Herculane, în anul 2011

2010 11 13 039

Cunoașteți, desigur, destul de multe despre perla din Caraș-Severin numită Herculane. Este un oraș cu tradiție balneo-climaterică europeană, cu un trecut fascinant și cu rădăcini istorice, medicale și culturale de două milenii.

În timp de Karlovy Vary (Carlsbad) sau Marienbad, surorile Herculanelor, înfloresc în proximitatea noastră geografică, minunata stațiune românească este pradă ignoranței, egoismului și iresponsabilității noastre, a românilor, trăind una dintre cele mai tragice epoci din existența ei bimilenară.

Răspunderea este integral a noastră, a societății. Precum în cazul Ocnei Sibiului, la Herculane moare o tradiție și un patrimoniu neprețuite pur și simplu pentru că toată lumea închide ochii.

Am primit fotografiile de mai jos de la un bun român, Petrică Rădulescu, într-un mesaj în care domnia-sa a dorit să-mi împărtășească disperarea prin care trece, ca cetățean.

Priviți fotografiile și veți înțelege mai bine de ce noi nu avem cum să primim de-a gata ceea ce așteptăm de la viitor.

2010 11 13 022

2010 11 13 023

2010 11 13 026

2010 11 13 028

2010 11 13 029

2010 11 13 032

2010 11 13 034

2010 11 13 036

2010 11 13 042

2010 11 13 043

2010 11 13 044

2010 11 13 045

2010 11 13 046

2010 11 13 051

2010 11 13 068

2010 11 13 078

2010 11 13 081

2010 11 13 092

2010 11 13 101

2010 11 13 102

14 comentarii

  1. Luminița says:

    mare dreptate aveti………………………….

  2. Flavia says:

    mda.. doar ca degradarea a inceput din ’90…
    pana atunci era o statiune cu un aer comunist pe alocuri… ca erau si zone de bantuit lipsite de amprente sus numite (grota cu aburi, grota haiducilor, etc). bineinteles ca nu scapase nici Hercu…lane de hoteluri monstru de 20 de niveluri in varf de munte (cumva similar dar mai putin strident decat cel din vf. Muntelui Mic – poate mai putin strident prin numarul lor mai mare, ca sunt vreo 5 sau 6 parca)
    si apropo de cum s-ar putea dezvolta turistic zona – Herculanele este la 2 pasi cu masina de Clisura Dunarii, alta minune neexploatata..

  3. Comentarii Facebook (I) says:

    #
    Constantin – ‎”Exista tristete la toate nivelurile” – Marin Sorescu
    http://adcx.net/~adc/poetry/Marin.Sorescu/Tusiti/Prieteni

    #
    Luminita – foarte multa tristete pe chipul Romanilor!!!!!!!!!!!!

    #
    Flavia –
    Copil fiind obisnuiam sa merg in fiecare an acolo in vacanta de primavara. Uneori de doua ori pe an chiar. Mama organiza excursii cu elevii ei. Ultima vacanta petrecuta acolo a fost in ’89, de revolutie.
    Am revenit acum mai multi ani si am r…amas surprinsa de paragina…. si de atunci am mai fost de cateva ori. Si cu fiecare vizita, degradarea mi s-a parut tot mai mare.
    Este foarte trist, cladiri minunate lasate sa se degradeze, probabil pt. a fi cumparate peste un timp mai pe nimica… presupun si eu, ca de inteles este greu…
    Este o minune balneara acolo, izvoare calde si reci pentru diferite afectiuni, un peisaj fabulos, un aer cum nu se poate mai bun de respirat – si toate acestea intr-o stare decrepita.
    s-a privatizat si modernizat doar un hotel – Ferdinand – care parea ca merge bine, arata strident de bine in peisajul respectiv. Deci se poate, functioneaza.
    Si atunci de ce se intampla ceea ce se intampla?
    … este mai departe de logica umana
    Pacat, mare pacat!
    #
    Dragos – Groaznic!!! Ce pot, putem face?

    #
    Maria Mirela – trist

    #
    Ion – Nu o aveam pe a leana de buzau si saltea de cotroceni,pe post de ministru la turism?Se implica asta…………Ca maine o sa aflam ca a vandut si voronetul si litoralul.

  4. Comentarii Facebook (II) says:

    #
    ליזי שוורץ Alteta, poate putem sa facem o cerere de donatie de la poporul roman, oameni care totusi vor ca locurile si constructiile istorice sa redevina asa cum au fost o data, sa nu uitam traditiile si sa nu lasam aceste locuri sa moara… Daca nu pastram traditiile, nu avem nimic

    #
    Mihaela – Cred ca acum este timpul sa ne unim…Hai sa dam mana cu mana si sa-l reparam cit se poate de repede. Dupa cum se pare Ministerul Sanatatii nu are nici o intentie sa faca BINE la popor…

    #
    Mihaiela – trist, foarte trist …

    #
    Ana Maria – Din pacate asa au stiut cei de dupa ’89 sa aiba grija de valorile tarii…e mult mai usor sa lasi in paragina si sa darami decat sa intretii si sa construiesti. Din cate am mai vazut pe la Tv, o parte din hoteluri si alte cladiri din patrimoniul statului au fost vandute unor particulari care le-au adus in starea in care se afla acum…si ceea ce v-a trimis D-l Petrica este o mica parte din “dezastru”l de la Herculane. Foarte trist.

    #
    Kangadoroo – @ S.R.: Chiar daca erau in Covasna, asta nu schimba cu nimic datele chestiunii. Dar probabil ca de aceea a ajuns locul in asa stare, pentru ca ne legam de granitele judetene…

  5. Bajan Liviu says:

    Ca simplu cetatean plecat din tara cu aproape intreaga familie, reiterez ideea ca fara un edificiu legislativ intemeiat pe o constitutie teafara, in Romania nu se poate intreprinde nimic de anvargura. Presupunind prin absurd ca s-ar gasi cineva sa investeasca in zona de care vorbiti, ar apare imediat o armata de spagari care sa pape tot inainte de a incepe ceva. Sa nu ma contraziceti, stiti foarte bine ca asa este. Asta nu inseamna ca romanii ramasi in tara nu trebuie sa lupte in continuare sa scape de mizeria in care au fost tiriti. Impreuna cu casa regala , nu se vor simti singuri in aceasta lupta , deocamdata inegala. O zi buna !

  6. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) says:

    Este,din pacate,o minune,faptul ca asemenea cladiri si asemenea statiuni nu au fost eradicate,cu ajutorul si ocrotirea Domnului astfel de marturii ale traditiei si istoriei noastre mai supravietuiesc…
    Depinde la infinit de vointa fiecaruia dintre noi,de vointa indeosebi a romanilor bogati de acasa si de pretutindeni,depinde cat le pasa lor si noua tuturor,de cultura,educatia si prosperitatea tarii noastre,doar uniti,doar crezand si pretuind toate comorile noastre vom infaptui Romania Altfel.

  7. Ioanna says:

    am o idee: aceste poze au fost puse pe facebook, deci cred ca pot fi vazute de multi romani din afara tarii…sunt convinsa ca multi romani din strainatate si-ar face concediul cu familiie in romania, si multi s-ar duce in asemenea statiuni daca ar fi mai ok. haideti sa deschidem un cont de donatii special pt romanii din afara in care fiecare sa poata pune o suma cat de mica, insa in mod sigur s-ar strange ceva, macar un inceput. eu sunt gata sa donez…

  8. Patoi Marius-Mihai says:

    Alteta Voastra, ceea ce descrieti aici nu reprezinta decat o mica parte a ceea ce la nivel global a afectat intreaga tara, mai ales dupa decembrie 1989.
    Sunt socat ca prin asemenea situatii imi dau seama – fara a fi vreun sustinator sau admirator – ca in perioada comunista, investitiile in domeniul public – facilitati de transport, cazare, recreere erau la un inalt nivel. Regret sa o spun, dar pe atunci interesul catre asemenea centere de recuperare si recreere era mult mai ridicat.
    In prezent situatia arata deplorabil… exact cum o zugravesc imaginile prezentate. Se pare ca “Gradina Carpatica” nu e chiar asa cum o doreste ministrul de turism (scuze… dar intetnionat am scris cu litere mici), se pare ca pentru anumite manifestari publice de pe litoral se gasesc foarte usor fonduri (a se vedea episodul Ridzi)…
    Ceea ce noi romanii putem sa facem se rezuma la exact ceea ce au scris predecesorii mei… insa eu voi nuanta putin: dupa mine sunt doua cai – fie una rapida, de vindecare a problemei la nivel local, fie una de anvergura, care doar dupa un timp mai indelungat poate duce la inlaturarea epidemiei din intreg sistemul.
    Ma refer la: in primul rand, putem strange fonduri (toti cei carora le pasa) pentru a repara, reabilita si reintegra in circuitul balneo-turistic o perla precum Herculanele. Aici e varianta rapida, cu efect terapeutic imediat, si local (adica ne preocupam doar de Herculane)
    A doua varianta este foarte dificila, dar daca o realizam, cred ca vom schimba sistemul pe de-antregul. Ma refer la modificarea universului politic actual – revenirea la monarhie si astfel implementarea unui sistem politic democratic in care functie maxima sa fie pentru un politician cea de premier… vad in reconfigurarea sistemului politic o sansa pentru insanatosirea poporului, care astfel va scapa de angoasele comuniste – ca romanul e lenes, comod, superficial, prost-crescu – lucruri care ne duc la situatia in care ne e rusine sa recunoastem nationalitatea pe care o avem.
    Romanii pot asadar sa aleaga…
    Eu as vrea sa putem salva toate statiunile de renume… de la Govora, Sovata, Herculane… si sa ne ingrjim de Castelul Huniarzilor, sa refacem cetatea Sucevei, sa dam importanta turistica europeana Drumului Vinului, sa facem din Delta Dunarii un loc de perelinaj pentru cei iubitori de natura…
    Insa daca noi ne vom concentra doar pe o locatie – nu vom reusi mare lucru caci managementul turismului se face de la proaspatul minister al turismului. Iar sistemul general e extrem de bolnav, caci fondurile sunt deturnate doar catre anumite sfere de interes.
    Pentru mine este usor de spus sa tratam efectul – dar eu as merge la eradicarea cauzei care a dus la stadiul deplorabil si dureros de degradare al Bailor Herculane…

  9. Comentarii Facebook (III) says:

    #
    Betty – Baile Govora din Valcea sunt in aceeasi stare trista..Voi posta si eu cateva imagini de neimaginat.

    #
    Ileana – @Flavia sunt intru totul de acord cu tine !!!!si daca stau sa ma gandesc , toata degradarea tarii noastre a inceput atunci in anii ’90 !!!

    #
    Marius – Infiorator! Mai ales daca ne imaginam cum ar fi putut arata aceasta statiune si cum s-ar fi putut dezvolta!

    #
    Ioan –
    Un pesedist a pus labele-i murdare pe acesta statiune, fosta Perla a…Romaniei. Doar razboiul a fost mai distructiv ca PSD-ul!
    Am fost acum 2 ani, toata statiunea e in paragina, iar hotelul ridicat de comunisti seamana cu un camin de nefami…listi din Valea Jiului.See More

    #
    Bogdan – Un adevar trist.din pacate nu este singura situatie din Romania.Mai sunt peste 1000 de castele,palate si case boieresti.

    #
    Bogdan – In aceeasi situatie este si Soveja. Paragina.

    #
    Didi – cred ca ne meritam soarta…

    #
    Claudiu – dislike,dislike….dislike:(:(:(

    #
    Silvia – S-a speram ca intr-o zi cine trebuie sa vada toate aceste lucruri si sa se faca ceva in acest sens.

    #
    Mariana – nu e nimic nou. se stie asta. important e ca cineva sa faca ceva. dar cine????

    #
    Claudiu – nu am bani,pt ca la cat iubesc eu sincer patrimoniu nostru si pamantul romanesc,as face Perla Romaniei,nu a Banatului!!!:):)

    #
    Ciprian – Din pacate asta e trista realitate nu doar in Herculane ci in multe statiuni. Sunt sigur ca daca se facea un proiect pentru reabilitare din fonduri europene cladirea ar fi fost ca noua, dar daca nu e interes … mai bine nu mai spun nimic

    #
    Adrian –
    toate astea s-au intamplat datorita dobitocului de Armas! El este devina in toata povestea asta, cumparand hotelurile vechi si folosindu-le doar ca si garantie la banci. Ne intretinute ele au ajuns asa cum le vedeti in aceste poze.

    #
    Silvia – am vizitat statiunea in 1988..,era f frumos,am revenit in 2008 …,era jale ,nu mi venea sa cred …,pacat ,mare pacat…,

    #
    Bianca – Ma doare sufletul privind aceste ruine…..pacat,mare pacat……

    #
    Paul – trebuiau vandute de mult…probabil ca nu mai vrea nimeni sa le cumpere. peste tot pe unde ma duc situatii similare

    #
    Nella – Inainte de 1989 nu exista asemenea situatie. Din pacate acum pe nimeni nu mai intereseaza. Pacat de tara asta frumoasa! Si nu este singura statiune parasita.

    #
    Ioan –
    Problema statiunilor din Romania ascunde interese, dar si o doza uriasa de prostie si iresponsabilitate/complicitate.
    Prin anii ,90 fsn s-a opus din toate puterile privatizarii, sau vanzarii de active ale statului, in 1997 erau deja catre ru…inare si culmea cumparatorii sunt in majoritate fosti fesenisti, sau ma rog din cercul lor de interese. Le-au achizitionat aproape gratis, multi au folosit aceste active ca garantii la banci, altii au indatorat societatile cumparate de la stat cu mii de miliarde, au transferat activele catre societati private, au declarat falimentul firmelor achizitionate, astfel ca statul a ramas cu buzele umflate, iar smecherii smenari sunt in topuri ale milionarilor in Euro.
    Se zice ca legea n-are ce le face, dar statul de ce nu se indreapta, sa recupereze debitele de la ei ca persoane fizice?

    Autoritatile locale sunt cele mai vinovate, caci au parghiile sa oblige proprietarul la intretinerea corespunzatoare si totodata sunt raspunzatoare de politicile comunitare economoco-sociale, din pacate agaricii astia de partid sunt niste biete instrumente politice, cu sarcina de la partid sa adune cat mai multe voturi.
    Asa e evaluat un primar si consilierii sai – pe numar de voturi obtinute pentru partid si nu pentru realizari in comunitatea lor!

    Voturile inseamna cheltuieli, bani/vot, obtinuti pe diverse cai ce ocolesc legea si daca o ocolesc pentru partid, merita sa riste si in interese proprii, asa rezulta coruptia generalizata.

    Si Basescu a spus-o, a fost printre cei care a introdus si experimentat procedeul vot/bani(din bugetul public), acum se declara adversarul coruptiei – din pacate totul ramane la nivel de intentii si declaratii, facute numai si numai in interes electoral.
    S-a schimbat ceva in bine?

    #
    Anca – Lacrimi curg pe obrazul meu cand sufletul ma doare. Nu avem spirit de conservare si vom plati crunt pentru asta.

    #
    Lucian – Si Ioan si Anca au perfecta dreptate, iar noi stam cu mainile in san si privim cum dispare incet, incet toate cladirile din patrimoniul national.

    #
    Anca – Noi, majoritatea, suntem sau ne simtim neputinciosi in lumea absurda in care doar banul primeaza iar cultura este neglijata in ultimul hal.

    #
    Ioan –
    Eu pun si pe seama unui conservatorism de tip bolsevik, pe principiul: “dupa mine potopul! Ati vrut capitalism? Va place cum arata?”
    E pana la urma o lovitura data democratiei si daca nu reactionam pentru revenirea la adevaratele valori ale …sistemului democratic de tip occidental, exista riscul enorm al compromiterii definitive a notiunii de capitalism, pentru o buna perioada de timp.

    Monarhia si PNTCD – ne gasim de aceiasi parte a baricadei, in acelasi nenorocit destin, daca vom intelege ca numai uniti mai oferim sanse de salvare a Romaniei, atunci trebuie sa reinnodam firul colaborarii, nu individual, nu in grupuri razlete, ci cu toata convingerea si cu toate puterile noastre.
    In PNTCD cel putin 90% din membri se declara si monarhisti si liberalii mai au inca destui monarhisti, poate un partid monarhist ar fi o solutie, pana la reinstaurarea Monarhiei in Romania.

    #
    Angela – am fost si eu la Herculane acum vreo 20 de ani, dar nu arata asa de infiorator ca azi! E de plans! Si ce statiune frumoasa era! Acum e o ruina, Alteta! Asta e vina celor ce ne conduc acum. ce intra la ei prin buzunare nu sunt folositi pentru tara, ci pentru afacerile proprii!

    #
    Robert – asa cum arata cladirile degradate asa cred ca aratam si noi ,,,,. si societataea in care traim!!!!! din pacate doar vorbim si nimic mai mult ……..?

    #
    Paul –
    cine are curajul si puterea de sacrificiu pentru o societate bolnava, lipsita de compasiune si plina de invidie?
    din pacate procesul schimbarii va dura mult mai mult decat ne-am fi putut imagina vreodata si etapele ei nu sunt dintre cele mai… placute.

  10. Comentarii pe Facebook (IV) says:

    #
    Liliana – Alteta, aici in Mures avem Castelul de la Lapusna, o alta mica perla, sper din tot sufletul sa nu ramana la fel prada ignorantei.

    #
    Alexandru – Atatia milionari in Romania,nu se gaseste unu sa renunte la un Ferrari si sa faca o fapta buna?…

    #
    Mariana – trist 🙁

    #
    Gabriela – Asa cum am comentat la una din fotografiile din album, revin si spun ca aceasta privatizare salbatica in Romania isi arata falimentul iar astazi societatea civila poate face foarte putin in conditiile in care respectam proprietatea; trebuie sa constientizam si mai ales sa pronuntam numele celor care au realizat aceasta forma de capitalsm cu oameni neinstruiti sa fiu eleganta si niciodata acesti oameni nu ar putea sa simta frumos;

    #
    Alexandru –
    trist…foarte trist…de cand e in starea asta nu s-a gandit nimeni sa alcatuiasca o fundatie ceva…aici trebuie bani multi…nu gasesti tu milionarul ala patriot care sa vina cu sacu’ si sa restaureze…la noi nu prea mai exista patrioti…sm…in afara toti oamenii bogati doneaza…aici sunt cam zgarciti…sunt senatori ai Romaniei care au milioane in conturi in Elvetia si nu sacrifica 1 mil pentru restaurarea acestui simbol…egoism,lacomie…dupa ce ca fura atata nu le ajunge…mai mult mai mult…lipsa de umanitate…astia nu sunt oameni…

    #
    Carmen – Daca s-ar gandi cineva sa investeasca in turism si sa reabiliteze statiunea Romania ar avea de gastigat.

    #
    Ioanna – sunt absolut de acord cu comentariul de mai sus… astfel am putea atrage si turisti straini…insa la ce te poti astepta de la Ministerul Turismului? 🙁

    #
    Alex – Alteta, care ar fi pasii principali prin care la carmuirea tarii sa ajunga din nou cei care ne pot apropia din nou de Dumnezeu ca neam si țarã, nu doar la nivel de individ. Abia apoi ne vom putea gandi la salvarea acestor nestemate.

    #
    Ioanna –
    raspunsul este simplu: in primul rand este nevoie de o conducere noua, ma refer in principal la un sistem nou de guvernare. republica prezidentiala nu este un sistem adecvat Romaniei pt ca de acolo incolteste coruptia institutionalizata…n…oi nu suntem Franta ca sa functioneze acest model…deci in primul rand un nou sistem de guvernare-un sistem cu un conducator cu functii mai mult simbolice, nu politice care sa readuca imaginea si reputatia Romaniei in Europa si in peste tot in lume. cu alte cuvinte, un sef de stat care sa creeze ceea ce i-a lipsit Romaniei-un prestigiu in afara. schimbare de imagine ar fii asadar primul pas- convingerea mea e ca asta se poate realiza doar prin schimbarea sistemului in monarhie constitutionala…luam ca exemplu Olanda, Belgia, Danemarca, Marea Britanie etc. apoi pasul 2 este instaurarea unui guvern capabil, pastrarea pluralismului politic si a institutiilor europene din Conventia de la Lisabona 2009 caci avem privilegiul de a fii membri ai UE. apoi reforme sunt multe de facut…insa totul incepe cu pasul 1 si anume schimbarea COMPLETA a sistemului.

    #
    Adriana – Nu exista niciun respect fata de patrimoniul national!!!Poate ca au fost lasate in paragina intentionat pentru a putea fi luate pe nimic de cineva…..cine trebuie… Macar sa le ia odata acel cineva si sa aiba grija de ele! Poate chiar doamna Udrea sau prietenii dumneaei, dar sa le pastreze specificul !!!

    #
    Attila – Propun initierea de strangere de fonduri prin donatii cu SMS sau un cont bancar pe plan national care sa vizeze exact renovarea Bailor Herculane si daca natiunea nu se conformeaza ,atunci ,sa fie vanduta unui patron cu clauza de reconstructie si dare in folosinta in scop turistic .

    #
    Andrei – ‎…………………. :-(……….
    Loc tare drag mie ………amintiri ,amintiri ……..imi dau lacrimile cand vad cum o ajuns ……..

    #
    Ina – Groaznic, chiar nu se poate face nimic ????

    #
    Cosmin Alexandru – cand ne gandim ca pe vremuri, Familia Regala a Romaniei, imparatul Franz Joseph, regele Edward VII sau printul Alfred, duce de Edinburgh & Saxa-Coburg-Gotha (tatal reginei Maria) veneau la Herculane pentru relaxare si tratament…!!! de ce nu reusim sa exploatam (in mod pozitiv) toate resuresele pe care le avem?! s-ar putea face o excelenta campanie de marketing bazata pe legaturile acestui loc cu monarhia europeana! ar putea fi un Baden-Baden al Balcanilor..

    #
    Magda – pacat de asa minunatie de statiune , ca a ajuns in paragina !!!

    #
    Dumitru Dan – Poate sunt mai valoroase terenurile de sub aceste cladiri, pentru unele persoanel. Pentru astfel de interese moare o emblema ca Baile Herculane.

    #
    Isabela – Sinistru. In ’88 – 89 era o statiune infloritoare, am avut multe reprezentatii acolo.

    #
    Norbert –
    Exista o initiativa pe FB ,,SALVATI BAILE HERCULANE”
    Sper sa nu va suparati prea tare. In decembrie a fost SISSY de ROMANIA (plescoi) a fost in vizita electorala si a promis sa se ocupe personal.
    Cred ca unii ne mai putem aminti gara din Her…culane si cit de incarcata de mister era intrarea plina de mister era intrarea im istoria herculanelor.
    Toate acestea nu mai sint posibile caci acolo sa dezvoltat o colonie de ciuperci salbatice expresie a intelegerii democratiei si a dreptului mostenit de a detine si noi democratic ceva din proprietatea comuna.
    Chiar si la baile romane folosite de oamenii locului timp de mai mult de 2000 de ani este aceiasi invazie de bureti nebuni.

    #
    Norbert –
    TURISM ca-n ROMANIA
    Este foarte complicat sa faci ceva copiind modele prestabilite, caci nu se vor potrivi si ele au fost construite pentru alte locuri frumoase de pe lumea aceasta si stiinta noastra de a le adapta se stie ca nu este deosebi…ta.
    Conditiile socio-politice din Romania imperecheate cu lipsa cailor de comunicatii a infrastructurii ne va obliga sa asteptam mult si bine pina sa transpunem ceva cunoscut. Propunerea mea este realizarea unui turism de nisa cu specific puternic national, scop in care plec de la imaginea actuala a Romaniei in vestul Europei. Nu este cazul sa va revoltati, ignorantii de straini cred despre noi ca sintem 90% tigani, barbari, mincatori de carne vie VLAD TEPES ramasi in urma lor cu 100 de ani si aceste imagini pot constitui punctele forte de constructie a unei retele turistice.
    Cu totii stim ca nu este asa, dar este mai simplu sa aduci turistii in tara spre a-i convinge despre realitati decit sa porti campanii publicitare in care incerci sa schimbi o parere bineinsurubata in ani de zile. Sa ne propunem un program turistic fara peripetii in Romania de azi este imposibil, acesta putind sa devina punctul forte in inprevizibilul si capacitatea noastra de a gasi solutii de moment in ospitalitate specifica cu prietenii.
    Nu vreau sa spun ca turistii trebuie sa suporte inchipuirile unuia sau altuia despre cum ar trebui ei sa se comporte, fiindca ospitalitatea si formarea initiala trebuie sa faca din agentul turistic un mai bun cunoscator al mentalitatilor clientului. In momentul in care panele, azi foarte naturale, prin dezvoltarea tarii nu vor mai fi naturale, turistul accepta si pane provocate artificial in care el iese invingator. Este lucru stiut ca satele cu potential turistic sint depopulate, tinerii preferind sa culeaga recoltele din Spania, Italia … dar totusi vor trebui gasiti oameni tineri care sa poata oferi produse locale, daca se poate din propria gospodarie, cu capacitati mici de cazare incit familia sa se poata ocupa de fiecare oaspete in parte si sa-i satisfaca dorintele.
    Despre pret si cistig ar fi bine sa discutam dupa ce am fost in stare sa oferim un serviciu de calitate superioara asteptarilor fiindca concurenta pe piata mondiala nu doarme si stie ca nu poate cere mai mult decit poate oferi. Cunosc familii de straini ce traiesc in zone uitate din Romania tocmai fiindca viata de aici le ofera ceva ce in tarile de origine nu mai pot gasi oricit s-ar stradui.

    #
    Andra – Aceste imagini ne dor. Sunt răni în sufletul și chiar în istoria noastra. Și ce este mai cumplit, e faptul că într-o zi nu vor mai fi și nimeni nu va fi răspunzător pentru aceste pierderi. Vor rămâne amintirile și poveștile despre aceste locuri. Poate cineva dintre cei care vad aceste imagini, sau care citesc aceste mesaje, are puterea de a ne uni și împreună să salvăm monumentele de la Herculane și poate și din alte locuri. Trebuie sa putem pentru că timpul nu mai are rabdare cu zidurile și nu ne iartă!

    #
    Dorin – Pacat , tot turismul de la noi arata cam asa , daca autoritatile, investitorii locali.. nu vor lua masuri vom ajunge ca toate concediile noastre sa le petrecem in tarile vecine.

  11. Comentarii Facebook (V) says:

    #

    Mona – pana cd la puterea Romaniei nu va veni un om preocupat de salvarea acestor monumente de arta,aceste minunate cladiri se vor deteriora de tot.
    #

    Robert – da asteptam sa vina unu si altul ca sa ne salveze?? asa au asteptat si bunicii nostri…
    #

    Viorel – Este dureros sa veizi ; chind astfel de lucrari de arta ajung in paragina si nu este interes de salvare si restaurare!!!!!Se vede ca cei din conducere au prea putin interes pentru salvarea operelor de arta si a staiunii cu un mare renume!!

    #
    Anca – Este realitatea dura, din pacate…

  12. Marius Zgureanu says:

    Poate mai este o sansa daca se continua si anul acesta programul RESTAURARE:

    http://www.facebook.com/#!/pages/RESTAURARE-pe-TVR1/178658513135

    http://www2.tvr.ro/restaurare/

    Iata si ultimele informatii despre Herculane – de pe pagina facebook de mai sus:

    “vestile pe care vi le datorez sunt asa : dupa un oarecare avint lucrarile la Vila Elisabeta sunt in suspans; constructorul a lasat’o mai moale pt ca intirzie banii de la onmi (oficiul national pt monumentele istorice . pina acum s’a lucrat la partea de elevatie, structura, acoperis inclusiv instalatie elctrica…. asta mi’a spus astazi la telefon cristi, arhitectul care se ocupa de cistigatorul Restaurare I, vila Elisabeta de Baile Herculane. va tin la curent. promit.
    grand merci Jackie Bojor, Harieta Ciurca, Chic de Zece, Romulus & Mirela, Mircea Morariu …. ma opresc.sunteti mult prea multi…
    MULTUMESC,
    Catalin Sava

  13. Alina says:

    Am crescut in Caras Severin si am iubit Herculanele, pe vremea comunismului. Parea ceva vechi dar ingrijit. Mi se parea atat de frumos orasul… Am ajuns intamplator acolo in urma cu vreo 4 ani. M-am ingrozit cand am vazut cata indiferenta, cata delasare, paragina…. E mare lucru ca cineva vde astfel de lucruri.
    Din pacate, ca toate in tara asta, este o problema legata de ”ce castig?”. Daca ar primi un X bani sa refaca statiune iar X ar contribui la campanii electorale nu ar conta cat costa refacerea. S-ar face! Dar asa…. Ideea ca ar putea sa fie o atractie turistica – nu impresioneaza pe nimeni.
    Trist! Adevarat!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54993498
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate