Muzeul de la Șosea la o sută de ani de la punerea pietrei de temelie

În ziua de 17 iunie 1912, reprezentând pe Regele Carol I și pe Regina Elisabeta, Principele Moștenitor Ferdinand și Principesa Moștenitoare Maria, însoțiți de Principele Carol puneau piatra de temelie a clădirii Muzeului de la Șosea. Muzeul de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială fusese creat, prin Decret Regal, în anul 1906. Tot atunci, Regele Carol I numea pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al instituției.

Exact o sută de ani mai târziu, în ziua de 17 iunie 2012, Regele Mihai I mi-a dat onoranta sarcină de a reprezenta pe Majestatea Sa și Familia Regală, în prezența reprezentanților Guvernului României, la dezvelirea unei plăci care aniversează primul secol de existență al clădirii Muzeului Național al Țăranului Român.

Dl Virgil Nițulescu, directorul muzeului, a fost gazda mea și a celor câteva zeci de participanți la eveniment. Au onorat cu prezența demnitari guvernamentali, personalități ale societății civile, artiști și gazetari.

5 comentarii

  1. Alexandru says:

    Felicitari Muzeului Taranului Roman pentru aceasta reparatie istorica! Chipul Regelui fondator de Dinastie si Tara Carol I este chipul Romaniei!

    http://takimag.com/article/return_of_the_kings_charles_coulombe#axzz1y87Mfp8f

  2. Cerasela Platz says:

    Ma alatur comentariului tau, draga Alexandru, ai absoluta dreptate, in sfarsit s-a infaptuit aceasta reparatie istorica…cu ajutorul Domnului.

  3. Mariana Achim says:

    Minunat lucru sa constatam cum generatia stramosilor nostri , avand initiativa Regalitatii acelor vremuri , au purces la conservare celor mai importante valori nationale – cele care au demonstrat ca “vesnicia s-a nascut la sat “!
    Multumim Familiei Regale a Romaniei pentru continuitatea care o demonstreaza in ceea ce priveste dragostea si respectul pentru acest Neam si valorile sale autentice .
    Nu in ultimul rand aprecierile noastre , catre colectivul de Oameni inimosi si profesionisti de la Muzeul Taranului Roman .

  4. Alexandru-Grigore PISOSCHI says:

    Felicitari Muzeului Taranului Roman pentru intrarea in normalitate prin aceasta restituire istorica !
    Multumesc MS Regelui Mihai I si intregii Familii Regale prin participarea la aceasta restituire istorica in persoana desemnata, ASR Principele Radu !
    Consider acest gest ca o rectitorire peste generatii de catre Familia Regala !
    Urez noi reusite si prestigiu crescut intregului colectiv al muzeului !

  5. Bucur Gabriela says:

    Nu inteleg dece actuala clasa politica a Romaniei se cramponeaza in fata CASEI REGALE A TARII.Din punct de vedere istoric , monarhia a fost adusa tot de romani .Cand a venit PRINCIPELE CAROL I in tara , a fost intampinat de popor cu caldura.Cei din zilele noastre vor sa uite aceste adevaruri.In celelalte tari europene ,foste monarhii ,CASELE REGALE sunt respectate si puse acolo unde le este locul; unii chiar reprezinta statul in diferite ocazii , evenimente.La noi ,nu sant inca recunoscute meritele MAJESTATII SALE , MIHAI I. Incet ,incet , incepe sa se miste si la noi in acest segment manifestarile.Nu inteleg din ce cauza. FAMILIA REGALA ar trebui sa fie mediatizata mult mai mult.Sau poate bunul simt si modestia , nu mai sunt la moda.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54825685
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate