La 31 octombrie, acum 75 de ani
În ziua de 31 octombrie 1942, Regele Mihai I a vizitat Chişinăul pentru ultima oară. Majestatea Sa a venit la Chișinău alături de Regina-mamă Elena, pentru a participa la slujba de la Catedrala Mitropolitană, deschisă din nou după un amplu proces de restaurare. Regele Mihai a vizitat, în cursul aceleiași șederi la Chișinău, Cimitirul de Onoare, construit de autoritățile române. Acolo fuseseră înhumaţi 431 români, 234 ruşi, 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi căzuți în Primul Război Mondial, iar după anul 1941 aici au fost făcute morminte pentru 96 militari români căzuţi în Al Doilea Război Mondial. În timpul regimului sovietic fost dărâmată capela cimitirului, iar mormintele au fost nivelate cu buldozerul. Majestatea Sa nu a mai revenit în capitala Basarabiei. Regele Mihai a vizitat, însă, Cimitirul Militar din comuna Ţiganca, în anul 2006. Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei, l-a reprezentat pe Regele Mihai pentru prima oară, într-o vizită oficială la Chişinău, în octombrie 2013.
|
“Iubirea conduce regii, câmpul, pământul, şi oamenii de pe el, şi sfinţii de deasupra; pentru că dragostea este rai, iar raiul este dragoste ! ”
Acesta este MS Regele Mihai , SIMBOLUL autentic ale românilor și românismului de pretutindeni ! Trăiască Regele !
Au existat vremuri, destul de apropiate de cele pe care, din păcate, suntem obligaţi să le traversăm noi, când Românii luptau pentru idealuri. Dar atunci exista acel ceva care putea uni, care dădea consistenţă acestei lupte: Coroana. Astăzi, totul ne dezbină, totul este făcut pentru a ne îndepărta. Reunificarea celor două state româneşti, dacă se va mai realiza vreodată, pentru că sunt foarte sceptic în această privinţă, nu se va putea face decât sub mantia Regalităţii româneşti. Este singurul factor la care se mai pot raporta astăzi Românii de o parte şi de alta a Prutului. În rest, până şi în chestiuni ce ţin de limbă şi credinţă suntem dezbinaţi.
@ Domnului Sorin Pantea,
Cu siguranta ca aceasta mult-dorita unire a celor doua parti ale Romaniei nu se poate realiza altfel decat sub autoritatea si prestigiul Coroanei Romaniei. Cred insa – sau mai degraba sper – ca acea dezbinare despre care vorbiti – limba romana si autoritatea bisericii, cele doua surse de continui dispute intre romanii din Basarabia – sa dispara odata cu reintregirea tarii. Iarasi sper ca Basarabia noastra iubita sa nu aiba mai multi ‘dodoni’ decat romani adevarati.