Intoarcerea la adevar

Romania nu s-a nascut acum 89 de ani, asa cum s-a afirmat insistent, in ultimele zile, legat de 1 decembrie 1918. Este bine sa incetam sa re-inventam trecutul, asa cum ni se pare ca ne aranjeaza mai bine.

1867-72-stema_principatului_romania.jpg

Articolul 1 din Constitutia anului 1866 suna astfel: „Principatele Unite Romane constituiesc un singur stat indivizibil, sub denumirea de Romania”. Aceasta lege fundamentala a fost revizuita in 1879, 1884, 1917 si 1923, in acord cu modificarile de structura si întindere a statului, dar a ramas coloana vertebrala a unuia si aceluiasi stat, elementul determinant al continuitatii lui politice. Inceputa la 24 ianuarie 1859, daltuirea statului national modern, unitar si indivizibil, s-a incheiat la 10 mai 1881. Aceasta este statalitatea romaneasca moderna, cu puternice radacini europene.

La data de 1 decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu Romania, iar data a ramas drept simbol al Marii Uniri. Statul roman nu se naste de cate ori i se alipeste sau i se dezlipeste o bucata de pamant. Daca statul roman actual s-ar fi nascut in 1918, atunci Alexandru Ioan si Carol I ar ramane in istorie ca fondatori ai Casei de Economii si Consemnatiuni.

alexandru_ioan.jpg       carol-i.jpg

Tot zilele acestea au inceput sa se vehiculeze cuvinte importante, precum “viziune”, “identitate”, “continuitate”. Este bine ca ele patrund in vocabularul puterii politice si mediatice. Dar aceste virtuti au nevoie sa fie tratate corect, si nu in chip aventurier.

Viziunea se face cu generozitate si cu responsabilitate, nu cu dexteritate si cu interes personal. Identitatea se repara cu loialitate, nu cu oportunitati politice. Continuitatea se innoada prin cunoastere si respect, nu prin dispret la adresa institutiilor si domnia bunului plac.

Asadar, Romania are 141 de ani de cand s-a fondat ca stat modern, condusa de un sef de stat dintr-o dinastie europeana.

Iar continuitatea si identitatea ei, hranite cu instinctul binelui national, se vor vindeca atunci cand fiecare dintre noi va fi dispus sa se intoarca la adevar.

2 comentarii

  1. mihnea says:

    Va informam ca blogul dvs a fost listat pe Codex Politicus, un proiect noncomercial despre influenta noilor forme de media in politica romaneasca. Pentru o imagine de ansamblu a blogosferei politice romanesti, puteti vizita http://digitallights.net

  2. maria spandonide says:

    Buna ziua,ar fi foarte bine daca s-ar lua atituidine in mass media,privitor la tot ce inseamna istoria adevarata a tarii noastre.Generatia mea,cea a anilor 50 si cu siguranta si cei dupa,au invatat o istorie falsificata.Nu putem asa cum bine se spune in articol sa ne reinventam trecutul din ignoranta sau ca poate asa se doreste,dar atita timp cit exista istorici (de buna credinta)si persoane care cunosc documentat adevarul istoric este pacat sa na ne mindrim si sa nu-l elogiem asa cum a fost. Pentru ca,daca tot sarbatorim cu fast si bucurie un asa eveniment este bine sa se stie exact ce se sarbatoreste.Ramineti cu bine,cu deosebita consideratie M.Spandonide

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54818367
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate