Intoarcerea Regelui la Peles

peles-3.jpg

Joi 5 iunie, alături de creştinii ortodocşi din lumea întreagă, românii sărbătoresc „Înălţarea”, ziua în care Domnul Nostru Isus Hristos S-a înălţat la Ceruri pentru a-şi regăsi Tatăl, împlinind astfel Misterul Pascal.

Tot pe 5 iunie, anul acesta, românii sărbătoresc Ziua Eroilor. Sunt comemoraţi eroii din toate timpurile, mai ales cei care şi-au dat viaţa în Războiul de Independenţă şi în Primul şi al Doilea Războaie Mondiale.

peles-1.jpg

In ziua de joi 5 iunie, Majestatea Sa Regele Mihai I păşeşte din nou în căminul său şi al strămoşilor săi, de care fost despărţit forţat timp de saizeci de ani. Deşi a fost îndepărtat fizic, timp de mai bine de o jumătate de secol, de locurile şi oamenii pe care îi iubea, Regele nu a încetat nicio clipă să fie aproape de ele cu spiritul şi cu inima.

peles-10.jpg

Castelul Peleş este mai mult decât o casă sau decât Scaunul Familiei Regale a României. Domeniul Regal Sinaia, construit de Regele Carol I, este simbolul naţiunii române independente, unificate şi consolidate statal.
peles-5.jpg

Au trecut saizeci de ani de când am fost ultima oară în acest loc, câminul de care am fost despărţit cu trupul dar niciodată cu sufletul, în lungii ani de exil. Astăzi, cu inima împăcată, într-o Românie liberă şi în plină dezvoltare, vă urez tuturor: Bine aţi venit în casa mea!, a spus Majestatea Sa Regele Mihai.

Istoric

Castelul Peleş este o capodopera a stilului neo-renascentist german. Comandată de Regele Carol I la Sinaia, construcţia a fost începută în 1873. Castelul Peleş nu reprezintă doar Scaunul Familiei Regale Române, ci şi centrul simbolic al unei Românii unite şi unificate. Castelul a fost reşedinţa de vară a Regilor României iar în zilele noastre se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate ale ţării.

peles-4.jpg

Primul architect angajat pentru coordonarea lucrărilor la castel a fost Wilhelm von Doderer (1825-1900), din Viena, şi, ulterior, germanul Johannes Schultz (1876-1883). Între 1893 şi 1914 arhitectul ceh Karel Liman a adus câteva completări. Acelaşi architect avea să supravegheze şi şantierul castelului Pelişor (1889-1903), viitoare reşedinţă a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

În realitate, Peleş este un palat, care a fost denumit, cu afecţiune, castel. Influenţele saxone pot fi observate pe faţadele curţii interioare, în ornamentele similare arhitecturii alpine caracteristice Europei de Nord şi în frescele alegorice pictate de mână. Decoraţiile interioare reflectă influenţa barocă în lemnul masiv lucrat cu măiestrie şi ţesăturile de excepţie.

peles-6.jpg

Castelul Peleş are 160 de camere şi un turn central cu o înălţime de 66 m. La momentul inaugurării, era una dintre cele mai moderne clădiri ale timpului şi primul castel care funcţiona integral cu energie electrică.

Castelul Peleş a găzduit, pe parcursul anilor, numeroşi oaspeţi de marcă, de la capete încoronate la personalităţi politice şi artişti. Împăratul Franz Joseph I al Austriei, unul dintre cei mai puternici oameni ai vremii, înrudit cu Familia Regala a României, i-a vizitat aici in 2 octombrie 1896 şi a plecat spunând: Castelul Regal este impresionant, si fiecare lucru este plasat la locul potrivit, cu mult bun gust. Am făcut lungi plimbări în munţi, apoi ne-am oprit pentru un picnic pe iarbă, înconjuraţi de muzica ţiganilor. Am făcut multe fotografii, iar atmosfera a fost extrem de plăcută.

peles-7.jpg

Un successor al împăratului Franz Joseph, Alteţa Sa Imperială şi Regală Otto, Arhiduce al Austriei, va vizita pe 11 iunie anul acesta Castelul Peleş, cu ocazia Nunţii de Diamant a Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana.

Pe lângă oaspeţii de rang regal, mari artişti precum George Enescu, Sarah Bernhardt, Jacques Thibaud sau Vasile Alecsandri au vizitat deseori Castelul Peleş, la invitaţia Reginei Elisabeta, ea insăşi o scriitoare prolifică sub pseudonimul Carmen Sylva.

peles-9.jpg

Situatia juridica a Castelului

Domeniul Regal Sinaia a luat fiinţă prin cumpărarea, cu fonduri personale, de către Regele Carol I, a unui teren aflat în proprietatea Eforiei Spitalelor Civile, în apropierea Mânăstirii Sinaia. Pe acest teren, Regele a construit Castelul Peleş, adăugând, treptat, parcele cumpărate de la locuitorii din vecinătate. Regele Carol I a fost permanent atent ca nicio cheltuială pentru construcţia Castelului să nu se facă din Lista Civilă, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei (care aparţineau Statului şi erau puse la dispozitia Regelui ca Şef de Stat).

Dupa decesul lui Carol I, castelul s-a transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat mai departe moştenire, în mod direct, Regelui Mihai, alături de întreg Domeniul Regal Sinaia. Singurul Rege care a locuit efectiv în Castelul Peleş a fost Carol I. Regele Ferdinand şi Regele Mihai au locuit în Castelele Pelişor şi Foişor. Cu toate acestea, Castelul Peleş, simbol al statalităţii României, a fost permanent folosit de Regi pentru evenimente de stat şi private.

După abdicarea forţată a Regelui Mihai în 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietăţile, Castelul Peleş fiind declarat muzeu de stat în 1953. În ultimii ani ai dictaturii (între 1975-1990), întreaga zonă a fost închisă, accesul fiind permis numai personalului administrativ şi militar.

După decembrie 1989, castelele Peleş şi Pelişor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foişor, locul unde s-a născut Regele Mihai, a rămas reşedinţă a protocolului de Stat.

În 2001, a fost propusă o lege care prevedea un regim special de retrocedare. Statul propunea 30 milioane de Euro Regelui pentru a putea păstra castelele Peleş, Pelişor, Foişor şi celelalte clădiri de pe domeniu. Proiectul a fost însa atacat cu succes pentru neconstituţionalitate. Faţă de această situaţie, Familia Regala a hotărât revedincarea Domeniului Regal Peles potrivit dreptului comun (Legea 10 / 2001 aşa cum a fost modificată prin Legea 247 / 2005), care prevede restituirea integrală în natură a tuturor bunurilor confiscate de regimul comunist. În anul 2006, acţiunea în justiţie a dat roade, Domeniul Regal Peleş fiind în prezent pus în posesie şi întabulat pe numele Majestăţii Sale Regelui. Nicio despăgubire bănească nu a fost acordată.

Cu toate că este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinaţia Castelelor Peleş, Pelişor şi Foişor pentru o perioadă de 3 ani, actualii chiriaşi (Statul Român, Ministerul Culturii şi Cultelor şi RAPPS, fiecare responsabil de o clădire diferită) urmând să continue exploatarea imobilelor în cauză.

De altfel, Majestatea Sa a decis să păstreze pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. Castelul Pelişor va fi folosit de Familia Regală, în timp ce Castelul Foişor va continua să fie dedicat protocolului de stat, pentru vizitele înalţilor oaspeţi. În acest sens, s-a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Guvernul României.

peles-8.jpg

14 comentarii

  1. Rompres, 2 iunie 2008 says:

    10:59 Regele Mihai I se întoarce joi la Castelul Peleş

    Bucureşti, 2 iun /Rompres/ – Regele Mihai I se întoarce la Castelul Peleş, după 60 de ani, evenimentul urmând să aibă loc joi, a informat biroul de presă al Majestăţii Sale.

    Regele, proprietar de drept al Domeniului Regal Sinaia, va fi însoţit de Regina Ana şi de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu.

    ‘Regele va primi invitaţi de onoare în castelele Peleş şi Pelişor. Majestatea Sa îşi doreşte ca o parte a şederii la Domeniul Regal Sinaia să o petreacă în intimitate, cu familia şi cu cei câţiva invitaţi, şi, de asemenea, să îi salute pe toţi cei care vor dori să împărtăşească emoţia acestui moment, în grădina castelului’, se arată în comunicatul amintit.

    Joi, la ora 11.25, în Holul de Stat, Regele va lua cuvântul în faţa celor prezenţi, iar la ora 11.40, Familia Regală va ieşi în balconul Castelului Peleş pentru a-i saluta pe cei prezenţi în grădină. Pentru prima oară în ultimii şaizeci de ani, Poarta Suveranilor va fi deschisă, iar Familia Regală va păşi afară din Castelul Peleş pe această poartă.

    Familia Regală va parcurge pe jos distanţa dintre castelele Peleş şi Pelişor. Şederea la Pelişor va începe la ora 12.00 şi va avea un caracter privat.

    Pentru acţiunile desfăşurate în exterior, accesul presei şi al publicului va fi liber, în limita condiţiilor de siguranţă.

    Majestatea Sa se întoarce în Castelul Peleş, Căminul Regilor şi al Reginelor României, pe 5 iunie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc ‘Înălţarea’, iar românii – Ziua Eroilor.

    ‘Castelul Peleş este mai mult decât o casă sau decât Scaunul Familiei Regale a României. Domeniul Regal Sinaia, construit de Regele Carol I, este simbolul naţiunii române independente, unificate şi consolidate statal’, se arată în comunicatul remis de biroul de presă al Majestăţii Sale.

    Se mai arată că deşi ‘a fost îndepărtat fizic, timp de mai bine de o jumătate de secol, de locurile şi oamenii pe care îi iubea, Regele nu a încetat nicio clipă să fie aproape de ele cu spiritul şi cu inima’.

    Castelul Peleş este o capodoperă a stilului neo-renascentist german. Comandată de Regele Carol I la Sinaia, construcţia a fost începută în 1873. Castelul a fost reşedinţa de vară a Regilor României iar în zilele noastre se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate ale ţării.

    Primul arhitect angajat pentru coordonarea lucrărilor la castel a fost Wilhelm von Doderer (1825-1900), din Viena, şi, ulterior, germanul Johannes Schultz (1876-1883). Între 1893 şi 1914 arhitectul ceh Karel Liman a adus câteva completări. Acelaşi arhitect avea să supravegheze şi şantierul castelului Pelişor (1889-1903), viitoare reşedinţă a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

    Influenţele saxone pot fi observate pe faţadele curţii interioare, în ornamentele similare arhitecturii alpine caracteristice Europei de Nord şi în frescele alegorice pictate de mână. Decoraţiile interioare reflectă influenţa barocă în lemnul masiv lucrat cu măiestrie şi ţesăturile de excepţie.

    Castelul Peleş are 160 de camere şi un turn central cu o înălţime de 66 m. La momentul inaugurării, era una dintre cele mai moderne clădiri ale timpului şi primul castel care funcţiona integral cu energie electrică.

    Împăratul Franz Joseph I al Austriei, unul dintre cei mai puternici oameni ai vremii, înrudit cu Familia Regală a României, a apreciat castelul ca fiind unul ‘impresionant’, unde ‘fiecare lucru este plasat la locul potrivit, cu mult bun gust’. Printre cei care au vizitat castelul s-au numărat: Alteţa Sa Imperială şi Regală Otto, Arhiduce al Austriei, George Enescu, Sarah Bernhardt, Jacques Thibaud şi Vasile Alecsandri.

    Domeniul Regal Sinaia a luat fiinţă prin cumpărarea, cu fonduri personale, de către Regele Carol I, acesta fiind atent ca nicio cheltuială pentru construcţia Castelului să nu se facă din Lista Civilă, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei (care aparţineau Statului şi erau puse la dispoziţia Regelui ca Şef de Stat).

    După decesul lui Carol I, castelul s-a transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat mai departe moştenire, în mod direct, Regelui Mihai, alături de întreg Domeniul Regal Sinaia. Singurul Rege care a locuit efectiv în Castelul Peleş a fost Carol I. Regele Ferdinand şi Regele Mihai au locuit în Castelele Pelişor şi Foişor. Cu toate acestea, Castelul Peleş a fost permanent folosit de Regi pentru evenimente de stat şi private.

    După abdicarea forţată a Regelui Mihai în 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietăţile, Castelul Peleş fiind declarat muzeu de stat în 1953. În ultimii ani ai dictaturii (între 1975-1990), întreaga zonă a fost închisă, accesul fiind permis numai personalului administrativ şi militar.

    După decembrie 1989, castelele Peleş şi Pelişor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foişor, locul unde s-a născut Regele Mihai, a rămas reşedinţă a protocolului de Stat.

    În 2001, statul a propus 30 milioane de euro Regelui pentru a putea păstra castelele Peleş, Pelişor, Foişor şi celelalte clădiri de pe domeniu, dar proiectul de lege în acest sens a fost atacat cu succes pentru neconstituţionalitate. Familia Regală a hotărât revendicarea Domeniului Regal Peleş potrivit dreptului comun, iar în 2006, acţiunea în justiţie a dat roade. Domeniul Regal Peleş este în prezent pus în posesie şi întabulat pe numele Majestăţii Sale.

    Cu toate că este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinaţia Castelelor Peleş, Pelişor şi Foişor pentru o perioadă de trei ani. Majestatea Sa a decis să păstreze pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. Castelul Pelişor va fi folosit de Familia Regală, în timp ce Castelul Foişor va continua să fie dedicat protocolului de stat, pentru vizitele înalţilor oaspeţi. În acest sens, s-a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Guvernul României. ROMPRES/(AS)

  2. C B says:

    Am vizitat Domeniul Peles de curand.

    Castelul Peles are o frumusete aparte. Castelul Peles chiar are caldura, traditia si istoria care sunt necesare unei locuinte. Cred ca locuinta are un rol fundamental in viata fiecaruia dat fiind ca o mare parte din timp ne-o petrecem in locuinta si acolo se intampla evenimentele fundamentale din viata omului, alaturi de familie.

    Faptul ca Majestatea Sa Regele s-a intors “acasa” este un simbol puternic!

    Traiasca Regele!

  3. Vlad Radu Poenaru says:

    Ramin bucurosc cind vad ca treptat echilibrul si ordinea se restabilesc in Romania. Cu toate ca se trateaza de o victorie particulara a familiei regale, acest fapt are un efect psicologic de amploare nationala. Din nefericire nu toti romanii care au avut propietatile sale furate de comunisti au avut aceasta victorie, dar castelul peles este mult mai presus de o fantastica propietate, este un simbol al unitati si intregirii nationale. Ma simt si eu victorios la urma mea, simt ca noi romanii am cistigat, am invins minciuna, furtul si dezordinea. Inca avem mult de parcurs si de invins, dar sintem pe o buna cale.
    Domnul sa binecuvinteze Poporul Roman si Familia Regala!

  4. Adrian Halga says:

    Alteta Voastra Regala,

    Sunt nespus de fericit ca in final Domeniul Regal Peles a fost retrocedat Majestatii Sale Regele Mihai. Sper ca in viitor Palatul Regal va avea aceeasi soarta.
    Castelul Peles nu este numai o bijuterie arhitectonica a renasterii germane si un simbol al independentei statului, ci este intr-un fel actul de nastere al Marii Uniri de la 1918. Nu trebuie sa uitam ca Regele Carol I a fost promotorul unirii tuturor romanilor si ca a sprijinit lupta lor de dincolo de Carpati. Intrebat fiind de ce a ales ca resedinta de vara a Regilor Romaniei sa fie tocmai la granita cu Austro-Ungaria el a afirmat ca situatia se va schimba, adica a fost convins ca nepotul sau Regele Ferdinand I ii va reuni pe toti fii tarii la sanul aceleiasi mame. Astazi Castelul Peles, scaunul Familiei Regale, este in centrul Romaniei.

    Cu lealitate,
    Adrian Halga

  5. A.Fagarasanu says:

    Felicitari pentru acest moment deosebit! Voi fi la Sinaia! Sper sa vina cat mai multi romani!

    Traiasca Regele!
    Traiasca Dinastia!
    Traiasca Romania!

  6. Bogdan B. says:

    Sunt ploiestean si am – ca si multi alti prahoveni – o slabiciune pentru Sinaia si Castelul Peles. Inainte de a parasi tara am facut o ultima vizita la castel pentru a imi lua ramas bun de la un loc magic pe care l-am descoperit cu adevarat in 1990. Imi pare nespus de bine ca dreptatea a invins si Majestatea Sa Regele Mihai are sansa sa se reintoarca cu adevarat acasa dupa 60 de ani. Traiasca Regele! Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!

  7. maria spandonide says:

    Buna ziua Alteta,emotionant,inaltator(doar sarbatorim Inaltarea Domnului nostru Isus Cristos)fericit si deosebit de important acest eveniment pentru tara si pentru Casa Regala de Romania.Cu regretul de a nu fi prezenta doresc Majestatilor Lor multa sanatate si multa putere pentru a rezista oricaror greutati ale vietii.Sunt fericita,multumita si mindra ca sunt contemporana cu acesti membrii ai Casei Regale de Romania.Doamne AJuta!Cu deosebita consideratie,Maria Spandonide

  8. Av. Alex. Jadaneant says:

    Majestatii Sale, Regelui Mihai I al Romaniei
    Majestatii Sale, Regina Ana a Romaniei,
    Altetei Sale Regale, Principesei Mostenitoare Margareta a Romaniei,
    Altetei Sale Regale, Principelui Radu al Romaniei,

    Se apropie o zi atat de emotionanta si plina de insemnatate. La Palatul Regal de la Peles se va deschide Poarta Suveranilor, pe unde vor trece Suveranii Romaniei. Sunt convins ca va fi o zi deosebita pentru Rege si pentru intreaga Familie Regala.

    Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta zi si sa ofere intregii Familii Regale clipe de sanatate, binecuvantare si har!

    Cu ganduri de aleasa pretuire si loialitate,

    Alex. Jadaneant

  9. catalin says:

    sunt din sibiu. doresc sa vin maine la ceremonie. ma intreb insa daca accestul publicului este permis inclusiv in castel?
    asptept raspunsul dvs,
    cu stima.

  10. Andrei Bădin says:

    http://www.badin.ro/2008/06/intoarcerea-regelui.html
    Despre reintoarcerea Regelui la Peles live la Antena 3.

  11. Marius says:

    Alteta,
    Sunt bucuros pentru aceasta zi extraordinara. Am urmarit de dimineata la televizor in direct discursul regelui. Sunt fericit ca avem o Casa regala care inca mai stie ce inseamna valori ca respect, onoare si dreptate. Desi aceasta zi ar fi putut avea loc cu multi ani mai devreme, in conditiile in care sistemul de justitie al tarii e cum e, totusi e de apreciat ca aceasta s-a intamplat totusi. Apreciez sinceritatea Regelui si apreciez in continuare actiunile intreprinse de dumneavoastra.

  12. Ionut Sauca says:

    Imi pare rau ca, din cauze obiective, nu am reusit sa urmaresc de la fata locului fericitul eveniment; imi pare insa nespus de bine ca Familia Regala s-a intors in casa sa; pe langa motivele legale pentru care Regele Mihai merita sa se reintoarca la Domeniul Peles, cred ca mai sunt si motive care tin pur si simplu de gust, de stil, de gratie… Regele Mihai, Familia Regala, sunt asociati de drept si natural acestor valori.
    Imi permit un comentariu catre un “ante-comentator”, Catalin: la toate activitatile publice ale Familiei Regale (adica la cele anuntate in presa inainte de a avea loc), accesul publicului a fost permis fara opreliste; ca cetatean obisnuit am participat intai cu teama si stinghereala, crezand ca voi fi oprit la un moment dat, dar nu, cine vrea sa fie de fata la un astfel de eveniment are sansa sa vada “in carne si oase” adevaratii capi ai tarii; un mic exemplu: saptamana trecuta, la pranz, Regina Ana lua pranzul la un restaurant in proximitatea bisericii Stavropoleos; observand-o, as fi dorit sa imi prezint omagiile insa era desigur intr-o actiune privata si, coroborat cu sfiala, nu am facut acest lucru… Acum regret pentru ca presupun ca nu ar fi fost neaparat deranjata de acest lucru. Deci, oricine dorea ar fi putut sa se apropie de Majestatea Sa si sa i se adreseze…

  13. cristina r says:

    Sunt emotionata si fericita pentru acest moment istoric de o insemnatate deosebita.

    Sa ne traiti Majestate!
    Va iubim si cred intr-o Romanie care va imbratisa incet, incet valorile promovate de dumneavostra.

  14. constantin says:

    sunt fost ofiter si actual profesor de istorie. O sa aduc intotdeauna un omagiu Casei regale romanesti, reprezentata prin 2 oamenimari, Regele Carol I si regele Ferdinand. Acest lucru nu inseamna ca si ceilalti 2 ( Carol al II lea si Mihai I ) sunt pentru mine demni de a fi amintiti langa inaintasii lor. Puteti sa le pupati si talpile , voi ce care a-ti scris mai sus. Mihai a fost un las care a permis condamnarea la moarte a lui Ion Antonescu ;i implicit instaurarea comunismului in Romania.Daca era demn, nu trebuia sa mai fie rege dupa 1945. Si eu sunt prahovean si liceul l-am facut in Sinaia. De ce sa fie Pelesul al ui ,cand a fost lasat mostenire poporului roman?
    vai de noi

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53407161
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate