Londra, 30 aprilie 2007

Lord Palmerston

In anii 1800, probabil pe la mijlocul lor, un om politic* britanic spunea ceva mai mult decat valabil astazi:

“Noi** nu avem aliati eterni si nici nu avem dusmani perpetui. Interesele noastre sunt eterne si perpetui si este datoria noastra sa le urmam”.

*Lord Palmerston, 1784-1865
Prime Minister and Foreign Secretary of the UK

** We have no eternal allies and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual and those interests it is our duty to follow.

Gala Trustului Principesa Margareta a Romaniei

Am inceput o noua vizita in Marea Britanie printr-o gala a Trustului Principesa Margareta a Romaniei la Annabel’s, in Mayfair, inima capitalei britanice. Pentru a nu stiu cata oara, prieteni fideli ai cauzei umanitare si sociale din Romania s-au reunit in jurul nostru, al Familiei Regale, oferind fonduri pentru proiectele sociale in derulare ale fundatiei romanesti a ASR Principesei Margareta.

Seara de luni 30 aprilie a avut, insa, o insemnatate aparte.

Mai intai, a fost prima gala de cand Romania este membra a Uniunii Europene. Acest “detaliu” schimba mult sensul angajamentului Principesei Margareta pentru societatea romaneasca. Daca Romania tranzitiei avea nevoie de paturi, ciocolata si medicamente, a saptea tara a Uniunii Europene are astazi alt fel de angajamente si aspiratii. Implicarea sociala, culturala si umanitara a Principesei merge astazi pe alt nivel al spiralei dezvoltarii Romaniei. Personalitatile de la Paris, Londra, Bruxelles, Geneva, New York si Bucuresti au inceput sa inteleaga, in mod practic, acest lucru.

Seara de la Annabel’s, un spatiu public faimos la Londra, a adunat 150 de personalitati din domeniul public, mass-media, cultural, politic, diplomatic si, mai ales, din mediul de afaceri. Personalitati din prima linie a finantelor mondiale s-au adunat in jurul mesei pentru copiii si batranii Romaniei. Acesta este o prima insemnatate a serii: Principesa Margareta este exponentul unui alt fel de leadership decat cel al clasei politice romanesti. El isi are izvorul in demersurile reginelor Elisabeta, Maria si Elena. El trebuie inteles si pretuit in dimensiunea lui identitara, statala, culturala, istorica si umana, nicidecum in cea politica.

In al doilea rand, a fost una din rarele ocazii in care Familia noastra a fost reprezentata pe larg. Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana, Principesa Margareta si cu mine, alaturi de Principesa Elena si sotul ei, Alexander Phillips Nixon.

In al treilea rand, in cinismul, pragmatismul si spiritul critic paroxistic al lumii britanice si, mai ales, londoneze, care penduleaza intre “Rolls Royce” si “The Daily Telegraph”, seara romaneasca a pulsat animata de alt fel de “combustibil”: incredere, suflet, simpatie, generozitate, grija fata de celalalt. Nu va amagiti: aceste ingrediente sunt absente pe trotuarele Parisului, Londrei, Berlinului sau Madridului.

In patrulea rand, s-au adunat 200.000 de lire sterline pentru proiectele fundatiei. Este pentru al cincisprezecelea an in care fundatia aduna bani multi, in capitalele lumii, pentru o cauza care are continuitate si discretie, modestie si aura regala. Ocrotiti aceste valori, nu le lasati sa cada prada lacomiei irationale a prezentului romanesc!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52961898
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate