Laureati ai Premiului Nobel la Bucuresti

Aseara, Principesa Margareta si cu mine am oferit, in Sufrageria mare a Palatului, un dineu in onoarea a doi laureati ai Premiului Nobel pentru economie, profesorul Edmund Phelps si profesorul Edward Prescot, ambii din Statele Unite ale Americii. Profesorul Prescot este laureat al anului 2004, iar profesorul Phelps a primit premiul in anul 2006. Doamnele Prescot si Phelps au fost, de asemenea, prezente la eveniment.

De obicei, atunci cand Forum Invest organizeaza conferinte economice de nivel mondial la Bucuresti, Majestatea Sa Regele ofera astfel de dinee la Palat, ca o recunoastere a personalitatilor invitate si ca un gest de mandrie al Romaniei de a primi, asa cum se cuvine, oameni de stiinta sau oameni politici care, prin existenta lor, schimba mersul lumii.

Seara s-a bucurat de prezenta dlui guvernator al Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a presedintelul Partidului Social Democrat, dl Mircea Geoana, a presedintilor unora dintre cele mai importante banci din Romania, a dlui si dnei Claudiu Saftoiu, a dnei si dlui Bogdan Popovici, presedintele Forum Invest si a altor personalitati din viata publica si din mediul economic. A fost o placuta si potrivita ocazie de a vorbi despre perspectivele economice ale Romaniei, despre vocatia sa de confluente si de pol inspirator pentru intreaga cultura, economie si dezvoltare regionala.

Romania este o tara cu traditie in institutiile financiare si economice, creatoarea unui numar de instrumente de dezvoltare economica ce au precedat multe state europene, la finalul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX: Bursa de Valori, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Casa de Economii si Consemnatiuni, invatamantul universitar economic, proiectul national de infrastructura a caii ferate, Expozitia Nationala Romana si multe altele.

Astazi am luat parte, de dimineata, in saloanele minunatului hotel Athenee Palace, la deschiderea Forumului central si sud-est european dedicat pietelor financiare, intr-o lume globalizata.

img_3123.jpg

Am vorbit despre instalarea democratiei si libertatilor in Romania postdecembrista si despre valoarea unei societati care adopta valorile si criteriile Uniunii Europene si Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. In acelasi timp, am subliniat nevoia de viziune si responsabilitate astazi, cand patriotismul se masoara in kilometri de autostrada, in infrastructura, in educatia tinerilor.

img_3126.jpg

Consider ca centrul si sud-estul Europei aduse, in mai putin de douazeci de ani, aproape la standardele vestului, care s-a dezvoltat continuu in cei 60 de ani de la sfarsitul razboiului, au multe de oferit continentului si lumii. Pentru a putea sa avem o societate solida si cu personalitate, avem astazi sansa de a cultiva institutii, valori si viziuni. Acestea sunt ingredientele care vor face diferenta dintre o natiune vibranta si cu resurse si un depozit de bunuri si oameni.

1 comentariu

  1. Andrei Bădin says:

    un text superb din partea unui republican:
    http://www.petreanu.ro/2008/06/romania-posibila/

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53409224
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate