Gala Premiilor Uniter 2013, la Iași

Principesa Moștenitoare și cu mine am fost foarte mândri că Principele Nicolae a reprezentat Familia Regală la Gala Uniter din anul 2013, găzduită de Teatrul Național din Iași. Alteța Sa Regală a înmânat Premiul pentru cea mai bună piesă a anului domnului Liviu Lucaci, pentru lucrarea dramatică “Nostalgicii călători”.

Inițiativa susținerii dramaturgiei originale aparține Principesei Moștenitoare Margareta. Cu sprijinul entuziast și fidel al actorului Ion Caramitru, după o generoasă și discretă implicare timp de mai bine de două decenii, Alteța Sa Regală și-a legat definitiv numele de dramaturgia contemporană, în valoroasa tradiție regală a încurajării scrierilor dramatice românești.

Premiul pentru cea mai bună piesă a anului se conferă de două decenii sub egidă regală. Până în anul 2004, premiul a fost susținut de Fundația Principesa Margareta a României. Din anul 2005 încoace el este susținut, ca și concursul anual și publicarea piesei câștigătoare în volum, de către Casa Regală a României.

În ultimii opt ani, au urcat pe prestigioasa scenă a Galei Uniter, pentru a înmâna premiul, membri ai Familiilor Regale ale lumii, reprezentând Familia Regală a României, într-un simbol de unitate și solidaritate. Au fost oaspeții galei Altețele Lor Regale Principele Jean de Luxemburg, Principele Lorenz al Belgiei, Principele Moștenitor Nicolae al Muntenegrului, Principele Jean al Franței, Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana a României), Principesa Rym a Iordaniei, Principele Imperial Georg Friedrich al Prusiei și Principele Nicolae al Greciei.

Cu ocazia vizitei la Iași, Principele Nicolae a fost oaspetele Colegiului Național Costache Negruzzi și al Consiliului Județean.

În aceste zile, la Castelul Regal Peleș au fost decorați de Majestatea Sa Regele actorii ieșeni Dionisie Vitcu și Sergiu Tudose, precum și actrița Carmen Tănase, care și-a început cariera artistică la Iași.


Construcția teatrului ieșean a fost încheiată în timpul Regelui Carol I, în anul 1896, și este una dintre cele mai importante ctitorii regale românești ale secolului al XIX-lea. De asemenea, Teatrul Național din Iași este unul dintre cele mai vechi din Europa răsăriteană și primul din România, fiind fondat în anul 1840.

Discursul pe scena Naționalului ieșean al Principelui Nicolae poate fi vizionat la adresa http://stiri.tvr.ro/premiile-uniter-pe-anul-2012–calatoriile-lui-gulliver-si-alexandru-dabija–printre-premiati_30435_video.html#view/ Este al cincilea clip de pe lista video a paginii.

3 comentarii

  1. Felicitări ASR Nicolae, în exact aceeași măsură ca și mentorilor săi: Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Alteța Voastră, Principe Radu al României! NIHIL SINE DEO!

  2. Felicitări ASR Nicolae, în exact aceeași măsură ca și mentorilor săi: Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Alteța Voastră, Principe Radu al României! NIHIL SINE DEO!

    Multä, multä sänätate ASR Regina Ana a Romäniei.

  3. mihaela says:

    FELICITARI PENTRU PROGRESELE FACUTE IN INVATAREA LIMBII ROMANE!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54826524
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate