Istanbul, capitala europeană a Culturii 2010

Istanbul a devenit, precum Sibiul în anul 2007, Capitala europeană a culturii anului 2010. Oraș cu o populație estimată la 13 milioane de locuitori (unele cifre neoficiale indică cifre de la 14 până la 18 milioane), Istanbul este, neîndoios, una dintre cele mai vibrante așezări urbane ale continentului. Nu numai istoria de două milenii, dar și așezarea geografică și confluența culturilor fac din Istanbul, Constantinopolul de altădată, un oraș unic în lume.

Este îmbucurător că forurile europene au decis acordarea titlului onorific de capitală culturală Istanbulului, anul acesta.

Trebuie de la început menționat că, spre deosebire de alte orașe deținând aceeași calitate, precum Sibiu, Essen (Germania), Pecs (Ungaria) sau chiar Luxemburg, Istanbul este un oraș cu o activitate economică de un volum gigantic. Aici funcționează o Cameră de Comerț municipală cu 400,000 de companii-membre. Volumul anual al producției lor reunite este egal cu PIB-ul României.

Turcia are actualmente 76 de milioane de locuitori, iar guvernul alocă educației 4% din PIB.

Citadela, cu imensa ei suprafață geografică și uriașa populație tânără, are un număr mare de universități, licee și școli. Resursa umană este, în anii aceștia, inepuizabilă în Istanbul. Programul cultural al anului este și el pe măsură.

Pentru 365 de zile, capitala culturală europeană oferă arte vizuale, muzică modernă, operă, filme de ficțiune, documentare și de animație, literatură, teatru și arte ale spectacolului, arte tradiționale, cultură urbană, educație, patrimoniu cultural și muzee, implementări urbane, proiecte urbane, turism și promovarea traseelor maritime. Totodată, orașul organizează pe tot parcursul anului un “Dialog al Societății Civile”.

Pentru detalii, vă recomand adresa http://www.en.istanbul2010.org/. Este un sit excelent alcătuit.

Inițiativa de a oferi din nou calitatea de capitală europeană unui oraș din orientul continentului este de folos întregii regiuni, României, Bulgariei, Greciei, dar și țărilor aspirante la calitatea de membru UE, precum Serbia.

Binecunoscuta ospitalitate, creșterea contină a calității serviciilor și a produselor, fac din Istanbul locul ideal pentru o astfel de inițiativă continentală. Există aici, moștenire a trecutului otoman, o rafinată elită intelectuală, care a păstrat aproape intactă tradiția de erudiție, gust și un larg orizont al lumii ideilor.

Personalități importante ale lumii călătoresc la Istanbul în acest an. O sumă de evenimente politice, economice și culturale au fost programate pentru lunile care urmează, Unul dintre ele va fi Summit-ul Economic Marmara, o prestigioasă adunare de oameni politici, economiști și analiști ai lumii, discutând despre energie, încălzire globală sau securitate internațională. România va fi reprezentată de personalități apreciate ale lumii academice și ale societății civile.

Există o galerie de fotografii online, care vorbesc mai bine decât ar putea-o face cuvintele, la adresa:

http://www.en.istanbul2010.org/FOTOGALERI/GP_647646

P3120013.JPG

P3120015.JPG

Istanbul 1

Istanbul 2

4 comentarii

  1. Adrian says:

    Cand aud de turci va spun drept ca nu imi prea place. Nu stiu de ce am acesta reactie dar probabil sun cei aproape 500 de ani dea lungul carora acesti cotropitori ne-au despuiat bogatiile, ne-au rapit copii si ne-au violat femeile. Pentru mine vor ramâne un neam de cotropitori, nomazi cu o cultura infaptuiita prin sângele nevinovat a multor popoare crestine, decimate, subjugate si calcate in picioare fara pic de mila si respect fata de cultura si oamenii lor.
    Se mândresc cu Istanbulul. Dar ce este Istanbulul? Cui apartine de fapt? Adevarul este ca fara el ei ar fii niste muritori de foame. Dar cine nu stie ca acest Istanbul este de fapt pamânt grecesc, crestinesc din care ei au ras majoritatea simbolurilor si pe care l-au cotropit decimând populatia crestina din Constantinopol in doar doua zile de ocupatie. De ce oare aceste popoare vor si cer tot timpul drepturi dar nu vorbesc in nici o clipa de obligatii? De ce tot timpul cer drepturi in statele in care emigreaza, se bat cu pumnul in piept ca ei vor sa isi pastreze cultura dar dispretuiesc valorile si cultura occidentala?
    Obligatia lor morala si istorica este ca cel putin sa ceara scuze pentru milioanele de morti pe care i-au provocat dea lungul a sute de ani atâtor natiuni, sa dea inapoi grecilor si armenilor propietatiile de care i-au despuiat pe stramosii lor si, de ce nu, sa dea înapoi macar parte din sutele de kilograme de aur pe care de-a lungul a 500 de ani l-au furat popoarelor crestine din Balcani.
    Pacat ca in Primul razboi balcanic bulgarii au tradat cauza crestina si in loc sa lupte cot la cot cu sârbii si grecii pentru recucerirea unuia dintre cele mai mari simboluiri ale crestinatatii i-au abandonat pierzându-se cea mai mare oportunitate pe care crestinii au avut-o sa recucereasca ceea ce niciodata nu ar fii trebuit sa cada in mâna turcilor, Constantinopolul. Pacat ca a lipsit viziunea, taria, uniunea si spiritul pentru a recucerii acest teritoriu.
    In fine, istoria este scrisa dar cine o cunoaste stie cine este fiecare.
    Este adevarat ca lumea se schimba dar sunt lucruri care nu se uita si ramân intiparite in constiinta popoarelor. Vorbim de integrare, drepturi, libertati. In Europa la ora actuala musulmanii au drepturi cu care crestinii din tarile arabe nici nu viseaza macar. Vorbim de toleranta dar se pare ca aceasta toleranta o aratam tot timpul noi si nu sunt semnale din partea lor. Vor sa ridice moschee in toata Europa pe când crestiniii din tarile arabe trebuie sa se ascunda, sunt marginalizati si in multe ocazii asasinati. Este ciudat sa auzi un individ ca Ghadafi amanintând Elvetia cu razboiul sfânt pentru ca elvetienii au decis prin referendum interzicerea construirii de moschee in tara lor. Cunosc marocani care inca traiesc cu impresia de El Andaluz(Andalucia) este a lor. Acest fanatism care porneste din lipsa cunoasterii propiei istorii ma face sa ma infior. Cine sunt cotropitorii, noi sau ei ?
    Oare nu este logic sa faca un efort sa se integreze iar daca nu le place sa-si ia traistuta si sa se duca acasa si sa-i lase pe cei care vor sa convietuiasca in pace. De ce au venit? De ce nu cauta sa se intergreze in loc sa incerce sa schimbe o lume si niste valori care exista deja si in care ei s-au autoinvitat?
    Ca imigrant nu poti avea pretentia ca tara care te-a primit sa-si schimbe obiceiurile si cultura pentru tine. Ei au existat inainte ca tu sa mergi acolo si fiecare ar trebuii sa respecte obiceiurile locului. Se poate contribuii la imbogatirea unei culturi dar nicidecum nu se poate impune cultura ta in detrimentul celei autohtone. Din cauza acestor conceptii gresite pe care o au ANUMITI musulmani se creeaza tensiuni si conflicte care duc la atentate ca cele din Anglia sau Spania.
    Este ca si cum cineva te primeste in casa lui ca invitat, iti da de mâncare iar dupa un timp îi spui ca trebuie sa îsi schimbe forma de a traii si obiceiurile si sa le adopte pe ale tale.
    Ar fii multe de spus dar ma limitez in a spune ca TURCIA nu ar trebuii sa intre in Uniunea Europeana atâta timp cât nu recunoaste cine este de fapt si nu termina cu aceasta politica agresiva si cu acest dispret pe care îl arata. Blocajul porturilor sale pentru vasele cipriote si atitudinea fata de Cipru sunt unul din putinele exemple ca acest popor înca mai are în vene sânge de cotropitor.

  2. elis says:

    Adrian, ei nu vor schimba nimic si nici noi, din pacate!!!!!

  3. Despre "elis", cateva fraze. says:

    Alteta Voastra,
    O atitudine ca aceasta:
    “…ei nu vor schimba nimic si nici noi, din pacate!!!!!,”
    ar putea fi catalogata in “varii” expresii spontane.
    .
    “Îşi merită viaţa, libertatea, numai acela ce zilnic şi le cucereşte ne’ncetat”.
    (Goethe în Faust)

  4. ruxy says:

    nu stiu ce parere ai tu despre turci,dar iti spun ca sunt cei mai sufletisti …si iti spun ca am prieteni si chiar sunt cu un turc….nu o sa auzi de la ei sa injure o fata…sau sa o bata…orice ai zice nu sunt ca romanii;)…..

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54677043
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate