Întâlnire cu liceenii de la Colegiul Național “Iulia Hasdeu” din Lugoj

Astăzi, 21 martie 2011, am petrecut dimineața în mijlocul liceenilor de la Colegiul Național “Iulia Hasdeu” din Lugoj. Școala a fost înființată acum mai bine de un secol, în anul 1903. Vizitată de Regele Carol al II-lea în anul 1936, instituția de învățământ păstrează o uimitoare carte de onoare în care figurează, pe prima pagină, semnătura lui George Enescu. Alături, de-a lungul anilor, s-au așezat autografele unor mari oameni de cultură, politici sau de artă.

Colegiul este una dintre mândriile urbei lugojene, comunitate de tradiție și noblețe cu remarcabile rădăcini culturale, politice și științifice. El numără astăzi peste o mie de elevi, dintre care cei mai mulți urmează apoi studii universitare.

Ca în fiecare alt loc de învățământ pe care îl vizitez, am dorit să le vorbesc elevilor despre sistemul instituțional, valori, rostul tinerii generații de a îmbina cunoașterea cu construcția societății de astăzi, despre demnitate și respect, despre etică și iubire, simț al datoriei și – pe cale de dispariție – despre bun-simț, pur și simplu.

Am fost fericit să constat cât de mulți elevi au dorit să fie prezenți la întâlnire, alături de numeroși profesori și de personalități locale, în frunte cu primarul municipiului.

Am vorbit despre rostul statal al Casei Regale, despre activitatea noastră publică de astăzi, despre apropiata aniversare de 90 de ani a Regelui Mihai. Am prezentat, de asemenea, ultimul meu volum, “Provizoratul istoric”.

Dar cel mai frumos și mai fericit moment a fost acela în care tinerii au început să vorbească sau să pună întrebări. Ele au fost nu numai numeroase, ci și pertinente, responsabile și serioase. Chiar și la semnarea volumelor pe care le-am oferit celor prezenți, elevii au ținut să continue seria întrebărilor. Setea lor de cunoaștere, deși bine ostoită de Internet și de Google, arăta nevoia de a împărtăși valori, de a acorda încredere, de a comunica semenilor ceva din propria lor ființă. Dacă nu ar fi fost o întâlnire cu Familia Regală, aș fi spus că dialogul nostru de astăzi a fost un act cu semnificație civică. De fapt, schimbul nostru de idei a atins o parte din viața românească de astăzi, una aflată într-o stare avansată de slăbiciune: identitatea, sensul devenirii noastre, fibra instituțională românească și reprezentativitatea statală.

Spre deosebire de alte epoci, modelele tinerilor români de astăzi nu “locuiesc” în mijlocul lor, ci pe alte meridiane ale lumii. Iar tinerii noștri privesc, așa cum este firesc, spre acolo unde le sunt modelele. Și șansele.

Dacă se va întâmpla ca pe Facebook sau pe blog să citească rândurile mele cineva care a fost astăzi în sală, la întâlnirea de la Lugoj, îl (o) rog să contribuie cu cele mai sincere și mai directe gânduri la această pagină.

Pe curând!

5 comentarii

  1. Vascan Andrada says:

    Buna seara,
    Am aflat de la profesoara noastra de limba romana ca nu poate sustine ora deoarece are intalnire cu dvs.Nu stiam ca avem posibilitatea sa fim si noi prezenti la intalnirea cu dvs insa, v-am putut admira de pe geamul clasei noastre. Sper sa mai veniti in vizita la liceul nostru si sa pot avea ocazia de a impartasi parerile mele cu dvs.La revedere!

  2. Răspuns pentru Andrada (comentariul nr. 1) says:

    A fost o plăcere să vizitez ieri școala dumneavoastră. V-am văzut pe toți cei care priveați pe geam și mă bucur pentru mesaj. Sper să vă revăd la următoarea vizită. Îmi pare rău că nu ați putut participa la întâlnire. Data viitoare vom căuta o sală mai încăpătoare.

    Cu bine, dumneavoastră și tuturor colegilor,
    Radu al României

  3. Comentarii pe Facebook says:

    Ramona: Va iubi multtttt de tot!♥
    #
    Ion: Multa bafta in tot ce faceti!

    #
    Andrei Stefan: Va asteptam la Ramnicu-Sarat, Alteta!

    #
    Amicii Regelui Mihai Arad: VA felicit pentru tot ce faceti, multumim.

  4. Ciutac Daniel says:

    Buna seara, Alteta
    Ieri am avut onoarea de a va cunoaste chiar si pentru doua ore petrecute alaturi de noi, am ramas placut surprins de discursul sustinut de dumneavoastra un discurs foarte bine gandit vorbele au venit de la sine, am ascultat cu atentie fiecare idee fiecare vorba pe care ati spus-o.
    Poate pentru multi dintre noi a fost un moment unic in viata de a intalni o persoana atat de importanta pentru Romania pentru mine a fost un moment unic.
    O seara placuta va doresc!

  5. prof.Camelia Puţinelu says:

    Bună seara,Alteţă
    Mă bucur pentru cuvintele frumoase spuse despre şcoala pe care o conduc.În urma Domniei Voastre a rămas o efervescenţă cum poate n-ar crede mulţi că se poate întâmpla printre tinerii români.Elevii noştri spun că sunteţi un MODEL ( majusculele nu sunt întâmplătoare ) pentru ei, atât prin ţinută, discurs, căt şi prin valorile pe care le promovaţi.Mai mult decât atât, fără să bănuiţi m-aţi sprijint în proiectul pe care l-am susţinut la o clasă a XI-a,în calitate de profesor de limba latină,predând “Arta discursului la Cicero”.Elevii au fost puşi in situaţia de a susţine un discurs,iar astăzi mi-au spus că au urmărit discursul Domniei Voastre, parcurgând în minte etapele construcţiei discursului.
    Sunt convinsă că avem tineri minunaţi în România şi că datoria noastră este să le cultivăm adevăratele valori pentru a asigura viitorul acestei ţări.
    În cuvintele despre tinereţea Domniei Voastre m-am regăsit ca tânără studentă,făcând parte din aceeaşi generaţie şi m-am gândit că responsabilitatea noastră este cu atât mai mare.
    Cu siguranţă că, dacă ar fi posibil, elevii noştri ar umple Palatul Elisabeta în mai.
    Cu multe urări de bine,
    director Colegiul Naţional “IULIA HASDEU” Lugoj,prof.Camelia Puţinelu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53442865
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate