Mozaic

Heath Ledger

Principesa si cu mine am fost intristati la aflarea vestii disparitiei premature a actorului australian Heath Ledger, o mare speranta a cinematografiei mondiale. La numai 28 de ani, facuse proba unui talent solid, oferind o paleta surprinzatoare de calitati, in diverse roluri si registre. A fost exceptional in filmul “Brokeback Mountain”, una dintre cele mai miscatoare si emotionante, pline de inspiratie si adevar pelicule ale ultimilor ani.

heathledger.jpg

Parintii lui, ca si intreaga familie au dat dovada de decenta si eleganta. Felul in care tatal si-a descris, succint, fiul, ramane una dintre cele mai frumoase si demne luari de pozitie publica pe care ni le-a oferit prezentul. Heath Ledger avea in fata atat de multi ani si atat de mult viitor profesional! Ce pierdere pentru cultura lumii!

Funky Business

Scrisa de doi autori suedezi, Jonas Ridderstrale si Kjell Nordstrom, ambii profesori de economie si specialisti in leadership la institutii de prestigiu din Stockholm, cartea este un bestseller mondial. Sunt bucuros ca ea a fost atat de prompt tradusa in romaneste. Este o lectura admirabila si fermecatoare. In capitole scurte si concentrate, scrise cu umor si usor de inteles, autorii vorbesc cu competenta si originalitate despre “batalia creierelor”, inovatia organizationala, management si leadership, statul national, partidele politice, familie, despre piata, despre reinventarea strategiei, despre liderii lenesi si despre “polarizare, tribalizare si individualizare”.

funky-business.jpg

“Funky business” este o carte care ar trebui sa fie citita de cat mai multi tineri romani. Ei se vor regasi in ea mult mai mult decat s-ar putea regasi in paginile de ziare sau in imaginile multora dintre televiziuni.

Jocurile sportive ale celor cu handicap fizic

Astazi s-a incheiat o competitie inter-continentala, reunind tineri sportivi cu handicap fizic din Asia, numita “The 4th Asean Para Games”. Atleti din 11 tari au atins glorioase rezultate, intr-o competitie organizata in orasul Nakhon Ratchasima, din nord-estul Thailandei.

Jocurile au durat o saptamana si au reunit participanti in jurul a 14 sporturi diferite. Evenimentul nu aduce doar competitie in plan sportiv, ci si intelegere si prietenie intre oameni, sentimentul ca cei de langa noi care nu sunt intregi, din punct de vedere fizic, au dreptul de a fi egali cu cei din comunitatea lor.

Oameni tineri fara un picior sau orbi, fara o mana sau condamnati la a umbla intr-un carucior rulant, au dat un exemplu de curaj si demnitate. Saifon Kaewsri este un inotator de 34 de ani, care nu are brate si care are doar un singur picior. El spune ca se simte intreg spiritual si mental si ca antrenamentul lor, al celor cu invaliditate fizica, cere de o suta de ori mai mult efort si mai multa rabdare.

Aceasta este o adevarata competitie, nu numai intre oameni, ci si a omului cu el insusi. Din astfel de competitii are de castigat toata lumea, fiindca ele sunt o dovada de altruism, de iubire, de curaj si de spirit de raspundere. In contrast total cu usuratatea de zi cu zi a vietii noastre publice. Acesti oameni ar trebui, macar din cand in cand, sa faca prima pagina a ziarelor, inlocuind spectacolul tragi-comic cotidian.

2 comentarii

  1. Dan Cristescu says:

    Buna ziua

    In primul rand vreau sa-mi cer scuze pentru faptul ca, in punctul in care ati adus dumneavoastra discutia in replica articolului de pe 23 ianuarie, asadar in punctul respectiv informatia mea este extrem de irelevanta (ma refer la rolul Casei Regale in secolul XXI). Pe langa diversele roluri pe care le poate lua aceasta, si care este o discutie care poate viza orice casa regala, aporia se adanceste si mai mult in ce priveste situatia acesteia in Romania, ca urmare a pozitiei in care se afla in momentul de fata (rezultat al istoriei mai vechi si mai recente). Mi-ati starnit interesul asupra subiectului in cauza, si ca sa nu cad in absurd lansandu-ma in supozitii lipsite de baza teoretica, mi-am spus ca, din punctul meu de vedere, al omului simplu, vreau de la Casa Regala un model alternativ de comportament si de morala in spatiul public. Prin subiectele pe care le abordati astazi, asta faceti si tin sa va felicit.
    Ramane desigur problema “vizibilitatii” acestui model pe care il propuneti, iar interventia mea de ieri se referea tocmai la vizibilitate, la forma mai degraba decat la continut, adica forma sub care promovati aceste subiecte, acest model.
    Sfantul Antonie cel Mare spunea ca este bine sa te adresezi fiecarui om la nivelul sau de intelegere. Astfel, problema vizibilitatii poate trada relatia dintre modelul moral si situatia actuala din spatiului public. Adica faptul ca discutia publica nu a atins “varsta moralitatii”.
    Cu stima,
    Dan Cristescu

  2. Raspuns dlui Cristescu says:

    Domnule Cristescu,

    Nu trebuie sa va cereti scuze. Mesajul dumneavoastra a fost binevenit si just. De altfel, veti vedea ca in luna februarie sfera dialogului se va largi simtitor. Agenda mea pe aceasta luna prevede o multime de intalniri generatoare de dialog. Pe toate le voi impartasi cu cititorii blogului.

    De asemenea, voi propune, curand, o serie de idei legate de ingredientele pentru o constructie durabila a urmatoarelor decenii, in Romania.

    Va sugerez sa cititi cartea pe care am recomandat-o in pagina aceasta de jurnal. Este mai mult decat interesanta.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53981271
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate