La Buzău, Râmnicu-Sărat și Focșani

DSC_4554

Vinerea trecută, în ziua de Bunavestire, am vizitat județele Buzău și Vrancea. Am început dimineața în municipiul Buzău, unde autoritățile locale au invitat în sala de Consiliu a Primăriei personalități buzoiene, alături de tineri și de toți doritorii de a participa la lansarea volumului meu “Provizoratul istoric”. A fost din nou arătat un anume interes și o anume considerație față de temele pe care cartea le propune. Zeci de cetățeni de onoare ai Buzăului împreună cu elevi ai liceelor pe care le vizitez în fiecare an au ținut să ia parte. Am remarcat, încă o dată, decența, modestia, bunul-simț al unor astfel de întâlniri locale.

Aproape de ora prânzului, am fost oaspetele Primăriei municipiului Râmnicu-Sărat, unde am venit de mai multe ori, în ultimii ani. Aici am avut parte de o frumoasă primire. Începând de la pâinea cu sare oferită la intrare, care avea un gust desăvârșit, până la căldura, încrederea și respectul pe care le-a manifestat o sală plină de oameni, totul a arătat așa cum trebuie că arătau vizitele la Râmnicu-Sărat ale Familiei Regale cu un secol în urmă. Clădirea primăriei, ca și alte câteva clădiri din oraș, sunt parte a unui important patrimoniu contruit. Am lansat volumul “Provizoratul istoric”, dar am folosit prilejul pentru a iniția, împreună cu reprezentanții autorității locale și ai Colegiului Național Alexandru Vlahuță (cu numele lui original Liceul Regele Ferdinand) o acțiune de renovare, de salvare de fapt, a clădirii istorice a școlii. Sper să pot oferi în această vară, cu acordul Majestății Sale, o seară a Palatului Elisabeta dedicată salvării clădirii Colegiului Vlahuță.

Ca de fiecare dată, cei de la Râmnicu-Sărat au fost ospitalieri, calzi, plini de idei și dorința de a face ceva. Sunt calități de preț în acest moment românesc, când disimularea, iresponsabilitatea și primitivismul sunt atât de frecvente în viața noastră.

Vizita în Vrancea a început după prânz și a durat tot restul zilei. Focșaniul și alte localități din Vrancea îmi sunt bine cunoscute, în ultimii ani am trecut pragul multor instituții sau organizații ale lor. De data aceasta am vizitat Liceul de Artă, unde am întâlnit profesori și elevi, am vizitat atelierele lor de creație, am admirat o expoziție de pictură și bazoreliefuri având ca temă regii și reginele României, iar apoi am sădit, în compania directorului, un mesteacăn în curtea școlii.

Am mers pe urmă la Teatrul Pastia, o bijuterie arhitectonică de care focșănenii sunt foarte mândri. Am lansat volumul “Provizoratul istoric”, în prezența personalităților culturale și ale societății civile din municipiu, întotdeauna prezente la lansările mele de carte din Focșani. Au stat alături de ei elevi de liceu, profesori, reprezentanți ai presei.

Am participat apoi la o nouă ediție a unui concurs național al elevilor pe teme istorice, dedicat rolului Casei Regale în fondarea și desăvârșirea României moderne. Am acordat Înaltul Patronaj acestui concurs anual și voi continua să o fac. Este rodul efortului și perseverenței discrete a unei familii de profesori, domnul și doamna Constantinescu. În acest an, liceele care au avut elevi în echipele de concurs au fost din Vrancea, Harghita și dintr-o comună din Basarabia. Frumoasă metaforă!

Am participat la ultima probă a concursului și la decernarea celor trei premii: Premiul Regina Elisabeta, Premiul Regina Maria și Premiul Regina Elena. Aș vrea să remarcați dovada de simț istoric, de responabilitatea și generozitatea acestor intelectuali din România locală. Întânirea s-a încheiat cu recitalul oferit de elevii liceului de Artă.

Am încheiat ziua în compania televiziunii locale de la Focșani, care a găzduit un talk show unde am putut vorbi despre carte și despre România actuală.

Buzău

Buzau 25mar11

Buzau 25mar11 (II)

Râmnicu-Sărat

DSC_9291

DSC_9296

DSC_9432

DSC_9448

DSC_9454

DSC_9458

DSC_9471

DSC_9538

DSC_9542

DSC_9556

Focșani

DSC_4548

DSC_4518

DSC_4520

DSC_4546

DSC_4579

DSC_4599

DSC_4603

DSC_4607

DSC_4613

DSC_4619

DSC_4649

DSC_4648

8 comentarii

  1. Adrian says:

    Frumoase imagini. Arta si cultura au fost totdeauna puse la loc de cinste de Casa Regala de-a lungul istoriei. Speram din inima sa puteti ajunge anul acesta si în Spania pentru a lansa si aici volumul “Provizoratul istoric”.

  2. Comentarii pe Facebook says:

    Mirela: Foarte bine !!!!!
    #
    Gianina: Ramnicu Sarat e orasul meu natal…
    #
    Ana Camelia: Aici s-a nascut si Geroge Baiculescu, istoric literar de valoare, inrudit cu Tatal Sotului meu…

  3. antonela vlad says:

    frumos, ma simt mandra de oraselul meu natal, pacat ca am fost prea departe! sper sa gasesc acest volum inlibrarii, peste doua saptamani cand vin in tara.,

  4. Stima pentru ce faceti in tara asta, si realizarile dumneavoastra ne ajuta pe noi ca popor.
    Numai bine va doresc!

  5. buca miruna elena says:

    Va rog sa ne trimiteti mesaj pe facebook laBUCA RAZVAN MIHAi cand vizitati vrancea!

  6. Antonia Vlad says:

    Foarte frumos, stiam sau speram ca oraselul meu nu va dezamagi..pacat insa ca nu am fost si eu acasa 🙁

  7. Andrei Stefan-Costache says:

    Va multumim din suflet, Alteta, pentru disponibilitatea pe care o manifestati in vederea salvarii unui edificiu care are legaturi stranse cu Familia Regala… Sper sa reusim sa redam colegiului nostru numele pe care l-a purtat drept chezasie a preocuparii Majestatii Sale Regele Ferdinand pentru un invatamant de calitate si pentru cultura…

  8. Cartea scrisa si editata de Alteta sa Regala este o carte a momentului care ne vorbeste raspicat despre situatia actuala din Romania.Numai monarhia mai poate scoate tara din marasmul economic in care se afla.Cartile si oamenii de valoare care se sacrifica ptr binele acestei tari st dati la o parte si sacrificati.pacat.speranta ramane la generatiile care se ridica.Fie ca ei ca cladeasca Romania de altadata si fie ca proiectele Altetei sale Regale sa ia amploare si sa salveze soarta ns a tuturor.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53184567
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate