Istanbul

Bosphorus,-Istanbul,-Turkey-787836

Am fost prezent in Republica Turcia cu ocazia zilei nationale a tarii, in zilele de 29-31 octombrie. Am avut intâlniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Izmir. La Istanbul, am fost oaspetele Universitatii Camerei de Comert si am avut o intrevedere cu conducerea Universitatii Bilgi.

De-a lungul ultimilor patru ani, am fost in vizita si am conferentiat la “Middle East Technical University” din Ankara, la Universitatea Yeditepe din Ankara, la universitatile Bogazici (Bosphorus) din Istanbul, Bilkent din Ankara si la Universitatea Camerei de Comert din Istanbul.

Turcia este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai României. In afara de volumul remarcabil al comertului bilateral, un numar de peste 10,000 de companii cu capital turc dezvolta activitati pe tot intinsul tarii noastre.

Turcia este o tara de mari proportii, la scara europeana, intinzându-se pe o suprafata de 783,562 de kilometri patrati. Are o populatie de 77 milioane de locuitori, intr-o accelerata crestere, de la an la an. Media de vârsta a tarii este de 27 de ani.

Am vizitat Republica Turcia intre anii 2005-2009, in calitate de Reprezentant Special al Guvernului României sau ca invitat al Summit-ului anual pe teme strategice al Grupului Marmara.

Asa cum spuneam, in multe rânduri am tinut conferinte la universitatile din Ankara si Istanbul. Consider ca studentii din tarile noastre, ca de altfel toti tinerii din statele Orientului european, au nevoie sa fie la curent cu schimbarile care se produc in sistemul international si sa le inteleaga, pe masura ce transformarile se produc. Exista, in afara de dimensiunea academica, o sfera a cunoasterii si a analizei fenomenului contemporan pe care studentii o pretuiesc si o doresc parte a orizontului lor cultural si profesional.

De aceea, numarul conferintelor tinute in fata studentilor si elevilor din România si din tarile vizitate de mine, in ultimii sapte ani, a ajuns actualmente la 300.

Sunt convins ca o dezvoltare sustinuta a colaborarii economice si educationale dintre Turcia si România va fi, in continuare, de mare folos tarilor noastre si regiunii.

4

6

10 comentarii

  1. Principele Radu in vizita in Republica Turcia
 says:

    Ankara si Istanbul, 8-11 martie 2005

    Marti 8 martie, Alteta Sa Regala Principele Radu, Reprezentantul Special al Guvernului României, s-a intâlnit la Ankara cu vice Prim-ministrul si ministrul Afacerilor Externe, ES dl Abdullah Gül.

    In aceeasi zi, Principele Radu a avut o intalnire cu ES dl Vecdi Gonul, ministrul Apararii Nationale al Republicii Turcia si cu ES dl Atilla Koc, ministrul Culturii si Turismului.

    La Mausoleul ridicat in memoria primului presedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, Principele Radu a luat parte la o ceremonie militara de depunere a unei coroane la locul de veci al marelui om de stat al Turciei.

    Principele Radu s-a intalnit cu conducerea publicatiei economice Black Sea Trend Review, iar apoi cu reprezentanti ai Consiliului de Afaceri Turco-Roman.

    Miercuri 9 martie, la “Middle East Technical University”, Principele Radu s-a intâlnit cu presedintele universitatii, cu profesorii si studentii si a tinut conferinta “Romania, o contributie europeana”.
    Reprezentantul Special a avut o intalnire la Uniunea Camerelor de Comert, Industrie si a Burselor de Marfuri din Turcia, unde a dialogat cu presedintele Uniunii, dl Rifat Hisarciklioglu. Principele Radu a vizitat compania aerospatiala TAI (Tusas Aerospace Industries) si s-a intalnit cu managerul general al companiei, dl Oktay Tezsezen.

    In seara de miercuri 9 martie, Principele Radu a participat la un dineu oferit in onoarea sa de ambasadorul Romaniei la Ankara, ES dl Constantin Grigorie.

    Joi 10 martie, Principele Radu a vizitat, la Istanbul, Universitatea “Yeditepe” (Universitatea celor Sapte Coline), unde s-a intalnit cu presedintele si rectorul universitatii, cu membri ai Senatului si cu studenti. La Universitatea “Yeditepe”, Principele Radu a tinut o prelegere “Romania si Turcia, in drumul lor catre Uniunea Europeana.”

    Principele Radu a fost primit, la resedinta patriarhala din Istanbul, de Patriarhul Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I.

    In aceeasi seara, principele Radu a luat parte la un dineu oferit in onoarea sa de consulul general al Romaniei la Istanbul, dl Radu Gabriel Safta.

    Vineri 11 martie, La Istanbul, Principele Radu s-a intalnit cu dl Kadir Topbas, primarul general al municipiului Istanbul, precum si cu dl Muammer Guler, prefectul orasului. Principele Radu a dat un interviu ziarului turc in limba engleza “Turkish Daily News”. In incheierea vizitei, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a avut o intrevedere cu reprezentanti ai Camerei de Comert din Istanbul.

  2. Vizita in Turcia, 2006 says:

    Palatul Elisabeta, 6 octombrie 2006
     
    Aflat intr-o vizita oficiala de doua zile in Turcia (Istanbul), ASR Principele Radu, Reprezentant Special al Guvernului României, l-a intalnit ieri la sediul Patriarhiei Ecumenice pe Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Dialogul s-a purtat pe teme cum ar fi cooperarea intre confesiuni si religii, pacea in lume precum si apropiata vizita in Turcia a Sanctitatii Sale Papei Benedict al XVI-lea. Patriarhul ecumenic a invitat pe Principele Radu sa participe in anul 2007 la Simpozionul mondial privind protectia mediului incojurator pe care Patriarhul ecumenic il organizeaza impreuna cu secretarul general al ONU.
     
    Principele Radu a mai vizitat Biserica Sfânta Mucenita Parascheva, care este temporar Lacasul Sfânt de rugaciune al Comunitatii Ortodoxe Romane din Turcia si Manastirea Izvorul Tamaduirii in incinta careia se afla si necropola patriarhilor de Constantinopol.
     
    Tot ieri, Principele Radu a vizitat Universitatea Bogazici (Bosfor) unde a sustinut conferita cu tema “Romania – o contributie europeana” si a raspuns intrebrilor studentilor si profesorilor turci referitoare la etapele integrarii Romaniei in UE, identitatea europeana, politicile de cooperare in regiunea Marii Negre si multe altele. Alteta Sa a mai vizitat campusul universitar si “Cultural Heritage Museum”, unde se afla camera in care a stat Regina Maria a Romaniei in 1928, 1932 si 1934.
     
    Reprezentantul Special al Guvernului României s-a intâlnit cu dl. Murat Yalcintas, Presedintele Camerei de Comert din Istanbul, cu Akkan Suver, Presedintele Fundatiei Marmara si cu ziaristii publicatiei “Zaman” (600.000 exemplare zilnic).

  3. Principesa Margareta si Principele Radu viziteaza Turcia says:

    Palatul Elisabeta, 27 aprilie 2007

    In perioada 24-29 aprilie 2007, Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu ai României au efectuat o vizita oficiala in Republica Turcia.

    La sediul Parlamentului Republicii Turcia din Ankara, Principele Radu s-a intâlnit cu Ministrul Energiei si Resurselor, domnul Hilmi Guler. In cadrul intrevederii au fost discutate proiectele comune ale României si Turciei.

    Principele Radu s-a aratat interesat de experienta Turciei in realizarea de proiecte de mare anvergura, mai ales pentru faptul ca, in urmatorii 6 ani, România va trebui sa depuna proiecte pentru atragerea unei sume de 33 de miliarde de euro, alocati de UE României prin intermediul fondurilor structurale.

    Principele Radu s-a intâlnit la Ankara si cu Ministrul Culturii si Turismului, domnul Atilla Koc. Discutiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe ideea dezvoltarii turismului in România, experienta Turciei in acest sens fiind edificatoare. Anul acesta se preconizeaza ca peste 23 de milioane de turisti vor vizita Turcia, in timp ce peste 8 milioane de cetateni turci vor calatori in strainatate in scop turistic.

    Tot in cursul acestei vizite, Principesa Margareta si Principele Radu au fost primiti la sediul Patriarhiei Ecumenice de catre Sanctitatea Sa Bartholomew I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

    Reprezentantul Special al Guvernului a avut o intrevedere la Ankara cu presedintele Uniunii Camerelor de Comert si Burselor de Marfuri, domnul Rifat Hisarciklioglu.

    Discutiile s-au concentrat pe prezenta din ce in ce mai numeroasa si mai activa a companiilor turcesti in economia romaneasca. In momentul de fata, din acest punct de vedere, Turcia se situeaza pe pozitia a treia pe piata romaneasca, cu un numar de peste 10.000 de companii cu capital turcesc. Totodata, au fost relevate oportunitatile in legatura cu dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, terestre si fluviale, Dunarea fiind considerata de domnul Rifat Hisarciklioglu un avantaj important al României, insa insuficient exploatat.

    Principele Radu a vizitat Camera de Comert din Istanbul, unde s-a intâlnit cu presedintele acesteia, domnul Murat Yalcintas si a tinut o prelegere in fata studentilor si profesorilor Universitatii Camerei de Comert. In cadrul prelegerii, Principele Radu s-a referit la avantajele pe care le poate aduce România Uniunii Europene in domeniul securitatii si apararii, precum si in cel al culturii si educatiei.

    O alta universitate vizitata a fost Universitatea Bilkent din Ankara, unde Principele Radu a sustinut prelegerea cu titlul “What does Romania contribute to the European Union”. In cadrul acestei vizite, Alteta Sa Regala a mai vizitat campusul, biblioteca, impresionanta sala de concerte cu o capacitate de peste 800 de locuri si a discutat cu studentii si profesorii universitatii.

    In timpul vizitei in Turcia, Principele Radu s-a intalnit cu oamenii de afaceri turci, reprezentanti ai unor companii importante cum ar fi: Uniunea Camerelor de Comert si Burselor de Marfuri (TOBB), Asociatia Contractorilor din Turcia si Tekfen Holding Co. Inc.

    Altetele Lor viziteaza au mai vizitat Universitatea Bogazici din Istanbul si Biserica Sfanta Mucenita Parascheva din Istanbul, unde au participat la o slujba oficiata de Sfintia Sa Petru State. Cu aceasta ocazie, Altetele Lor s-au intalnit cu membri ai comunitatii romane din Istanbul.

  4. Liviu S., Medias says:

    Buna ziua Alteta,

    Sunt un simplu cetatean provincial, insa sunt interesat de programul Romania Altfel. Ce presupune el? Am incercat, insa poate nu indeajuns, sa gasesc mai multe informatii despre acesta. Cum poate functiona un program amplu (banuiesc ca nu poate fi altfel) fara un sprijin politic?

    Multumesc

  5. Raspuns dlui Liviu S. says:

    Domnule doctor,

    Va multumesc pentru mesaj. România Altfel nu este un program. Este un fel simplu si concis de a spune ca Familia Regala propune României sa se reintoarca la un set de principii si valori care sa o consolideze ca stat si natiune. Asa cum a facut-o, in ultimii 143, de când Casa Regala exista.

    Asadar, nu este vorba despre vreo strategie sau vreun program politic, ci despre o prezenta constanta in viata publica româneasca, circumscrisa “Viziunii pe 30 de ani pentru România”, pe care o puteti gasi pe oricare din siturile noastre.

    Expresia “România, altfel” a aparut o data cu anuntarea candidaturii mele la Presedintia României. Am dorit astfel sa vorbesc concis si la obiect, stiind ca de data aceasta ma adresez unui numar de mai multe miloane de oameni care nu au posibilitatea, capacitatea sau timpul necesar pentru a aprofunda principiile si valorile in care noi credem.

    Va invit sa cititi blogul si situl meu, pentru a intelege mai mult despre cum vad o altfel de Românie si, mai ales, despre cum vedem noi pozitionarea membrilor Familiei Regale fata de prezentul si viitorul puterii in tara noastra.

    Va multumesc pentru interesul pe care l-ati manifestat, scriind acest mesaj.

    Cu toata consideratia,
    Radu al României

  6. Aveti intr-adevar o multitudine de proiecte,turnee,care va cer suprasolicitarea si poate o jertfa mare,dar merita.Chiar daca sunteti inca intristat de cele intamplate din partea politicienilor,mergeti mai departe.Intr-adevar,din articolele pe care le ediatati,avem ce invata noi cei de rand.Intr-adevar,sunteti o adevarata enciclopedie culturala pe care o citesc cu mare placere,caci de la un om invatat csa dvs am ce invata.
    Nu regretati jertfele care le faceti pentru tara.Intr-o zi ele isi vor arata rodul.

  7. casleanu giorgica, galati says:

    D-le Liviu S. din Medias, o parte dintre sustinatorii Principelui Radu din scurta campanie electorala, ne-am propus infiintarea unei miscari civice cu denumirea de Miscarea Romania Altfel. Daca doriti sa aflati ce ne propunem , tastati denumirea miscarii si intrati astfel pe forumul nostru, unde ve-ti gasi informatiile necesare. Va asteptam!

  8. raul constantin says:

    buna ziua,

    tocmai in sprijinul ideii de “Romania altfel”, va rog sa ne ajutati in problema votului pentru presedinte.
    cu siguranta ca dvs. ati avut posibilitatea de a cunoaste candidatii si altfel dacat prin intermediul mass-media

    cu respect,
    raul constantin

  9. Ercean Raimonda says:

    Am o stima deosebita pentru D-viastra si pentru eforturile pe care le faceti pentru a promova interesele tarii noastre.Dar pentru ca sunt crestina si am incredere in profetiile Biblice asi dori din toata inima sa va atrag atentia asupra unei profetii :DANIEL 2:44;,,Şi, în zilele acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat care nu va fi nimicit niciodată. Regatul acesta nu va trece în stăpânirea altui popor. El va zdrobi şi va pune capăt tuturor acestor regate şi el însuşi va dăinui pe timp indefinit,” ACEST REGAT SAU IMPARATIE cum se mai cunoaste este Imparatia lui Dumnezeu ,condusa de Fiul sau Isus Cristos ,imparatie pe care cerem in rugaciunea sa vina.<,Vie Imparatia ta.Sa se faca vointa ta ,precum in cer asa si pe pamant.”
    El va zdrobi şi va pune capăt tuturor acestor regate şi el însuşi va dăinui pe timp indefinit,Atunci noi cei care suntem crestini nu este indicat sa ne amestecam in conducerea tarilor.Si istoria dovedeste ca lumea merge din rau in rau si ca niciun conducator uman nu a reusit sa scape omenirea de coruptie,foamete,razboaie,boli,moarte.Dar Imparatia lui Dumnezeu va face acest lucru.A fost dovedit de Isus Cristos de cand a fost pe pamant.El a avut mila de cei sarmani,a vindecat si bolnavi,a inviat chiar si mortii.Deci si-a dovedit capacitatea de rege perfect.Va repet ,va stimez pentru eforturile depuse pentru binele tarii ,dar in CARTEA BIBLICA IEREMIA 10:23 ESTE SCRIS:,,Ştiu bine, o, Iehova, că nu-i aparţine omului pământean calea sa. Nu poate omul care umblă nici măcar să-şi conducă paşii”.

  10. Cei 10 "Daca" says:

    “1. Daca vrei sa faci un bine, atunci fa-l cand este nevoie.
    2. Daca poti sa faci pe cineva fericit, nu sta pe ganduri.
    3. Daca dai ceva, nu astepta ca fapta sa se intoarca.
    4. Daca primesti ceva, da mai departe.
    5. Daca nu poti sa ajuti pe cineva,
    spune-i-o in asa fel incat sa nu o recepteze ca pe un refuz.
    6. Daca poti sa construiesti ceva, nu distruge.
    7. Daca poti, fii hotarat in ceea ce spui si ceea ce faci.
    8. Daca devii celebru, ramai modest.
    9. Daca esti nervos, nu-ti descarca nervii pe altii.
    10. Daca faci o observatie, nu jigni”.
    (Chris Simion)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53907009
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate