Hope

Ieri, Principesa si cu mine am fost profund miscati de o fotografie aparuta in cotidianul “The Boston Globe”, unul dintre cele mai influente ziare din lume. Ea este semnata de fotograful Jae C. Hong si apartine colectiei agentiei Associated Press.

Fotografia nu ne-a impresionat in legatura cu evenimentele politice si economice la zi din Romania sau din SUA. Ea este, mai degraba, o radiografie a paradigmei de lume in care traim. Fiindca, oricat de sofisticata a devenit tehnologia, oricat de abile sunt mintile in latura lor politica, oricat de adanc este infipta in societatea noastra virtutea democratiei si libertatilor, lumea are nevoie de valori si de institutii. Mai exact spus, ea are nevoie de la liderii ei de doua lucruri: viziune si administrare (buna guvernare).

116.jpg

Fotografia de mai sus are doua semnificatii, amandoua la fel de puternice: faptul ca imaginea exista si are loc pe prima pagina a unui ziar super-influent inseamna ca lumea are nevoie de speranta, adica de viziune, de valori. Dar faptul ca poza exista mai inseamna si ca, in acest moment, leadership-ul actual este lipsit de viziuni si idealuri.

Daca cititi ziarele romanesti de astazi, aflati despre directia in care se cantoneaza inteligenta, experienta, abilitatea si savoir-faire-ul oamenilor publici: ei avertizeaza, incearca, participa, aleg, desemneaza, sar, transmit, anunta, vor, au sau dau batai de cap, dau de inteles, actioneaza, incordeaza muschii, resping, apuca, gusta, se aliaza, pierd, castiga, obtin, fac calcule.

Democratie nu inseamna doar modul in care un lider politic este ales, ci si felul in care el exercita calitatea care i-a fost incredintata. Comportamentul institutional nu este atat o chestiune de democratie, cat de etica si de exercitiu al libertatii. Dupa cum se vede, in aceste zile, intr-una dintre cele mai mari si mai importante democratii ale lumii, oamenii au nevoie sa spuna: “Te credem”!

Uneori, din exercitiul politic cotidian lipsesc cele doua elemente mentionate la inceput: buna administrare si viziunea. Ele sunt, adesea, inlocuite de abilitate, mestesug, aranjamente, calcule, dibacii. De aceea, odata la un numar de ani, sunt posibile imagini puternice, emotionante, precum cea din ziarul “Boston Globe” de ieri.

3 comentarii

  1. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Prezentul eseu il completeaza in mod firesc pe precedentul ,sub inspiratul titlu de “Regalitatea si democratia-spectacol”.De asemenea este si o infuzie de ceea ce avem nevoie mai mult acum si anume de SPERANTA!
    Spun aceasta intrucat,pe meleagurile noastre mioritice,lipsa de viziune si idealuri,precum si goana dupa tot felul de chilipiruri este o boala extrem de grava a societatii Romanesti actuale.Dau un exemplu mult mediaitizat care a generat rauri de cerneala si dezbateri,care mai de care mai hilar-triste:legea votata(in unanimitate-sic!) de un Parlament compus cel putin din iresponsabili,care creste salariile profesorilor cu 50%!Nu contest ca dascalii merita salarii mult mai mari(ca si medicii,politistii,functionarii,etc).Insa modul amatoristic si clar electoral al legii cu pricina,precum si toate consecintele rezultate ma fac sa ma gandesc ca ,voit sau nu,demersul este profund ANTINATIONAL,intrucat a aruncat tara in haos.Evident Sindicatele au sarit ca “si noi vrem mai mult”,declansand ample miscari de protest!Nu conteaza ca suntem in plina criza financiara mondiala,nu conteaza ce resurse financiare exista,nu conteaza ca riscam sa aruncam economia nationala in aer,vrem marire de salarii!!!Se vede clar nivelul de (i)responsabilitate!In acest peisaj sinistru,am vazut totusi cel putin doua personaje care(cu toate riscurile de rigoare) au afisat o atitudine cu adevarat responsabila!Este vorba de Primul Ministru si de Guvernatorul Bancii Nationale.Primul,cu toate riscurile de pierdere de capital electoral a gasit o solutie eleganta,constitutionala,dar din pacate temporara de a bloca iresponsabila lege.Cel de-al doilea a avut cateva interventii,ultama astazi de o eleganta si de un bun simt remarcabil.Din pacate,vocile lucide dublate de avertismentele unor reputate institutii internationale(ultima,Comisia Europeana astazi!) nu au gasit nici un fel de audienta.O federatie sindicala deja s-a grabit cu greva de avertisment(ce conteaza elevii,nu-i asa pe langa niste gologani care tot se vor devaloriza!),celelalte vor sa faca Greve generala pe 18 Nov.(in prag de alegeri-absolut bizar,riscand chiar sa le compromita!),iar Seful(I)legitim al Statului se comporta la fel de iresponsabil,pe de-o parte promulgand legea(deh!-tot ii mai tragem o scaltoaca Guvernului),iar pe de alta “roaga” sindicatele sa nu faca greve!!!
    Cred ca am reusit sa creionez o situatie tipica de “democratie-spectacol”(de circ de prost gust),in care comportamentul institutional al majoritatii(parlamentari,demnitari de stat,ziaristi,politicieni,lideri sindicali) nu are nici o legatura cu etica si exercitiul libertatii si nici macar cu democratia,ci numai cu crasa iresponsabilitate!
    Nu doresc in nici un caz sa ma pronunt sau sa dau sfaturi,dar poate ca o interventie publica a Casei Regale ar putea limpezi apele.Esta evident ca decizia ii apartine exclusiv!
    Totusi,atata timp cat exista Casa Regala Romana,nimeni nu va putea sa-mi ia speranta!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  2. N.N.C. says:

    Domnule doctor,

    De data asta sun de acord cu dumneavoastra. Si, va propun, ca, pe timpul discutiei acestui subiect, sa facem un fel de “gentlemen’s” agreement ! (sper ca am zis bine!). Asa este domnule doctor… Vedeti….noi ne putem “bate” pe campul ideologic …dar asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam “ineptii” financiare!

    Unu’ la mana ! Criza in care ne aflam este de sorginte…pur..financiara! Adica…bancara!…adica..de dobanzi …nu? Sau nu inteleg eu bine?

    Doi la mana….! Ce a creat criza? Esentialmente? Pe bune! Ce a creat aceatsa criza? ….Interesant, domnule doctor…tocmai …IEFTINIREA PETROLULUI..vedeti ca e la jumatate fata de pretul din iunie ! Interesant, nu?

    De aceea, domnule doctor, sub acoperamantul acestui gentlemen’s agreement (iarasi…nu stiu daca am zis bine) va rog sa propuneti dvs Casei Regale sa aiba o reactie de calmare a populatiei Romaniei! Eu nu pot, dar dumneavoastra puteti sa influentati Casa Regala astfel incat sa insufle anumite idei de calm populatiei! Daca vizionarismul exista, atunci el trebuie sa se manifeste acum, domnule doctor! Prin mesaje si cinste!

    Repet….va vorbesc sub acel “acoperamant” pe care vi l-am propus! Spre binele nostru, al tututror !

    Cu drag si curata cinste,

    Codrin Neacsu

  3. Ionut Sauca says:

    O precizare către dl. Neacsu: nu ieftinirea petrolului a născut criza, ci scăderea cererii (ca urmare a crizei) a scăzut preţul barilului.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54836347
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate