La militarii arădeni, întorși din Kosovo, 31 august 2007

Am promis militarilor romani din Kosovo, acum trei luni, la Pec si Pristina, ca voi veni la ei acasa, la Arad, atunci cand se vor intoarce acasa din misiune. Ceremonia a avut loc ieri, in prezenta familiilor lor: copii, sotii, soti si bunici inlacrimati.

Generalul de brigada Alexandru Rus, alaturi de comandantul batalionului de la Arad si de comandantul detasamentului intors din Kosovo, au fost gazde desavarsite. Am avut o mare bucurie pe tot parcursul zilei.

arad-04.jpg

Oamenii la care am mers sunt curajosi. Profesii care pot duce la pierderea vietii nu sunt la tot pasul. Militarii aradeni au generozitate si patriotism. Ei mi-au povestit cum poti sa plangi, fara sa-ti fie frica, pur si simplu din cauza tensiunii in care traiesti. Tot ei mi-au povestit cum, cu ani in urma, intr-o misiune din Africa, au avut grija de copii orfani, carora le-au gatit mancare, le-au cumparat din solda de militar caiete pentru scoala si i-au invatat sa cante, in limba romana, “Treceti batalioane romane Carpatii”.

Ba, mai mult, copii angolezi ai caror parinti pierisera in violente fratricide, au fost invatati sa recite “La noi sunt codri verzi de brad / Si campuri de matase”, iar de Craciun au purtat costume populare din Bistrita-Nasaud.

arad-03.jpg

Unul dintre ofiteri avea ochii in lacrimi cand povestea despre cei patru orfani invalizi din Angola, de care a trebuit sa se desparta dupa cele zece luni de misiune, in care a vazut moartea cu ochii de mai multe ori.

Ceremonia de la Arad a fost scurta, demna si emotionanta. Au fost doar trei vorbitori si cuvintele lor au durat cateva minute. Nu s-a spus nimic in plus si nu a fost nimic in minus. Ofiterii au fost ospitalieri si au combinat cordialitatea cu respectul, intr-o fina proportie, astfel incat sa nu se intample nimic din ce nu se cadea.

Sunt fericit de cate ori ma aflu printre militari, din cauza felului in care soldatii se comporta. Ei sunt, paradoxal, oameni mai liberi decat cei civili; ei nu pierd vremea cu fluctuanta ierarhie a puterii cotidiene, fiindca ierarhia lor este prestabilita. De asemenea, militarilor le este mai greu sa puna institutia la cheremul lor, asa cum o fac cu voluptate o multime de civili. In fine, militaria este o profesie a generozitatii si simtului de raspundere, nu a cinismului si a ifoselor de primadona.

Am recunoscut cu placere pe multi din cei cu care am petrecut ziua mea de nastere, pe 7 iunie anul acesta, in Kosovo. Am vorbit cu ei acum, ca si atunci, despre misiunea lor, despre sentimentele si gandurile lor, despre familie.

arad-02.jpg

Am citit de curand in raportul anual al Principelui Charles ca menirea lui este aceea de a apara continuitatea si traditiile tarii si de a dezvolta identitatea nationala. La aceasta succinta definitie a regalitatii m-am gandit in dimineata cu soare din cetatea medievala a Aradului, cand optzeci si sase de militari romani s-au intors in sanul familiei din teatrul de operatii, un loc pe care cea mai mare parte a societatii romanesti nu-l va cunoaste, din fericire, niciodata.

Oamenii care vad moartea in fata vorbesc putin. Se uita jenati in pamant cand ii lauzi si iau pozitie de drepti cand vorbesti despre ei. Cetatenii acestia, ai unei societati in cautarea ei insisi, merita un cuvant de recunostinta. Numai ca ziarele, ca si ecranele, sunt ocupate cu lucruri mai importante…

arad-01.jpg

3 comentarii

  1. ROMPRES says:

    16:53 Arad: Principele Radu a participat la ceremonialul de revenire în ţară a militarilor arădeni

    Arad, 30 aug /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a participat, joi, la ceremonia de revenire la bază a detaşamentului ROFND XIV dislocat în Kosovo, în cadrul misiunii KFOR, după ce la începutul lunii iunie i-a vizitat pe militarii români în Serbia, transmite corespondentul ROMPRES.

    La ceremonialul desfăşurat în Cetatea Aradului, ‘reşedinţa’ Batalionului 191 Infanterie ‘Colonel Radu Golescu’, din care fac parte şi militarii detaşamentului ROFND XIV, au participat alături de membrii familiilor celor 86 de militari, principele Radu de Hohenzollern, generalul de brigadă Alexandru Rus, comandantul Brigăzii 81Mecanizate Bistriţa, din care face parte şi unitatea arădeană, subprefectul Levente Horvath, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iosif Matula, reprezentanţi ai unor instituţii deconcentrate din teritoriu.

    Principele Radu i-a felicitat pe cei 86 de militari arădeni pentru încheierea cu succes a misiunii de luptă din Kosovo, acolo unde au reprezentat cu cinste România.

    ‘La începutul lunii iunie, am făcut o vizită în Serbia, fiind prima mea vizită făcută în această ţară, în calitate de Reprezentant special al Guvernului României. Cu această ocazie i-am vizitat şi pe militarii arădeni aflaţi în misiune acolo, cărora le-am promis că voi participa la ceremonialul care va fi organizat cu prilejul revenirii lor în patrie. Şi, iată am venit, bucurându-mă de faptul că au revenit acasă, la familiile lor, teferi şi nevătămaţi’, a declarat, cu această ocazie, principele Radu.

    La rândul său, generalul de brigadă Alexandru Rus a spus că detaşamentul ROFND XIV este cel de al treilea detaşament de militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate care s-a întors, în acest an, din teatrele de operaţiuni (Irak, Afganistan şi Kosovo). În aceste zone de conflict, militarii români au îndeplinit rolul de ambasadori al României, dar şi de mesageri ai păcii din partea poporului român, atestând faptul că România este un factor de echilibru care sprijină revenirea la normal a vieţii locuitorilor din aceste ţări, a declarat generalul Rus.

    La finalul ceremonialului, Principele Radu şi generalul de brigadă Alexandru Rus i-au felicitat personal pe fiecare dintre membrii detaşamentului ROFND XIV pentru încheierea cu succes a misiunii de luptă.
    Timp de şase luni, în zona localităţii Pec (Peia, în albaneză) din Kosovo, cei 86 militari arădeni, între care două femei, au executat un total de 4181 misiuni cu specific de menţinere a păcii – patrule, control trafic, escortă convoaie, paza unor obiective importante, asistenţă umanitară şi intervenţii în situaţii deosebite, parcurgând aproape 86.000 de kilometri.

    Militarii din cadrul detaşamentului ROFND XIV, comandat de maiorul Mircea Ştefănuţ, au acţionat, la finele săptămânii trecute, în cadrul dispozitivului intitulat ‘TASK FORCE AQUILA’, aflat sub comandă italiană, din cadrul MNTF WEST – KFOR. În baza militară ‘Villagio Italia’ din localitatea Pec a fost făcut transferul de autoritate către detaşamentul ROFND XV, alcătuit tot din militari arădeni, aflaţi sub comanda maiorului Daniel Pop.

    ROMPRES – FOTO PE FLUX/(Ioan Weisl)

  2. Simona Neagu says:

    Alteta voastra,

    O sa-mi permit sa raspund la intrebarea pusa la finalul frumosului articol de mai sus, desi banuiesc ca era o intrebare retorica..
    Cum mi se pare?E ca si cum am incerca sa comparam irealul cu realul..Numai ca ,asa cum se pare, irealul a cam pus stapanire in lume,iar oamenii reali isi gasesc cu greu locul si se simt stanjeniti intr-o lume in care toate valorile sunt rasturnate, iar responsabilitatea , cinstea, corectitudinea , generozitatea si patriotismul sunt privite ca niste notiuni depasite .
    Totusi,fara sa fiu sentimentala sau exaltata [asa cum ziceati ] intotdeauna cand citesc paginile acestui blog, aproape in fiecare articol ,imi regasesc ideile si trairile si simt ca prin eforturile dumneavoastra, a oamenilor reali ,de a ramane ceea ce sunt, Realul va reveni iar valorile isi vor regasi valoarea.
    Va doresc sa aveti ca intotdeauna ,multa putere de a infrunta Irealul si de a schimba in Realitate tot ceea ce atingeti.

    cu deosebit respect, Simona Neagu

  3. Principele Radu says:

    Doamna Neagu,

    Va raspund cu oarecare intarziere, fiindca am fost prins peste masura in ultimele zile. Faptul ca va regasiti ideile si simtirile in acest blog este cea mai frumoasa rasplata pe care o pot primi.

    De fapt, aceasta este ceea ce va ramane din efortul Principesei Margareta si al meu, peste timp: faptul ca unii dintre romani l-au inteles.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53933321
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate