La Cluj, Festivalul Artelor și Multiculturalismului

FAM_Cluj_2011

Peste trei zile, la Cluj va începe un festival internațional dedicat artelor și culturilor lumii. El este creat și administrat de Institutul Român pentru Pace (PATRIR) împreună cu POLICY CENTER for ROMA AND MINORITIES.

Am fost invitat pentru a vorbi în deschiderea festivalului. Cu părere de rău, nu voi putea răspunde invitației de a reveni la Cluj, pe 14 octombrie. În aceeași zi voi fi la Frankfurt, unde voi prezenta volumul “Provisional Romania” la Târgul internațional de carte.

Am pregătit însă un mesaj pentru participanții la festival. Acestea sunt gândurile pe care doresc să le împărtășesc cu ei, la începutul evenimentului:

“A vorbi la Cluj despre arte și despre evantaiul culturilor lumii nu este de mirare. Clujul, precum Transilvania, Banatul, Bucovina ori Dobrogea, cuprinde în fibra sa culturală, istorică și afectivă un fel de mini-Uniune Europeană. Orașul de astăzi este rezultatul unei complexe și – uneori – dureroase stratificări de simțiri, temperamente, idealuri, principii, tradiții, culori și memorii.

Clujul este, deci, locul care posedă premisele și energia necesare pentru a răspunde la întrebările prezentului legate de arte și de culturile lumii.

Fondatorii festivalului merită încurajați pentru că dau dovadă de instinctul bun al comunicării. Schimbul de gânduri, simțiri și trăiri, prin anihilarea efectelor frontierelor geografice și de limbă, este unul din cele mai importante gesturi ale omului de astăzi, legat amăgitor de seamănul lui prin Internet și companii aeriene.

The Chamber Dictionary dă o definiție minunată teatrului: “pământ natural având în spate o colină curbă, cu scări în urcare folosite pentru a ședea”. Tot acolo scrie că teatru este “locul unde o clădire sau o încăpere cu scaune este adaptată pentru conferințe, demonstrații anatomice sau chirurgicale.” Locul unde oamenii se ucid în numele unor convingeri divergente, se numește astăzi “teatru de operații”. Alăturarea artei de pământ natural, anatomie, chirurgie, suferință pură, război sau sărăcie are o valoare metaforică mare, mai ales astăzi.

Ruptura dintre părțile componente ale Europei rămâne în continuare remarcabilă, la nivelul cunoașterii. Cultura europeană nu are nevoie să fie schimbată, ci cunoscută de către europenii înșiși. Ea nu are nevoie să fie inventată, ci ajutată să circule. Pluralismul culturilor nu trebuie alcătuit, ci asumat. Cineva întreba la Londra pe un belgian ce limbă se vorbește în Belgia. Iar mie, un profesor reputat dintr-o țară occidentală mi-a marturisit că nu cunoștea prea bine opera lui Eliade. Informația nu ține loc de cunoaștere. De aceea CNN sau Euronews nu vor înlocui niciodată dicționarele.

Ne-am putea gândi o clipă că lumea cinică și superficială de astăzi ar putea avea nevoie din ce în ce mai puțin de arte sau de cultură. Presupun că oamenii fiecărei epoci a avut această neliniște. La o mai atentă privire, ne vom da seama că nu este nici o primejdie. O dovadă este Festivalul Artelor și Multiculturalismului de la Cluj”.

http://cultura.deweekend.ro/festivalul-artelor-si-multiculturalismului
http://www.patrir.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=158%3Afestivalul-artelor-si-multiculturalismului-cluj-napoca-2011&catid=28%3Apatrir-live&lang=en

5 comentarii

  1. Velu Terhes says:

    Ma bucur mult pentru faptul ca acest festival are loc la Cluj.Ii doresc mult succes si continuitate.Clujul este orasul meu de suflet iar sfantul ARDEAL este casa mea.Sunt mandru ca sunt ardelean.

  2. Mihai Pop says:

    In numele PATRIR, al partenerilor participanti in cadrul Festivalului Artelor si Multiculturalismului si ai prietenilor care ne-au ajutat sa planificam si sa transformam ideea Celebrarii Diversitatii Etnice a orasului Cluj-Napoca, care de altfel este cunoscut foarte bine si sub denumirile Kolozsvár si Klausenburg, tin sa multumesc Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei pentru deosebita onoare de a ne adresa aceste cuvinte de incurajare in pragul Festivalului.

    Cunoasterea semenilor nostri, dincolo de stereotipii, este unul dintre obiectivele care ni le-am propus pentru acest eveniment. Dorim sa abordam tematica multiculturalismului si a diversitatii etnice a orasului nostru din perspectiva oportunitatilor, a beneficiilor si avantajelor care acestea le pot oferi. Pentru aceasta suntem constienti ca e nevoie de cunoastere, ca e nevoie sa accentuam, poate mai des, discursurile pozitive, discursurile constructive tinand totodata cont de criticile constructive si sfaturile care ne ajuta sa progresam.

    Aceasta este doar prima editie a unui Festival pe care dorim sa il inradacinam la Cluj-Napoca si prin intermediul caruia sa ne cunoastem mai bine, sa cautam solutii acolo unde exista probleme care tin de respectarea drepturilor si demnitatii oamenilor si sa ajungem sa celebram diversitatea!

    Cu deosebita stima si consideratie,

    Mihai Pop – coordonator al Festivalului Artelor si Multiculturalismului

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Ca fosta studenta a Universitatii Babes-Bolyai (1963-67) unde mi-am petrecut primii patru ani – si cei mai frumosi – ai binecuvantatei mele studentii de opt ani la zi, petrecuta la doua facultati – spun si acum ca nimic nu este mai viu in mintea mea, de fosta studenta, ca formarea la Alma Mater Napocensis. Cultura solida si complexa ce mi-am format-o acolo, eleganta manierelor societatii clujene, atmosfera impresionanta, coplesitoare chiar, pe care am avut-o cand am pasit pentru prima data in splendida incinta a facultatii de litere si apoi in cea a Bibliotecii Centrale Universitare unde, cu multi ani inaintea mea se formase si tatal meu, contactul cu conglomeratul etnic al societatii clujene, cu colegii mei ce erau si romani, si germani, si maghiari, slovaci, sarbi, si chiar tigani ce aspirau catre formarea unei intelectualitati ai etniei lor – toate acestea creaza amintiri de nesters.

    Le urez mult succes celor de la Institutul Roman pentru Pace care gireaza acest festival al minoritatilor. Cum eu insami sunt rezultatul intersectarii a cinci nationalitati, nu pot decat sa aplaud idea organizarii festivalului unde, nu ma indoiesc, deviza este “unitate in diversitate”.
    prof. Diana Lucia Zotescu

  4. Dintre copiii tarii noastre - in reluare says:

    http://www.regelenostru.ro/index.html

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54831931
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate