Londra si Oxford, 2 mai 2007

The Sunday Times si BBC, Radio Romania

Inca de la ora 10, am intrat in arena cu lei. Dl Bob Graham, aspru critic al Romaniei post-decembriste si vizitator al tarii noastre de 50-60 de ori in anii 90, ziarist liber-profesionist si colaborator la prestigiosul The Sunday Times, alaturi de un ziarist roman de la BBC sectia romana si o ziarista de la Radio Romania Actualitati au purtat cu mine o discutie de doua ore, in care nu au economisit nici unul din “armamentele grele din dotare”.

The Mid-Atlantic Club si The English Speaking Union

Am intrat, imediat dupa aceea, la ora 12.30, intr-un alt fel de arena. The Mid-Atlantic Club si The English Speaking Union au organizat o conferinta cu tema “Care este aportul Romaniei la Uniunea Europeana”? Sala, primitoare si interesata de subiect, era alcatuita din 40 de personalitati de prim rang din mediul diplomatic, politic, economic, mediatic si cel al societatii civile. Conferinta, dar mai ales sesiunea de intrebari si raspunsuri au fost pasionante. Sunt recunoscator gazdelor pentru a-mi fi oferit sansa de a vorbi atat de franc si intr-o companie atat de valoroasa despre tara noastra. Momentul actual nu este simplu. Nici in Romania, nici in Marea Britanie, nici in Turcia sau Franta, de exemplu. De aceea, atat dimineata, la intalnirea cu mass-media, cat si la pranz, la intalnirea cu elita londoneza, dialogul a fost de mare substanta.

Magdalen College din Oxford

Seara am petrecut-o la Oxford, la unul din cele mai celebre colegii ale lumii: Magdalen College, fondat in 1458. Exista, insa, ceva si mai vechi decat colegiul: lemnul de pe peretii salii mari, in care a fost gazduit dineul, provine dintr-o biserica construita inca mai devreme de acea data. La propunerea lui Marc Ellenbogen si a Prague Society for International Co-operation, presedintele Colegiului a oferit un dineu cu ocazia vizitei mele in Regatul Unit. Au participat profesori, cercetatori, doctoranzi, studenti.

Magdalen College este unul din cele mai renumite locuri din lume. Desi nu are putere politica si nici nu a fost absolvit de vreun fotbalist, colegiul are o anumita putere, care rezida in cu totul altceva: aici se gasesc hartile originale desenate intre 1915 si 1917 de Lawrence of Arabia; aici au invatat laureati ai Premiului Nobel; aici, apa se bea din carafe de argint batut cu ciocanul, facute in anii 1800; aici se gaseste, in atmosfera, aproape palpabil, un amestec de stiinta cu mandrie, de inteligenta cu ritual, de continuitate cu stabilitate si, ca in toate celelalte colegii din Oxford, un fel de anacronism care rade de el insusi.

La intrarea in colegiu, Marc Ellenbogen, unul din distinsii fellows de la Magdalen, m-a intrebat ceremonios daca ma poate prezenta portarului-sef al colegiului. Am spus ca da, si portarul, cu cheile in mana, imbracat cu o pufoaica moderna, mi-a imprumutat “legitimitate”, strangandu-mi mana, inainte de intrare.

In seara petrecuta cu savantii si studentii de la Magdalen College m-am reintalnit, dupa 10 ani, cu Sir Malcolm Rifkind, fost ministru al Apararii si de Externe britanic. In luna martie 1997, in primul tur al vizitelor Regelui Mihai pentru NATO, ministrul de Externe de atunci, Malcolm Rifkind, s-a intalnit cu Majestatea Sa si cu noi la Parlamentul Britanic.

Gazdele m-au flatat cu curtoazia, inteligenta, masura si ritualul lor. Nici unul dintre geniile matematicii, fizicii, chimiei sau biologiei moleculare din jurul mesei nu pareau interesati nici de noul prim-ministru scotian al Marii Britanii, nici de suspendarea presedintelul roman, nici de alegerea presedintelui turc. Exista, insa, o puternica simbolistica a invitarii mele acolo, in citadela britanica a invatamantului, de catre o organizatie mondiala, Global Panel, cu filiala ei ceha, The Prague Society for International Co-operation. Aceasta simbolistica gravita in jurul leadership-ului cu totul exceptional pe care il reprezinta, istoric si “biologic”, Regele Mihai al Romaniei. Am insiruit in acest ultim paragraf o serie de motive de a considera exceptional acest dineu, un fel de omagiu adus Romaniei din noi. Totusi, nu acestea sunt motivele pentru care consider seara de neuitat, ci conversatia scurta pe care am avut-o cu omul de stiinta asezat in dreapta mea, la masa.

Ilia este un tanar de 26 de ani, care preda si cerceteaza chimie la Magdalen College. Este rus si este un geniu. La varsta lui, dechide altora portile misterului stiintei. S-a nascut la Novosibirsk in 1981 si parintii nu l-au putut boteza, fiindca toate bisericile orasului erau inchise si nu existau preoti. De aceea, religia nu i-a lipsit de mic copil si a ramas, oarecum, agnostic. Ilia este subtire si fin ca un aristocrat, cu ochi albastri ca ai tarilor Rusiei, desi este un copil de proletari din orasul unde Stalin isi stabilise inchisorile. Ilia mi-a spus, inca de la inceput, inainte sa schimbam ganduri, ca isi cere iertare pentru ceea ce Rusia a facut tarii mele, in ultimele decenii. Mi-am reprimat cu greu un nod in gat. I-am raspuns ca este primul om intalnit de mine care isi cere iertare pentru asa ceva.

m-rifkind-prince-radu.jpg magdalen-college-1.jpg

3 comentarii

  1. Costin Caciula, Montreal says:

    Alteta,

    Va adresez cateva randuri pentru a-mi exprima aprecierea fata de pozitia dumneavoastra consecvent constructiva si datatoare de speranta, in contrast cu un dezolant peisaj public si politic romanesc. Puterea de simbol a Casei Regale este singura raza de lumina si de speranta pentru romanii carora le pasa cu adevarat de soarta natiunii.

    Lipsa de memorie colectiva si de verticalitate a societatii romanesti, nescuzabila in pofida vicisitudinilor provenite din est, a ajuns sa dea roadele montruoase pe care le vedem in zilele acestea. Lipsa de loialitate fata de Regele Mihai a denotat, la scara societatii, o amnezie reprobabila. Inca mai sper revenirea la normalitate.

    Fac parte din generatia de tineri care au parasit Romania in 1990 in urma dezamagirilor amare de dupa instaurarea puterii neo-comuniste. Nu am nicidecum pretentia de a exprima un punct de vedere al romanilor stabiliti aici in Canada, dar in ceea ce ma priveste, doresc din tot sufletul sa traiesc in Regatul Romania, singura forma de stat in care natiunea noastra isi poate relua o existenta demna si potrivita trecutului ei.

    Traiasca Regele!

    Cu stima,
    Costin Caciula

    Montreal, Canada

  2. Mihaela Balasescu says:

    Bucuresti, 4 mai 2007

    Alteta,

    Am apreciat in mod deosebit discursul despre Romania si Europa prezentat in cadrul conferintei de la Londra pe 2 mai.

    Multe pasaje ne-au surprins (prin comparatie cu ce ne este dat sa auzim zilnic) prin calitatea perceptiilor exprimate si a viziunii inspirate continute in ele.

    Referindu-ne numai la ultima parte a expunerii, ne-au uimit precizarea atat de exacta a destinului Europei de eterna calauza in Oceanul planetar de iluzii si definirea atat de precisa a functiei ei universale de a ilumina in permanenta “atentia” organismului viu al lumii noastre (ceea ce inseamna deopotriva ca, fara o inspirata viziune, ea poate promova adesea trenduri si modele eronate, deficitare, prin forta insasi a functiei ei – aspect confirmat de multe din “directivele” impuse de Uniunea Europeana statelor componente, de exemplu).

    Categoric suntem inca pe drum spre implinirea destinului european, iar transformarea de esenta ce va sa vina este exact aceea pe care ati punctat-o inspirat in finalul discursului Altetei Voastre: este saltul in constiinta (la nivel colectiv, nu doar individual) care sa faca posibila trecerea de la supunerea fata de directive (constrangerea actuala) la actiune in deplina libertate, in virtutea unui ideal interior (convingere).

    Discursul Altetei Voastre ilustreaza in sine ceea ce Romania poate aduce Uniunii Europene si nu numai. Pentru care va multumim plini de speranta.

    Cu deosebit respect,

    Mihaela Balasescu

  3. VALERIE MITCHELL, London says:

    Dear Prince Radu

    Thank you very, very much for having given such an outstanding speech on Romania to the members of the Mid-Atlantic Club Luncheon held here at Dartmouth House last Wednesday. You completely captivated the audience with everything you said and in addition were able to bring us totally up to date with all the most interesting happenings in your country. You stimulated and informed us and I can assure you the enthusiastic response you received from the audience was definitely reflected in the question period.

    It was indeed a wonderful and memorable meeting and for us a great privilege to have you back at the international headquarters of the ESU at Dartmouth House.

    On a personal note, it was a great pleasure to see you again and to have an opportunity to talk to you over luncheon. I was sorry not to see Princess Margarita, and please convey my very best to her. We shall always be more than happy to welcome you back, and should you wish to speak to us again sometime in the future, please do not hesitate to contact us.

    On behalf of the English-Speaking Union, I thank you most warmly for giving us your continued support.

    Very best wishes

    Yours sincerely

    Valerie Mitchell

    VALERIE MITCHELL
    Director-General

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53973407
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate