Grădina Palatului Elisabeta, în primăvară
La 18 mai 2017 se vor împlini 16 ani de când Palatul Elisabeta a redevenit reședință regală. În acest răstimp, grădina palatului a fost îngrijită cu multă luare-aminte de personalul Casei Majestății Sale și, de câțiva ani încoace, de profesorii și studenții Universității de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Grădina Palatului Elisabeta, care găzduiește anual Garden Party de 10 Mai, are acum specii noi de arbuști, copaci și flori. În anul 2008 a fost creat “Memorialul Copacilor”, un fel de a împleti natura cu prezentul românesc prin plantarea, de către personalitățile care trec pragul reședinței regale, a unui pom sau a unui copac ce le poartă numele. Copacii care au fost plantați în anul 1937, la inaugurarea palatului, sunt protejați și îngrijiți. La fel, iarba grădinii este atent întreținută și decorată din loc în loc cu sculpturi în piatră sau în metal. La 1 aprilie 2017, grădina a fost fotografiată, deși doar o mică parte din flori au îmbobocit sau înflorit, în această primăvară ușor târzie. Frumoasă perspectivă a palatului, văzut dinspre partea de sud a grădinii, acolo unde iau loc musafirii Familiei Regale care vin la sărbătoarea națională de 10 Mai. Acesta este unghiul din care se poate vedea cel mai bine silueta amplă și neobișnuită a Palatului Elisabeta. Bătrânul cireș japonez, plantat în 1937, văzut de aproape. Arțarul plantat de Principele de Wales în luna mai a anului 2011. Unul dintre pomii vârstnici ai grădinii. Forsythia este o plantă des întâlnită în Europa de Sud-Est, iar parcul Herăstrău din Capitală are mulți arbuști din această specie. Magnolia plantată în martie 2009, oferită de ziua Principesei Moștenitoare de către emisiunea “Happy Hour” de la Pro TV. Prima floare de liliac din grădină, în primăvara aceasta Pom plantat în “Memorialul Copacilor” de către fiicele Principesei Ileana a României, Arhiducesele Maria-Magdalena și Elisabeta ale Austriei, în iunie 2012 Narcise plantate anul trecut, la prima lor înflorire. Pom plantat de Familia Princiară de Liechtenstein, cu ocazia vizitei din iunie 2011. Detaliu al primelor două flori ale magnoliei “Happy Hour” din primăvara lui 2017. O privire de ansamblu a Memorialului Copacilor. |
Renasterea sperantei prin frumosul naturii!
Sa va fie zilele inflorite!
Palatul Elisabeta este ”…centrul regalităţii de astăzi ” cum spune ASR Principele Radu, este un loc unde parcă şi natura se întrece pe sine în frumuseţe, un loc în care natura şi omul se completează reciproc…
”Dacă ai o grădină şi o bibliotecă, ai tot ceea ce îţi trebuie” spunea Cicero. Adevărat , pentru că în aceste locuri există spaţii de linişte şi meditaţie , rezervate sentimentelor, gândurilor şi viselor , pentru că aici sensibilitatea la tot ce ne înconjoară – la plante, la animale, la copaci, la cer, la ape, la pasări.. şi de asemenea la starea de spirit a oamenilor îşi găseşte profunzimea şi , orice gând, emoţie sau cuvânt produce o puternică vibraţie în fiecare suflet , de frumos şi pentru frumos . Dumnezeu să vă ocrotească şi să aveţi parte mereu de sănătate şi putere , linişte şi pace în suflet şi în viaţă ! Vă asigur de toată admiraţia , preţuirea şi respectul meu, fiind cu tot sufletul alături de MS Regele Mihai şi întreaga Familie Regală !
Frumusețea exterioară a primăverii, oglindă a perfecțiunii interioare.
🙂
O frumusete de gradina primavaratica!!Va iubim Alteta Voastra , Principesa Mostenitoare Margareta Custodele Coroanei !! Toate Cele bune, ASR Principele Radu al Romaniei!!Toate cele bune Familiei Regale,Casei Regale!!Multi ani sanatosi,MS Regelui Mihai I a Romaniei!!Va imbratisez cu drag pe toti!!!
Cred ca de fapt dl. arhitect Corneliu M. Marcu a avut in vedere la constructia Palatului de la mijlocul anilor 1930 tipologia curtilor domnesti muntenesti. Cu exceptia unei biserici-capela care lipseste dar care ar fi putut s-au ar putea fi construita ca anexa a Palatului acesta corespunde intru totul acestui tip de constructii: resedinta regala se afla intr-o parte a domeniului, accesul se face printr-un gang strajuit de un turn intr-o parte a sa, gradina este inconjurata de un zid cu parapeti de sprijin, olanele de pe acoperis, faptul ca totul este tencuit in culoarea alba. Chiar si amplasarea sa in mijlocul Muzeului Satului, care la mijlocul anilor 30 era deja o realitate bucuresteana, aminteste de Curtea Veche inconjurata inca din Evul Mediu de micile case ale negustorilor si mestesugarilor sositi in Bucuresti.
Probabil ca arhitectul a gasit in Principesa Elisabeta a Romaniei un foarte intelegator comanditar reusind in acest fel nu numai sa armonizeze cladirea Palatului cu Parcul si Muzeul dar si sa aduca un omagiu unor arhitecti de demult nicicand amintiti de Istoria Romaniei dar ale caror opere arhitecturale au salvat Tara de multe ori insotindu-ne in acelasi timp de-a lungul veacurilor la Bucuresti, Targoviste sau Curtea de Arges.
Si la noi in Germania de sud, adicä in Bavaria si in tara svabiilor a sosit primävara. Casei regale a Romäniei doresc o primävarä infloritä si frumoasä, dar si intimpinare a särbätoriilor a sfintelui pasti.
Multe felicitäri dar si särbätori fericite pentru mäine de duminica sfäntä- Palmsonntag.
Cu drag,
Dietmar Melzer
Am un motiv special sa ma bucur de explozia florala – prezenta, dar mai ales viitoare – din gradina Palatului Elisabeta. Este firesc sa avem un Palat Elisabeta – centrul vital oficial al Familiei noastre Regale – bine ingrijit si inconjurat de arbori, arbusti infloriti si flori de toate soiurile. Nu doar sufletul trebuie bucurat, ci si ochii.
It is a very beautiful garden… May it bring all beauties of our Nature into Royal Court of Romania ( May it be blessed with long and happy life .) !