Leadership

Astazi am tinut o prelegere la Colegiul National de Aparare, în care am vorbit despre viziunea pe 30 de ani semnata de Alteta Sa Regala Principesa Margareta si de mine, pe care am facut-o publica în urma cu cateva saptamani.

Am fost bucuros de ocazia de a prezenta unor personalitati din institutiile statului si din mediul economic si jurnalistic acest document. În fata mea au stat oameni care reprezinta leadership-ul romanesc de astazi si de maine, iar viziunea, ca si actiunea noastra în Romania, se refera foarte mult la constructia durabila si la îmbogatirea si împlinirea notiunii de lider.

Colegiul National de Aparare ramane unul din locurile cele mai importante pentru formarea leadership-ului romanesc. Este un loc caruia îi datorez mult, de fapt îi datorez începutul vietii mele publice. Tot ceea ce a urmat, ca etapa de instruire în domeniul politicilor de securitate si aparare, cat si al celor referitoare la constructia interna si relatiile externe ale Romaniei, a început la aceasta scoala. De fiecare data cand ma întorc acolo, de la catedra, simt bucurie si mandrie.

Se va întelege mai tarziu, în urmatoarele decenii, probabil, cat de important este ca oamenii care detin putere sa fie instruiti, înainte de a fi numiti sau alesi, în arta leadership-ului. Iar timpul de azi va trebui, daca este responsabil si cetatenesc, sa inteleaga faptul ca un nou model de leadership trebuie cultivat si dezvoltat in Romania, asa cum este el dezvoltat in Danemarca, Olanda, Germania sau Austria. Un model de om politic sau de om de stat profesionist, vizionar, responsabil, competent, care se pune in mod liber si generos in slujba institutiei pe care o serveste. Un lider care face performanta, care nu trece de limitele legalitatii din instinct, din reflex, un lider care se considera asezat in slujba unui ideal si nu beneficiar al unei slujbe.

Viziunea Casei Regale este importanta si pentru ca este una din putinele pe care Romania le-a produs in ultimii ani. De asemenea, viziunea are insemnatate pentru ca ofera imaginea exacta a virtutilor democratiei si libertatii, egal de importante cu virtutile numite generozitate, puterea exemplului personal, rolul modelului, spiritul de raspundere si loialitatea pentru o cauza. In fine, viziunea mai are particularitatea ca ofera societatii civile si corifeilor intelectualitatii romanesti contemporane si o alternativa a binelui.

1 comentariu

  1. M T says:

    Liderii politici romani ar putea lua in considerare participarea la aceste seminarii oferite de Harvard JFK School of Government Executive Education. Iar Guvernul si partidele politice pot oferi sponsorizarea necesara.

    http://ksgexecprogram.harvard.edu/ProgramList.aspx

    Higher education doesn’t need to end once you enter the working world. Nor should it. Executive Education at the Kennedy School attracts leaders from all over the world who have made, and continue to make, substantial contributions in their respective fields—public, nonprofit, and corporate sectors alike. The audience in Executive Education is seasoned, confident, and senior. Participants are prepared to apply what they learn as soon as they get back on the job. And our course curriculum and faculty is committed to giving participants creative solutions to real-world problems—in a timeframe they can manage.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52979649
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate