Imagini de la vernisajul expoziției de documente și fotografii “Regele urmărit”

Vă prezint câteva fotografii de joia trecută, 27 iunie 2013, când am participat în cursul după-amiezii, însoțit de Principele Nicolae, la vernisajul expoziției cu documente și fotografii legate de procesul de urmărire a Regelui Mihai, de către Securitate. Expoziția este plasată în holul mare al monumentalei clădiri și se bucură de un spațiu și o lumină privilegiate.

Rod al impecabilului profesionalism, al dăruirii și conștiinței civice ale soților Oana și Mihai Demetriade, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității oferă bucureștenilor, timp de o lună, o expoziție cu valoare educativă, istorică dar, mai ales, morală și statală.

Vernisajul expoziției s-a bucurat de prezența multor personalități din cultura română, printre care președintele Academiei Române, profesorul Ionel Haiduc, și poeta Ana Blandiana.

Oana și Mihai Demetriade au inițiat, cu mai bine de un an în urmă, un amplu proces de alcătuire și de informare a societății românești despre această nedemnă și tristă pagină din istoria Statului Român, în care Regele a fost pus sub urmărire de una dintre instituțiile care era chemată să servească Statul. În cursul anului trecut, în luna noiembrie, o expoziție cu aceeași temă a fost realizată de dl și dna Demetriade la Oradea. Sper din toată inima ca inițiativa lor să nu se oprească aici, iar tema aceasta să fie cunoscută, înțeleasă și asumată cu demnitate de toate generațiile și de toate straturile ce alcătuiesc societatea românească la timpul prezent.

Expoziţia, organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia „General Nicolae Rădescu”, s-a bucurat de sprijinul Casei Regale a României şi va fi deschisă publicului până pe  27 iulie 2013.

Materialele acoperă perioada exilului, când Regele Mihai a devenit subiect al urmăririi informative coordonată de poliţia politică. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit „Străinul”, „Leon” sau „Rex”, iar măsurile supravegherii informativ-operative, întreprinse împotriva Familiei Regale, au fost organizate în acţiunea denumită „Coroana”.

Expoziţia “Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii” cuprinde documente emise de poliţia politică pe toată durata urmăririi informative în exil a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii (o parte dintre ele, inedite, au fost puse la dispoziţie de Casa Regală a României), articole de presă etc.

Conform directivelor specifice, documentele emise de Securitate sunt variate: planuri de măsuri, dirijarea informatorilor în încercarea obţinerii unor date pentru compromiterea membrilor Familiei Regale, presiuni asupra unor persoane sau instituţii internaţionale spre a nu mai acorda sprijin acţiunilor Suveranului etc.

În afara supravegherii informative, expoziţia prezintă şi arhitectura operaţiunilor de compromitere, încercările de infiltrare a unor informatori pe lângă Familia Regală şi boicotarea iniţiativelor Regelui Mihai de coagulare a exilului în jurul unor comandamente patriotice.

http://www.bibnat.ro/

12 comentarii

  1. Adrian Cristea says:

    tebuie sa fim uniti…puternici…si sa incercam sa obtinem cea ce trebuia sa fie mereu in aceasta tara…un rege…o monarhie…oameni care sa isi iubeasca sincer liderul si care sa fie iubiti de el. De cand aceasta tara nu a mai avut un rege…la conducere nu au fost oameni sinceri…oameni cu onoare…au fost doar dornici de imbogatire…VA IUBIM PRINCIPE…SI DIN TOATA INIMA MEA…SPUN HOTARAT CA AS LUPTA PENTRU CA ACEASTA TARA SA APARA PA HARTA LUMII INTREGI…CA O MONARHIE…O TARA CUM TREBUIA SA FIE…VA IUUBBIIMM

  2. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Expozitie , careia sper sa ii treaca pragul cat mai multe persoane . Deosebit de interesanta desi evoca aspecte atat de dureroase ! TRAIASCA MONARHIA ! TRAIASCA REGELE !

  3. Fiecare adevăr revelat oamenilor ne conduce către revenirea monarhiei în țarta noastră. Felicitări organizatorilor acestui eveniment științific major! Trăiască Regele!

  4. Lucian says:

    Poate azi si aici monarhia sa fie un cadru mai bun pentru o relatie calda sincera apropiata intre popor si liderii tarii si deschizatoare catre lumea civilizata.

  5. Roxana Soreanu says:

    Da-ne,Doamne,mintea ce de pe urma!Traiasca Regele Mihai!Traiasca Familia Regala a Romaniei!Traiasca monarhia constitutionala!cu Dumnezeu inainte!

  6. FP says:

    Aceasta expozitie,pe langa clarificarile oportune ce exonereaza Familia Regala,de imensele calomnii legate de averea cu care a parasit Romania,active si in zilele noastre ,atrag atentia celor care au ochi sa vada si creier sa judece,unde se pote ajunge printr-o revizuire in pripa a Constitutiei,facuta cu scop politic,care deschide calea unor infinite subterfugii la democratie.
    Oare nu MS Regele era elogiat in 1945 de rusi si acolitii lor?
    Pana in 1947,au schimbat totul,à la vapeur!
    Cam cum era sa se intample in vara trecuta!
    Extrem de utile reflectiile pe marginea expozitiei!
    Pentru toata lumea!

  7. Mihnea Mihai says:

    Felicitari si multumiri familiei Demetriade pentru munca migaloasa depusa si prezentarea acestor documente opiniei publice. Este important sa-l cunoastem pe M.S. Regele asa cum a fost si nu cum ne este (inca) prezentat e propaganda de inspiratie comunista. Ma bucur mult ca aceste documente au devenit publice si cunoscute, asa cum m-am bucurat si de publicarea unor doumente diplomatice inedite legate de activitatea M.S. Regelui intre 1944 si 1947 (Mark Laszlo-Herbert: Abdicarea Regelui Mihai. Documente diplomatice inedite, Humanitas 2010). Mi-as fi dorit foarte mult sa vad expozitia, din pacate nu am aceasta posibilitate decat in weekend iar, conform site-ului bibioteci nationale, biblioteca nu este deschisa decat de luni pana vineri intre orele 8 si 18. Sa fie adevarat? Mi-ar parea extrem de rau sa punem iarasi faclia sub obroc si sa pezentam public niste documente de o asemenea importanta intr-un interval orar cand sunt aproape inaccesibile pentru majoritatea celor care lucreaza.

  8. Horia Tiganus says:

    Ar fi posibil ca imaginile, materialele ce au compus expozitia sa fie facute publice pe internet ? Sunt sigur ca astfel informatia ar ajunge mai usor si mai direct la cei ce nu au avut , obiectiv, posibilitatea sa o vada.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54842234
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate