Ieri, la Beius

p1000457.jpg

La intrarea pe strada mare a Beiusului* se putea vedea, pana departe in zare, o mare de oameni. Au trecut multi ani de cand nu am vazut atat de multa lume iesita in strada spontan, fara sa o oblige nimeni. Mai ales ca entuziasmul civic a scazut simtitor din cauza indoielnicului comportament din viata publica de zi cu zi.

Primarul Silviu Odobasian a fost o gazda energica, ospitaliera si convingatoare. Regele a vizitat Beiusul in ajunul sarbatorii Zilei orasului, care va avea loc pe 19 aprilie. Din scurta sedere la primarie imi aduc aminte cu placere cantul corului imbracat in straie populare.

Pe masa de la primarie erau asezate paine de casa, branza si ceapa, precum si alte bunatati cu care sunt tratati musafirii in zilele de Paste. Primarul si viceprimarul erau mandri ca sunca lor este mai buna decat cea spaniola, numita “jamon”, lucru pe care l-au dovedit si spaniolilor care le-au trecut pragul.

In fata noastra statea o fotocopie a ziarului din 1924, care anunta vizita Principelui Mostenitor al Coroanei, Carol, in orasul Beius. Faptul ca acum opt decenii orasul avea un ziar local spune mult pentru zestrea culturala a asezarii bihorene.

La Monumentul Martirilor Beiuşului, avocaţii Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, a avut loc o slujba in prezenta Preasfinţiei Sle Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, Bihorului şi Sălajului, cu primarii din zonă şi cu preoţii ortodocşi şi greco-catolici din Ţara Beiuşului. Dupa slujba am vizitat Muzeul Municipal Beiuş si, apoi, am urmarit un spectacol de dans si muzica populara in fata Monumentului Vânătorului de Munte. Dupa evolutia artistilor tineri, am depus coroane de flori la monumentul militar.

Regele şi Principesa Margareta au vizitat primul cartier Habitat din România, cu locuinţe construite pentru familii nevoiaşe.

Principesa a fost foarte impresionata de proiect, pe care doreste sa-l dezvolte si in alte parti din tara. ‘Sunt bucuros să văd astfel de gesturi de omenie, care din păcate sunt atât de rare’, a spus Regele.

Desi merg aproape saptamanal in orasele mici ale tarii, in programul “Orasele Romaniei”, ziua de ieri a fost una neobisnuita. Am vorbit cu Majestatile Lor, la intoarcere, despre posibilitatea de a ne reintoarce, in toamna, in unele din orasele mici si mijlocii, precum si in unele comune din Banat, Bihor, Moldova si Dobrogea. Prezenta Majestatilor Lor, macar din cand in cand, ar intregi frumos calatoriile initiativei “Orasele Romaniei”.

In plus, ospitalitatea, simpatia si increderea acestor oameni sunt atat de puternice, in contrast atat de mare cu dispretul lor fata de discursul public declarativ cotidian, incat nu ma pot opri sa ma gandesc la aceste vizite ca la un “antidot”.

* Municipiu in judetul Bihor, cu 13.000 de locuitori.

p1000540.jpg p1000535.jpg p1000544.jpg
p1000506.jpg p1000500.jpg p1000473.jpg
p1000436.jpg p1000443.jpg p1000442.jpg
p1000420.jpg p1000476.jpg

3 comentarii

  1. Rompres, 11 aprilie ora 18 says:

    11 Apr Bihor: Regele Mihai I a adus un omagiu martirilor Beiuşului

    Oradea, 11 apr /Rompres/ – Regele Mihai I, Regina Ana, Principele Radu şi Principesa Margareta au fost, miercuri, oaspeţii municipiului Beiuş, la invitaţia primarului Silviu Odobasian, transmite corespondentul ROMPRES.

    Programată, iniţial, pentru data de 19 aprilie, când se serbează Ziua Beiuşului, vizita familiei regale a fost devansată pentru 11 aprilie.

    Sute de oameni au aşteptat nerăbdători în faţa primăriei, pentru a-l saluta pe fostul suveran al României. Regele Mihai I, Regina Ana, Principesa Margareta şi Principele Radu au fost primiţi cu pâine şi sare de primarul şi viceprimarul municipiului Beiuş, Nicu-Silviu Odobasianu, respectiv, Viorel Iuhas. La eveniment au mai fost prezenţi consilieri locali şi judeţeni, funcţionari publici, veterani de război şi numeroşi cetăţeni ai urbei.

    Corul ‘Lyra’ a întâmpinat familia regală în holul Primăriei municipiului Beiuş, interpretând mai multe cântece, printre care şi ‘Oda bucuriei’, imnul Uniunii Europene. A urmat o discuţie privată între Regele Mihai şi primarul Nicu-Silviu Odobasianu, ocazie cu care regelui i-a fost înmânată o plachetă omagială, după care fostul suveran şi suita s-au deplasat la Monumentul Martirilor Beiuşului, avocaţii Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş. Aici, Regele Mihai I s-a întâlnit cu Preasfinţia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, Bihorului şi Sălajului, cu primarii din zonă şi cu preoţii ortodocşi şi greco-catolici din Ţara Beiuşului.

    După slujba religioasă, primarul Silviu Odobasianu a ţinut un scurt discurs, evidenţiind importanţa familiei regale în istoria neamului nostru, în general, şi în cea a Beiuşului, în special. Regele Mihai I, Regina Ana, Principesa Margareta şi Principele Radu, au depus coroane de flori la monument. Au mai fost depuse coroane şi jerbe şi din partea Primăriei şi a Consiliului Local al municipiului Beiuş şi a veteranilor de război.

    Programul membrilor Casei regale a cuprins şi o vizită la Muzeul Municipal Beiuş, urmată de ceremonia depunerii de coroane la Monumentul Vânătorului de Munte. Pe platoul din faţa acestui monument, Ansamblul ‘Mlădiţe de Tezaur’ al Casei de Cultură ‘Ioan Ciordaş’ din Beiuş a susţinut un scurt spectacol. Înalţii oaspeţi s-au deplasat apoi în cartierul ‘Habitat pentru Umanitate’ şi la vechea biserică ortodoxă de lemn din localitatea Şebiş, unde fostul suveran al României s-a întâlnit cu sătenii.

  2. Rompres, 11 aprilie ora 19 says:

    Oradea, 11 apr /Rompres/ – Regele Mihai I şi Principesa Margareta au vizitat, miercuri, primul cartier Habitat din România, în Beiuş, şi s-au declarat încântaţi de locuinţele construite aici pentru familii nevoiaşe, transmite corespondentul ROMPRES.

    Primirea înalţilor oaspeţi a fost făcută de una dintre familiile beneficiare, membrii acesteia fiind îmbrăcaţi în port popular. Ei i-au întâmpinat pe Regele Mihai şi pe Principesa Margareta cu pâine şi sare , iar localnicii le-au oferit buchete de flori.

    ‘A fost o experienţă neobişnuită! N-am mai văzut nimic asemănător în ţara noastră’, a declarat Principesa Margareta, neputându-şi lua ochii de la casele Habitat.

    Oaspeţii au dorit să viziteze şi o familie care locuieşte într-o casă Habitat şi au intrat la familia Bacoş. Aici au fost întâmpinaţi cu ouă roşii. Regele Mihai şi Principesa Margareta au admirat frumuseţea casei şi au arătat un mare interes pentru povestea familiei aflând în ce condiţii grele au trăit înainte şi văzând cât de mare e schimbarea din viaţa familiei.

    ‘Sunt bucuros să văd astfel de gesturi de omenie, care din păcate sunt atât de rare’, a mărturisit Regele Mihai, aflând că toate locuinţele au fost construite de voluntari, alături de familiile nevoiaşe.

    Vizita a continuat la şantierul Habitat, unde oaspeţii de onoare, alături de primarul municipiului Beiuş, Silviu Odobasianu, de Adrian Ciorna, directorul Habitat for Humanity România şi de alţi voluntari din comunitate au asamblat elementele ce vor fi folosite la acoperişul casei familiei Mănaz. Adrian Ciorna l-a declarat pe Regele Mihai ‘cel mai de seamă tâmplar pe care l-a avut Habitat pentru Umanitate în România’.

    Regele Mihai şi Principesa Margareta s-au semnat pe porţiunea din elementele de acoperiş pe care au asamblat-o.

    Preşedintele asociaţiei, Aura Galea, a adresat o invitaţie deschisă Principesei Margareta de a participa la evenimentul ‘Femeile construiesc’, eveniment anual organizat de Habitat pentru Umanitate Beiuş. Principesa Margareta a primit cu bucurie propunerea şi a arătat multă deschidere pentru realizarea unui parteneriat cu Habitat pentru Umanitate.

    ‘Sunt încântat de interesul exprimat de Principesa Margareta, de a conlucra la proiecte comune ale fundaţiei Principesa Margareta şi Habitat pentru Umanitate în România’, a afirmat Adrian Ciorna, directorul Habitat for Humanity România. FOTO PE FLUX

  3. Elena Craciun, Iasi says:

    12 aprilie 2007

    Buna ziua,

    Ma numesc Elena Craciun si sunt studenta in anul IV la Facultatea de Jurnalism si Relatii Publice din Iasi. Vascriu acest mail incurajata, mai mult, de ceea ce am vazut si citit pe blogul dumneavoastra, dar si de faptul ca nu am altasolutie. As avea si o rugaminte: am nevoie de citeva discursuri din timpul monarhiei in Romania pentru teza mea de licenta. Lucrarea pe care o fac se numste “Argumentare discursiva si relatii publice in domeniul politic. Coerenta discursului politic”.

    In capitolul 2, unde analizez discursurile politice de la inceputul secolului XX si pinain zilele noastre, m-am hotarit sa incep cu discursurile din perioada monarhiei, deoarece este foarte importanta. Nu intentionez sa fac o propaganda monarhiei, insa am nevoie de citeva discursuri ale lui Carol I (discursul de intemeiere care a fost unul foarte hotarit), apoi cel al lui Ferdinand I din primul razboi mondial (patriotic), Carol al II-lea si Regele Mihai I. Nu am nevoie de multe, insatrebuie safie citeva reprezentative pentru fiecare perioadain parte. Ma intereseaza si discursurile Regelui Mihai in momentul cind a abdicat, iar dacanu e prea mult, as vrea sastiu si cine se ocupa de relatiile publice in acea perioadala Casa Regala, cine facea discursurile regilor si printilor, sau dacasi le faceau singuri.

    Apelez la dumneavostra pentru ca monarhia este un subiect delicat, drept dovada ca nici un autor nu a scris despre analiza acestor discursuri, iar reprezentantii Casei Regale sunt cei mai in masura sa ofere informatii. Nu am gasit nicio carte despre asa ceva, si nici profesorul meu, indrumator de licenta, dl Dan Stoica, nu m-a putut ajuta pentru ca nu are materiale.

    Va multumesc foarte mult pentru ajutor si imi cer scuze pentru deranj si timpul acordat.

    Cu respect, Elena Craciun

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54930386
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate