Gala Premiilor UNITER 2019, la Cluj-Napoca
Luni, 13 mai 2019, la Teatrul Național din Cluj, Alteța Sa Regală Principesa Elena a luat parte la a douăzeci și șaptea ediție a Galei UNITER. Principesa Elena a înmânat premiul pentru “Cea mai bună piesă românească a anului 2018” tinerei scriitoare Stela Giurgeanu, pentru piesa “Matilda şi groparii”. Gala UNITER a debutat în anul 1992 și, de atunci încoace, Premiul pentru cea mai bună piesă a anului a fost acordat fără întrerupere. Este unul dintre cele mai importante concursuri de dramaturgie națională din vremurile noastre. Până în anul 2006, premiul a fost susținut de Fundația Regală Margareta a României. Din 2006 și până astăzi, premiul este acordat sub auspiciile Familiei Regale a României. Principesa Elena a spus: Este o mare bucurie să mă aflu alături de dumneavoastră. Gala UNITER continuă să fie un punct de reper al teatrului românesc de astăzi, unde valorile îi sunt recunoscute. Anul acesta Gala UNITER a ajuns la Cluj, un oraş plin de vitalitate. Le adresez clujenilor salutul meu cald şi aprecierea pentru exemplul de dezvoltare durabilă. Juriul a ales cea mai bună piesă românească a anului trecut – ‘Matilda şi groparii’ de Stela Giurgeanu. Felicitări! Fotografii de Florin Biolan |
”Ceea ce ştiu şi cred eu este că artiştii reprezintă un unicat şi urma lor – în timp – rămâne. Dar nu din meritul lor exclusiv. Urma aceasta a lor s-ar duce într-o uitare colectivă, dacă dincolo de aplauze n-ar exista şi sufletul spectatorului. Nu luăm cu noi nicio avuţie. Ceea ce ne rămâne moştenire este numai ceea ce am dat.” ( Florin Piersic)
Dintr-un interviu al Maiei Morgenstern, am aflat că „arta este o nevoie a sufletului…”
Un mare adevăr, şi de aceea tot respectul, toată admiraţia, recunoştinţa şi preţuirea pentru actori, regizori, scenariştii…, care își sacrifică propriile vieți și familii, de dragul artei, doar pentru noi, pentru publicul spectator, din dragoste pentru oameni.
Toată stima şi consideraţia pentru Familia Regală , întodeauna aproape de artiştii care , cu talent, pasiune, multă muncă şi dăruire au o putere aparte de a influenţa existenţe, de a schimba atitudini în faţa vieţii !
Consecventa cu care Familia Regala sprijina (inclusiv financiar) talentul actorilor si al regizorilor, manifestat pe scena sau in film (dar si al criticilor) este din plin dovedita de premiul oferit la fiecare Gala UNITER castigatorului concursului anual pentru cea mai buna piesa de teatru a anului, premiu oferit de un Membru al Familiei Regale (anul acesta – de ASR Principesa Elena a Romaniei).
Totul s-a petrecut pe scena splendidei Opere Nationale din Cluj (oras unde am petrecut patru din cei opt ani de studentie). Nationalul Clujean m-a introdus in lumea marii arte dramatice si de opera, ceea ce a contribuit covarsitor la formarea mea, mai ales ca mergeam in aceeasi institutie de inalta cultura unde pasise si tatal meu, ca elev si apoi ca student. Pe scena Nationalului Clujean am urcat o singura data, in noiembrie 1964, unde am fost invitata sa reprezint Facultatea mea (de filologie) si Universitatea “Babes-Bolyai” la conferinta organizata de Rectorul Universitatii, Constantin Daicoviciu care, impreuna cu oficialitati ale orasului si reprezentanti ai Guvernului (Virgil Trofin, membru CC al PCR), anuntau tuturor schimbarea de directie in politica romaneasca, incepand cu eliberarea detinutilor politici – lucru neanuntat pe fata, dar despre care noi, romanii, am auzit ulterior – si cu promovarea unei politici independente de URSS. Mai multi studenti fusesem rugati sa scrfiem posibile discursuri legate de aceasta schimbare. Rectorului i-a placut discursul meu, in care vorbeam de Basarabia si de dragostea noastra pentru romanii de acolo. Si tuturor celor din auditoriu – dar mai ales tuturor acelor politruci de pe scena langa care eu, in picioare, fusesem invitata sa tin acel discurs – le-au placut cuvintele mele si au lacrimat. Da, au lacrimat, ca si mine, de altfel, pentru ca numele de Basarabia nu mai fusese demult rostit in public in Romania, cu atata dor si durere.