Lupeni si Petrila

Am petrecut intreaga zi de astazi in Valea Jiului, in doua asezari miniere de traditie, cu multe probleme sociale si economice, municipiul Lupeni si orasul Petrila.

Lupeni, o asezare urbana de 31.000 de locuitori, are legaturi strânse cu Familia Regala. Pe unde te intorci, mai ales in centrul orasului, vezi cladiri sau institutii ctitorite de Regele Ferdinand I sau legate de numele Reginei Maria: biserica ortodoxa, Palatul Cultural, spitalul municipal. Evenimente din viata minerilor sunt de asemenea legate de prezenta in mijlocul lor sau de interventia directa a Regelui Ferdinand I.

Pentru a treia oara in vizita in tânarul municipiu Lupeni, am participat la al doilea simpozion gazduit de Liceul Teoretic si dedicat regalitatii si identitatii. Au trimis referate si lucrari elevi din mai multe orase din tara. Mai important decât atât este impactul pe care a inceput sa-l aiba in urbe acest eveniment al liceenilor, din initiativa lui Adrian Halga. In sala, astazi, in afara de profesori si elevi, se aflau membri ai Senatului României, rectorul si profesori de la Universitatea Hunedoara, reprezentanti ai Inspectoratului General Scolar, presa centrala si locala, reprezentanti ai Crucii Rosii locale, intelectuali, scriitori si, desigur, primarul municipiului si consilierii locali.

Am vizitat Spitalul municipal si am fost placut impresionat de calitatea dotarii medicale si de talentul de manager al directoarei institutiei. Am luat parte, impreuna cu un sobor de preoti catolici si uniati la slujba de pomenire a minerilor cazuti la lucru, de-a lungul anilor. Un grup de copii de la Vulcan au cântat si dansat foarte frumos si cu talent.

Am luat prânzul la Lupeni, impreuna cu locuitori si edili ai orasului, apoi am mers pe strada principala, stând de vorba cu trecatorii. As dori ca, inainte de sfârsitul anului, sa ia nastere doua proiecte. Un parteneriat cu fosta regiune miniera Nottingham din Marea Britanie, unde reconversia profesionala si dezvoltarea turismului agricol si de placere pe locul industriei miniere au prins foarte bine. Si o vizita a elevilor merituosi ai liceului in una dintre tarile Europei Occidentale, in care tinerii sa aiba intâlniri ca camere de comert, banci, primarii si organizatii economice pentru a aduce investitori in orasul parintilor lor.

La Petrila, oras cu 29.000 de locuitori, am vizitat spitalul orasenesc, Clubul Copiilor si centrul orasului. Apoi am mers la locuinta celebrului caricaturist Ion Barbu, loc de intâlnire, de-a lungul anilor, al multor artisti importanti ai României contemporane. Am plecat din oras spre seara, dupa ce am vizitat casa in ruina a scriitorului român I.D. Sârbu, nascut la Petrila.

Si Petrila are legatura cu Casa Regala. In timpul Regelui Ferdinand au luat nastere casele care au alcatuit “colonia” de care vorbea I.D. Sârbu in scrierile lui autobiografice. Mi-a facut o mare placere sa ma intâlnesc cu elevii de toate vârstele care au venit la Clubul Copiilor. Alaturi de profesori si de alti reprezentanti ai elitei orasului, am ascultat cântece, am privit la dansurile traditionale ale tinerilor, am luat masa in aer liber si am stat de vorba cu ei.

La un moment dat, cineva mi-a spus ca taximetristii din Petrila erau indignati ca nimeni nu le spusese de vizita mea in urbea lor. Voiau sa ma intâlneasca, sa vorbeasca si sa se fotografieze cu mine. Am plecat, asadar, pe jos, spre centrul orasului, pentru a onora dorinta taximetristilor din Petrila. Cu parere de rau, pâna la data aceasta am ignorat faptul ca Petrila are taximetristi. Ei, insa, nu ignorau faptul ca am depus candidatura la Presedintia României si doreau sa-mi ureze succes.

Asadar, de aici incolo, cei care spun ca mesajul meu este prea elevat ca sa fie inteles de oameni, sunt rugati sa mearga si sa stea de vorba cu prietenii mei, taximetristii din Petrila.

In seara aceasta, Realitatea TV prezinta, la ora 21.50, o emisiune numita “Profil de Presedinte”, in care se vorbeste despre candidatura mea. De asemenea, pe parcursul intregii zile, acelasi post de televiziune a prezentat un film de câteva minute, in care rezuma, dupa cum a crezut mai bine, candidatura mea la Presedintia României. Imi pare rau ca, datorita programului avut in Valea Jiului, nu am putut anunta din timp cititorii blogului despre aceste emisiuni.

Mâine va dau intâlnire la Curtea de Arges. Impreuna cu Principesa Margareta, vom participa la slujba de la Catedrala Episcopala, la ora 10.30. Dupa aceea, in jurul orei 12, vom pune piatra de temelie a noii Catedrale Episcopale si Regale, impreuna cu Preasfintia Sa Episcopul Calinic al Argesului.

Seara, incepând cu ora 18, voi fi invitatul emisiunii “Maraton de duminica”, la Radio România Actualitati. Este o emisiune vasta, de trei ore, pe care va rog sa o ascultati, sa interveniti si, mai ales, sa o comentati pe blog, dupa aceea.

20 comentarii

  1. Mediafax says:

    PETROŞANI (MEDIAFAX) – Principele Radu a declarat, sâmbătă, la Lupeni, că în societatea românească a fost considerată, în ultima vreme, “forţă şi virtute arta de a lovi”, “intenţia a distruge tot ce construiesc ceilalţi”, susţinând că “însănătoşirea” societăţii trebuie să înceapă de la comunităţile mici.

    “Societatea românească este săracă nu numai pentru că nu are bani, ci şi pentru că nu ştie să asculte, nu ştie să fie bună, nu ştie să aibă grijă de celălalt, nu ştie să aibă ospitalitate şi generozitate. Şi, în general, în ultima vreme a fost considerată forţă şi virtute arta de a lovi, arta de a dispreţui, intenţia de a face rău şi de a distruge tot ce construiesc ceilalţi. Pentru a însănătoşi această societate cred că ar trebui să pornim de la comunitatea locală. De la omul care nu îşi doreşte marea cu sarea ca să fie fericit, ci doar acele câteva lucruri care sunt baza vieţii lui demne”, a declarat, sâmbătă, principele Radu, în faţa consilierilor locali din municipiul Lupeni din Valea Jiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

    Principele Radu a spus că acesta este şi rolul prezenţei sale în comunităţile locale mici din ţară, în condiţiile în care a constatat că bunul simţ a rămas mult mai întreg şi mai nealterat în societăţile mici decât în cele mari.

    Principele Radu a fost întâmpinat la Lupeni de primarul municipiului, Cornel Resmeriţă, de senatorul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula şi de aleşii locali.

    Gazdele i-au înmânat principelui Radu mai multe volume de cărţi în care este prezentată istoria locală a comunităţii din acest oraş, dar şi monografia mineritului din Valea Jiului.

    După o scurtă vizită la Primăria Lupeni, principele Radu a parcurs câteva sute de metri pe jos prin oraş. Principele Radu a vizitat şi spitalul din Lupeni, unde managerul unităţii medicale, Mariana Mateescu, i-a prezentat toate secţiile instituţiei.

    Principele Radu face, sâmbătă, o vizită în oraşele Lupeni şi Petrila.

  2. Petru Clej says:

    Dacă duminică ar avea loc alegeri prezidențiale pentru ce candidat ați vota?

    Votați în sondajul revistei ACUM

    http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=536

  3. Adina says:

    Vreau sa stiti ca aveti votul si intreaga mea sustinere.Daca profesia
    mi-ar permite,v-as asigura de intregul meu suport in campanie.Vreau sa
    cred ca exista cineva in Romania care merita sustinut pentru aceasta
    functie.Felicitari pentru discursul avut cu ocazia anuntarii
    candidaturii,clar si demn.Cred ca romanii s-au saturat de aceleasi
    discursuri,de atatia ani!Au nevoie de o persoana care sa le castige
    increderea,ceea ce nu va fi usor deloc.Suntem atat de siguri ca orice
    alegere va fi o noua dezamagire. Cred ca acesta este motivul pentru care
    oamenilor de valoare le e frica sa se expuna,intrand in viata
    politica.Va trebuie mult curaj pentru asta,curaj pentru care va admir.Va
    doresc succes!
    Adina

  4. Marius says:

    Buna!
    Sunt din Deva si sunt incantat sa vad si sa aud ca un OM ca Principele Radu, e decis sa schimbe atitudinea si mentalitatea in Institutia Presedintelui , si nu numai! Sper sa gaseasca atat resursele, cat si logistica necesara, inconjurandu se de oameni de aceeasi statura morala cu Alteta Sa, si astfel impreuna cu ei si mai ales cu incredere in D zeu si alaturi de D zeu, sa poata duce la indeplinire ceea ce si a propus!
    Va asigur de tot sprijinul meu, iar daca intr un fel sau altul pot sa ajut unei cauze nobile de schimbare in bine a poporului roman, va stau la dispozitie!
    Cu respect,
    Marius

  5. Alteta,
    Am fost printre cei putini(?!) sau cei multi(?!) ,care in dec .98 ,am SPERAT .Am fost printre cei putini(?!) sau cei multi(?!), care au incercat sa faca ceva pentru ca speranta sa se concretizeze.Cu timpul, insa am obosit si asemeni multora am adormit.
    Decizia dv. m-a trezit.As fi onorata sa fiu un soldat in armata dv,pentru ca ,da,ati decis sa intrati in razboi impotriva mediocritatii,inculturii,a tot ceea ce inseamna inversul “bunului simt”.

    Locuiesc in acest moment in orasul Reghin,jud. Mures,am 50 de ani ,sunt de profesie inginer. Asemeni multora,dezamagirea a fost atit de mare incit ,asa cum spuneam ,am adormit.

    Si daca ,in ‘ 90 ,am fost in tabara celor pentru care Casa Regala insemna Reinvierea,cred ca dumneavoastra ne veti putea readuce Demintatea.
    Aveti in mine un sustinator loial si va stau la dispozitie cu timpul si puterea mea de munca.

    Cu stima si consideratie
    Lizeta-Elena

  6. Adnana says:

    Cu prilejul zilei regalitatii,bunicul meu si cu mine va transmitem cele mai frumoase ganduri multa sanatate si multi multi ani !!!
    Cu mult drag Adnana Roberta care (coincidenta sau nu) fac 11 ani pe data de 10 mai.

    P.S
    Cand ajungeti si in Maramures va rugam sa ne vizitati, va asteptam cu drag.
    Adnana si bunicul Pop

  7. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea au început să se exploateze masiv minele de cărbuni din Valea Jiului. Acestea erau cumpărate de societatea carboniferă “SALGOTARJAN”, cu sediul social la Budapesta.

    Trebuie să menţionăm că “baştinaşii” care locuiau în case modeste, de lemn, acoperite cu şindrilă, practicau agricultura de subzistenţă şi creşterea animalelor, erau numiţi de maghiari “maradwany”, prin traducere însemnând rămăşiţe … rămăşiţe de daci.

    La minele din Valea Jiului au venit muncitori din întreaga Europă. Au lucrat până în 1948 români, germani, maghiari, cehi, polonezi, ruteni, italieni, evrei, astfel încât depresiunea Petroşani des era numită “Mica Americă”. Toţi întreţineau relaţii amicale şi convieţuiau în pace. Nimeni în perioada interbelică nu a făcut diferenţieri de etnie sau religie. În biserica romano-catolică, spre exemplu, se predica în limba română, iar în biserica ortodoxă erau slujbe chiar şi în maghiară.

    Pentru aceşti mineri s-au construit case de colonie de către societatea “Salgotarjan”. În Lupeniul actual mai există Colonia “Ştefan”, din totalul de 9 colonii care erau până la instaurarea comunismului.

    După unirea de la 1918, mineritul cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Regele Ferdinand I naţionalizează toate bogăţiile subsolului din Valea Jiului, înfiinţând prin Înalt Decret Regal, în 1921, Societatea Anonimă Română “LUPENI-VALEA JIULUI”, pentru exploatarea minelor de cărbune, administrată de statul român împreună cu 12 bănci naţionale. Avea sediul social în Bucureşti, pe str. Dionisie, nr. 68.

    Odată cu înfiinţarea acestei societăţi, odată cu economia s-a dezvoltat şi cultura. S-au înfiinţat la Lupeni două librării, o tipografie, o firmă de fotografi.

    Însă momentul cel mai important din istoria comunei Lupeni l-a reprezentat vizita Regelui Ferdinand din 1922. Contextul vizitei a fost explozia de la mina Aurelia din Lupeni, soldată cu 82 de morţi.

    Explozia nu a lăsat indiferent pe Regele Ferdinand, deplasându-se la Lupeni în 4 mai, la trei zile după ce minerii au fost înmormântaţi.

    După un Te-Deum la biserica romano-catolică, Regele Ferdinand vizitează cimitirul unde au fost îngropaţi minerii şi a dispus construirea de către SAR Lupeni a unui monument în cinstea lor (astăzi cimitirul nu mai există, fiind demolat în timpul comunismului de către biserica ortodoxă, însă monumentul închinat lor stă şi astăzi în picioare).

    Apoi, Regele Ferdinand a pus piatra de temelie a Bisericii Ortodoxe “Sf. Nicolae” şi împreună cu primarul comunei, cu preotul ortodox şi cu protopopul greco-catolic au pus şi piatra de temelie a centrului civic, care urma să fie compus din Palatul administrativ, Teatrul Minier şi Hotelul SAR Lupeni (actuala primărie). S-a deplasat la dispensar la supravieţuitorii exploziei cu care s-a întreţinut câteva minute. A împărţit sume de bani familiilor îndoliate.

    După această vizită Lupeniul avea să cunoască cea mai prosperă perioadă e existenţei sale (1925-1948). În 1926 a fost construit Teatrul Minier şi Palatul Administrativ, apoi Biserica ortodoxă şi Hotelul Societăţii Lupeni.

    Minerii din Regatul României aveau o anumită înălţare sufletească, culturală şi morală, fiind adevăraţi patrioţi. Ei participau duminica la liturghie, iar peste săptămână, după ce îşi terminau norma la mină umpleau sala cinematografului şi a Teatrului Minier. De două ori pe săptămână se jucau piese de teatru, iar de patru ori se difuzau filme şi documentare. Se ţineau conferinţe ale profesorilor universitari din Cluj. Teatrul minier adăpostea şi o bibliotecă ce însuma peste 2000 de volume de cărţi, în patru limbi străine (au fost arse în 1949).

    La fiecare 10 mai minerii participau la spectacole dedicate regalităţii şi poporului român. La fel se proceda şi la 1 decembrie. Lupeniul a avut o viaţă culturală interbelică foarte prosperă.

    Economic vorbind, pe lângă minerit în Lupeni funcţionau şi 5 fabrici: de amoniac, de oxigen, de gudroane şi superfosfaţi, de cocs şi o fabrică de îmbuteliat bere. În 1927 a fost înfiinţată moara sistematică (a doua din judeţ), iar în anul 1940 lua fiinţă fabrica de mătase artificială “VÂSCOZA”.

    Mineritul era o meserie ereditară şi nobilă. Cărbunele era numit fie aurul negru, fie diamantul negru al unei ţări. Din nefericire, odată cu transformarea Societăţii Anonime Române Lupeni în SOVROM Cărbune, minerul şi localitatea au ocupat ultimele locuri, iar profitul a avut întâietate.

    Dând un exemplu, în prezentul sumbru, din curtea Minei Lupeni iese un tren cu 30 de vagoane o dată la două zile, iar în perioada interbelică din curtea aceleiaşi mine ieşeau 2-3 trenuri a câte 40 de vagoane fiecare. Pun întrebarea: oare tehnologia modernă o fi de vină sau dezinteresul statului?

    Preocuparea permanentă a Familie Regale a fost să clădească pentru mineri un spital care să le satisfacă cerinţele. Astfel, în anul 1937, Regina Maria a înfiinţat Spitalul Lupeni. El a fost terminat şi sfinţit exact la un an de la moartea Reginei, fiind la acea dată spitalul cu cea mai modernă construcţie din Ardeal. Aici veneau să se trateze oameni din Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

  8. Luminita T. says:

    Alteta, dumneavoastra si principesa Margareta sunteti idealul meu. Va voi vota, pentru ca vreau o altfel de Romanie. Sanatate si numai bine.

  9. Nora says:

    Multumesc din suflet, alteta…pentru ca Dumnezeu v-a adus in mijlocul nostru.
    Cu lacrimi in ochi scriu aceste randuri.
    Sincer…nu am avut ocazia in intreaga mea viata sa citesc…atatea mesaje pline de inteleciune,pline de simpatie,..pline de incredere intr-o noua viata …care ma fac sa caut in mine si sa ma intreb daca sunt destul de pregatita profesional pentru a nu ma face de rusine in schimbarea ce se instaleaza usor…. Este un sentiment ce oamenii nu l-au mai trait de mult
    Dintre maracini incepe sa izvorasca seva inteligentii acestui popor unindu-se fir cu fir intr-o frumoasa victorie a binelui asupra raului…a frumosului asupra uratului a castigarii demnitatii de OM de TARA.
    Oamenii sunt receptivi la mesajel Domniei voastre si regasesc in ele ceea ce credeau ca au pierdut definitiv – Demnitatea
    Mentorul acestui firav izvor sunteti numai Domnia voastra fapt de o mareata pretuire pentru acest popor .Dumnezeu sa va ocroteasca si sa va ajute sa-l puteti face sa creasca fara a cunoaste seceta.

    Cu aleasa consideratie, Nora

  10. ALEX 23 says:

    Votez pentru o Romanie Altfel.Votez pentru ca stiti bine limba engleza.Votez pentru ca sunteti inalt si atletic.Votez pentru ca aveti relatii internationale si sunteti cunoscut peste tot.Votez pentru ca m-am saturat de amatorism.Votez pentru ca nimeni in momentul de fata nu ma multumeste prin discurs si convingeri.Votez pentru ca trebuie.Mai zic???Succes Alteta si veniti si pe la Ploiesti cand puteti:).

  11. george says:

    Alteta,

    Mai bine ca nu ati facut cunoscuta din timp emisiunea celor de la Realitatea; personal, am vazut doar pe internet clipul de prezentare pe care vi l-au facut si nu va pot spune ca am fost complet dezolat. Acel clip reuseste sa stranga in 2 minute si jumatate atat de multa mizerie si atat de multa rautate, cat nu credeam sa vad vreodata din partea unei televiziuni ce se pretinde a face un jurnalism de clasa. Inteleg ca este vorba de rating-uri, insa nu pot sa nu ma gandesc ca Alteta Voastra a participat la niste emisiuni organizate de acest post, unde ati avut o atitudine demna si convingatoare; oare toate aceste lucruri se sterg cu buretele, oare nimanui nu i-a crapat obrazul de rusine cand acest clip a fost prezentat stiind cat de tendentios este?!
    In orice caz, incep din ce in ce mai mult sa cred in citatul pe care l-ati pomenit mai de mult din Mahatma Ghandi; deocamdata, suntem la stadiul in care ei rad; dar acest ras tradeaza o neliniste provocata de faptul ca in adancul lor va recunosc competenta si stiu ca ati putea fi un presedinte reprezentativ pentru Romania. Cine sunt ei?! Se pare ca aflam pe zi ce trece…

  12. hain says:

    am citit viziunea pe 30 de ani .
    cu voi se poate ! 🙂
    v-as vrea , sincer ,sute de ani de acum incolo .
    Romania are nevoie de Familia Regala .
    ce frumos ar fi , totusi , nu ?:)

  13. viorica minea says:

    Sunt de fericita ca am ocazia sa va transmit gindurile mele bune si sa va asigur ca face-ti parte dein viata mea de dincolo de moarte .Va iubesc si va multumesc ca sunteti aici cu noi. Va pot face dovada dragostei mele prin citeva fotografii pe care le-am facut in curtea casei dvs. din Elvetia unde v-am caut in anul 2005 .Doresc nespus de mult sa aveti cele mai multe voturi in alegerile care se apropie.Daca imi ingaduiti doresc sa transmit majestati sale regele nostru drag viata lunga ,sanatate si tot ce-i mai bun pe lume.Am crescut leganata de familia mea in povestirile despre familia regala. Sa ne traiti si sa fiti cu noi o vesnicie.
    Cu aleasa consideratie Viorica Minea

  14. VM -Israel says:

    * 10.05.2009 *

    Pentru sarbatorirea nationala a acestei zile…
    Pentru revizuirea corecta a istoriei ROMANIEI…
    Pentru cunoasterea ei de catre fiecare suflare romanesca!

    LA MULTI SI FRUMOSI ANI !

    Cu cele mai alese ganduri.

  15. In pagina internet a revistei “CADRAN POLITIC” gasiti, in coltul din dreapta jos, un sondaj despre alegerile prezidentiale din 2009.

    Va rugam, votati!

    http://www.cadranpolitic.ro/

  16. Principele Radu: În România există şi o criză morală, nu numai economică

    Principele Radu a declarat, sâmbătă, la Lupeni, că în România există, pe lângă criza economică, şi o criză morală care nu poate fi depăşită fără întoarcerea societăţii la valorile de bază.

    Principele Radu a participat la Simpozionului Naţional “Regalitate şi Identitate”, care a avut loc la Liceul Teoretic din municipiul Lupeni, unde a spus că în România există şi o criză morală.

    “Este un an în care sunt şi o mulţime de neajunsuri. Există o crescândă spaimă a oamenilor de ce fel de rele va aduce în continuare criza economică. Şi mai există şi un alt fel de criză care începe să se manifeste atât în ţările din occidentul european, cât şi în România, unde au existat condiţii favorabile ca această criză să se manifeste, şi anume o criză morală, o criză a instituţiilor şi o criză a mijloacelor”, a afirmat principele Radu.

    El a spus, de asemenea, că acest an înseamnă pentru România unul al reconstrucţiei.

    “Acest an înseamnă pentru noi un an al reconstrucţiei, un an al întoarcerii către soliditatea instituţiilor româneşti şi către respectabilitatea şi încrederea comunităţilor locale româneşti. Suntem în al treilea an al României ca membru al UE, suntem şi membri ai Alianţei Nord Atlantice. Nu se poate în vremurile moderne imagina o apartenenţă mai bună decât cea pe care o avem noi la instituţiile cele mai solide şi mai dătătoare de speranţă din întregul spectru al sistemului internaţional”, a spus principele Radu.

    Potrivit acestuia, identitatea reprezintă una dintre cele mai puternice valori care alcătuiesc o naţiune, iar regalitatea este una dintre opţiunile de a avea o identitate.

    “Identitatea este o valoare care are o legătură cu alte trei valori, respectiv tradiţia, continuitatea şi mândria. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, o societate este şi morală. Dacă acestea nu sunt îndeplinite sau sunt îndeplinite doar parţial atunci există anumite fisuri între felul în care societatea se înţelege cu ea însăşi şi se reflectă în elita ei, în oamenii care o reprezintă”, a adăugat principele Radu.

    În viziunea principelui Radu, România nu stă foarte bine la acest capitol, soluţia pentru redresarea acestei crize instituţionale, morale constând în întoarcerea societăţii la valorile ei de bază.

  17. ROMEO TARHON says:

    ALTFEL DE PREŞEDINTE…ROMÂNIA ALTFEL
    (NAŢIUNEA)

    Pe măsură ce se etalează(!) şi prestează, Principele Radu se detaşează, capătă notorietate, devine familiar, agreabil şi accesibil românilor care îl iau mult mai în serios,îi cântăresc vorbele şi îi urmăresc evoluţia, comparându-l reflex, instinctiv cu ceilalţi şefi ai statului, cu ultimii patru…Escu şi mai ales cu Băse…, jucătorul principal din terenul politic. Spre (o mare) deosebire de acesta, dar şi de predecesorul Iliescu, Principele Radu Duda se doreşte doar arbitru, unul echidistant şi ehilibrat, în afara jocului…partidelor şi grupurilor de interese. Candidatul Radu Duda se vrea, aşa cum declară, un mediator constituţional în slujba statului, un mesager al întregii naţiuni române.
    Încă de la lansarea în cursa prezidenţială, Principele a surprins ca personalitate şi afinitate, ca apariţie inedită, cu un aer aparte, cu un registru diferit faţă de liderii tagmei politice cu care au fost obişnuiţi românii. În contrast cu modelul stradal şi de stadion al Băsescului, de palat confundat uneori cu restaurantul, Radu Duda – chiar şi fără uniforma de înalt ofiţer – prin el însuşi, ca alură, aer, cultură, limbaj diplomatic controlat şi rafinat este distins, special, aristocratic..Principele îşi dezarmează, îşi impresionează “cavalereşte” viitorii adversari prin personalitate, prin tact, prin detaşare. Nu este greu de observat că rivalii săi, în ultima vreme, fac eforturi să îl imite, să pară mai stilaţi şi maiestuoşi, mai reţinuţi şi cultivaţi, renunţând la vulgul belicos şi arţagul politizat. Excepţie face, ca un paradox neortodox…, însuşi Tăriceanul care, recent, cu o altă faţă şi gură (de mahala) l-a mânjit pe cotrocean(!) cu noroi cum nu am fi crezut că se pretează, tocmai el, Călin cel fin care, ca premier tăvălit, rejectat şi dejectat de către Băsescul, s-a comportat aproape princiar, ca un adevărat premier şi lider de partid istoric,
    Se constată, aşadar, faptul că personalitatea Principelui Radu îi marchează pe contracandidaţi şi lideri, îi obligă la un discurs mai lucrat, la un comportament mai controlat, la un aer (artificial) de politician cultivat, intelectual, cu intonaţii forţate de superioritate şi preţiozitate. Parcă şi căţelandrii mediatici din curţile mogulilor – ziariştii “pentru contra”, asmuţiţi în haită după lansarea Principelui, s-au mai domolit din lătrat, traşi provizoriu înapoi în cuşti, neluaţi prea mult în seamă de caravana (princiară) care trece, cucereşte ţara…
    Se întrevede o apropiere strânsă a Principelui de populaţia ţintă: (cei mai) tineri şi (cei mai) vârstnici, generaţiile aproape lipsite de viitor, resemnate. Două generaţii între care rătăcesc în derivă adulţii în cea mai nefastă etapă a istoriei recente. Cei mai mulţi dintre ei indecişi, fără de partid(e) şi idoli politici, dar din ce în ce mai atraşi spre un nou orizont de către Principele Radu, cei mai mulţi dintre ei oameni de condiţie, de cultură, de pretenţii şi pentru care un Băsescu mai din topor, de pe vapor, sau un Geoană mai de cabaret şi balet, ori un Antonescu mai de eprubetă şi etichetă, experimental… sunt expiraţi, depăşiţi, anacronici. Iar în vreme ce, prin “talentul” său înnăscut şi recunoscut, preşedintele nostru cel de toate zilele şi surprizele coagulează şi aglutinează adversarii lui tradiţionali de can-can politic, Principele Radu îşi fixează imaginea de viitor lider – altfel de preşedinte pentru România altfel – în mentalul colectiv al unei naţiuni care, în mase, (pre)simte mai bine momentul şi evenimentul istoric decât individual, disparat, fiecare în subconştientul lui.

  18. Marius B. says:

    Daca doriti sa fiti voluntari, sa colaborati, sa sponsorizati sau doar sa sustineti campania electorala a Altetei Sale Regale Principele Radu, va rog sa trimiteti un e-mail cu detalii si date de contact la adresa letitia.pop@palatulelisabeta.ro , sa sunati sau sa trimiteti sms la numarul de telefon 0743 793 757. Va multumim tuturor !

  19. Doru L. says:

    Buna seara,
    Este foarte bine ca A.S.R. Principele RADU,ca primul pas al domniei sale in judetul Hunedoara,alege sa fie facut in Valea Jiului/ Valea Plangerii.
    Toti politicienii si partidele politice fara exceptie, si-au batut joc continuu si premeditat de acesti amarati care scurma/la propriu,in conditii tehnice precare,dupa carbunele atat de ne-
    cesar centralelor noastre termoelectrice.Valea Jiului este teatru imbogatirii rapide si fara scrupule a politicienilor si acolitilor lor din sfera afacerilor,mai explicit, 90 % DIN FONDURILE PENTRU RETEHNOLOGIZAREA ACTIVITATII AU INTRAT IN BUZUNARELE CELOR MAI SUS-MENTIONATI.
    CONSECINTA: Groaznicele accidente colective de munca din subteran soldate ,cu morti,infirmi pe viata si sotii cu multi copii orfani !

    Dar, important este sa nu uitati ca intreg judetul Hunedoara,fiind in trecut preponderent
    monoindustrial, se confrunta cu grave probleme sociale,adica si zona Calan- Hunedoara si zona Brad,in special.
    Cu multa stima,
    Dorel L. – Brad/ Hunedoara

  20. Valentina M. says:

    Multumesc din suflet, stimata doamna, pentru mesaj. Din pacate, mi-a parvenit prea tarziu ca sa pot promite ca ajung. Imi exprim, insa, dorinta ca Principele Radu Duda sa vina si in orase care cred si inteleg gestul sau, pentru Romania. Valea Jiului a fost si va ramane o lume de neinteles in ansamblul ei. Personal, am incercat sapte ani sa inteleg fenomenul care se petrece acolo. Dar am convingerea ca, orase precum Hunedoara, Deva, Orastie, Hateg, detin suficiente persoane care vor vota avand constiinta treaza si mintea limpede. Multumesc inca o data si astept cu nerbdare, vizita sa in Hunedoara.
    Valentina M.

    P.S. relansez disponibilitatea mea, gratuita si cu cele mai bune intentii, de a-i strange Principelui Radu (1000-2000-3000) semnaturi, in functie de posibilitati.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52916441
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate