Monumentul uitat al Regelui Intregitor

Lupeni, 20 septembrie 2008

Alteta Voastra Regala,

Am intreprins astazi, impreuna cu un regalist din Lupeni, dl. Stoicuta Olimpiu, fost inginer la mina Lupeni, o vizita in satul natal al dumnealui, Raul Alb din judetul Hunedoara, situat la circa 650 metri de drumul national ce leaga Hategul de Petrosani, unde exista un monument dedicat Regelui Ferdinand. Am facut istoricul mausoleului si cateva fotografii si le-am trimis Majestatii Sale Regelui.

mausoleul-regelui-ferdinand-i-si-eroilor-din-razboiul-pentru-intregirea-nationala.jpg

Mausoleul este prea putin cunoscut pe meleagurile noastre. Inalt de aproape 3 metri, este inchinat Regelui Ferdinand si eroilor din primul razboi mondial. A fost construit in 1920 de satenii de acolo impreuna cu primarul lor de atunci, Ioan Stoicuta.  Are in centru, sau mai bine zis avea, efigia din bronz a Regelui Ferdinand, avand deasupra inscriptia: FERDINAND INTREGITORUL REGELE TUTUROR ROMANILOR. Sus, tot din bronz, se afla si stema regala. Atat stema cat si efigia au fost date jos de comunisti in 1948, care nu se stie ce au facut cu ele. De o parte si de alta a efigiei Regelui, cu diametrul de 54 centimetri, se afla un rand de soldati in miniatura. Intreg mausoleul este facut din materiale de constructie specifice perioade interbelice. Va trimit atasat si cateva fotografii care descriu mai bine mausoleul.

mausoleul-regelui-ferdinand-i-si-eroilor-din-razboiul-pentru-intregirea-nationala-3.jpg

Am avut prilejul, Alteta Voastra Regala sa vorbesc si cu cativa batrani, si am fost uimit cand au aratat ca stiu imnul regal si sa recite poezii de genul Zece mai si La arme cei de-un neam si-o lege. Acesti oameni se mandresc cu Regele Ferdinand si cu Regina Maria. Desi nu i-au cunoscut, oamenii vorbeau despre ei ca despre doi sfinti. Un veteran de razboi, dl. Badea Sigismund mi-a spus ca Regele Ferdinand si Regina Maria au fost modele de viata pentru ei. Tot el mi-a spus ceva ce nu am sa uit curand. L-am intrebat daca i-a fost usor pe front, avand in vedere ca a plecat din Bucuresti, a ajuns la cotul Donului si de acolo a mers in Muntii Tatra. A stat putin si mi-a zambit. Apoi mi-a spus: “Daca Majestatea Sa Regele Mihai I mi-ar cere maine sa apar tara, nu as ezita sa o fac, chiar la varsta de 91 ani”.

mausoleul-regelui-ferdinand-i-si-eroilor-din-razboiul-pentru-intregirea-nationala-2.jpg

Am fost atat de impresionat de locuitori si de mausoleu incat am spus ca atunci cand vom avea fonduri la asociatie vom turna in bronz efigia Regelui si stema Regala si le vom pune la loc. Iar cand veti veni la Lupeni, Alteta Voastra Regala, in 21 decembrie tin foarte mult sa Va duc sa vedeti mausoleul si oamenii de acolo care iubesc atat de mult regalitatea si Familia Regala. Nu va dura decat cateva minute.

Cu lealitate,
Adrian Halga

mausoleul-regelui-ferdinand-i-si-eroilor-din-razboiul-pentru-intregirea-nationala-1.jpg

6 comentarii

  1. Raspuns dlui Halga says:

    Domnule Halga,

    Este imbucurator ca un elev de liceu si un inginer din domeniul mineritului ne amintesc despre momentele de independenta si intregire din istoria moderna a Romaniei. Aceasta in timp ce societatea civila, in partea ei cea mai vocala, dovedesc dispret, cinism sau dezinteres fata de leadership-ul regal.

    De asemenea, prin aducerea in prim-plan a monumentului din satul hunedorean, dumneavoastra ridicati, implicit, o alta chestiune, dureroasa, a timpului prezent: ignoranta.

    Este nepermis de multa ignoranta in spatiul public romanesc. Atat in cel institutional, cat si in cel mediatic si cel cultural. Oameni cu profil public proeminent, vorbesc cu usurinta despre lucruri pe care nu le cunosc sau nu le inteleg. Deunazi, intr-un cotidian national de prima mana, am citit ca statul Andorra este republica si ca regele Juan Carlos a intrat in Spania in ziua mortii lui Franco, fiind aclamat de multime. De fapt, Andorra este monarhie, iar Juan Carlos a trait in Spania inca de la varsta de 10 ani. Cand Franco a murit, Juan Carlos avea 36 de ani si isi petrecuse mai mult de jumatate din viata in tara sa natala.

    Asijderea cu monumentele romanesti avand ca tematica independenta si unirea. Ne pregatim sa sarbatorim cu fast 90 de ani de la Marea Unire, ne imbatosam de fiecare data cand avem ocazia, dar habar nu avem la ce ne-ar ajuta aceasta sarbatoare astazi. Vorbim despre democratie si libertate, despre anticomunism si anticoruptie, dar ignoram exact instrumentele si valorile care asigura aceste virtuti: statul respectabil si bine organizat, institutiile puternice si performante, simbolurile natiunii si ale statalitatii iluminate de continuitate, traditii si memorie.

    Cata vreme monumentul pe care l-ati fotografiat zace uitat sau este luat in seama doar de cativa intelectuali si de administratia comunei rurale, nimic bun nu se poate spera de la mersul inainte al societatii romanesti. Fiindca nu prosperitatea, nici democratia, nici consolidarea libertatilor nu vor aduce identitate sau demnitate. Pentru a putea impleti virtutile lumii transatlantice cu liniile majore ale statorniciei romanesti este nevoie de respect pentru institutii (domeniu aflat la pamant, in ultimii ani), generozitate si spirit de raspundere, viziune la nivelul liderilor si bun-simt din partea celor ce se exprima public.

    Principele Radu

    Palatul Elisabeta, 22 septembrie 2008

  2. Ionut Sauca says:

    Pentru domnul Adrian Halga: pentru că vorbiţi despre refacerea în bronz a însemnelor regale de pe monumentul menţionat, puteţi face un deviz şi găsi o turnătorie care să le refacă, aşa cum erau iniţial? Nu cred că vorbim despre sume de neatins, iar mie mi-ar face plăcere să fac o donaţie cu folos.

  3. Av. Alex. Jadaneant says:

    Alteta Regala,

    Scrisorile ce vin din Lupeni, si pe care le postati pe blog imi fac mereu o foarte mare placere. Ma bucur ca domnul Halga a descoperit acest monument, care merita sa fie refacut si cinstit de oamenii locului.
    Cred ca ne putem mobiliza si sunt convins ca monumentul se poate reface. Achiesez la cele mentionate de domnul Sauca. Cu mare placere as dori sa contribui la refacerea acestui monument.
    Mai exista fotografii vechi cu monumentul in intregime? Se mai pot gasi planurile pieselor de bronz?
    Poate ne ajuta domnul Halga cu niste sugestii.

    Cu cele mai bune ganduri din Timisoara,

    Alex. Jadaneant

  4. N.N. says:

    Domnului Halga,

    Ma alatur si eu demersului initiat de dumneavoastra, si, exact ca si domnul Sauca, si eu sunt gata sa fac o donatie pentru refacerea unui edificiu ce tine de statalitatea si identitatea Romaniei.

  5. Adrian Halga says:

    Domnilor Ionut Sauca, Alex. Jadaneant si N.N.,

    Mausoleul Regelui Ferdinand si al tuturor eroilor din primul razboi mondial, nu a fost opera vreunui arhitect, ci opera unei comunitati rurale care si-a iubit si si-a cinstit foarte mult Regele, asa cum urmasii lor o fac si astazi.
    Nu stiu unde a fost turnata efigia Regelui, poate la monetaria statului, poate la vreo turnatorie cum spuneti, insa nu sunt sigur ca mai exista vreun plan al acesteia. Doar elementele din bronz si cimentul au venit din afara localitatii. In rest, totul este originar de acolo.
    Sper ca in saptamanile urmatoare sa gasesc mai multe informatii.

    Cu deosebit respect,
    Adrian Halga

  6. Ramona says:

    Mausoleul a fost restaurat in 2018. Va asteptam sa il vizitati…… Efigia si stema au fost refacute din marmura, nu din bronz. ( ca sa nu trezeasca interesul alora ) 🙂

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54810994
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate