Lecție de patriotism, memorie și bun gust

Încă din secolul al XVIII-lea, gărzile militare de la palatele regale din Londra se adunau zilnic pe terenul numit “Horse Guards”, pentru a prezenta drapelul în fața trupelor. “Trooping the Colour” era, la vremea aceea, o activitate militară făcând parte din pregătirea de luptă.

Începând cu anul 1748, s-a luat decizia ca parada militară anuală, sărbătorind ziua de naștere a Suveranului britanic, să aibă loc la “Horse Guards”, iar ceremonia să conțină ritualul prezentării drapelului în fața trupelor, în prezența Suveranului. De atunci încoace, neîntrerupt, Ziua națională a Regatului Unit coincide cu sărbătoarea oficială a zilei de naștere a Suveranului, este fixată anual într-o zi din luna iunie și poartă numele de “Trooping the Colour”. O tradiție de aproape trei sute de ani, păstrată intactă, exact precum mândria, etalarea extraordinară de costume militare, pompă și circumstanță și “savoir faire”.

În anul 1951, (pe atunci) Principesa Elisabeta a reprezentat pentru prima oară pe tatăl său, Regele George al VI-lea, la Trooping the Colour. Regele George al VI-lea a fost, în acel an, țintuit acasă de boala care urma să-i fie fatală, opt luni mai târziu, în februarie 1952.

Așadar, din 1951 încoace, britanicii au văzut, an de an, ceremonia zilei lor naționale petrecându-se mereu cu aceeași perfecțiune, cu același zel, cu același înalt spirit patriotic, în fața mereu aceleași Regine Elisabeta a II-la, în același loc și în aceeași lună. Timp de o oră, spectacolul magnific al cailor, trăsurilor, uniformelor, armelor lucind în soare și, desigur, al soldaților instruiți perfect, atrage mii de spectatori, precum și milioane de telespectatori de pe întreg globul.

Anul acesta, drapelul de luptă prezentat a fost ales cel al Batalionului nr. 1 al Gărzilor Galeze, întors recent din Afganistan, unde a executat serviciu operațional în cadrul Echipei de Consiliere a Poliției Afgane, ajutând pentru ca țara să ajungă la auto-guvernare.

Astăzi, 15 iunie 2013, Regina a primit onorul a șaizeci și doua oară. Au fost prezenți  Principele de Wales (colonel onorific al Regimentului Galez) și fiul său, Principele William (colonel onorific al Regimentului Irlandez), ambii călare, escortând pe Regină. La ceremonie au venit și ceilalți membri ai Familiei Regale, cu excepția Ducelui de Edinburg, care a lipsit în șaizeci și doi de ani doar de trei ori: în 1962, 1968 și anul acesta.

Majestatea Sa Regina a sosit la ceremonie într-una dintre trăsurile de Stat, expuse cu mândrie la grajdurile regale de la Palatul Buckingham (Royal Mews).

Forțele armate britanice au fost prezente cu 1,000 de soldați, mulți dintre ei întorși din misiuni în Afganistan, Irak și alte părți ale lumii. Ceremonia a început cu 41 de salve de tun, executate din apropierea Palatului Buckingham, în Green Park. La finalul ceremoniei militare, după ce Familia Regală s-a întors la Palatul Buckingham, Regina a ieșit pe balcon pentru a privi tradiționala survolare a Forțelor Aeriene Regale, care a inclus anul acesta avioanele Awacs, Typhoons, Tornadoes, precum și o etalare a legendarelor Red Arrows.

Nu aș fi vorbit atât de detaliat despre acest subiect, dacă nu aș fi fost convins că lecția britanică de patriotism și profesionalism, oferită an de an de Ziua lor națională, este folositoare societății românești și, mai ales, vârfurilor ei.

Pentru ca românul să se simtă mândru și corect reprezentat de Ziua națională a țării lui, avem nevoie să ne întoarcem cu fața către ceea ce s-a întâmplat bine în România timpurilor din urmă. Să aflăm grație căror oameni și căror fapte suntem astăzi acolo unde suntem. Să nu ne chinuim ridicol să inventăm roata la fiecare generație. Să acceptăm ideea că România nu s-a născut și nici nu va dispărea odată cu noi. Că tot ceea ce s-a clădit și păstrat în tradiția noastră a fost bine gândit, verificat, respectat și nu merită să fie înlocuit cu fanteziile clipei.

Exemplul britanic nu trebuie urmat întocmai. El este valoros fiindcă arată cât de mult înseamnă să păstrezi ceea ce au făcut bine cei dinaintea ta. Și să le onorezi cu adevărat (nu în declarații electorale) moștenirea.

4 comentarii

  1. Marina Rotaru says:

    Legatura unui suveran cu Armata este indispensabila bunului mers al unei tari si binelui unei natiuni. Sa nu uitam, de exemplu, de faptul ca unul din motivele pentru care Regele Juan Carlos al Spaniei a reusit sa dezamorseze acea lovitura de stat din februarie 1981 este acela ca suveranul avea foarte bune si stranse legaturi ca comandantii armatei, care au ramas fideli suveranului si s-au dezis de cei cativa comandanti rebeli. Si acest lucru a fost posibil datorita increderii pe care Armata o avea in Rege. Ca element de interes, Regele Juan Carlos are stagiul militar facut la fiecare Arma.
    Revenind la Regina Elisabeta a II-a, intreaga sa familie are stranse legaturi cu Armata. Regina insasi este seful suprem al Armatei si colonel onorific al mai multor regimente regale. Ca sa nu mai pomenim de faptul ca a si activat in fortele armate britanice in tineretea sa, cand era inca printesa, ca membra a lui Auxiliary Territorial Service, unde a invatat sa fie mecanic.
    Atasamentul suveranei britanice fata de fortele armate ale tarii sale este exprimat in fiecare mesaj de Craciun cand, in cel putin un paragraf, Regina face referire la sacrificiile facute de soldatii britanici. Se pot citi toate discursurile de Craciun, incepand cu anul 1952 pana in prezent, si se va vedea usor acest lucru.
    Prezenta Reginei in mijlocul Armatei sale cu ocazia Zilei Nationale a REgatului Unit dovedeste aprecierea suveranei pentru efortul soldatilor britanici cat si aprecierea si atasamentul acestora fata de suverana lor.
    Parada militara Trooping the Colour dovedeste faptul ca britanicii sunt buni la a fi britanici. Iar suverana tarii are un rol esential in aceasta ecuatie.

    Marina Rotaru, Ploiesti.

  2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    SI ROMANIA ARE TRADITII. RESPECTAREA TRADITIILOR DA CONSTIINTA DE SINE SI DEZVOLTA PENTRU FIECARE GENERATIE CONSTIINTA NATIONALA !

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Comentariul Altetei Voastre vine ca un balsam pe o rana mereu deschisa – cel putin pentru mine. Desigur ca eu sunt avocata infocata a pastrarii traditiilor esentiale, dovedite de istorie a fi fost benefice vietii publice din Romania – traditii incepand cu pastrarea formei monarhice de guvernamant si continuand cu tot ce presupune aceasta, cum ar fi sarbatorile oficiale (ex.: ziua nationala de 10 Mai), drapelul national cu stema regala, ceremoniile legate de diversele sarbatori sau activitati (ex. deschiderea lucrarilor Parlamentuluui in prezenta Suveranului/Suveranei, mersul in caleasca regala a Suveranului la Slujba de Paste, defilarea Garzii Palatului – toate adevarate evenimente nationale continand, desigur, un mare potential de spectacol public de inalta clasa ce creaza stari de spirit de profunda emulatie patriotica (sintagma goala de sens in perioada comunista, dar cu valente reale de a-si recastiga sensurile adevarate).

    Ca si in Anglia, pastrarea intacta peste timp a acestor ceremonii dau natiunii ca intreg, dar si fiecarui membru al sau, sentimentul de continuitate, de stabilitate, de ancorare in propria istorie, de participare la viata publica, de contact nemijlocit cu Suveranul, pe care il percep astfel in mod concret – si nu doar simbolic – drept infaptuitorul, protectorul si garantul echilibrului national.

    Sper din suflet ca, intr-o buna zi, stand pe marginea unui bulevard din Bucuresti alaturi de alte multe mii de cetateni romani, sa-mi pot saluta cu flori si urale Suveranul / Suverana si Familia Regala luand parte la astfel de serbatori nationale conforme ceremonialului ante-belic.

    Asa sa ne ajute Dumnezeu !
    Traiasca Regele !

    Cu adanci sentimente de credinta,
    Diana Lucia Zotescu

  4. Foarte frumos a fost, dar nu sänt poze actuale. Ele sänt din anul trecut. M.S. Regina Elisabeta II. a Mariei Britanie a fost imbräcatä in culoare albasträ, anul acesta 2013.
    In fiecare an väd ceremonia aceasta LIVE si de fiecare datä este numai un pic diferit cu mici exceptii, dar foarte, foarte frumos.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu !
    Traiasca Regele Mihai I. A Romäniei, Regina Anna a Romäniei ämpreunä cu Membrii Casei Regale Romäne !
    NIHIL SINE DEO
    Cu drag,
    Dietmar Melzer
    -Deutschland/Germania-

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54852477
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate