Lansare de carte la Ploiești, Câmpina și Brașov

Am încheiat ziua de astăzi, joi 10 martie 2011, cu un sentiment cât se poate de plăcut al bucuriei amestecate cu speranță și mândrie. Alături de gustul bun al împărtășirii unor momente de încredere, de respect și de demnitate cu oameni de calitate din comunitățile vizitate. A fost, desigur, în principal, un prilej de a prezenta volumul “Provizoratul istoric”. Dar ziua de astăzi a însemnat mai mult decât atât, mai cu seamă datorită faptului că, la Brașov, am participat la alte două evenimente, despre care mi-ar făcea plăcere să vorbesc în pagina jurnalului online.

La ora 10, m-am întâlnit cu cititorii din Ploiești, la libraria “Humanitas”. Au venit oameni de toate vârstele, de la intelectuali pensionari respectabili până la liceeni, toți interesați de ideile pe care volumul “Provizoratul istoric” le propune. Ca în toate celelalte zece orașe care au găzduit lansări până acum, participanții la eveniment au dat dovadă de interes, generozitate, deschidere și, mai ales, bun-simț. Sper să mă întorc curând la Ploiești, la prietenii mei liceenii și la alte instituții, precum Biblioteca municipală.

Apoi, la ora 12, am lansat volumul și la libraria “Diverta” din Câmpina. Precum la librăria ploieșteană, la Diverta spațiul a devenit dintr-o dată neîncăpător. Câmpinenii nu și-au dezmițit tradiția culturală și semeția identitară. Elita locului se face simțită și în timpurile de astăzi, departe de vremurile lui Nicolae Grigorescu sau Bogdan Petriceicu Hasdeu. Liceenii au fost și aici prezenți, alături de toate celelalte vârste din comunitate.

La ora 15 am fost prezent la librăria “Ștefan Octavian Iosif”, din Brașov, un loc unde am fost mereu invitat să lansez cărțile Familiei Regale. Librăria și-a extins în chip binefăcător spațiul. În pivnițele clădirii istorice din centrul Brașovului a apărut o sală splendidă de conferințe, amplă, căptușită cu rafturi de cărți și discuri, o adevărată surpriză și plăcere în același timp. Numeroasa audiență a fost dezamăgită când, la mai bine de jumătate de oră de la începerea lansării, după încheierea prezentărilor, am ales să semnez exemplare din carte și nu să continui dialogul cu sala. Timpul măsurat m-a împiedicat să ascult vocea celor prezenți. O voi face cu o ocazie viitoare, sper cât mai curând.

Am petrecut apoi trei sferturi de oră, în direct, la televiziunea Mix din Brașov, una dintre obișnuitele și generoasele mele gazde, de-a lungul anilor. Am avut un dialog în direct, pe care sper că l-au urmărit multe mii de brașoveni, poate chiar unii dintre cititorii acestor rânduri. Ca mai în toate ocaziile, constat că televiziunile locale au mai mult interes, răbdare și apetență pentru subiectele profunde, serioase și la locul lor.

În toate vizitele din țară mă întâlnesc cu parteneri de dialog de pe blog, site sau Facebook, ceea ce îmi face plăcere și îmi dă sentimentul că mă aflu, cumva, acasă, printre prieteni.

“Provizoratul istoric” reprezintă cel mai însemnat volum pe care l-am scris vreodată. Nu pentru virtuțile lui literare, ci prin conținutul său. El exprimă atât felul în care vedem noi realitatea românească de astăzi, vulnerabilitățile și confuziile ei, cât și sensul și utilitatea existenței Casei Regale în România.

Am citit astăzi vestea îmbucurătoare că varianta românească a volumului “Provizoratul istoric” de la Editura Polirom este cea mai vândută carte a săptămânii la categoria non-fiction, după ce în ultimele șapte zile a fost bestseller-ul săptămânii al Editurii. Sunt nespus de bucuros și mândru.

Aș vrea să vă vorbesc, în încheiere, despre ultima parte a vizitei mele la Brașov, despre evenimentul deschiderii unui mare spital privat și al unei policlinici, rodul efortului și al curajului unui număr de oameni de toată isprava din București și Brașov. Este vorba despre inaugurarea Spitalului și Policlinicii Sfântul Constantin, un parteneriat între Rețeaua privată de sănătate “Regina Maria” și Grupul Teo Helth din Brașov.

Sute de oameni au fost prezenți la inaugurarea unui spațiu de 9,000 de metri pătrați, populați de echipament medical de ultimă oră și de specialiști de clasă. Faptul că în altă parte decât în capitală, într-un moment economic dificil, în care multe dintre modelele sau năzuințele noastre se prăbușesc, oamenii reușesc să realizeze ceva nu numai de calitate, dar și apreciat de partenerii din străinătate este cât se poate de îmbucurător. Desigur, medicina privată nu este nici ieftină, nici accesibilă oricui. Dar faptul că, în România, din ce în ce mai multe localități beneficiază de centre medicale moderne, respectabile, profesioniste și de încredere înseamnă, totuși, foarte mult pentru prezentul și viitorul societății noastre.

Gazdele mele mi-au spus că, de când centrele lor medicale au luat numele Reginei Maria, au din ce în ce mai mulți clienți și primesc semne din ce în ce mai multe de admirație, încredere și interes. Nu este nimic neobișnuit în aceasta. Ideea că regalitatea sau Coroana sunt depășite, aparțin trecutului și nu înseamnă nimic în constelația puterii actuale este o mare bazaconie. Modelele regale sunt eterne, atunci când au la bază curaj, spirit de răspundere, iubire pentru oameni și măsură. Tot ceea ce Regina Maria a făcut bun pentru România rămâne etern și universal valabil. Societatea românească din toate timpurile a avut nevoie de bun-simț, patriotism, măsură, viziune, iubire și curaj. De aceea, Facebook sau Google, mediul de afaceri sau liceenii găsesc în personajele regale modele și acordă interes și simpatie Coroanei.

Momente precum cele de astăzi dau puterea de a continua.

Ploiești

IMG_6517

IMG_6518

IMG_6521

Câmpina

IMG_6528

IMG_6529

IMG_6530

IMG_6536

Brașov

IMG_6537

IMG_6538

IMG_6542

IMG_6543

7 comentarii

  1. Augustin IOAN says:

    Am văzut excelenta emisiune de prezentare a cărții. Felicitări, Alteța Voastră! Promit să o și citesc.

  2. Boghiu Elvis says:

    Alteță, aș vrea să știu dacă veți veni să lansați cartea și la Iași? Dacă da, unde și când.

  3. Mariana Georgiana says:

    Va apreciez atat eu cat si familia mea.
    Speram ca se va trezi constiinta acestui popor si valorile se vor rearanja firesc intr-o ierarhie corecta.
    Cu deosebita consideratie,
    Mariana Georgiana

  4. Ilie says:

    Atunci cand m-am nascut , monarhia era abolita . Acum , vazand si intelegand ceea ce se intampla cu poporul roman , imi doresc ,din tot sufletul , regalitatea.
    Consder ca numai asa vom putea sa reintram in normalitate , acea normalitate , de care poporul roman a fost lipsit de atata amar de vreme .

  5. Răspuns pentru Elvis Boghiu (comentariul nr. 3) says:

    Voi veni la Iași, foarte probabil luna viitoare. Vă voi ține la curent cu data și locul lansării aici, pe blog, sau pe Facebook.

    Cu bine și pe curând!
    Radu al României

  6. Alina Ilioi says:

    Mă bucur foarte mult că am dat peste blogul dumneavoastră. Vă apreciez pentru ceea ce faceţi şi sper ca întro zi să ne întâlnim şi personal, chiar să vă iau şi un interviu:)

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54971251
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate