Instituții de învățământ cu nume regal

Familia Regală a României are o veche tradiție în sprijinirea învățământului preuniversitar, universitar dar și vocațional.  În vizitele regionale întreprinse de membrii Familiei Regale a României, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana sau Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare, Principele Radu și Principele Nicolae sunt oaspeți ai instituțiilor educaționale de toate nivelele.

Modalitățile prin care Familia Regală își manifestă sprijinul față de instituțiile de învățământ sunt diferite: Fundația Principesa Margareta a României restaurează și dotează școlile, ajută elevii excepționali și pe cei aflați în dificultate , pentru ca toți să își poată valorifica aptitudinile; Principele Radu depune eforturi constante de promovare a lecturii în rândul copiilor, prin proiectul ,,Cărțile copilăriei” participând la întâlniri cu elevii din diverse școli ale țării însă toți  membrii Familiei Regale obișnuiesc să confere înaltul patronaj asociațiilor de elevi și studenți și uneori și numele regale.

Dacă numele primelor Regine ale României, Elisabeta și Maria, pot fi asociate cu școlile de arte și cu profil umanist, ambele fiind iubitoare și colecționare de artă, susținătoare a numeroase personalități artistice și literare cu burse și bani, autoare a unor scrieri memorialistice, versuri sau  povești; numele Regilor Carol I și Ferdinand pot fi legate de domeniile care le erau dragi : economia, meșteșugurile populare, tradițiile, știința sau diplomația. Astfel, au apărut în România, primele școli care poartă nume regale.

Legându-și numele de unele dintre cele mai durabile personalități din istoria noastră, fiind binecunoscut și faptul că între cele două războaie mondiale, România a avut unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din Europa ca structură, rezultate și mai ales eficiență, instituțiile de învățământ din zilele noastre demonstrează viziune, recunoscând rolul hotărâtor jucat de Familia Regală în modernizarea statului român și în special a sistemului educațional.

În prezent, există opt instituții de învățământ ce poartă numele Reginei Elisabeta (Liceul de Artă “Carmen Sylva” din Ploiești, Școala “Regina Elisabeta” din Rădăuți, Liceului Teoretic “Carmen Sylva” din Eforie Sud, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara, Centrul Școlar “Regina Elisabeta” din București, Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” din Baia Mare, Școala “Carmen Sylva” din Iași, Școala cu clasele I-VIII   “Regina Elisabeta” din Poiana Țapului), doisprezece instituții de învățământ ce poartă numele Regelui Carol I (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, Colegiul Tehnic „Carol I” din Bacău, Grupul Școlar „Carol I” din Valea Doftanei, Liceul Teoretic “Carol I” din Fetești, Colegiul Comercial “Carol I” din Constanța, Colegiul Național Pedagogic “Carol I” din Câmpulung Muscel, Colegiul Național Agricol “Carol I” din Slatina, Colegiul Tehnic “Carol I” din București, Colegiul Național “Carol I” din Craiova, Gimnaziul “Carol I” din Călărași, Școala cu clasele I- VIII “Carol I”  din Plopeni, Grupul Școlar de Construcții și Arhitectură “Carol I” din Sibiu), șase instituții de învățământ ce poartă numele Reginei Maria ( Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, Școala cu clasele I- VIII „Regina Maria” din Sibiu, Grupul Școlar “Regina Maria” din Dorohoi, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”  din Constanța, Școala cu clasele I- VIII „Regina Maria” din Curtea de Argeș, Școala cu clasele I- VIII “Principesa Maria” din Sinaia), opt instituții de învățământ ce poartă numele Regelui Ferdinand (Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” din Timișoara, Școala „Regele Ferdinand” din Sibiu, Colegiul Național “Ferdinand I” din Bacău, Liceul “ Regele Ferdinand ” din Sighetul Marmației, Grupul Școlar “Ferdinand I” din Curtea de Argeș, Grupul Școlar Industrial “Ferdinand I” din Râmnicu- Vălcea, Școala cu clasele I- VIII nr. 64 “Ferdinand I” din București, Școala cu clasele I- VIII “Ferdinand” din Constanţa), patru instituții de învățământ ce poartă numele Regelui Mihai ( Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ,,Regele Mihai I” din Timișoara, Colegiul Tehnic de Transporturi “Mihai I” din București, Liceul Tehnic „Regele Mihai” din Pucioasa, Școala cu clasele I- VIII nr. 310 “Regele Mihai I” din București) și câte o școală ce poartă numele Principesei Moștenitoare și al Principelui Radu (Școala cu clasele I- VIII nr. 114 “Principesa Margareta” din București și Școala Gimnazială ,,Principele Radu” din Adjud).

4 comentarii

  1. Apropierea de normalitate se observă cu ochiul liber, semn că tot mai mulți oameni citesc, urmăresc reportajele televizate, întreabă persoanele avizate, deoarece vor să cunoască istoria nefalsificată a României. Doamne, ajută!

  2. stelian r. says:

    Traiasca Familia Regala a Romaniei ! Traiasca Regele !

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Cu cat sunt mai multe astfel de institutii de invatamant care sa poarte numele membrilor Casei Regale a Romaniei, cu atat mai bine si mai benefic pentru acceste institutii.

    Nihil Sine Deo!
    Diana Lucia Zotescu

  4. serginia says:

    E frumos sa ne reamintim astfel de familia noastra regala. E important sa existe si sa continue sute de ani. Trebuie sa ne simti mandri de aceste denumiri. E bne ca si familia regala le sprijina si se implica activ in viata romanilor.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54847509
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate