Miercurea-Ciuc si Gheorgheni

Ieri, in cea de-a treia zi a vizitei in Tinutul Secuilor, am continuat intâlnirile la Miercurea-Ciuc si Gheorgheni. Miercurea-Ciuc este capitala judetului Harghita si are 42.000 de locuitori. Inca de alaltaseara am avut ocazia de a vizita la pas centrul municipiului, parcul, strada pietonala cu case vechi si de a ma intâlni cu oamenii.

353.jpg

In dimineata de ieri am inceput programul prin intâlnirea cu Preasfintia Sa Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, ierarh al Bisericii Ortodoxe Române foarte implicat in actiuni sociale, organizatorice si, desigur, pastor al credinciosilor ortodocsi din cele doua judete.

354.jpg

Am avut apoi o intâlnire cu primarul orasului, in cladirea istorica a Primariei. Am discutat despre proiectele de dezvoltare ale urbei, apoi am intâlnit pe ziaristii locali si corespondentii presei centrale, care au venit mereu la intâlnirile mele si au reflectat fidel si cu mult profesionalism si daruire vizita.

277.jpg

442.jpg

Am vizitat, in compania domnului primar, unitatea militara medievala a orasului, transformata in muzeu. Acolo am vizionat o expozitie exceptional alcatuita, de momente din istoria medievala timpurie a Regatului istoric al Ungariei. Expozitia este alcatuita atât de atragator, incât copiii, dar si adultii, au o mare bucurie de a zabovi in diferitele sali ale muzeului.

443.jpg

Am mers din nou, spre prânz, in centrul orasului, unde m-am intâlnit cu diversi locuitori ai Miercurei-Ciuc, apoi am plecat spre Gheorgheni. Municipiul Gheorgheni, asezat in nordul judetului, numara actualmente 21.000 de locuitori. Primarul si un mare numar de consilieri m-au invitat la o discutie in sala de conferinte a hotelului Mures. Am vorbit despre proiectele de dezvoltare locala, despre turism, reabilitarea patrimoniului construit, micile mestesuguri, intreprinderile mici, educatie, despre evenimentele anuale pe care orasul le gazduieste si, desigur, despre confluenta etnica, de culturi si credinte.

533.jpg

Orasul are un oras vechi remarcabil, cu case pitoresti si cu o atmosfera de mare farmec. Atunci când zecile de case, ramase de la numeroasa comunitate armeana, dar si cele ale maghiarilor locului, vor fi renovate, centrul orasului va reprezenta o atractie turistica importanta. Ca si frumusetea naturala a imprejurimilor.

Dupa intalnirea cu edilii orasului, am stat de vorba cu ziaristii, intr-un dialog informal. Apoi, in aceeasi locatie, am intâlnit pe oamenii de afaceri din Gheorgheni, reprezentând industria constructiilor, lemnului, afacerile imobiliare si agricultura.

278.jpg

In continuare am vizitat tot centrul orasului, am intrat in câteva magazine cu traditii mestesugaresti de peste 100 de ani si am vizitat Biserica Catolica a Armenilor, o cladire monumentala de o extraordinara frumusete si originalitate.

1135.jpg

Una dintre vulnerabilitatile momentului actual in zona locuita majoritar de secui este proportia mica de specialisti si intelectuali raportata la populatia celor doua judete. Faptul ca, in domenii cheie, ar fi nevoie de oameni tineri si conectati, cu expertiza profesionala si cu experienta specifica dovedeste, pe de o parte, ca societatea a evoluat si are nevoie de diversitate si specializare si, pe de alta parte, ca exista o carenta in domeniul calitatii exercitarii diverselor profesii.

In general vorbind, lipsa autostrazilor si a infrastructurii de baza in Transilvania contrasteaza izbitor cu situatia din Ungaria, Austria si Europa centrala. Este o vulnerabilitate care ar trebui sa puna pe gânduri intreaga comunitate si societatea româneasca, in ansamblul ei.

Intr-un loc precum Covasna si Harghita, exodul de valoare umana si dependenta financiara, economica de centru reprezinta alte doua importante slabiciuni. Ele pot fi remediate prin vointa comunitatii, prin curajul, dinamismul si creativitatea ei.

Voi reveni in patru-sase saptamâni in aceste judete, cu un model economic de dezvoltare, aplicabil zonei si perfect acceptabil Uniunii Europene. Voi cere consilierilor mei economici sa elaboreze un astfel de program, pe baza experientei anterioare a unor regiuni din Europa, cu speranta ca el va trezi interes comunitatilor din Covasna si Harghita.

Sunt convins ca situatia ultimilor 20 de ani in aceste doua judete se datoreaza egoismului, ingustimii si, uneori, iresponsabilitatii cu care au fost tratate, in diverse feluri si in diferite perioade, aceste comunitati, de catre cei care au performat politic in România.

7 comentarii

  1. 13:52 Principele Radu se va întoarce în Harghita peste aproximativ o lună

    Miercurea Ciuc, 30 apr /Agerpres/ – Principele Radu, care a vizitat judeţul Harghita în ultimele două zile, a anunţat, joi că se va reîntoarce aici în aproximativ o lună pentru a lansa modelul economic pe care îl va gândi pentru această zonă.

    Aflat la Miercurea Ciuc, unde s-a întâlnit cu primarul municipiului, Raduly Robert, principele Radu a spus că modelul economic pe care îl va propune pentru această zonă va fi prezentat în aproximativ o lună de zile, atunci când se va întoarce în acest judeţ. De asemenea, principele va reveni în Harghita şi în cursul verii pentru a participa la evenimente care să promoveze un anumit fenomen de masă pe plan local sau o anumită breaslă sau meserie.

    Principele Radu a reiterat ideea că zona Harghita-Covasna a fost ignorată şi a fost tratată politic.

    ‘Nu este posibil ca în această zonă salariile să fie cu 30 la sută mai mici ca în restul ţării, când ar trebui să fie cu 400 la sută mai mari, ţinând cont de potenţialul pe care îl are’, a precizat principele.

    Vizita principelui Radu în Harghita şi Covasna face parte dintr-un proiect intitulat ‘Oraşele României’, de dezvoltare a comunităţilor locale. Acesta a spus că intenţionează, aşa cum a făcut şi până acum, să deruleze proiecte comune cu anumite municipalităţi sau administraţii locale din Harghita sau să invite la Bucureşti reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor din zonă care să se întâlnească cu anumiţi parteneri din Uniunea Europeană. În plus, principele a vorbit şi de promovarea în Capitală a unei bresle, profesii sau asociaţii în cadrul ‘Serilor Palatului Elisabeta’, unde se întâlnesc 100 de personalităţi dintr-un anumit judeţ cu ambasadori sau reprezentanţi ai unor companii de consultanţă sau multinaţionale.

    ‘Există o extraordinar de mare ignoranţă în ceea ce priveşte ce se întâmplă în ţară, în micile localităţi (…). Cum poţi să ceri Europei şi străinătăţii să te cunoască şi să facă ceva pentru tine dacă tu nu ştii ce se întâmplă în ograda de alături’, a declarat principele.

    Principele Radu a vizitat, la Miercurea Ciuc, expoziţia itinerantă ‘Invazia Tătarilor’, găzduită de Muzeul Secuiesc şi s-a plimbat pe strada pietonală. La fel ca şi la Odorheiu Secuiesc şi-a cumpărat o cravată roşie, drept amintire. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(Gina Ştefan)

  2. Atat pe blog cat si pe site vedem din agenda ASR Principele Radu evenimentele care au avut loc, dar din cele ce urmeaza a se petrece mai putin. Ar fi o mare bucurie pentru noi sa stim unde putem intalni si saluta Membrii Casei Regale de 10 mai!

    Cu stima!
    Anca Tudorache

  3. Alexandru Mircea says:

    Alteţa Voastră Regală,
    Aţi vizitat o zonă în care elementul secuiesc este preponderent.Mulţi români trăiesc cu senzatei, alimentată de presă şi de relatări auzite ocazional, că în această zonă elementul românesc este sistematic îndepărtat şi dispreţuit. Eu personal sunt reticent faţă de astfel de poveşti, având şi norocul să număr printre prietenii mei pe un secui ce vorbeşte o impecabilă limbă română…Şi totuşi, dubiul persistă! Aţi întâlnit români acolo din câte am înţeles…aţi primit astfel de semnale îngrijorătoare din partea lor?
    Eu am citit succintele relatări care există pe blog dar faptul că un astfel de conflict mocnit nu a fost abordat mă face să cred fie că el nu există, fie că Alteţa Voastră îl consideră rezolvabil.
    Nu am îndrăzneala de a sugera, că ar trebui să-mi spuneţi mie cum trebuie tratată o astfel de problemă, ci doar dacă ea există.
    Şi ca să închei într-o notă optimistă, sunt convins că şi cei mai înverşunaţi revizionişti sau adepţi ai autonomiei etnice s-au simţit cumva descumpăniţi faţă de prezenţa tonică, elegantă şi binevoitoare a Alteţei Voastre.
    Cu cel mai adânc respect,
    Alexandru Mircea

  4. RazvanPascu.ro says:

    Voua de ce va place Radu Duda?

    Comentati aici:

    http://razvanpascu.ro/2009/04/26/de-ce-imi-place-printul-radu-duda/

  5. Letitia Pop says:

    Daca doriti sa fiti voluntari, sa colaborati, sa sponsorizati sau doar sa sustineti campania electorala a Altetei Sale Regale Principele Radu, va rog sa trimiteti un e-mail cu detalii si date de contact la adresa letitia.pop@palatulelisabeta.ro , sa sunati sau sa trimiteti sms la numarul de telefon 0743 793 757. Va multumim tuturor !

  6. Aron Corneliu-MIHAI says:

    Sunt sigur ca Altetea Sa Regala va reusi in alegeri si noi toti care inca mai suntem romini ar trebui sa isi de-a votul!!

  7. Anca Daragiu says:

    Sustin

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54862082
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate