NASA, Standford si WAC

Ieri dupa-amiaza am mers la World Affairs Council Northern California. Este o organizatie cu multi membri, care poseda un sediu propriu in chiar inima orasului, alaturi de Union Square. Am fost intampinat de catre membrii Comitetului Director, la intrarea in cladire. Pe afisul de pe trotuar era mentionata viitoarea conferinta a organizatiei, tinuta de Desmond Tutu, o personalitate mondiala, apreciata in lumea intreaga. A fost un prim motiv de mandrie pentru mine, in aceasta dupa-amiaza.

img_0271.jpg

Dupa o intrevedere cu reprezentantii consiliului, am intrat in sala de conferinte, plina de invitati. Cei doi co-organizatori, Consulatul general al Romaniei si WAC, au fost surprinsi placut de numarul de o suta de persoane care au luat parte la conferinta.

Am vorbit despre „Regional Challenges. A Romanian View“. Pe langa aspectele economice, politice, diplomatice, militare, culturale si educationale, pe care le subliniez de obicei, am vorbit despre evolutia statului roman modern si despre felul in care Romania s-a raportat, dupa 1866, la Statele Unite ale Americii, din punct de vedere militar, politic, economic si educational.

img_0287.jpg

Sesiunea de intrebari si raspunsuri a fost cea mai interesanta parte a intalnirii. Traditia WAC este ca intrebarile sa nu fie adresate verbal, ci in scris. Moderatorul sesiunii aduna biletele albastre cu intrebarile, le grupeaza pe teme si le adreseaza, verbal, conferentiarului. Din pacate, numarul biletelor a fost atat de mare, incat zeci de persoane au ramas fara sa fi primit un raspuns la intrebare.

Am continuat, pe tot parcursul receptiei care a urmat, sa raspund la intrebari. Toate acestea arata cat de mare este nevoia de cunostere, in societatea americana si cat de iluzorie este cantitatea de informatie care invadeaza viata publica a democratiilor lumii. Totodata, este limpede cat de sensibili sunt oamenii, indiferent daca locuiesc la San Francisco, Bucuresti sau Paris, la un leadership bizuit pe valori perene, precum simtul datoriei, loialitatii, generozitatii, responsabilitatii si pe puterea exemplului personal.

Al doilea motiv de mandrie al serii a fost felul in care audienta a raspuns pledoariei mele pentru Romania. Nu numai marele numar de particpanti, dar si intrebarile lor si, mai ales, reactia lor pe parcursul intregii seri, au fost complimente pe care tara noastra le-a primit din partea elitei politice, economice si culturale a metropolei San Francisco.

img_0316.jpg

Astazi a fost o zi plina. Soarele a stralucit dis-de-dimineata, iar ziua a fost racoroasa si placuta. Am plecat de la hotel la 8.45 dimineata si ne-am indreptat spre Varian Medical Systems, o companie care construieste echipament pentru tratamentul radiologic impotriva cancerului, campion mondial in livrarea de echipament de specialitate, pe toate continentele. Gazdele mele s-au aratat interesate sa livreze masini de ultima ora in spitalele noastre, in conditiile in care 150.000 de romani au nevoie de tratament impotriva cancerului, dar nu multi dintre ei au o sansa de a se trata in tara. De asemenea, Varian Medical Systems ar dori sa analizeze posibilitatea construirii unei fabrici in Romania, pentru a realiza la noi in tara unele dintre componentele aparaturii lor.

img_0340.jpg

Am fost, in continuare, invitatul celebrei „Hoover Institution of War“, vizitata de Regele Mihai acum opt ani. Am participat la un pranz care a reunit in jurul mesei cativa dintre cei mai proeminenti specialisti ai universitatii Stanford si ai Hoover Institution: Dennis L. Bark, specialist in relatii internationale si securitate nationala, Russell A. Berman, expert in politici culturale si istorie germana, John B. Dunlop, specialist in Rusia, Thomas H. Henriksen, specialist in politica externa a Statelor Unite, Jeffrey M. Jones, Norman M. Naimark, specialist in istorie europeana si istoria Rusiei si, desigur, gazda mea, dl Richard Sousa, director asociat la Hoover Institution si specialist in educatie, piata de munca si cercetator in domeniul discriminarii. Au luat loc, alaturi de reprezentantii Hoover Institution, dl George Roth, consul onorific al Romaniei si dna Laura Cosovanu, conationala noastra care lucreaza la arhivele Hoover.

img_0369.jpg

Discutia de la pranz a fost axata pe leadership si a prilejuit o serie de comentarii de cea mai buna calitate. Am fost incantat ca un eveniment privind Romania de astazi s-a bucurat de prezenta unei astfel de audiente.

img_0381.jpg

Conferinta care a urmat a fost axata pe realitatile din Europa de sud-est si a cuprins o prezentare a Romaniei de astazi in domeniul economic, politic, militar si educational, insistand pe elemente de geopolitica si securitate internationala si, evident, pe semnificatia desfasurarii, la Bucuresti, a summit-ului NATO, in aceste zile. Conferinta s-a bucurat de prezenta unui numar de 50 de personalitati, printre care s-a numarat fostul Secretar de Stat al SUA, dl George Schultz.

img_0397.jpg

In incheierea vizitei la Hoover Institution, am vizitat prima cladire a bibliotecii, inceputa in anul 1919, la initiativa presedintelui Hoover, ca si biroul sau, in care a lucrat, dupa incheierea mandatului la Casa Alba, pana la mutarea la New York, in anii 40.

img_0423.jpg

Principesa Margareta si cu mine am mers in continuare sa vizitam centrul californian al NASA (National Aeronautics and Space Administration). A fost o vizita de mare interes si ne-a satisfacut o curiozitate pe care o avem de ani de zile. Aici s-au pregatit zborurile navelor spatiale Appolo, celebre in tineretea noastra, si tot aici au fost efectuate zboruri de mare insemnatate pentru umanitate. De exemplu, am vizitat interiorul avionului care a descoperit inelele de pe planeta Uranus.

img_0441.jpg

img_0477.jpg

img_0489.jpg

Am fost primiti cu o exceptionala ospitalitate si cu caldura. Am rugat, in discutiile de la briefing, pe reprezentantei NASA din California, sa ia in consideratie un parteneriat cu Institutul National Aerospatial din Romania, o institutie care si-a pierdut importanta pe care o avea inainte de 1989, in societatea romaneasca. As fi foarte bucuros daca s-ar putea reinoda traditia aerospatiala din Romania, un lucru de importanta pentru tara noastra. Gazdele de la NASA au promis, de asemenea, ca vor studia posibilitatea acordarii unor burse de studii si efectuarii unor schimburi stiintifice cu Romania.

img_0512.jpg

4 comentarii

  1. N.N says:

    Alteta Voastra,

    Primiti va rog din partea mea cuvinte de felicitare pentru prestatia Altetelor Voastre pe parcursul vizitei in Statele Unite. Doresc sa subliniez faptul ca pentru Romania este vital sa isi intareasca relatiile atat cu Statele Unite ale Americii cat si cu statele membre ale Uniunii Europene. Din acest motiv vizita Altetelor Voastre este foarte bine venita. Pe de alta parte insa, un singur regret am, si anume acela ca nu ati fost in tara pe parcursul Summitului NATO.

    Cu profunda stima.
    N.N

  2. Raspuns dlui N.N says:

    Va multumesc pentru aprecieri. A fost, intr-adevar, un traseu important si am avut o serie de intalniri care au lasat o anumita urma in mintile si sufletele celor vizitati.

    O sumedenie de personalitati s-au aratat interesate de Romania: oameni de afaceri, ziaristi, politicieni, oameni de cultura. Din vizita s-au desprins doua concluzii semnificative:

    Mai intai faptul ca vor sa stie mai mult despre noi. Apoi faptul ca astfel de reprezentari ale tarii, cele care ating profunzimea comunitatilor locale, sunt binevenite.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  3. Ella says:

    Sincere felicitari pentru Altetele voastre pentru aceasta vizita in SUA.Cred ca ati fost niste ambasadori extraordinari pentru tara noastra,dar eu mi-asi fi dorit sa fiti aici in perioada Summitului NATO, as fi avut sentimentul ca niste oameni minunati,credibil vor face prin prezenta ca Roamnia sa arate mai bine.Desigur ca nu se putea sa fiti si acolo si aici,ma bucur ca ati avut niste zile asa de pline si ati facut sa se auda despre Romania.Ma bucur ca fica mea,care triste acolo,asa de departe,a avut momente sa se bucure de stiri din tara,sper ca a avut ,pe posturile pe care ea si familia le vizioneaza,stiri despre vizita Altetelor Voastre in SUA.si s-a gandit cu nostalgie la locurile pe care le-a lasat si la oamenii dragi pe care ii are aici,asa de departe…..Va multumesc.

  4. GEorgiana says:

    Foarte interesant…personalitati politice cu mare succes in Statul American….Si imagini personale…dau nota 10…bravo! Felicitari si cred ca prezenta dumneavoastra la Summit-ul NATO ar fi fost foare binevenita….Oricum felicitari pentru ceea ce sunteti!Georgiana.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53182750
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate