Mai multe…

Astazi am primit pe blog un mesaj care ma indeamna sa adaug in paginile acestui jurnal mai multe randuri personale, descrierea programului Altetei Sale Regale Principesei si al meu, ganduri mai detaliate legate de viata romaneasca de zi cu zi.

Este drept. Un jurnal, chiar online si nu pe hartie, este de presupus ca povesteste zi de zi ganduri, fapte si simtaminte.

Atunci cand am inceput dialogul prin intermediul blogului, m-am gandit mai ales la tinerii din licee, pe care ii intalneam, in principiu, o singura data si care puteau, astfel, sa continue schimbul de idei in afara amfiteatrului, salii de clasa sau de sport, acolo unde dialogul nostru incepuse.

Dar, daca stau sa ma gandesc bine, schimbul de idei de pe blog nu se opreste la temele discutate cu elevii de liceu in clasa, despre viitorul tarii, despre idealurile tinerilor din scolile de azi ori despre viata romanilor de zi cu zi. Temele pe care ceilalti le asteapta din partea dialogului cu un membru al Familiei Regale sunt legate de viata noastra publica, despre felul in care vedem fenomenul zilnic romanesc, despre momentele de zi cu zi despre care nu se scrie nicaieri, etc.

Voi incerca de aici incolo, in masura in care timpul ma va lasa, o trecere prin fiecare eveniment important al saptamanii sau chiar al zilei.

Sa incepem cu prima saptamana a anului. Majestatile Lor si cu noi am petrecut impreuna primele zile din 2008 la Palatul Elisabeta. Am intalnit colaboratorii permanenti, pe cei din afara palatului si am incercat sa profitam de prezenta Regelui si a Reginei, pentru a vorbi despre planurile pe anul care incepe. Va fi un an plin ochi.

Ca de obicei, am primit in cursul zilelor de lucru ale saptamanii personalitati din diverse domenii, cu care am discutat fie proiecte, fie temele de interes ale zilei. Mi-au trecut pragul in aceasta saptamana oameni politici, analisti, formatori de opinie, profesori universitari, editori de carte, mari artisti ai scenei si ecranului, oameni de televiziune. Toate in doar trei zile de lucru.

Astazi am avut placerea de a primi o delegatie a unor oameni de cultura din Buzau, reuniti in jurul Asociatiei Literare RA-LIBRIS. Este uimitor cum cei de acolo, ca si altii din orase de acelasi calibru cu Buzaul, reusesc sa mentina un spirit viu, sa intretina o stare de efervescenta culturala, sa incurajeze si sa consolideze elita locului. Astfel fac si cei de la Lugoj, de la Focsani sau Bacau si altii, din in multe alte parti din tara. Cartile primite de la reprezentantii Asociatiei Literare RA-LIBRIS aveau pe coperta numele a 2-3 edituri diferite, toate mentinute la nivel local. De asemenea, titlurile cartilor erau de o diversitate uimitoare. Cu cartile primite de la Buzau la ultima vizita a mea acolo, pe 7 decembrie trecut, si astazi as putea umple un raft intreg de biblioteca. Poate cel mai surprinzator si mai placut moment ai intalnirii a fost acela in care mi s-a oferit un numar al revistei de literatura editata la… Odobesti.

Da. In timp ce firele electrice agatate de stalpii Bucurestiului innegresc prezentul romanesc cu provizoratul lor endemic, la Odobesti se publica trimestrial reviste de literatura la care contribuie academicieni, profesori universitari, scriitori de notorietate. Ceea ce arata inca o data ca instinctul binelui, al identitatii se pastreaza mai temeinic in comunitatile mici. De altfel, buzoienii mi-au spus ca drumul de la Buzau la Bucuresti a durat o ora, iar drumul prin Bucuresti, o alta ora.

principesa.jpg

Tot astazi, Alteta Sa Regala Principesa Margareta a vizitat Gradinita nr. 248 din Bucuresti unde s-a inaugurat Centrul de Resurse pentru Educatia Parintilor, creat cu ajutorul Fundatiei sale, printre alte organizatii. Este un eveniment pe care il aplaud din toata inima. In plus, sunt mandru ca aceasta a fost prima iesire publica a Principesei Mostenitoare, dupa semnarea de catre Rege al Normelor Fundamentale ale familiei. Asa dupa cum sugereaza numele proiectului, este vorba despre cursuri, intalniri, simpozioane in care se va incerca educarea parintilor pentru ca ei sa aiba un orizont mai larg in efortul de a ghida primii pasi in viata ai copiilor lor. Este unul dintre domeniile care se potrivesc minunat cu destinul si sensul prezentei publice ale Principesei, ca sa nu mai vorbesc de nevoia acuta de a educa si de a schimba mentalitati in societatea romaneasca.

In fine, tot ziua de astazi mi-a adus o mare bucurie. Asociatia Romana de Istorie a Religiilor are printre membrii ei pe unul dintre cei mai talentati si mai reputati specialisti in domeniu, dl Eugen Ciurtin. Absolvent de Sorbona, dl Ciurtin este tanar si aminteste de generatia care a consacrat Romania in Europa secolului XX: Mircea Eliade, Cioran, Brancusi, Ionesco. Dl Ciurtin mi-a vorbit despre studiile cu care contribuie la marile reviste de specialitate din Franta si din lume, despre reuniunile internationale organizate de asociatia romana la Bucuresti, despre volumele publicate de asociatie in colaborare cu Universitatea din Bucuresti, despre proiecte de cercetare cu Academia Romana sau cu alte foruri de mare autoritate din lume.

eliade_tanar.jpg Mircea Eliade, tanar.
Asociatia traieste momente de mare incercare fiind, in buna traditie romaneasca, uitata, ignorata sau dispretuita superior. Nu ar trebui sa fie asa. Si sper sa nu ramana asa. Romania are nevoie ca aceasta asociatie sa devina Institut de Cercetari si sa capete rangul egal cu valoarea celor care o anima.

Asadar, pentru a face un prim pas pe lungul drum al valorii romanesti catre respect si pretuire, Alteta Sa Regala Principesa si cu mine am hotarat sa oferim, luna viitoare, o Seara a Palatului Elisabeta Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor. In amintirea lui Mircea Eliade, fauritorul a 40 de catedre cu acesta specialitate in universitati din SUA, corifeul domeniului in secolul trecut si unul dintre romanii care, prin existenta lui, scuza o intreaga jumatate de secol care nu ne da pace.

15 comentarii

  1. A.Fagarasanu says:

    Alteta Voastra Regala,

    Ma bucura faptul ca ati raspuns mesajului meu putin cam pertinent. Totusi, nu mi-am inchipuit ca in trei zile ati avut atat de multe lucruri de facut, atatea intalniri…
    Raman fidel acestui blog si cred ca, in masura in care posturile vor fi mai consistente si mai dinamice, numarul vizitatorilor va creste.

    Succes in tot ce faceti!

    Cu stima,
    A.Fagarasanu

  2. ca sa ma aflu in treaba says:

    sunteti sigur ca dl Eugen Ciurtin e absolvent de Sorbona? Din cate stiu, e absolvent doar la Univ. Bucuresti (licenta si masterat), sustinand un doctorat la Institutul de Istorie al Academiei Romana. Atat. E un cercetator care promite, cum mai sunt cateva zeci prin tara noastra. Insa n-are rost sa construim “legende” cu informatii neverificate.

  3. Stefan Barbu says:

    Alteta Voastra,

    La multi ani!

    Nu stiam foarte multe despre Familia Regala, insa paginile acestui blog (primul si singurul pe care-l vizitez) mi-au luminat mult perceptia vizavi de tot ceea ce presupune Regalitatea si Familia Regala a Romaniei. Este un mare avantaj de a afla Adevarul direct de la sursa. Aparitiile televizate ale Altetelor Voastre au contribuit si ele la dezvaluirea unei realitati mai putin cunoscute si mediatizate.
    Se intampla de multe ori ca un discurs indelung elaborat, al unei persoane publice, sa fie lipsit de substanta, poate prea lung, si deseori plictisitor. Alteori, doua fraze (sau trei fotografii) pot echivala unui interviu de doua ore. Desigur, aceasta perceptie este subiectiva, fiind determinata de structura interioara a fiecaruia dintre noi.
    Sinceritatea, linistea si bucuria pe care ni le oferiti prin actiunile Dumneavoastra, fie ele scrise ori prin viu grai, valoreaza foarte mult, si sunt adresate tuturor. De aceea doresc sa va mutumesc pentru timpul pe care ni-l acordati in efortul Dumneavoastra de a prezenta realitatea vietii Familiei Regale a Romaniei!
    Va urez sa aveti un An Nou mai bun, cu implinirea tuturor dorintelor!

    Cu deosebit respect,
    S.B.

  4. marius says:

    E. Ciurtin a facut stagii de cercetare la Paris-Sorbona, mai precis la „École Pratique des Hautes Études, Section de Sciences Religieuses.” A publicat un volum la Paris cu Éditions De Boccard si are un capital de actiuni cultural-academice remarcabile. Iata un link:

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ciurtin

  5. Raspuns mesajului anonim de deasupra says:

    Imi cer scuze pentru inadvertenta din textul jurnalului de astazi. Dl Ciurtin nu este absolvent de Sorbona.

    In schimb, din anul 2005 incoace, este “Maitre de conférence” invitat la universitatea sus-amintita.

    Din anul 2002 incoace, dl Ciurtin a primit anual burse de studii de diverse tipuri, la aceeasi universitate Sorbona.

    Profit de acest spatiu pentru a-mi manifesta bucuria la auzul stirii ca astazi a fost infiintat Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Romane.

    Principele Radu

  6. ca sa ma aflu in treaba says:

    Si eu ma bucur ca s-a infiintat Institutul de Istoria Religiilor, chiar era nevoie de el. Sa speram ca va face o nota aparte in peisajul mai degraba dezolant al institutelor Academiei.
    @5 | Alteta, sa nu va suparati ca tin la precizie: maître de conference inseamna sa fii angajat efectiv al unei institutii. E echivalentul conferentiarului de la noi. Inseamna sa tii regulat cursuri, saptamanal, sa ai studenti care sa poata da examen cu tine, sa fie notati, etc. Daca cineva tine o data sau de doua ori o conferinta intr-un context academic al unei universitati, asta nu inseamna ca este profesor invitat. Or…
    @4 Marius: Nu ma indoiesc ca dl E. Ciurtin s-a inscris la doctorat la EPHE, asta se vede de la pagina http://www2.ephe.sorbonne.fr/ED2/doctorants.htm
    Ce vreau sa zic este ca nu orice doctorand e “profesor invitat” si nu orice bursier in Paris este si “maitre de conference”. E ciudat ca in Romania legendarizam oamenii, chiar si pe cei promitatori. E un mod de a-i falsifica. Mai bine e sa ii lasam sa devina cu adevarat legende, adica sa aiba 20 de carti personale, care sa fie si bine receptate de colegii de disciplina. M-am uitat pe site-ul indicat wiki: acolo e vorba de carti editate, iar editura franceza mentionata este “distribuitor” al unei carti publicate in Romania.

  7. Rompres says:

    Institut de Istoria Religiilor la Bucureşti

    Bucureşti, 9 ian /Rompres/ – Executivul a aprobat, miercuri, printr-o hotărâre, înfiinţarea Institutului de Istorie a Religiilor, care va funcţiona la Bucureşti, în subordinea Academiei Române.

    Institutul de Istorie a Religiilor va fi finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Academiei Române şi va avea un număr de 15 posturi, din care 12 de cercetători, cu încadrarea de personal aprobată în cazul Academiei.

    Institutul va avea două direcţii principale de activitate. Prima va consta în cercetarea ştiinţifică în domenii cum sunt istoria monoteismelor, istoria religiilor indiene şi iraniene, istoria politeismelor antichităţii clasice sau raportului religie şi modernitate. O a doua direcţie de activitate va consta în valorificarea rezultatelor acestor cercetări prin publicarea de lucrări ştiinţifice, publicaţii şi alte lucrări de specialitate. ROMPRES/(AS)

  8. Ionut Sauca says:

    Alteta Voastra,

    Urmaresc de ceva timp activitatea Casei Regale si sunt fericit sa constat o crestere a prezentei acesteia in mass media romaneasca. Cred ca societatea romaneasca are nevoie disperata de modele autentice, de valori perene, de echilibru si observ cu satisfactie ca membrii Casei Regale se inscriu pe aceasta linie (cum altfel?!). Am avut cinstea sa fiu prezent de asemenea, la lansarea volumului “Biblioteca in flacari” la Palatul Elisabeta unde am “vazut cu ochii mei” aceste lucuri. Va adresez o rugaminte pe aceasta cale: nu am putut urmari emisiunea lui Catalin Stefanescu “Garantat 100%” unde au fost invitate Altetele Voastre Regale si as dori o inregistrare a acesteia. Pe site-ul tvr, http://www.tvr.ro/emisiune.php?id=580&ed=26400, exact aceasta editie nu este inregistrata; va adresez aceasta rugaminte pentru ca am observat ca va arhivati prezenta in media (lucru absolut admirabil). Promit ca voi urmari cu mare interes si emisiunea “Profesionistii” in care va aparea Majestatea Sa, Regina Ana.

    Cu aleasa consideratie,
    Ionut Sauca

  9. Raspuns dlui Sauca says:

    Domnule Sauca,

    Va invit sa scrieti un e-mail colaboratorului meu dl Cristian Cosmin, la adresa cristiancosmin@princeradu.ro, rugandu-l sa va trimita electronic inregistrarea pe care o doriti.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  10. Adriana Macsut says:

    Am citit blogul dumneavoastra si il consider interesant .
    Rugamintea este de a participa la conferinta dumnezvoastra despre istoria religiilor. Sunt absolventa master exegeza biblica si hermeneutica crestina iar in prezent sunt doctorant in filosofia religiei.
    Va multumesc aniticipat!

  11. Stefan Bak - Grosu says:

    Sunt student in ultimul an la teologie catolica iar studiul istoriei religiilor este o pasiune a mea . Rugamintea este de a putea participa la conferinta dumneavoastra.
    Va multumesc!

  12. Raspuns pentru Adriana Macsut si Stefan Bak-Grosu says:

    Va multumesc pentru mesaje. Sunt bucuros sa va invit la “Seara Istoriei Religiilor”, care va avea loc la Palatul Elisabeta, pe 7 februarie. Pentru detalii, va rog sa scrieti colaboratoarei mele, dra Cristina Parii, la adresa cristinaparii@princeradu.ro/

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  13. Adriana Macsut si Stefan Bak Grosu says:

    Alteta Voastra,
    Va multumim pentru invitatie.
    Cu profund respect,
    Adriana Macsut si Stefan Grosu

  14. Adriana Macsut si Stefan Bak Grosu says:

    Seara dedicata istoriei religiilor a fost impecabil de bine organizata si a reusit sa surprinda importanta acestui domeniu in lumea contemporana desacralizata si prea grabita.
    Este nevoie cu adevarat de un studiu religios stiintific pe aceste meleaguri si orice actiune in acest sens este binevenita.
    Regimul comunist a interzis hermeneutica religioasa si este mult de recuparat pentru fondarea unei scoli romanesti de istoria si filosofia religiei.
    In alta ordine de idei ne exrimam intreaga consideratie pentru Altetele Voastre Regale pentru onoarea de a fi participat la seara dedidata istoriei religiilor de la Palatul Regal.
    Cu sincera consideratie,
    Adriana Macsut si Stefan Grosu

  15. Adriana Macsut si Stefan Bak Grosu says:

    Venim si noi cu o rugaminte la Alteta Voastra de a organiza si o aplicatie asa zis practica a istoriei religiilor . Rugamintea catre dumnevoastra ar sa organizati o seara dedicata cultelor religioase din Romania si poate chiar o dezbatetere despre rolul educatiei religioase in scoala.
    Va multumim anticipat pentru solicitudine.
    Cu profunda consideratie,
    Adriana Macsut si Stefan Grosu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53977898
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate