Idei noi

As dori sa inchei astazi referirile la epatanta carte scrisa de profesorii Kjell Nordström si Jonas Ridderstråle. Prin stilul ei spumos, amuzant dar competent, binevoitor dar critic, autorii ei au obtinut un mare ecou in randul tinerilor, al celor ce studiaza si al oamenilor de afaceri aflati la inceput de drum.

new-ideas-1.gif

Am lasat la urma, pentru pagina de jurnal de astazi, o serie de idei aduse pe tapet de autorii volumului, idei pe care le gasesc surprinzatoare si pertinente:

•    “Reinventarea nu inseamna a schimba ceea ce este, ci a crea ceea ce nu este”. Desi autorii s-au gandit la piata mondiala atunci cand au emis aceasta judecata de valoare, ea este perfect aplicabila lumii politice si institutionale romanesti, precum si momentului actual al economiei si democratiei, cand totul este pus sub semnul intrebarii. Atunci cand sistemul ajunge intr-un impas, atunci cand ceea ce stiam nu mai este valabil sau nu mai este suficient, s-ar putea ca solutia sa fie nu inlocuirea a ceea ce este, ci construirea a ceea ce nu este.

•    “Vidul spiritual al leadership-ului”. Este vorba despre cantonarea carmuirii in zona obsesiv, exagerat politica. Democratia a dat oamenilor politici puterea de a administra. Dar lumea are nevoie sa vada in carmuire nu doar autoritate si putere, ci si emotie, frumos, visare, imaginatie.

•    In mai multe tari din lume s-a facut un sondaj neobisnuit, in care copiii au fost intrebati daca vor sa mearga la scoala: in China au raspuns afirmativ 34% dintre copii, in Japonia 28%, iar in SUA doar 8%. De aici se poate vedea forta imensa a dinamicii, a creativitatii, a motivatiei de a face ceva, in contrast puternic cu reflexele democratiei, care nu au intotdeauna insufletire ori motivare.

•    “Leadeship. Stingerea incendiului nu este treaba liderului. Cel aflat la carma este chemat sa performeze un management spiritual, nu un micro-management. Intr-o lume haotica, oamenii au nevoie ca de aer de indivizi care pot sa dea sens vietilor lor private si profesionale. Nevoia de indrumare exista in continuare in societatea moderna. Indrumarea se manifesta prin formularea si clarificarea unor ipoteze despre lumea actuala, despre capacitatile noastre si despre ceea ce vrem sa se intample. Aceste ipoteze sunt fundatia existentiala a oricarei companii”.

•    “Liderii sunt ceea ce fac”.

•    “In trecut, loialitatea se cumpara. Acum, loialitatea este determinata de valori”. Este adevarat ca autorii volumului nu au vizitat inca Romania. Probabil ca ei se refera la loialitatea pe care ti-o acorda cumparatorul, daca produsul tau are valoare.

•    “Cuvantul individ provine din latina si inseamna ‘indivizibil’ ”.

•    “Invatarea este un proces care dureaza toata viata”.

•    “Combina educatia cu personalizarea. Oamenii sunt diferiti si nu vei afla cat de mult difera intre ei decat daca ii asculti”.

new-ideas-2.jpg

7 comentarii

  1. Andrada Bogdan says:

    Alteţă,

    Popularizaţi cu insistenţă o carte care,evident,v-a fascinat.Descopăr însă,cu nedisimulată dezamăgire,că,în ultimul timp, lipsesc referirile la cotidianul românesc,la ceea ce Preda numea destul de dur,e drept, ,,barbaria concretului”.Statura intelectuală obligă,e adevărat,la o selecţie parcimonioasă şi atentă a temelor pentru articolele postate pe blog,dar,iertaţi-mă, e necesară şi o radiografie a societăţii româneşti,mai ales într-un moment în care percepţia insului obişnuit despre lumea în care respiră zi de zi pare să fie din ce în ce mai alterată,mai degradată,mai stranie!

    Absenţa prelungită din viaţa publică,retragerea în turnul de fildeş,nu e,cred,cea mai potrivită soluţie, mai ales în raport cu acest timp în care caracteristica dominantă a realităţii este scurtcircuitarea neuronilor.Nu suntem un popor cu memoria lucrurilor bune,dimpotrivă…Amânările ne-au fost întotdeauna fatale.Poate că există angajamente,participări la evenimente importante etc,etc,dar dacă legătura cu cel care aşteaptă să se schimbe ceva în viaţa lui nu rămâne vie,ea riscă să se transforme într-un ştrangulator cordon ombilical.

    Nimic din ceea ce ar putea impune ca model Casa Regală n-ar trebui omis.Orice demers e unul binevenit,de la modelarea comportamentală, nu necesară,ci obligatorie într-o societate din ce în ce mai atacată de grobianism şi mai hărţuită de mitocănie,până la regândirea noţiunii de leadership într-o simbioză de europenism şi de specific naţional.Această ţară arată acum ca un sinistru câmp de bătălie căruia nu i se vede capătul.Şi niciun soldat n-a citit vreodată liniştit în tranşee…

    P.S.
    Îmi pare rău pentru mica neînţelegere creată din cauza mesajului meu anterior!D-l Andrei Lascu,la o lectură prea grăbită,nu a văzut,probabil, răspunsul dumneavoastră pentru care v-am şi mulţumit dealtfel.

    Cu sinceritate,

    Andrada Bogdan

  2. In atentia altetei voastre... says:

    Altetea voastra regala,
    Sunt profund ingrijorat de faptul ca cei care se pretind ca sunt adevarati monarhisti, “batandu-se in piept”si ”strigand in gura mare” comit o serie de greseli impardonabile, greseli care afecteaza imaginea si prestigiul institutiei monarstice ( o pagina ampla a istoriei nationale romanesti.)
    Sunt profund ingrijorat de atitudinea domnului Halga Daniel Adrian fata de trecutul statului romanesc. Modul sau de abordare a problemei istoriei nationale lasa profunde regrete, facandu-ne sa ne intrebam de ce oare asemenea specimene au dreptul sa vorbeasca. Ca un om care il cunosc personal pe acest individ va pot spune ca atitudinea sa este cu totul deplasata in ceea ce priveste relatia sa cu colegii de clasa, personalitatile si cunostintele sale din mica noastra urbie hunedoreana. Nu este admis unui elev de liceu sa aiba o atitudine de acesasta maniera mizera fata de personalitatile Lupeniului, fata de preotimea ortodoxa si fata de BOR. Sa nu uite acest individ ca pana mai ieri era si el ortodox, convins deci de dogma noastra milenara, iar, peste noapte, ca un facut, si-a gasit alinarea in sanul bisericii greco-catolice, ajungand sa blameze preotimea si enoriasii de credinta crestin-ortodoxa. Altetea voastra, am tolerat cu iubire crestineasca comportamentul deviat al acestui tanar dar consideram ca fiind oportuna aducerea sa la cunostiinta altetei voastre datorita faptului ca el continua inca, ba mai mult, se amplifica pe zi ce trece intr-un mod negativ. Noi am incercat sa-l ajutam sa reintre in cadrul normal al conduitei sale, insa pana acum constatam ca incercarea noastra nu a dat rezultatele scontate. Va multumim si va asiguram de gratitudinea si respectul nostru. Am dori, daca binevoiti, sa ne scrieti pentru a ne confirma pozitia altetei voastre.

  3. Multumesc pentru noul mesaj. Cred ca aveti dreptate. Voi reflecta la ceea ce spuneti.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  4. MC says:

    Anonimule care atragi atentia,
    Nu toti romanii sunt ortodocsi.Apartenenta la BOR nu te face nici mai monarhist si nici mai patriot.Nici mai bun si nici mai rau ! Biserica Greco Catolica a fost intotdeauna foarte importanta in Ardeal si a jucat un rol crucial in constiinta nationala a romanilor de acolo.Adrian Halga,ca si oricine,poate fi ortodox,catolic,luteran sau ateu – credinta este pana la urma o problema personala.Invata sa fii tolerant,este o chestiune de (auto)educare.Si un exercitiu de iubire.Salutari !

  5. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Nu ma mira de loc faptul ca inclusiv pe blogul Vostru apar “turnatorii”tipice unor vremi ce le credeam apuse.Anonimul turnator isi permite sa faca niste consideratii absolut siderante despre un postator dealtfel extrem de sobru si de bun-simt.Dupa stil,cu regret,postatorul pe care-l voi numi “Delatorul” s-ar putea sa fi fost cel putin informator sau colaborator al securitatii,daca nu mai mult!
    Pacat ca in neamul Romanesc exista prea multe uscaturi sfertodoxe!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu
    Urmarit 5 ani de Directia I a securitatii(Pun la dispozitie oricui copia Dosarului de urmarire informativa)

  6. istvan says:

    Faptul ca avem religii si origini etnice diferite, nu ne face cetateni cu mai putine drepturi decat altii. Toleranta a fost si este un factor de baza al democratiei. Daca ajungem iarasi la momentele de trista amintire( Nazism, comunism, unde toleranta era combatuta) inseamna ca am trecut degeaba prin atatea suferinte. Imi pare rau sa vad ca spalarea de creiere comunista inca-si mai produce efectele. Ar trebui sa scapam din cercul asta vicios, daca nu de altceva, macar pentru a respecta niste reguli elementare de demnitate si onoare, sa u zic de bun simt.
    In alta ordine de idei, asa zisa ” criza economica”, de fapt o criza indusa si propagata artificial de toate marile canale media, este o facatura, dar a avut ca reactie pierderea increderii pe care populatia oacorda institutiilor financiare, ceea ce intr-o economie bazata tocmai pe aceasta incredere duce la efectele care se vad. Nu zic, au si bancile o parte din vina, prea s-au lacomit si s-au nesimtit, s-au crezut stapani peste tot. Acum platesc pretul arogantei lor, populatia preferand sa tina banii oriunde decat sa-i circule, si nu mai ia credite, de teama unor abuzuri ( de genul cresterii nejustificate si fara notificare) a comisioanelor si dobanzilor practicate. Rezultatele se vad, banii nu mai circula, desi ei exista, dar faptul ca nu circula da impresia ca s-au imputinat, si astfel criza este indusa psihologic.
    Ar trebui cumva deblocata aceasta situatie, caci altfel urmarile negative vor veni in cascada. Cresterea cursului euro-leu este doar inceputul. Aroganta marilor jucatori pe piata economica si financiara va aduce noi tragedii, daca acestia nu vor cobora de pe piedestalurile pe care s-au catarat, si nu vor deschide ochii spre nevoile si posibilitatile reale ale neamului.
    Majestate, ar trebui sa condamnati public aroganta unora, spre beneficiul celor multi. Incepand cu guvernarea si terminand cu ultimul directoras de magazin, toti se cred deasupra legilor care guverneaza o societate normala, respectul, empatia si responsabilitatea. Cumva ar trebui puse pe tapet aceste fapte, altfel vor duce tara la faliment moral , social si economic. Inca nu e tarziu , Romania nu e asa de vulnerabila la “Criza”, si inca poate evita ce e mai rau. Dar pentru asta e nevoie de o schimbare de atitudine, altfel vechile metehne vor perpetua raul deja produs.
    Cu consideratie si respect
    Istvan ( Trex) Toth

  7. Callimerro says:

    Vorbe noi, cu idei vechi .

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53987790
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate