cei mai eminenti români din toate domeniile au fost ucisi sau chinuiti in spatii situate pe teritoriu românesc, administrate in buna parte de români. Nu-mi place nici mie sa-mi aduc aminte de aceste lucruri, insa trebuie. Fiindca nu se va putea construi nimic, in actualul mileniu, fara Memorie.

Motivul principal pentru care viata publica româneasca si institutiile Statului sunt atât de diluate, ravasite, dezlânate, uneori descopuse de-a dreptul, este tocmai distrugerea tesutului de rafinament, de competenta si eruditie pe care l-a dobândit România, asa cum a putut, in secolele trecute. Ratacirea, sentimentul deznadejdii, neincrederea si umilinta pe care le resimte societatea româneasca isi au originea in diletantismul institutional care ni s-a administrat fortat patru decenii, continuat liber timp de inca douazeci de ani.

Daca nu vom convinge liderii politici, liderii economici si pe liderii culturali ca viitorul românesc sta in rafinament, respectabilitate, competenta si profunzime, nu vom repara prezentul. Nu este o chestiune de idealism, ci mai degraba o masura de securitate nationala, de stabilitate si de constructie solida a viitorului.

======

* “Aside from the physical destruction (which turned out to be easy to reverse with a few motivated contractors, bribed politicians, and naïve bondholders), the war removed much of the crust of sophistication that had made the Levantine cities a continuous center of great intellectual refinement for three thousand years. Christians had been leaving the area since Ottoman times—those who moved to the West took Western first names and melded in. Their exodus accelerated. The number of cultured people dropped below some critical level. Suddenly the place became a vacuum. Brain drain is hard to reverse, and some of the old refinement may be lost forever”.

Excerpted from The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, by Nassim Nicholas Taleb, Copyright © 2007 Random House, a division of Random House, Inc. All rights reserved.

15 comentarii

  1. Paul Eliza says:

    Am zambit si am dat aprobator din cap la cele scrise mai sus…insa a fost un zambet amar. Spaga si coruptia vor fi mereu mai “interesante” si mai “banoase”…iar in general cine are mult vrea si mai mult. Si la o adica nu e placut sa te plimbi dintr-o ‘comoditate’ intr-alta?! Cat despre crestini si crestinism…si in acest domeniu s-a ajuns la o adevarata bataie de joc. Cine mai citeste Sfintii Parinti (ca sa nu pomenesc de Biblie, fie si din motive de cultura generala), Patericul, sau alte carti culte si cu continut. Nu sunt decat anul II de facultate, dar observ o tot mai mare degenerare, incultura si lipsa de interes de la o generatie de copii la alta. Daca lucrurile vor merge tot asa, azi-maine cuvantul “constiinta” va fi termen de cautat in dictionar, total lipsit din vocabularul (si esenta) oamenilor.

  2. Boia Iulian says:

    Vazand la cum arata scena publica si scena politica, in special, in Romania de acum, ma incearca iar un mare regret ca nu ati continuat pina la capat cu candidatura pentru prezidentiale.

    Mare pacat!

    PS Un citat care sper ca va poate pune pe ganduri, cu citire de la Cosmin Alexandru “Nenorocirea in Romania nu este ca foarte multi incearca si dau gres..Nenorocirea este ca nu foarte multi incearca..”

  3. jocker12 says:

    Eroarea este in faptul ca mai poate cineva sa ishi imagineze ca liderii “politici” shi “economici” pot intzelege problema cu adevarat. Eu cred ca aceshti amatori care conduc Romania astazi, habar nu au (shi in consecintza nu ii intereseaza), despre “rafinament, respectabilitate, competenta si profunzime”…. Realitatea arata ca valorile lor sint altele, fundamental diferite shi imposibil de alterat.
    Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic, insa Romania nu are politicieni. Indivizii care sforaie pe la Guvern shi prin Parlament se gindesc numai la binele lor shi la viitorul lor, lasind la o parte masa “amorfa” a romanilor. Explicatziile sint numeroase, insa cea mai importanta cred, este aceea ca nici unul nu a studiat shtiintze politice, nici unul nu provine dintr-o zona a societatzii care sa ii fi oferit o educatzie de castel shi nu de circiuma. De aceea cred ca orice dialog intre Dumneavoastra shi oricare dintre ei, nu ishi are rostul. Esentzialmente vetzi vorbi “limbi” diferite, vetzi avea valori diferite shi discursuri diferite. Lor nu le place ce spunetzi….. deoarece in cazul in care vetzi avea succes, ei nu vor mai avea pozitziile de astazi…… ashadar ei vor respinge din start orice idee de “rafinament, respectabilitate, competenta si profunzime”.

    Singurii care va pot intzelege sint oamenii de cultura, insa ei sint dezbinatzi shi le trebuie un tzel comun……

    Nu trebuie sa pierdetzi din vedere shi fortza tuturor familiilor regale din Europa, oameni ce ishi pot arata increderea doar cu simpla prezentza alaturi de Altetzele Voastre Regale.

    Oamenii va iubesc shi apreciaza….. Avetzi un discurs clar, simplu, coerent, logic shi neutru…… Se poate spune ca atita timp cit va luptatzi pentru ei, romanii mai au o shansa….. Poate ultima….

  4. Bajan Liviu says:

    Indraznesc sa completez ce le spuse de a.v. cu faptul ca rafinamentul se cladeste pe un profesionism bine si puternic structurat.Si sunt destul de putini oamenii care se hotarasc sa apuce pe drumul eruditiei.Mediul lor cel mai propice, e mediul universitar.Sper ca natia sa aiba in continuare resurse. Ceea ce putem face e sa le sustinem.

  5. Un comentariu la obiect facut cu mult rafinament de un mare prieten al poporului a carui valoare nu o cunoastem si pe care il denigram,il calcam in picioare.Pacatul este al actualei puteri de la Cotroceni,care
    denigreaza in continuare un mare patriot,un mare continuator al traditiilor lui Cuza.Pacat si de sangele varsat in decembrie 1989 de acei mari eroi ai poporului roman,care s-au stins prin jertfa dumnezeiasca
    pentru a ne reda libertatea si democratia,adevaratele valori ale unei societati sanatoase.Fie ca intr-o buna zi acest mare patriot al poporului roman sa ne conduca destinele si sa-si gasesaca fericirea si implinirea sufleteasca alaturi de noi

  6. Bună ziua tuturor!
    În urmă cu ceva timp povesteam cuiva cît regret retragerea Principelui şi faptul că românia mai amînă puţin cîteva lucruri care, probabil, oricum se vor întîmpla. Persoana, o tînără cu destul de multă cultură şi înclinaţie spre aceasta, îmi retează vorba din gură şi-mi zice: “Nu înţeleg ce aţi văzut voi la acest Principe dar te asigur că nu ieşea preşedinte, nu e pe calapodul românilor, pare fals şi este prea stilat, prea educat pentru cei ca noi.” De-aici am înţeles că nici mizeria si nici foamea nu ne vor scoate din ale noastre. Preferinţele noastre nu sînt electorale ci carnale. Dacă Principele ar apărea la ştirile de la ora 17 ar fi subiect de discutat, dacă însă apare doar în manuale şi în scrierile tot mai rare ale celor care ştiu cuvinte… nu este interesant. Din păcate românii cu bun simţ, corecţi, discreţi au cam plecat. Exodul şi exilul lor nu s-a oprit în anii ’90, atunci a reînceput. Si cît timp acceptăm zodia manelelor şi a banului cu zîmbet pe buze şi ca fiind normale în viaţa noastră, toţi cei buni se vor retrage, se vor ascunde.

  7. N.P. says:

    THANK YOU …..HAVE A GREAT DAY

  8. Ionut Sauca says:

    Un citat ofertant dintr-o carte interesantă. Poate deschide atatea comentarii, doar acest citat! Intelectualii si politologii noştri au insa alte prioritati!

  9. Monichina says:

    Vom astepta in zadar sa se schimbe ceva pe scena politica… ei vor juca acelasi teatru ieftin, de cea mai proasta calitate… iar noi vom ramane un public prostit, umilit, dezgustat….
    In acest public insa exista atata diversitate…. daca cei in jur de 60 de ani privesc cu amaraciune , daca cei in jur de 40 privesc cu resemnare, daca noi cei de 20 privim neincrezatori , ma intreb… cum vor privi cei ce se nasc acum?… Ce le ofera lor acesta viata? Vor mai stii oare ca au existat oameni cu suflete mari si inimi curajoase care au luptat, au sperat, au suferit? Vor mai stii ei oare ca adevarul nu se ascunde in manualele de istorie scrise la comanda?
    Nu… nu vor mai stii… se vor naste si vor primi stampila unei Romanii distruse cultural, spiritual….

    Aud din ce in ce mai des in jurul meu : ” Unde te crezi? Uiti ca traiesti in Romania?” ….
    Ma doare sa aud asta, pentru ca nu este vina mea ca m-am nascut pe un pamant unde se cultiva non-valoare… Ce ramane oare de facut? Sa ridicam cu totii din umeri si sa spunem ” Nu vom schimba noi lumea?” , asteptand neputinciosi si nemultumiti sa ne mai nastem o data… in speranta ca poate a doua oara vom avea mai mult noroc?
    Sper sa nu fie exces de zel, speranta, tinerete… insa cred cu tarie ca NU VA APAREA NICIODATA O LUME MAI BUNA, TREBUIE SA O CONSTRUIM NOI….
    Insa… (si aici doare al naibilui de tare).. orice vis pe care incerci sa-l transpui in realitate aduce cu sine impactul usilor inchise , neputintei sociale, indiferentei civice, suspiciunii colective…

    Inchei aici, cu speranta ca va veni o zi cand vom intelege ca nu scena politica poate schimba ceva… ci noi!

  10. ramo says:

    Sansa Romaniei este dezvoltarea spirituala. Este singura.:) Daca reusiti sa aduceti in tara un Mandela,Dalai Lama,niste lideri spirituali din India/China si sa-i convingeti sa se exprime public, sunteti pe drumul cel bun. Romanii au nevoie sa priveasca la cineva, aspirational. De aceea sunt foarte importante persoanele. Miscarea asta New Age nu va face mai nimic pentru majoritatea romanilor. Nici nu o vor intelege, nici nu vor avea chef sa o inteleaga. Miscarea e un catalist bun la nivel global, dar nu si pentru Romania. Si se poate ajunge foarte rau aici. Majoritatea nu pot sa isi imagineze cat de rau, pentru ca traiesc cu mirajul cordonului ombilical cu UE si a mainii invizibilie a SUA. Este e o iluzie. Ei, poate ca dupa ce va castiga Basescu un nou mandat, se va putea discuta altfel.:) Deocamdata plutesc iluziile si prostia…:) P.S. Puteti incerca si un Muhammad Yunus, e mai usor de “accesat”. Sau chiar un Al Gore. Sunteti la un nivel la care puteti sa faceti lucrurile sa se miste. Eu va sfatuiesc sa profitati de acest statut. Pupici!

  11. x says:

    Ma uitam azi la un material video pe http://www.youtube.com si ma gandeam kt de jos a ajuns aceasta planeta, ma gandeam k pur & simplu dak intr-adevar doresti sa faci ceva in viata si nu iti e mama regina ori tatal domnul gates chiar nu ai ce vorbi (aproape).. Si cand auzd vorbindu-se de democratie stau si ma uit ca un copil de 1 an knd i se spune ca cerul e negru.. cred k acel bebelus se va intreba ”gu-gu-gu-guu-gu??”, adik ”ce-doam-ne-spuuu-ne??”. Cea ce observ e ca nu se mai pune accent pe cat de inteligent in adevaratul sens al cuvantului esti, pe cat de mult il iubesti pe Dumnezeu .. se pune accent pe cat de scurta iti e fusta sau kt de dezvelit iti e pieptul.. 🙁 Stau.. uneori pe banca si ma uit .. tineri .. de 12 ani fumeaza, fete de aceeasi varsta raman insarcinate.. acesta reprezinta viitorul?? sau, mai exista cazuri in care persoane ”sfinte” ajung sa ne conduca si .. platesc pe cei din jur probabil cu drogurile pentru a nu spune nimic.. nu stiu .. nu mai am cuvinte … no comment :((

  12. Daniela L. says:

    “Legea de bază a unui guvern (n.t. nescrisa) este că o populaţie BOLNAVA şi IDIOATA numeroasă este mai uşor de condus decât una SANATOASA şi INTELIGENTA. ” Bruce Lipton

    Sta si in puterea noastra de a alege daca dorim sa fim sanatosi si inteligenti sau idioti si bolnavi! 🙂
    E dificil dar nu e imposibil, poate parea utopic insa e vital! 🙂

    Nu e tarziu sa alegem ce dorim sa fim, chiar daca la aceste alegeri nu putem vota ALTFEL, aici continua sa se construiasca o realitate ALTFEL! Pentru cei care au ochi sa vada, urechi sa auda, minte sa inteleaga si suflet sa simta! 🙂

  13. ramo says:

    Ups…am observat ca englezesc cuvinte.:) Hihih. Can’t help it. *catalizator:P

  14. * România. O viziune pe 30 de ani *- necesita si un rafinament al entuziasmului: says:

    “Fără entuziasm nu poate exista nimic cu Adevărat Măreţ şi Bun pe pămגnt…
    Cei condamnaţi pentru prea mult entuziasm au făcut cele mai mari servicii rasei umane.
    In ciuda tuturor batjocurilor, persecuţiilor şi dispreţului, ei au reuşit să răzbată
    şi chiar dacă nu au reuşit să-şi atingă scopurile, ei au mai făcut un pas inainte”.
    (J. G. Herder)

  15. Ganduri despre "Rafinamentul" programelor transmise de TV din Romania. says:

    Alteta Voastra,
    Principe Radu,
    Prin intermediul acestui text INSPIRAT;
    postat la dispozitia tuturor “CURIOSILOR INTERNI SI EXTERNI”;
    LA NUMAI CATEVA ZILE RAMASE PENTRU “O REFLECTIE PROFUNDA…(!)”,
    …, ne-ati Deschis OCHII CONSTIINTEI DE NEAM;
    IN “LARG SI IN PROFUNZIME” CA SA VEDEM
    “Radacina Aparitiilor Sezoniere”, IN TOATA COMPLEXITATEA EI.
    Beneficiid de o tema atat de “rafinata” gandul ne duce si spre NIVELUL MESAJELOR
    TRANSMISE DE TELEVIZIUNILE NATIONALE SI PARTICULARE DE LA NOI.
    Timpul acordat de societatea romaneasca acestui domeniu…, inca este peste media
    statistica internationala.
    De aici si efectul educativ, formator de opinii, caractere, stil de viata…
    “Culegem ceea ce semanam”!
    … In “traducere”, a exemplelor postate: imoralitate, limbaj mai mult decat liber…,
    infractiuni,…
    Acest bumarang, apoi…, se “traduce”, la randu-i, la nivel national, in “plagi sangerande
    cronice”, de a caror tratament PE VIATA,
    RASPUND PRIN LEGE “O ARMATA DE FRAIERI “, ADORMITI.
    ” Aparentzele nu pot inshela decat alte aparentze”, Alteta Voastra.
    Va rog sa ma scuzati de acest “tzipat in pustiu”.

    “TREBUIE Batut Fierul cat E FIER”.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53883754
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate